Bloke in Lož – v deželi Martina Krpana

Družinski izlet na Bloke

Raziskovnje in spoznavanje Slovenije mi je vsako leto v večje veselje. Čeprav lahko rečem, da poznam že praktično vse konce Slovenije, pa me naša prelepa dežela vedno znova preseneti, navduši in napolni s še večjo željo po odkrivanju izjemnih kotičkov. Te naravne in kulturne znamenitosti so navadno domačinom skoraj da samoumevni, a vsem “prišlekom” ponujajo čudovite destinacije za izlete, oglede, užitke v naravi… In Bloke, ter Lož z okolico nam ponujajo nekaj prekrasnih točk, ki človeka navdušijo.

Na Bloški planoti in v njeni okolici lahko obiščemo kar nekaj kulturnih znamenitosti, ki so povezane z zgodovino teh krajev, ob tem pa nam Bloke ponujajo tudi precej naravnih lepot, v katerih bo uživala vsa družina. Za konec pa se bomo podali še v Loško dolino na ogled verjetno najbolj ohranjene turistične jame v Sloveniji, ter enega najlepših gradov na našem ozemlju.

Družinski izlet na Bloke:

Mimogrede, v kolikor iščete ideje za podobne družinske izlete vam priporočam, da si preberete članke z naslov Dolenjska izleti, Kam na izlet in Nedeljski izlet v naravo – 23 idej za celodnevne izlete po Sloveniji.

Bloke

Kdaj ste bili nazadnje v Novi vasi, na Bloški polici, ali pa v Ložu? Na Babnem polju ste že bili? Verjetno, če niste iz notranjskega konca, potem bo pri večini odgovor nekaj v stilu, uhhh, tega je pa že dolgo, ali pa še bolj verjetno, nikoli.

Za Bloke in Babno polje sicer slišimo pogosto, predvsem v povezavi z Bloškimi smučarji in enim od najhladnejših krajev v Sloveniji. A tja se kar ne odpravimo… Vsaj jaz sem bil tak, da se kar nisem in nisem spravil na tisti konec Slovenije. Nekje do Cerknice sem še prišel, naprej pa praktično nikoli. Nekje 15 let nazaj pa sem se odločil, da spoznam tudi ta konec Slovenije. Takrat sem si ravno kupil novo kolo in z njim začel raziskovati lepote krajev na visoki planoti v bližini naše jugozahodne meje.

Neverjetno je, kako so se tukajšnji kraji v teh letih spremenili. Za obiskovalca oz. turista so mnogo bolj prijazni, pa s tem ne mislim, da ljudje prej niso bili prijazni, prav nasprotno. Tukajšni ljudje so zelo prijazni, le infrastrukture niso imeli, le-ta pa se v zadnjih letih pospešeno spreminja, oz. izboljšuje.

Bloško jezero

Eden od turistnično najbolj zanimivih točk je Bloško jezero. Jezero je poleti pravi raj za aktivnosti v in ob vodi. Ljudi se ob lepih dnevih nabere toliko, da človek komaj verjame. Pozimi pa jezero zamrzne in privabi številne drsalce in sprehajalce od blizu in daleč.

Pred leti, ko sem bil tu prvič, razen jezera praktično ni bilo ničesar. Danes pa vam jezero z okolico ponuja številne majhne drobtinice, ki vaš obisk Bloškega jezera naredijo veliko zanimivejši in nepozaben. Izjemno lepo je, da domačini prisegajo na les, kot gradbeni materil. Večino stvari okoli jezera je izdelanih iz tega materiala, ki ga, roko na srce, tod okoli res ne manjka.

Lastnik glampinga in upravljalec buranarice ob jezeru je neverjetno spreten pri obdelovanju lesa in ima neizmerno domišljijo pri umestitvi v prostor in uporabi razilčnih vej, debel, ipd. za gugalnice, stole, klopce, stopnice, splav, podest… in nenazadnje tukajšni zaščitni znak (ne, ni bloški smučar) medveda. Vsi ti čudoviti izdelki iz lesa še dodatno popestrijo naše doživetje jezera in okolice. Poleg tega pa bodo otroci poleti najbolj veseli pristnega vodnega tobogana, pa plavajočega otoka, na voljo je tudi gugalnica za zaljubljene in še in še. Seveda ne gre pozabiti na prijeten lokal, kjer vam v poletni sezoni postrežejo s številnimi dobrotami, tako tistimi v tekoči obliki, kot tistimi za pod zob.

Glamping Bloke

Ob Bloškem jezeru pa vam ne ponujajo le “drobtinic”, kot sem jih poimenoval, vendar je tukajšna turistična ponudba še precej bogatejša. V zadnjih letih so zgradili pravcato glamping naselje, kjer lahko počitnikujete v čudovitih lesenih hiškah, se s svojo družino preselite za nekaj dni v Krpanovo sobo ali pa povabite svojo drago v razkošno sobo pod zvezdami, kjer bosta lahko uživala v zasebni savni, jacuziju, prostorni terasi, po želji pa bosta iz sobe dobesedno potegnila posteljo na teraso in prespala pod zvezdami… Navdušila me je celo kopalnica, ki je vsa izdelana iz lesa.

Glamping vam poleg neverjetno domiselnih sob in hišk s prenočišči in vso ostalo infrastrukturo, ki je izdelana pod rokami lastnika glampinga, ponuja tudi številna druga doživetja. Tako znotraj glamping naselja, kot tudi v širši okolici Bloške planote.

V kolikor se boste odpravili na izlet po Krpanovi poti, ki je dolga nekaj manj, kot 30 kilometrov, vam priporočam, da se pred tem usedete na poseben kraljevski prestol, ki vas bo napolnil z energijo, tako da boste brez težav premagali sprehod po Bloških znamenitostih. V kolikor pa vam bolj paše kolesarjenje, pa vam v glampingu ponujajo tudi izposojo koles.

V glamping naselju so poskrbeli za številne malenkosti, ki vas bodo navdušile. Če omenim le velik lonec poln vode, ki je namenjen za namakanje. Da pa vas ne bo zeblo, pod njim zakurijo čisto pravi ogenj, ki nato segreje vodo v tej ogromni posodi. Vsaka soba oz. hiška ima svojo teraso s klopmi in mizo, vsi skupaj se lahko podružite tudi v medvedovem dvorcu, izjemni “dnevni” sobi glampinga. V Medvedovem dvorcu lahko tudi spijete čaj, kavo, ali pivo, zjutraj pa vas bo pričakala pristna pletena košara napolnjena z domačimi dobrotami – zajtrk. Zares domiselno!

Ne smem pa pozabiti omeniti gospodične Petre in gospoda Uroša, ki zares odlično skrbita, da je bivanje obiskovalcev glampinga kar se da prijetno in sproščeno.

V kolikor ste ljubitelji narave in nekoliko drugačnih dopustov, bolj umirjenih, tihih, sproščujočih, potem vam svetujem, da se na Blokah oglasite v jesenskem ali zimskem času, ko boste morda v celem glamping naselu sami in boste zares lahko uživali v miru in tišini. V kolikor pa vam je bolj všeč “akcija” pa bo poletni obisk pravšnji za vas. Takrat je tod okoli zares živahno…

V zadnjih 15-ih letih praktično vsako leto vsaj 1x obiščem te čudovite kraje in vedno znova sem navdušen kako lepo je tu, še bolj pa sem navdušen nad tem, kako znajo ljudje izkoriščati tisto, kar jim narava tod okoli ponuja.

Bloški vol in ruševine dvorca Pajkovo

Nekoliko nad Bloško planoto, v vasi Zavrh oz. neposredno v bližini vasi, lahko obiščemo 3 znamenitosti, ki jih obišče tudi krpanova krožna pot.

V sami vasi nas ob cesti čaka tabla z opisom pomena skupture Bloškega vola. Le-ta naj bi bil v preteklosti zelo znan del tukajšne kulture. Dan danes na Blokah in njeni okolici teh živali ni več zaslediti, v preteklosit pa so voli ljudem pomagali pri napornih delih na njivah in v gozdu.

Je bila pa vzreja volov tudi dober “biznis” za tukajšne domačine. Planota in njeni obronki so še danes poraščeni z bogatimi travniki, ki so živini ponujali najboljšo krmo za rast in razvoj. Tako so podjetni domačini pogosto na raznih sejmih v sosednji Hrvaški kupovali slabo hranjene vole za nizko ceno, čez leto so jih dodobra nahranili in jih nato za mnogo višjo ceno prodali naprej.

Žičnata skuptura vola v vasi Zavrh obiskovalce spominja na te iznajdljive in podjetne domačine.

Nedaleč stran od vasi Zavrh, v vasiti Pajkovo pa najdemo ruševine dvorca Pajkovo, ki je bil last izjemne dinastije Turjaških graščakov. Dvorec je dal v 17. stoletju postaviti Turjaški grof Auersperg, ki ga je koristil predvsem za razvedrilo in lov na divje živali.

Dvorec je bil med 2. Svetovno vojno požgan in danes nanj spominjajo samo še ruševine. Poleg dvorca pa na gofa Auersperga spominjata še cerkev na Sveti trojici, ter Ravniški b’č, korito, ki še danes domačinom v vasi ponuja vir čiste vode.

Iška

V kolikor se boste iz Bloškega jezera oz. Nove vasi peljali proti vasi Zavrh, vas bo nekaj 100 metrov pred vasjo v desno povabila tabla z napisom Iška. Tisti, ki ste iz okolice Ljubljane, gotovo poznate Iški vintgar in veste da skozi njega teče rečica Iška. Ko sem sam prvič videl to tablo, sem moral kar 2x pogledati ali prav vidim. Neverjetno mi je bilo, da Iška izvira tako daleč od Vintgarja…

V kolikor se boste odločili in se podali do struge Iške, tam sicer ne boste videli veliko. Tu je Iška še potoček, ki sicer sem ter tja v strugi izoblikoval kak lep tolmunček, a kaj več, kot to ne boste videli.

Slap v Kotlu

 • Čas hoje: cca 45 min
 • Zahtevnost poti: delno zahtevna
 • Izhodišče: križišče poti blizu slapu (45.8571, 14.4515)
 • Priporočena obutev: športna pohodniška obutev
 • Primerno za psa: Da
 • Vstopnina: brezplačno
 • Parkirnina: brezplačno

Če od vasi Zavrh svojo pot nadaljujemo proti notranjosti Slovenije, bomo kmalu prišli do Vidovske planote, kjer izvira potok Zala.

Potok Zala je verjetno za veliko večino bralcev popolna neznanka, saj potok izvira nekje na planoti med Rakitno in Svetim Vidom, daleč stran od kakšnih obljudenih poti. Pot Zale pa se konča, ko se le-ta že globoko v Iškem vintgarju izlije v Iško.

Zala je potok, ki ima več manjših izvirov, a glavni oz. najbolj vodnat izvir se nahaja v bližini vasice Zala pri Svetem Vidu, ki je malenkost večja vasica na Vidovski planoti v občini Cerknica. V kolikor terena tod okoli ne poznate zelo dobro in vam niso v pomoč sodobni pripomočki z google zemljevidom na čelu, potem izvira Zale oz. slapu Kotel zagotovo ne boste našli. Slap je skrit globoko v gozdu, v sorazmerno globoki soteski, kamor pa k sreči pripelje presenetljivo lepa makadamska cesta.

Od Svetega Vida se peljemo skozi vas Zala in že kakšnih 100 metrov za vasjo boste na drevesu lahko videli edino tablo, ki vas usmeri proti tej pravljični točki sredi Rakiških gozdov. Predlagam vam, da se usmerite na makadamsko cesto in se peljete še kakšnih 500 metrov, oz. do naslednjega križiška. Tam parkirajte svoje vozilo in se odpravite naprej peš. Pot nadaljujte po desni cesti in čez kakšno uro se boste vrnili v krožni poti po levi cesti do avta.

Do slapu boste po cesti potrebovali okoli 20 minut hoje, ko se bo cesta spustila v sotesko, do potoka, se ob potoku sprehodite prek prve skalnate police, tam pa se vam bo odprl pogled na nekaj neverjetnega. Kot bi stopili v drug svet. Slap je zares neverjeten. V kolikor ga boste obiskali kak dan ali dva po obilnejšem deževju bo slap še nekoliko bolj vodnat in temu primerno bolj impresiven.

Sam slap je zares čudovit, a dodatno pravljičnost temu dajejo številni manjši tolmuni pod slapom, kamor se izteka voda. Po levi strani slapu boste videli lepo uhojeno potko, ki vas bo popeljala ob slapu na njegov vrh. Nekje na sredini tega lepotca se vam bo ponudil še en lep pogled nanj in možnost, da naredite še kašno nepozabno fotografijo.

Na vrhu slapu pa vas čaka novo presenečenje, zares pravljični potoček, ki se izliva v tolmunček v velikosti jacuzija, voda iz tega tolmunčka pa prek pečine pada okoli 45 metrov globoko. Enostavno vam z besedami ne znam opisati teh lepot!

Od vrha slapu vas bo pot prek močvirnatega terena ob strugi potoka peljala proti izviru. Potok se veča praktično iz metra v meter, saj iz vseh strani vajn pritekajo manjši studenčki (predvsem ko je bolj vlažno). Potoček je tu širok le kak meter, tako da ga boste brez večjih težav lahko preskočili, saj bo pot morda na nakaterih koncih precej blatna in preveč pod vodo. A tudi če boste stopili v blato, ali v vodo se boste verjetno samo nasmehnili, saj bo okoli vas toliko lepega, da je človek kar težko slabe volje.

Po kakšnih 100 metrih hoje ob potočku boste prišli do vlake, ki prečka potok, Po prečkanju potoka boste na obračališču, kjer se konča cesta, ki je pri vašem avtu zavila v levo. Od tu pa do svojega vozila imate le še kakšnih 5 minut sprehoda po cesti.

Pot sicer ni pretirano zahtevna, a predvsem ob slapu je potrebno biti previden, saj je pot strma in v vlažnem tudi spolzka. Priporočam vam, da ste obuti v pohodnje čevlje, ki ne premočijo, ali pa kar v gojzdarje, saj vam bo hoja po močvirnatih tleh v takšni obutvi preprostejša.

https://youtu.be/yE9AgZb6n_g
Slap v kotlu po obilnejšem deževju

Napoleonov most

V kolikor se boste zapeljali v vas Velike Bloke, se boste peljali mimo, ali pa preko Napoleonovega mostu. Ena od zanimivosti v povezavi s tem mostom je ta, da je bil most zgrajen leta 1858, se pravi kar nekaj let po razpadu Ilirskih provinc in času Napoleona na naših tleh.

Zakaj domačini temu mostu danes pravijo Napoleonov most ni povsem znano, a dejstvo je, da je most nekaj posebnega, saj je zgrajen tako kvalitetno, da v več kot 160 letni zgodovini ni doživel še niti ene obnove, kar je za današnje gradbene standarde nedojemljivo.

Grad Snežnik

V kolikor planirate celodnevni izlet je mogoče zgornja dva in ta izlet združiti v enega. Sploh če ste iz okolice Ljubljane, lahko za začetek obiščete Zalo, nato grad Snežnik, za konec pa se ustavite na Bloškem jezeru, ker se boste poleti lahko ohladiti in tudi najedli.

Grad Snežnik je eden od lepše ohranjenih gradov v Sloveniji. Njegovi začetki verjetno datirajo v 11 stoletje, ko so takratni oblastniki Loške doline postavili obrambno trdnjavo za varovanje pomembne trgovske poti, ki je potekala skozi Snežniške gozdove proti Istri. V 13 stoletju pa se grad prvič omeni tudi v pisnih virih.

Dan danes je v gradu muzej, ki si ga lahko ogledate vsak dan ob polni uri med 11. in 15. uro, med vikendi pa tudi uro prej in uro kasneje, torej 10. in 16. uro.

Vstopnina za ogled Snežniškega gradu:

Odrasli5€
Šolajoča mladina in upokojenci3€
Skupine nad 10 oseb – odrasli4,5€
Družine12€
Skupine nad 10 oseb – upokojenci in šolajoča mladina2,5€
Pon/Pet11.0012.0013.0014.0015.00
Sob/Ned10.0011.0012.0013.0014.0015.0016.00
Vodeni ogledi se začnejo vsako polno uro, vse dni v tednu

Poleg notranjosti gradu je vredna ogleda tudi okolica objekta, kjer kraljujejo drevoredi več 100 let starih lip in kostanjev. Grad je obdan še z 2 umetnima jezeroma, vse skupaj pa objemajo prostrani travniki. Na travnikih je moč najti tudi prijetne kotičke, kjer si lahko odpočijete, uživate v naravi, kaj pojeste…

V kolikor potrebujete še več informacij, pa jih dobite na uradni strani grada Snežnik

https://youtu.be/YHiyH-nA7bo

Križna jama

Čeprav imamo v Sloveniji registriranih nekaj več, kot 14000 jam, pa je Križna jama nekaj posebnega. Je namreč edina turistično dostopna jama v Sloveniji, v kateri ni električne napeljave in tudi ne betoniranih delov. Torej je jama na ogled v povsem naravnem stanju. Prav tako je to jama, v katero je vstop zaradi želje po ohranjanju naravnega videza jame, številčno omejen.

Jama je svoje ime dobila po bližnji cerkvi sv. Križa. Leži med Blokami, ter Loškim in Cerkniškim poljem. Vhod v jamo pa je kilometer južno od Bloške Police. V kolikor se peljete z avtom od Cerknice proti Novi vasi (Blokam), boste v naselju Bloška Polica zavili desno za Lož in po dobrem kilometru vas bodo table usmerile desno proti vhodu v jamo.

Celoten jamski sistem Križne jame je dolg prek 8 kilometrov in je s tem eden daljših v Sloveniji. Jamo krasijo številna podzemna jezera (v jami jih je več, kot 40, s čolnom pa jih lahko obiščemo 20), ki so globoka tudi do 7 metrov. Križna jama je posebna tudi zaradi svoje prijaznosti do živali, ki prebivajo v njej. Strokovnjaki so našteli več, kot 58 živalskih vrst, ki v jami preživijo celotno življenje, ali pa jo uporabljajo samo, kot prenočišče oz. za zimsko spanje. Ta živalska raznovrstnost jo uvršča na 4. mesto na svetu. Hkrati pa je to tudi ena najboljše ohranjenih jam v Evropi.

Tu pa se posebnosti Križne jame še ne končajo. V davni prazgodovini je jama služila tudi, kot brlog za jamskega medveda. O tem pričajo številni ostanki okostij, ki so jih našli v jami. Skupaj je bilo najdenih prek 2000 kosti, od tega 2 celotni okostji tega prazgodovinskega orjaka. Največja najdena lobanja meri v dolžino kar 56 centimetrov!!! Tudi ostanke jamskega medveda si boste lahko ogledali, če se boste odločili za ogled jame.

Cenik ogleda križne jame (cca 60-75 min)

Odrasli10€ (v sezoni julij-september 12,00€)
Otroci7€ (v sezoni julij-september 8€)
Najavljene skupine8 € odrasli (nad 15 ljudi)
Najavljene šolske skupine(osnovnošolci in dijaki) 5€
Minimalni znesek za ogled izven urnika40€ (v sezoni julij-september 50€)
Za ostale oglede jam pa si poglejte uradno stran Križne jame (cene za 2021)
Januar15.00
Februar15.00
Marec15.00
April11.0015.00
Maj11.0015.00
Junij11.0015.00
Julij11.0013.0015.0017.00
Avgust9.0011.0013.0015.0017.00
September11.0013.0015.00
Oktober11.0015.00
November15.00
Devember15.00
Vsak dan / Samo vikendi in prazniki

V Križni jami imate sicer na voljo različne možnosti ogledov, a turistično najbolj zanimiv je krajši, okoli 90 minut dolg ogled, v katerega je vključena tudi vožnja po 1. jezeru in ogled ostankov kosti jamskega medveda. Ostali, daljši in bolj posebni ogledi so številčno zelo omejeni in v nasprotju z zgoraj opisanim, se je potrebno za njih tudi predhodno prijaviti.

Verjetno ste se vprašali kako je s potrebno opremo za vstop v jamo. Pred vstopom v jamo vas opremijo z gumijastimi škornji in ročno svetilko. Zelo dobro je, v kolikor imate s seboj nekaj toplejših oblačil, dolge hlače in majico. Saj je temperatura v jami stalna, okoli 8°C, in v 90 minutnem ogledu vas bo v poletnih oblačilih močno prezeblo. Ne pozabite pa tudi na nogavice.

Soteska Kadice

 • Čas hoje: cca 45 min
 • Zahtevnost poti: lahka
 • Izhodišče: Parkirišče ob začetku soteske (45.7592, 14.5713)
 • Priporočena obutev: športna pohodniška obutev
 • Primerno za psa: Da
 • Vstopnina: brezplačno
 • Parkirnina: brezplačno

Ko sem pred leti kolesaril mimo rjave table na kateri piše izvir Iške, sem jo moral prebrati 2x, saj si nisem predstavljal, da Iška izvira tako daleč od tam, kjer sem jo bil jaz vajen, v Iškem vintgarju in na Igu. Še bolj pa sem bil presenečen nekaj let kasneje, ko sem začuden izvedel, da Iška ni edini potok, ki je v Bloško planoto vrezala sotesko.

V kolikor ste že slišali za sotesko Kadice ste domačin, ali pa ste zelo, zelo dober poznavalec Bloških naravnih znamenitosti. Sotesko Kadica je v Bloško planoto izrezala Mateča voda, ki je s številnimi manjšimi pritoki oblikovala slikovito sotesko, s številnimi brzicami, tolmunčki in nekaj slapovi.

Za sprehod skozi sotesko boste potrebovali okoli 45 minut v eno smer. Pot je sicer lepo označena in tudi solidno uhojena. A ob deževnem vremenu je del poti precej razmočen, tako da vam priporočam dobre pohodne čevlje, še boljše če boste obuti kar v gojzdarje. Previdnost pa ne bo odveč tudi pri prečkanju lesenih mostov, ki so, če so mokri, izjemno spolzki.

Soteska je sicer zelo lepa, a žal sem zelo hitro ugotovil, da nad potjo skozi sotesko poteka cesta, saj je po soteski opaziti nemarnost ljudi, ki skoti okna svojih vozil odmetavajo tisto, kar mislijo, da v avtu več ne potrebujejo. Škoda je, da se domačini ne organizirajo in vsaj 1x letno ne očistijo tega bloškega bisera.

Mateča voda je sicer pritok Bistirce, ki teče proti Ribnici in kmalu za tem naseljem ponikne v tamkajšnih požiralnikih.

Zaključek

Bloke in okoliški kraji vam ponujajo še številne druge čudovite možnosti za takšne in drugačne izlete. V kolikor ste ljubitelji kolesarjenja, so Bloke pravi raj za vas. Ponujajo tudi lažje pohodne poti (Krpanova pot), pa izvir Iške in še številne druge naravne znamenitosti. Nedaleč stran pa je tudi Cerkniško polje, Slivnica, Rakov Škocjan, pa tudi Snežnik ni pretirano daleč.

Tako, to je to, kar se tiče današnjega izleta, želim vam, da se imate čudovito in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor