Reka Soča izleti

Lepote Soče

V preteklih letih sem ob reki Soči preživel ogromno časa. Enostavno sem užival v neokrnjeni naravi, številnih lepotah, ki nam jih ponuja smaragdna reka in njena bližnja okolica. Ob raziskovanju lepot doline Soče sem spoznal številne skrite kotičke, ki povprečnemu obiskovalcu Posočja ostanejo skriti za vedno. V spodnjem članku sem za vas zbral več kot 40 čudovitih in raznolikih znamenitosti, med katerimi so tako tiste turistično oblegane, kot tudi tiste skrite lepote, ki jih verjetno še ne poznate. Pa se sprehodimo po izletih ob reki Soči

Izlete ob reki Soči bomo začeli tam kjer se reka začne, v dolini Zadnja Trenta, predlogi pa se zaključijo na sotočju dveh alpskih lepotic, ko se Soči pridruži Tolminka. Vse predlagane destinacije so sorazmerno enostavno dostopne in po večini primerne za družinske izlete.

Znamenitosti Soče:

1. Zapotoški slapovi2. Izvir reke Soče3. Kugijev spomenik, Korita Mlinarice
in alpski botanični vrt
4. Dolina Zadnjica in Belopotoška slapova5. Soška pot6. Mala korita Soče
7. Velika korita Soče8. Dolina Lepena in Šunikov vodni gaj9. Trdnjavi na Predelu
10. Mangartsko sedlo11. Slapovi na Predelnici12. Slapovi Fratarce
13. Mala korita Koritnice in korita Možnice14. Velika korita Koritnice, Trdjava Kluže in Hermanova utrdba15. Slap Virje in izvir Glijuna
16. Slap Boka17. Slap Kozjak in Napoleonov most18. Tonocov grad
19. Italijanska kostnica v Kobaridu20. Kobariški vojni muzej21. Slap Brinta in Gregorčičev slap
22. Kopališče na Nadiži pod Napoleonovim mostom23. Izvir Tolminke24. Korita Tolminke in Dantejeva jama
25. Javorca26. Tolminski grad27. Sotočje Soče in Tolminke

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za družinske izlete širom Slovenije, vas vabim, da si pogledate članke z naslovi Slapovi v okolici Ljubljane, Znamenitosti Tržiča, Lepote Prekmurja in Goričkega, seveda pa nisem pozabil niti na Bohinj, Bled in Kranjsko goro.

1. Zapotoški slapovi

IzhodiščeKonec ceste v Zadnji Trenti (46.403, 13.711)
Čas hoje2 uri 30 min (tja in nazaj)
Zahtevnost hojeLahka pot, ogled zadnjega slapu jemalce zahtevnejši
Primerno zaDružinske izlete

Soteska Zapotoških slapov je večini Slovencev neznana soteska. Le-ta se namreč “skriva” v Zadnji Trenti, povsem ob vznožju Bavškega Grintovca. Ta čudovita in razgibana soteska v kateri je kar nekaj slapov, je v svojem spodnjem delu precej lahko dostopna, višji deli Zapotoka pa so za običajnega pohodnika nedostopni.

A neglede na to, boste lahko v spodnjem delu potoka uživali v pogledu na 4 večje in nekaj manjših slapov. V daljavi pa boste lahko občudovali še vsaj en precej visok slap.

O tem izletu sem na straneh bloga že pisal, zato vas vabim k branju članka z naslovom Znamenitosti Trente.

2. Izvir reke Soče

IzhodiščeParkirišče pri koči pri izviru Soče (46.4092, 13.7257)
Čas vzpona15 min
Zahtevnost hojeZahtevna pot
Primerno zaDružinske izlete
VstopninaBrezplačno

V Zadnji Trenti se bomo ustavili še pri verjetno najbolj obiskani znamenitosti v Trenti nasploh. Glede na to, da je Soča po mnenju mnogih najlepša Alpska reka, bi bilo prav čudno, če tudi njen izvir ne bi bil nekaj posebnega.

Soča na dan priteče iz globoke jame, do katere se je moč sprehoditi, nekaj zadnjih metrov pa je pot opremljena z jeklenico, ki vam bo pomagala pri dostopu do jame. Čeprav je barva vode na spodnji fotografiji izjemno lepa, pa se ne more primerjati s tisto, ki jo vidijo oči v živo. Zato, če izvira Soče še niste obiskali, je letos najboljši čas, da to storite.

Več o izviru Soče in dostopu do njega, sem opisal v članku z naslovom Znamenitosti Trente.

3. Kugijev spomenik, Korita Mlinarice in alpski botanični vrt

Izhodiščeparkirišče ob cesti (46.401, 13.743)
Čas vzpona15 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Za naslednje tri znamenitosti pa se bomo preselili v Trento, točneje ob cesto, ki nas iz Trente pelje proti našemu najvišjemu prelazu. Med 1. in 2. serpentino vršiške ceste se nahajajo 3 znamenitosti, ki so po mojem mnenju vredne ogleda. Spomenik Julijusu Kugyu je sicer postavljen ob 3. serpentini, a je dostop do njenga možen tudi iz visečega mostu nižje ob strugi.

Isto izhodišče je tudi za ogled korit Mlinarice, ena najglobjih in najbolj ozkih korit v Sloveniji so sicer nedostopna, a lahko se sprehodite vsaj do njihovega konca.

Alpski botanični vrh Julijana pa je lociran le kakšnih 200 metrov nižje od izhodišča za ogled obeh zgoraj omenjenih znamenitosti. Poleg obiska botaničnega vrta pa vam svetujem, da se sprehodite še do slapu Skok za bajto, ki je od omenjenega vrta oddaljen le kakšnih 5 min.

Več o vsem te pa najdete v članku z naslovom Znamenitosti Trente.

4. Dolina Zadnjica in Belopotoška slapova

IzhodiščeParkirišče v zadnjici (46.3824, 13.761)
Čas vzpona30 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Dolina Zadnjica je verjetno najbolj priljubljeno izhodišče za pohajkovanje po našem visokogorju na Primorskem koncu Vršiča. Dolina nam ponuja izhodišče za obilico zelo zaželjenih ciljev visoko na najvišjih vrhovih Julijskih alp, ali pa ob čudovitih Triglavskih ali Kriških jezerih.

V kolikor niste razpoloženi za dalše vzpone, pa bo že sam prehod po dolini pravo doživetje. Precej vodnata reka Zadnjica s svojimi pritoki ponuja sprehajalcu čudovit ambient in možnost užitka v neokrnjeni naravi in številnih tolmunčkih slapičih…

Ravno tam, kjer se konča “sprehajalni” del doline in se pot iz ceste preseli na mulatjero, pa lahko obiskovalci doline uživajo v dveh čudovitih slapovih in bazenčkih, kjer se je moč tudi okopati. Sicer je Zadnjica verjetno najbolj hladna izmed vseh rek, a je voda pod slapovoma prav presenetljivo prijetna.

Več o Zadnjici in slapovih pa si preberite v članku Znamenitosti Trente.

5. Soška pot

IzhodiščeParkirišče pri koči pri izviru Soče (46.4092, 13.7257)
Čas hojeokoli 5 ur
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaVse, ki ste vajeni dolgih pohodov in uživate v naravi

Soška pot je urejena pohodniška pot, ki nas pelje od izvira reke Soče pa do Bovca. Vzdolž te poti bomo spoznali praktično vse zgoraj omenjene znamenitosti in tudi nekaj izmed tistih, ki še pridejo na vrsto spodaj.

Pot je v celoti dolga 25 kilometrov in je primerna za celodneven izlet. Med potjo vas bo čakalo kar nekaj čudovitih tolmunov, ki kar kličejo po osvežitvi, nekateri pa boste raje samo obsedeli in uživali v zvoku reke in pogledu na pristno naravo doline Trenta.

Več o Soški poti si preberite v članku z istim naslovom.

6. Mala korita Soče

IzhodiščeParkirišče ob koritih (46.341, 13.684)
Čas ogledaokoli 15 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Mala korita Soče so precej manjša in tudi krajša, kot Velika korita Soče (dolga so okoli 150 metrov, globoka pa do 6 m). Temu primerno manj so le-ta tudi obiskana. A klub temu lahko na Malih koritih Soče vidite zares neverjeten fenomen. Ob začetku korit namreč levi in desni breg Soče loči manj kot meter razdalje. Torej lahko v normalnem vodostaju prek smaragdne reke dobesedno stopite. Sicer vam tega ne svetujem, saj je reka v tem delu precej živahna in padec vanjo bi bil verjetno zelo neprijeten, če ne usoden.

Sicer pa je možno v Malih koritih tudi plavati, le nekaj 10 metrov nižje. To izkušnjo pa vam priporočam.

Ob strugi malih korit se nahajata tudi dva zelo priljubljena kampa, ki v poletnih mesecih privabljata številne, predvsem tuje turiste.

Nekaj zanimivosit o Malih koritih si preberite v članku, ki govori o Soški poti.

7. Velika korita Soče

IzhodiščeParkirišče ob koritih (46.3359, 13.6457)
Čas ogledaokoli 60 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Velika korita Soče se nahajajo kakšna dva kilometra nižje od Malih korit. Končajo se le nekaj 100 metrov preden se v Sočo izlije Lepena. Soča je z nekaj več, kot 800 metrov dolgimi koriti izdolbla v skale veličastna in izjemno slikovita korita. V deževnem obdobju, ko je Soča zelo vodnata, se korita napolnijo praktično povsem do vrha, v poletnem obdobju pa so le-ta globoka do nekje 15 metrov.

Številni pritoki, ki v obliki manjših slapov in curkov tečejo in kapljajo v glavni tok Soče, obiskovalcu pričarajo pravljično doživetje. Ob obisku Velikih korit vam svetujem, da avto pustite ob koncu korit, pri priljubljenem kopališču, ter se nato ob Soči sprehodite po toku navzgor.

Več o Velikih koritih pa najdete v članku z naslovom Soška pot.

8. Dolina Lepena in Šunikov vodni gaj

IzhodiščeParkirišče ob mostu (46.3073, 13.6771)
Čas hoje1 ura 30 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Zdi se, da ima vsak pritok Soče v svojem toku kak čudovit slap, korita ali kakšno dugo naravno “čudo” in v realnosti je temu dejansko res tako. Nekateri pritoki so sicer manjši, ali pa so njihove lepote preveč težko dostopne in zato večina obiskovalcev za njih niti ne ve.

Šunikov vodni gaj, ki ga je v dolini Lepena ustvari potok Lepena je ena od “stvari”, ki si jih enostavno morate ogledati. Šunikov vodni gaj je namreč kombinacija slapov, tolmunov, korit, brzic in še bi se našel kakšen od vodnih “pojavov”.

Če vas zanima več podatkov o Šunikovem vodnem gaju vas vabim k branju tega članka.

9. Trdnjavi na Predelu

IzhodiščeParkirišče ob trdnjavah (46.419, 13.573) in (46.42, 13.587)
Čas ogleda20 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Če se v Bovec odpravljate iz Ljubljane, ali njene okolice, je pot prek prelaza Predel najhitrejša možnost za dostop do tega čudovitega mesteca pod Rombonom. Ker je vožnje vseeno za kakšno uro in pol, verjetno še malce več, meni občasno paše narediti postanek in ob čudovitih razgledih raztegniti noge. In prelaz Predel je odlična točka za takšno ustavljanje.

V neposredni bližini prelaza stojita dve trdnjavi, ena ja na Italijanski strani, druga pa na naši strani. V kolikor ste boste pri njima ustavili vam to ne bo vzelo prav hudo veliko časa, na info tablah, pa boste gotovo zvedeli kakšno zanimivo podrobnost iz časov, ko sta bila oba objekta še v funkciji.

Sicer pa si lahko več o obeh trdnjavah preberete v članku z naslovom Bovec znamenitosti.

10. Mangartsko sedlo

IzhodiščeParkirišče pod sedlom (46.4357, 13.6393)
Čas vzpona do sedla20 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

V kolikor na Mangartskem sedlu še niste bili, vam lahko rečem le, kaj čakate? Vzemite si čas in se v lepem poletnem dnevu zapeljite prek Predela proti dolini Koritnice. Dober kilometer pod prelazom, pred veličastnim viaduktom se odcepi ozka cesta, ki nas popelje vse do višine 2055 metrov.

To je najvišje speljana cesta v Sloveniji in pred zaporo, ki danes voznike zaustavi nekje na višini 1850 metrov, se je bilo moč povzpeti vse do 2055 metrov visoko.

Zares izjemno razgledna cesta, s številnimi osupljivimi razgledi, v skalo vklesanimi tunelil… Enostavno usedite se v avto in pojdite. Upoštevajte, da v poletni sezoni, predvsem med lepimi vikendi, zna biti toliko vozil, da vas zaradi preobremenitve ne bodo spustili proti vrhu. Zato, ali bodite zgodni, ali pa se na sedlo odpravite med tednom.

Več o tej čudoviti cesti,njeni gradnji in vsem ostalem pa si preberite v čanku z naslovom Znamenitosti Bovca.

11. Slapovi na Predelnici

Izhodišče za slap ZaročencaParkirišče malo nad vasjo Strmec (46.4201, 13.6028)
Izhodišče za Predelske slapoveParkirišče pri viaduktu (46.423, 13.593)
Čas hoje do slapu Zaročenca20 min
Čas hoje do Predelskih slapov20 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Predelnica je potok, ki izvira pod prelazom Predel in se spušča proti Logu pod Mangartom. Med potjo se mu pridužijo ševilni manjši pritoki, tako da je Predelnica ob tem, ko se izlije v Koritnico že konkreten potok.

Med sorazmerno kratkim in strmim spustom je Predelnica ustvarila številne večje im manjše slapove. Na straneh tega bloga sem zaenkrat opisal 3 oz. 4 izmed slapov, vendar jih je še več. V članku z naslovom znamenitsoti Bovca vas popeljem do slapu Zaročenca, v članku z naslovm Log pod Mangartom pa se sprehodimo do Poševnega slapu in slapu pod Predelom.

12. Slapovi Fratarce

IzhodiščeParkirišče v Logu pod Mangartom (46.4357, 13.6393)
Čas vzponaDo okoli 3 ure, lahko tudi precej manj (odvisno kako visoko boste šli)
Zahtevnost hojeLahka, višje po soteski pa tudi zelo zahtevna
Primerno zaDružinske izlete

Še zdaleč ne poznam vseh sotesk, ki so skrite v visokih stenah naših gora, a od tistega, kar sem do sedaj videl, je soteska Fratarce najbolj “obdarjena” s slapovi. Ne vem natančno, a po spominu sem se sprehodil zagotovo mimo 10ih omembe vrednih slapov.

Najvišji za turiste dostopen je slap Parabola, ki prosto pada kar 50 metrov globoko in je pravi lepotec. V soteski pa boste lahko občudovali še kar nekaj slapov višjih od 10 metrov.

Več o tej izjemni soteski pa si preberite v članku z naslovom Log pod Mangartom.

13. Mala korita Koritnice in korita Možnice

IzhodiščeParkirišče ob mostu pri Malih koritih (46.3904, 13.5876)
Čas hojedo okoli 2 uri
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Log pod Mangartom je zares izjemna vas, glede na moje poznavanje je to naselje, ki ga obkroža največ znamenitosti v celotni Sloveniji. Toliko sotesk, slapov in ostalih lepot je tod okoli, da se zdijo Mala korita Koritnice že skoraj nepotrebna omembe…

A vseeno jih bom omenil, saj je ob koritih tudi izhodišče poti za ogled še dveh čudovitih sotesk, soteske Možnice in pa Prešnikovega grabna. O soteski Možnice sem pisal v članku z naslovom Log pod Mangartom, o Prešnikov grabnu pa še čaka na svoj opis.

14. Velika korita Koritnice, Trdjava Kluže in Hermanova utrdba

IzhodiščeTrdnjava Kluže (46.3615, 13.5893)
Čas ogledaokoli 1 uro in 30 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Verjetno je trdnjava Kluže najbolj v uč vpadajoča znamenitost na poti od Predela proti Bovcu. Kljub vsem lepotem, ki jih omenjam v tem članku, pa je večina njih bolj ali manj dobro skritih in se je treba do njih vsaj malce sprehoditi.

Trdnjava Kluže pa že stoletja stoji na izjemnem strateškem mestu, na vrhu več, kot 50 metrov visokih korit Koritnice, pod strmimi stenami Rombona in ob stičišču dolin Koritnice in Bavšice. Zares impresivna zgradba obdana z izjemno naravo.

Pred 1. Svetovno vojno je Avstro-ogrska vojska dala zgraditi še eno trdnjavo, ki je locirana nad Klužami, pod strmimi stenami Rombona. Kljub temu, da je Hermanova trdnjava, kot se imenuje, postavljena v zavetje Rombonovih sten, pa je bila med vojno kar precejkrat zadeta in kmalu ni več služila svojemu namenu.

Več o vseh znamenitostih, ki so se skozi tisočletja izoblikovala in zgradila v tem delu Posočja, sem pisal v članku z naslovom Bovec znamenitosti.

15. Slap Virje in izvir Glijuna

IzhodiščeParkirišče pri izviru (46.3357, 13.5130)
Čas hoje5 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Če obiščete Bovec, potem je ogled slapu Virje in izvira Glijun skoraj obvzeno dejanje. Predvsem v poletnih mesecih je slap Virje še dodatno zanimiv kraj, saj je pod slapiščem precej velik in zelo osvežujoč bazenček.

Tako slap Virje, kot kraški izvir, ki se nahaja le kakšnih 100 metrov nad njim sta vredna ogleda in vam ju toplo priporočam.

Več o obeh znamenitostih pa si preberite v članku z naslovom Spoznajte znamenitosti Bovca.

16. Slap Boka

IzhodiščeParkirišče pod slapom (46.3183, 13.4948)
Čas hoje15 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Slap Boka je najmogočnejši slap v Sloveniji. Visok je sicer nekaj malega prek 100 metrov, kar ga uvršča med višje slapove pri nas, a mogočnost mu daje tudi velik pretok vode, ki pada prek široke skalnate police in opazovalcu pričara zares enkratno doživetje.

Slap je moč občudovati z nekaj različnih razglednih točk, prva je kar iz ceste, ki pelje od Kobarida proti Bovcu, v kolikor pa se boste malce sprehodili, pa je moč priti zelo blizu slapu, ali pa celo kar nad njega.

Več o slapu in nekaterih zanimivostih okoli njega, pa si preberite v članku z naslovom Znamenitosti Bovca.

17. Slap Kozjak in Napoleonov most

IzhodiščeParkiriše slap Kozjak (46.2494, 13.5876)
Čas hoje25 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Verjetno ne bom parv dosti zgrešil, če rečem, da je slap Kozjak verjetno najbolj obiskana znamenitost v okolici Kobarida, pa tudi če gledamo širše, se lahko z obiskanostjo tega slapu primerjajo le nekatere znamenistoti, kot so napremer Velika korita Soče, Trdnjava Kluže, pa izvir Soče in korita Tolminke.

Slap Kozjak je zares enkraten in v kolikor ga še niste videli, vam ogled priporočam, a če je le možno, ga obiščite ali zgodaj zjutraj, ali pa med tednom. Saj je drugače gneča na poti do slapu, pa tudi ob slapu samem precej velika.

Več o slapu Kozjak pa lahko preberete v članku z naslovom Znamenitosti Kobarida.

18. Tonocov grad

IzhodiščeParkirišče ob cesti (46.2579, 13.5839)
Čas vzpona20 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Tonocov grad niso razvaline kakšnega gradu, kot bi marsikdo pomislil, glede na na ime. Tonocev grad so arheološki ostanki starodavne naselbine, ki je nad Kobaridom zrasla po razpadu Rimskega cesarstva. Kasneje v zgodovini so ta prostor uporabljali predvsem v vojaške namene, danes pa mimo gradu vodi čudovita sprehajalna pot, ki nas pelje od italijanske kostnice proti slapu Kozjak.

Več o zgodovini Tonocovega gradu in sprehajalni krožni poti pa izveste v članku z naslovom Kam v Kobaridu.

19. Italijanska kostnica v Kobaridu

IzhodiščeParkirišče ob kostnici (46.2471, 13.5833)
Čas ogledacca 20 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Na območju Soške fronte nas na to morijo, ki se je ob reki Soči dogajala pred nekaj več, kot 100 leti spominjajo številna pokopališča in takšne in drugačne kostnice. Najbolj impozanta kostnica se nahaja nad Kobaridom, odprli so jo leta 1938 v spomin na nekaj več kot 7000 padlih italijanskih vojakov.

Poleg ogleda same konstnice marsikoga privabi tudi čudovit razgled, ki ga ponuja vzpetina nad Kobaridom. Več podrobnosti o tem zadnjem počivališču italijanskih vojakov pa si preberite v članku z naslovom Znamenitosti Kobarida.

20. Kobariški vojni muzej

LokacijaV središču Kobarida (46.2466, 13.581)
Čas ogledacca 1 ura in 30 min
Primerno zaDružinske izlete

Kobariški muzej je ena od stalnic v ponudbi kulturnih znamenitosti v Posočju. Muzej, ki je v preteklosti pridobil celo laskavo priznanje naj muzej v Evropi, obiskovalcu ponuja vpogled v dogajanje na Soški fronti. Predvsem velik povdarek pa je na ključni 12. ofenzivi, ki se je začela 24. septembra 1917 in je končala 885 dni dolgo morijo ob smaragdni reki.

V vojnem muzeju je moč spoznati številne bojne taktike, ki so se jih posluževali v vojni, raztavljeni so številni predmeti, orožje, oblačila, oprema…

Več o muzeju si preberite v članku Znamenitosti Kobarida, predvsem pa ga obiščite in doživite del zgodovine.

21. Slap Brinta in Gregorčičev slap

IzhodiščeParkirišče v vasi Selce (46.2185, 13.65)
Čas hojecca 60 min
Zahtevnost hojeZahtevna, za nekatere tudi zelo zahtevna pot
Primerno za (slap Brinta)Družinske izlete
Primerno za (Gregorčičev slap)Nekoliko izkušenejše pohodnike

Zame je bil obisk slapa Brinta in predvsem Gregorčičevega slapu vrhunec spoznavanja zmenenitosti v okolici Kobarida. 104 metre visoka Brinta in 86 metrov visko Gregorčičev slap sta me povsem očarala.

Britna je sicer višji a precej manj vodnat slap, Gregorčičev slap pa je vodnat slap, pod katerim se razprostira velik naraven bazen, ki je v poletni pripeki še kako dobrodošla osvežitev.

Več o vseh podrobnostih v zvezi z dostopom in inzhodiščem pa najdete v članku Kam v Kobaridu.

22. Kopališče na Nadiži pod Napoleonovim mostom

IzhodiščeParkirišče ob Napoleonovem mostu (46.2298, 13.4408)
Čas hoje5 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Morda znamenitosti in lepote reke Nadiže povsem ne pašejo v članek z naslovom lepote in znamenitosti okoli Soče, a sem Napoleonov most in kopališče pod njim vseeno uvrstil v ta članek. Soča je sicer izjemna reka, a je Nadiža za kopanje precej prijetnejša, kot prvo je bolj umirjena, kot drugo pa je to najtoplešja Alpska reka nasploh. Zato, v kolikor Nadiže še niste spoznali, vam svetujem, da se v enem od lepih poletnih dni zapeljete na skrajni zahod Slovenije in uživate v prekrasni naravi in gostoljubnih domačinih.

Več o Nadiži in Napoleonovem mostu pa zveste v članku Kam v Kobaridu.

23. Izvir Tolminke

IzhodiščeParkirišče pod Javorco (46.2376, 13.7234)
Čas hoje3 ure (krožna pot)
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Zelo zanimivo mi je, da turistični delavci v Tolminu izvira Tolminke bolj ne promovirajo. Za izvir te čudovite reke in njegovo izjemnost mi je povedal eden od mojih klientov, ki je odraščal v okolici Tolmina. Pred tem o izviru Tolminke nisem slišal ničesar in tudi danes je ta znamenitost omenjela le malo kje.

V kolikor ste ljubitelj narave in malce drugačnih doživetij, potem vam zares toplo, toplo priporočam krožni sprehod do izvira Tolminke. Hkrati pa boste lahko obiskali še cerkvico Javorca.

Več o izletu pa izvete v članku z naslovom Znamenitosti Tolmina.

24. Korita Tolminke in Dantejeva jama

IzhodiščeParkirišče pri koritih (46.1978, 13.7396)
Čas hoje2 uri (krožna pot)
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Tolminska korita so zagotovo najbolj priljubljena turistična točka v Tolminu, pa morda celo v celotnem Posočju. Ob obisku korit vam svetujem, da se sprehodite še do Dantejeve jame, ter obisk zaključite v krožni trasi prek Hudičevega mostu.

Vse kar morate vedeti pred obiskom Tolminskih korit pa najdete v članku z naslovom Znamenitosti Tolmina.

25. Javorca

IzhodiščeParkirišče pod Javorco (46.2376, 13.7234)
Čas vzpona20 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Javorca ni običajna cerkev, pravzaprav je to zelo zelo posebna cerkev, ki je bila zgrajena med 1. Svetovno vojno. Zgrajena je bila na pobudo vojakov takratne Avstro-ogrske vojske, sami vojaki pa so nase prevzeli tudi breme gradnje cerkve, ter finančni del projekta.

Cerkev je služila, kot kostnica za padle vojake s fronte, danes lahko na hrastovih ploščeh znotraj cerkve najdete več, kot 2500 imen vojakov, ki se nikoli več niso vrnili domov.

Več o zgodivini cerkve in vsem ostalem pa izveč v članku z naslovom Znamenitosti Tolmina.

26. Tolminski grad

IzhodiščeBrezplačno poarkirišče P2 v Tolminu (46.1903, 13.7308)
Čas vzpona30 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Razvaline Tolminskega gradu počivajo na lepo razgledni vzpetini neposredno nad Tolminom. V kolikor radi hodite navkreber vam obisk gradu priporočam, ča pa ste prišli v Tolmin po posebna doživetja, potem pa vzpon na grajski hrib raje izpustite.

Vseeno vas vabim, da si nekaj malega o gradu preberte v članku z naslovom Znamenitosti Tolmina.

27. Sotočje Soče in Tolminke

IzhodiščeParkirišče ob sotočju (46.1749, 13.7385)
Čas hoje5 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Tako, pa smo že pri zadnji od znamenitosti, ki nam jih ponuja smaragdna reka vse od svojega izvira, oz. natančneje še malce višje od svojega izvira, pa vse do sotočja s Tolminko. Vem, da sem nekaj znamenitosti izpustil in da moram marsikatero še spoznati, a že sedaj je seznam lepot v katerih lahko uživa cela družina precej impresiven.

Sotočje Soče in Tolminke je zelo priljubljeno kopališče in v preteklosti je ta kraj gostil prenekateri fastival, ki je privabljal obiskovalce iz celotnega sveta. Mi, kot dnevni obiskovalci pa lahko na sotočju teh dveh čudovitih rek uživamo v Soči, ki se prvič zares umiri (hidroelektrarna v Mostu na Soči), ter Tolminki, ki je pred izlivom še precej živahna in tudi kako stopinjo ali dve hladnejša od svoje večje sestre.

Poleg tega pa je na plaži urejen prijeten lokal, ambient in narava pa sta primerna za uživanje in lenarjenje po dopoldanskih aktivnostih v okolici Tolmina.

Tudi o sotočju si lahko več prebereš v članku z naslovom Znamenitosti Tolmina.

Zaključek

Tako, tole je eden od člankov ob pisanju katerega sem zares užival. Toliko izjemnih kotičkov, kot smo jih preleteli v tem članku je težko najti kjerkoli drugje v Sloveniji. Soča in njena okolica je zares izjemna in v kolikor uživate v razisikovanju, boste brez težav našli še veliko več, kot vam ponujam v tem članku in vseh, ki so povezani z njim.

Želim vam čudovit dan in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor