Cerje

Cerje pomnik miru

Navadno je tako, da se mora zgoditi nekaj medijsko zelo odmevnega, da spoznamo kak nov kraj v naši deželici, pa naj si bo ta dogodek bolj pozitiven ali pa negativen. No Cerje je širša slovenska javnost spoznala leta 2022, ko je na Krasu divjal eden večjih požarov v samostojni Sloveniji in so se z ognjenimi zublji borila gasilska društva iz praktično vse Slovenije, na pomoč pa so priskočile tudi sosedne države. A ker je v vsaki, pa še tako slabi stvari tudi seme dobrega, je tudi pri tem požaru tako.

Cerje so vrh na zahodnem robu kraške planote, od tu lahko uživate v čudovitih razgledih na vse strani neba, tako proti Tržaškemu zalivu, kot proti Furlaniji, Dolomitom, Julijskim alpam, Trnovski planoti in Vipavski dolini. Leta 2011 so na Cerjah postavili branik domovine, spomenik miru in opomnik zgodovine, ki so ga zasnovali študentje arhitekture in je zasnovan kot muzej vseh vojen, spomenik vsem padlim v boju za domovine, ter razgledni stolp. V bližini pa si je moč ogledati še številne znamenitosti, se podati na daljše ali krajše sprehode, kolesarke in konjeniške ture…

ideje za izlet na Cerjah

  1. Branik domovine
  2. Borojevićev prestol in spomenik
  3. Jama Pečinka
  4. Hrib
  5. Ostanki 1. Svetovne vojne

Če iščete še več idej za izlete v okolici Krasa vam predlagam, da si pogledate tudi članke za naslovi: Izleti po vipavski dolini, Čaven, Mali Golak, Ferati na Gradiško turo, Izlet v Posočje, izlet v Goriška Brda in Razgledni izlet v bližini Trsta. Za še več idej pa si poglejte zemljevid izletov.

1. Branik domovine

Pomnik braniteljem domovine je po vsej verjetnosti največji spomenik v Sloveniji. Ideja za postavitev takšnega objekta je zrasla v glavah članov rodoljubnega društva TIGR. Objekt so dokončali leta 2011, a v njegovi notranjosti imajo predvsem z muzejskimi rastavami še kar nekaj načrtov.

V 7ih etažah si je moč ogledati likovna dela priznanih slovenskih umetnikov, pod zvezdnatim nobom so razstavljeni Brižinski spomeniki, prva ohranjena pisana beseda v Slovenščini, ki je hkrati tudi najstarejša pisana beseda v katerem koli slovanskem jeziku. V muzeju si obiskovalec lahko ogleda razstave, ki pripovedujejo zgodbe o krizah, ki jih je ta zemlja prestala v 20. stoletju.

Pomnik miru je spomenik in opomnik, da se iz zgodovine kaj naučimo in predvsem, da je ne pozabimo. Žal smo ljudje zelo pozabljiva bitja in zgodovino hitro pozabimo, kar je v nekaterih primerih sicer dobro, a včasih si je potrebno kaj zapomniti za vedno.

Mimo razglednega stolpa pelje tudi pot miru, ki sledi frontni črti Soške fronte vse od bojišč na Rombonu, kjer se je fronta začela, pa do morja. Vzdolž celotne frontne linije je moč videti številne spomenike, obeležja in opomnike, ki nam pripovedujejo podobno zgodbo, kot Pomnik miru na Cerjah.

2. Borojevićev prestol in spomenik

Od razglednega stolpa vodi po bližnji in malo manj bližnji okolici kar nekaj urejenih poti, ki jih lahko “obdelate” peš, s kolesom ali pa tudi na konju. Vse skupaj je precej dobro označeno in v razglednem stolpu boste lahko našli tudi zloženke in zemljevide, ki vas bodo popeljali po poteh, kjer pred dobrimi 100 leti divjala Soška fronta, v letu 2022 pa pustošil obsežen požar.

Sledovi obeh so dan danes zelo dobro vidni, a verjamem, da si bo narava velik ohitreje opomogla in zabrisala sledi po nedavnem požaru, brazde, ki jih je pustila 1. Svetovna vojna pa bodo tudi na Kraški planoti ostale še več generacij.

Poleg številnih jarkov, ki jih je moč videti povsod, pa sta, vsaj po mojem mnenju najbolj za ogled zanimiva Borojevičev prestol, poseben v skalo “izklesan” sedež, za katerega nisem povsem prepričan ali je naravnega izvora, ali pa so ga v času 1. vojne izklesali vojaki, ki jih je vodil sloviti general.

Ob Borojevićevemu prestolu pa stoji še spomenik, ki so ga vojaki postavili za enega od generalov, ki je poveljeval na tem delu fronte.

3. Jama Pečinka

Le nekaj 100 metrov od prestola Svetozarja Borojevića pa se lahko sprehodite v podzemlje jame Poličanke, jame, ki je delno naravnega izvora, delno pa so jo izkopali v času Soške fronte. Jama je služila kot zatočišče za vojake, v njej so imeli urejene tudi spalne prostore.

Eden od izhodov iz jame nas pripelje prav na vrhu razgledne vzpetine, ki se imenuje Oko Krasa. Obiskovalcu ni potrebno posebaj ugibati, zakaj takšno ime. Razgledi so zares enkratni in verjetno so prav zato na tem mestu v času 1. vojne zgradili prvi premični reflektor s katerim so nadzirali dogajanje na fronti tudi ponoči. Reflektor je bil na tirnicah in so ga lahko skrili v jamo.

V kolikor so vam takšne stvari všeč, vam ogled jame toplo priporočam, sam sem imel izjemno srečo, da sem do jame prišel ravno v času, ko je imela večja skupina ravno organiziran ogled, jaz pa sem se jim na hitro priključil in med ogledom jame izvedel številne zanimive podrobnosti o jami, vojakih, generalu Borojeviću…

4. Hrib

V kolikor si želite izlet po severno-zahodnem delu kraške planote še nekoliko podalšati, potem vam predlagam, da se od razglednega stolpa na Cejah podate proti Hribu, nato pa med potjo zanaj naredite krog ter si ogledate še Borojevićev presol in jamo Pečinko.

Hrib je sicer vzpetina preko katere vodi tudi pot ultramaratona Vipava trail, vrh nam sicer ne ponuja nekih sanjskih razgledov, a se nam na poti do Hiba nekajkrat odprejo zares čudoviti razgledi predvsem proti morju.

Za celoten krog boste porabili okol 3 ure in če si boste izbrali pravšnji dan, boste v sprehodu in doživetjih zagotovo zelo uživali.

5. Ostanki 1. Svetovne vojne

Več o tem kmalu…

Zaključek

Obisk zahodnega roba Kraške planote je super doživetje, nekakšna mešanica naravnih lepot in zgodovine. Zagotovo boste uživali v edinstvenih razgledih, čudoviti naravi, če pa imate radi še zgodovino in sprehode, potem pa vam obisk Cerij in okolice toplo priporočam.

Želim vam lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo.

Dodaj odgovor