Enodnevni izleti po Sloveniji

Enodnevni izleti

Slovenijo zares obožujem, pa ne samo zaradi vseh naravnih in kulturnih znamenitosti in lepot, ki jih premore zemlja na sončni strani alp, ampak tudi zato, ker nam majhno ozmelje, na katerem živimo omogoča, da lahko na enodnevni izlet skočimo praktično na vse konce Slovenije. To velja še posebaj za tiste, ki živimo nekje v Osrednji Sloveniji, pa tudi ostali niste pri tem kaj dosti prikrajšani.

V predlogih za enodnevne izlete po Sloveniji se bomo sprehodili preko celotne Slovenije, vse od Prekmurja, do Bele krajine, Istre, Vipavske doline, Goriških Brd, doline Soče, ustavili se bomo seveda tudi na Gorenjskem, pa v Osrednji Sloveniji in na Notranjskem, nisem pa pozabil niti na Štajersko. Vseh idej za izlete je preko 100, tako da verjamem, da boste našli primerno idejo tudi zase.

Enodnevni izleti po Slovneiji:

 1. Znamenitosti Prekmurja
 2. Znamenitosti Notranjske
 3. Potepanje po Pohorju in Savinjski dolini
 4. Znamenitosti Dolenjske
 5. Bloke in Lož
 6. Lepote Slovenske Istre
 7. Vipavska dolina z okolico
 8. Znamenitosti Goriških brd
 9. Številne možnosti okoli reke Soče
 10. Čudovita Baška grapa
 11. Ideje za izlete na Gorenjskem
 12. Izleti v osrednji Sloveniji
 13. Spoznajte Idrijsko
 14. Ideje za izlet v visokogorje

V idejah za izlete po Sloveniji se bomo sprehodili prek izletov, ki sem jih v blogu že opisal, tokrat pa jih bom strnil v en članek, tako da boste lahko vsi lažje našli idejo za izlet, ki vam bo v danem trenutku pisan na kožo. Pa se sprehodimo prek Slovenije.

Za lažje iskanje med izleti pa vam je na vojo tudi super praktičen interaktivni zemljevid.

1. Znamenitosti Prekmurja

Naša najbolj vzhodna pokrajina je bolj, kot po izletniškem turizmu znana po toplicah in najlepše urejenih kolesarskih poteh v celi Sloveniji. A neglede na to, lahko z malo truda in poznavanja znamenitosti v Prekmurju, hitro najdemo super destinacije za čudovite izlete tako po ravninskem delu Prekmurja, kot tudi tistem gričevnatem delu ob Avstrijski in Madžarski meji.

V kolikor se nameravate spopasti z znamenitostmi ravninskega dela Prekmurja, vas vabim, da se sprehodite prek bloga, ki govori o tem delu Prekmurja, v kolikor pa vas mika Goričko, pa vas vabim, na ta blog. Oba izleta seveda lahko tudi združite, posamične točke “prepletete” in si naredite povsem svoj izlet. Verjamem, da boste ob obisku vzhodnega dela našega ozmelja zelo uživali.

2. Znamenitosti Notranjske

Glede na to, da živim v Borovnici, le-ta pa leži na meji med Osrednjo Slovenijo in Notranjsko, si lahko predstavljate, da v ta del Slovenije zaidem kar precejkrat in temu primerno je tudi število idej za izlete. Notranjska je prava oaza izjemnih kotičkov za družinske izlete v naravi. Številni kraški pojavi, bližina Rapalske meje in ostanki “norije” ki se je dogajala ob njej med obema vojnama, čudovita kulturna dediščina in markantni vrhovi kar vabijo na spozavanje tega dela Slovenije.

Seveda pa ne moremo pozabiti na največjo turistično znamenitost v Sloveniji, Postojnsko jamo.

Po najbolj priljubljenih, pa je na vrsti še največja znamenitost (po kvadraturi) v tem delu Slovenije. Cerkniško presihajoče jezero je izjemna naravna znamenitost ne samo v slovenskem, ampak tudi v svetovnem merilu.

Nad njim se dviguje gora Čarovnic, ki dnevno privablja številne pohodnike, prek vseh štirih letnih časov. Z vrha Slivnice boste deležni najlepše panorame Cerkniškega polja, oz. jezera.

https://youtu.be/8-DQjmdqUpw

Rakov škocjan je kar se mene tiče eden od največjih naravnih biserov, ki si jih je mogoče ogledati v Sloveniji. Sprehod skozi zgolj 3 kilometre dolgo dolino vas bo navdušil, najlepše pa je, da vam dolina ponuja popolnoma različne obraze v vseh letnih časih, tako da jo lahko obiskujete in spoznavate znova in znova.

Le kak kilometer stran se nahaja še en izjemen kraški pojav, Unška koliševka, ena največjih udornic v Sloveniji, ki pa v gozdovih v bližini skriva pravi podzemni labirint bunkerjev, ki so jih med obema vojnama zgradili Italijanski vojaki, spomenik vreden ogleda.

Naš naslednji cilj, Planinsko polje, je le nekaj 100 metrov oddaljen od Unške koliševke. Izjemno kraško polje, kjer domuje Planinska jama v kateri se združita reki Rak in Pivka in tvorita največje sotočje rek v jamah v Evropi, na polju pa je moč najti še številne druge izjemne kulurne znamenitosti, pa tudi neverjetne kraške pojave.

Nad Planinskim poljem se lahko povzpnemo na čudovito razgledno goro Grmado, ki je podobno, kot Unška koliševka prepletena z labirinti bunkerjev izpred 2. Svetovne vojne.

Za konec potepanja po Notranjski pa vas bom povabil še v enega od najbolj izjemnih gradov na svetu. Predjamski grad me vedno znova prevzame, razburi domišlijo in me navdane s spoštovanjem. Več o eni največjih kulturnih znamenitosti v Sloveniji si lahko preberete v članku, ki govori o Predjamskem gradu.

https://youtu.be/jIWiwYEVnHE

3. Potepanje po Pohorju in Savinjski dolini

Od vseh delov Slovenije so na blogu najverjetneje najslabše pokrite ravno Štajerska, Savinjska in Koroška, a kljub temu, je moč najti nekaj izjemnih idej za potepanje po teh pokrajinah.

Za začetek bomo skočili na Pohorje, kjer nas čaka nekaj izjemnih naravnih znamenitosti, vse od divjih sotesk, do enkratnih jezer, do prekrasnih razgledov in ostalih lepot, ki jih skrivajo obširni gozdovi te velike planote.

Naša druga destinacija bo v Savinjski dolini, bolj natančno se bomo podali v Logarsko dolino in tudi nad njo, saj bomo obiskali zelo priljubljeni Okrešelj. Vabim pa vas tudi na Solčavsko panoramsko pot, do znamenite jame Potočke zijalke in na Olševo.

Za konec pa bomo skočili še na Koroško, kjer se bomo povzpeli na Uršljo goro in Peco, ki sta zadnji visoki gori v verigi Karavank.

4. Znamenitosti Dolnjske

Ne vem, ali je to naključje, ali pa kaj drugega, ampak tudi naša druga pokrajina, ki slovi po termalnih kopališčih, je precej podhranjena z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. No ja, kulturnih znamenitosti je kar precej, a naravnih je nekaj manj, a tista, ki so, so dobro obiskana.

V kolikor se boste zapeljali v deželo cvička, potem si boste želeli prebrati blog, ki vas bo popeljal po znamenitostih te vinorodne pokrajine.

Za vas pa sem prirapvil še dva bloga z idejami za izlete, ki pa so na tistem manj vinorodnem delu Dolenjske. Tudi ti predlogi so zelo zanimivi. Najdete jih v člankih z naslovom Dolenjska izleti in Znamenitosti Kočevja.

Če pa imate raje Metliško črnino in okoliš na oni strani Gorjancev, potem pa vas vabim, da pred obiskom Bele krajine spoznate tamkajšne znamenitosti.

5. Bloke in Lož

Sicer tudi Bloška planota in Ložka dolina spadata pod Notranjsko regijo, a glede na to, da je bilo predlogov v tistem podnaslovu že precej, sem se odločil, da vas v deželo Martina Karpana povabim posebaj.

Lepote Blok in Loža smo spozavali v članku, kjer smo se sprehodili ob čudovitem jezeru, videli enega najvišjih slapov v tem delu Slovenije, spoznali slikovito sotesko, eno najlepših jam in verjetno najbolj ohranjen grad v Sloveniji.

Ker smo se v prejšnem odstavku dotaknili roba Snežniškega gozda, pa vas bom povabil še na ta izjemni vrh, ki je s skoraj 1800 metri višine, najvišji vrh Slovenije izven Alpskega sveta.

6. Lepote Slovenske Istre

Iz Notranjske regije se bomo prek Snežnika podali v Slovensko Istro, kjer bomo spoznavali naravne in kulturne znamenitosti te razgibane krajine. Kar precej presenetljivo je, kako slabo povprečen Slovenec pozna ta del našega ozemlja.

V predlogu za izlet bomo spoznali zelo lep vzpon na grad Socerb, ki nam ponuja izjemen razgled na Trst z okolico, nedaleč stran domuje edina jama v Sloveniji v kateri se izvajajo cerkveni obredi. Spoznali pa bomo še slap Veli vir, pravljično cerkvico v Hrastovljah in še nekaj zelo zanimivih točk, ki se skrivajo v zaledju naše obale.

7. Vipavska dolina z okolico

Iz Slovenske Istre pa se bomo preselili na Kras in v Vipavsko dolino, ter na njene obronke. Vipavska dolina je, vsaj kolikor sem uspel izbrskati, najtoplejša dolina v Sloveniji, prav zato tu pridelajo tudi največ sadja, predvsem tistega, ki za rast potrebuje povprečno višje temperature.

Zaradi milih zim, toplih jeseni in zelo prijetnih pomladi, je Vipavska dolina zelo primerna tudi za izlete v delih leta, ko v Ljubljani kraljujeta megla in mraz, v dolini pod Trnovsko planoto pa je ob sončnih dneh prav prijetno toplo in bližnji grički, ter hribi kar vabijo da jih osvojiš…

V članku, kjer vam predstavim nekaj možnosti za prijetno preživljanje prostega časa v Vipavski dolini boste našli tako kulturne, kot predvsem naravne znamenitosti, povabil pa vas bom tudi na nekaj vzpetin, vse tja do 1495 metrov visokega Malega Golaka.

8. Znamenitosti Goriških brd

Tudi v naslednjih treh podnaslovih bomo ostali na Primorskem, vendar bomo šli vedno bolj proti severu.

Goriška brda bodo naš naslednji cilj. Kljub temu, da so grički ob Italijanski meji izjemno priljubljeni med turisti, pa ta del našega ozemlja Slovenci ne poznamo prav dobro. Večina Slovencev tam namreč še ni bila. Verjamem, da če bi vedeli kaj zamujajo, bi bil njihov naslednji izlet prav med vinograde in češnje.

V Goriških brdih sem obiskal zares nekaj neverjetnih lokacij, predvsem me je fascinirala zapuščena vas Slapnik, pa soteska in naravno kopališče Krčnik, ter vas Šmartno. Seveda pa vas tudi Sabotin, vila Vipolže, Solkanski most in ostale znamenitosti Goriških brd ne bodo pustili ravnodušnih.

Sprehod skozi zapuščeno vas Slapnik

9. Številne možnosti okoli reke Soče

Severna Primorska, predvsem pa doline po katerih teče reka Soča in njeni pritoki, so neizčrpen vir naravnih in kulturnih znamenitosti. V blogu sem do sedaj tejmu delu Slovenije namenil 6 člankov, v katerih sem podal več, kot 40 izjemnih idej za izlete v naravi.

V članku o znamenitostih Bovca se bomo sprehodili po Bovcu in tistih znamenitostih, ki so Bovcu zelo blizu, oz. so dosegljive s kolesom in peš.

V članku z naslovom Kam v Bovcu se “sprehodimo” od mejnega prehoda Predel do Trente oz. izvira soče, vmes pa smoznamo še 8 izjemnih znamenitosti.

Log pod Mangartom je naša naslednja destinacija. Vasica, ki jo je ped dobrimi 20 leti prizadejala ena največjih naravnih katastrof v novejši zgodovini na območju Slovenije, je izjemno izhodišče za občudovanje naravnih znamenitosti v okolici.

Trenta je ledeniška dolina, ki je verjetno najlepša dolina v Sloveniji. V njej najdemo nekaj najbolj osupljivih naravnih lepo v celi Sloveniji.

Od izvira Soče pa se bomo podali do Kobarida, kraja na obrobju katerega se je odvijala odločilna bitka v 1. Svetovni vojni. Ob tem pa narava v okolici Kobarida skriva meni najlepši slap v Sloveniji, ob tem pa še številne izjemne naravne in kulturne znamenitosti.

Naša naslednja “postaja” med potepanjem ob Soči pa se bo največji kraj v tem delu Slovenije. Tolmin je v zadnjih letih postal eden od turističnih biserov Slovenije. Z znamenitostmi kot so Javorca, izvir Tolminke, sotočje Soče in Tolminke, ter predvsem koriti Tolminke. Tolmin v poletnih mesecih privablja turiste iz vseh koncev sveta.

Za večino obiskovalcev Posočja, se nekje v okolici Tolmina oz. Mosta na Soči končajo lepote naše smaragdne reke, a temu seveda ni tako, dolina Soče med Mostom na Soči in Solkanom skriva kar nekaj kulturnih in naravni hznamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Zato vas vabim tudi k branju in gledanju izlete po tem delu Posočja.

10. Čudovita Baška grapa

Od turistično izjemno obiskanih krajev, pa se bomo preselili v dolino, ki je bila dolgo časa praktično pozabljena. Baška grapa je sicer poznana predvsem po tem, da so v njej posneli prvi Slovenski celovečerni film, Na svoji zemlji, skriva pa dolina še številne lepote, ki si jih je vredno ogledati in jih spoznati.

11. Spoznajte Idrijsko

Slovenijo spoznavam že od majhniho nog, ko smo še z družino hodili na družinske izlete. Tudi po tem, ko sem si kupil prvi avto, je želja po užitkih v naravi ostala, zadnjih nekaj let pa je vse to spoznavanje skritih kotičkov še nekoliko bolj planirano in sistematsko.

Pred vsakih izletom imamo seveda neka pričakovanja, veš pribljižno kaj si boš šel ogledati, nek načrt imaš v glavi in kdaj izlet izpolni pričakovanja, kdaj jih preseže in včasih tudi ne. In eden od izletov, ki so najbolj presegli moja pričakovanja je bilo spoznavanje Idrije. Vem, da v Idriji nisem videl še številnih stvari, vendar to kar sem videl in spoznal me je zelo lepo presenetilo.

Če pa malce bolj uživate v sprehodih v naravi, kot ob gledanju kulturnih znamenitosti, vas vabim, da se sprehodite po trasi nekdanje ozkotirne železnice Feldban 23, kot so jo poimenovali v času 1. Svetovne vojne.

Drugi del spoznavanja mesta, ki je bil več kot 500 let tesno povezan z rudnikom živega srebra, pa sem zajel v članku z naslovom Znamenitosti Idrije, kjer vas popeljem v Idrijsko podzemlje, pa v muzeje, za konec pa si pogledamo še čudovito razgledno točko s pogledom na Idrijski prelom.

Eden od vrhuncev raziskovanja naravnih znamenitosti Slovenije je gotovo Vojskarska planota in dolina Trebuše. Predvsem grape, ki se iz planote spuščajo proti reki Trebuščici so nekaj izjemnega! Enostavno morate to preveriti sami! Malce za “okus” pa si preberite članek z naslovom Znamenitosti Trebuše.

Reka Idrijca pa med svojo potjo proti Soči teče mimo zares številnih izjemnih naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih, v kolikor se zgolj peljemo po cesti, niti ne zaznamo in se jih ne zavedamo. Zato je dobro, da se kdaj pa kdaj in spoznamo kotičke, ki nam vzamejo sapo. Eden takšnih izletov je na Šembreljsko planoto in do arheološkega najdišča Divje babe.

12. Ideje za izlete na Gorenjskem

Pri podajanju idej za izlete na Gorenjskem sem moral dobro razmisliti, kako bralcu olajšati dostop do različnih zanimivih idej in kako narediti, da jih zaradi velikega števila člankov ne boste spregledali… Odločil sem se podobno, kot pri vseh ostalih, da jih bom na krasko opisal, saj se mi zdi tako najbolj pregledno in smiselno.

Pri spoznavanju Gorenjske bomo začeli v meni najljubšem izhodišču za obiske visokogorja. Dolina Save Bohinjke je zares pravljična, enako pa je tudi z izleti, ki nam jih, kot izhodišče ponuja Bohinj. Številne poti nas peljejo na najvišje vrhove Julijskih alp, a danes vas bom povabil na spoznavanje lažje dostopnih vhrov v okolici Bohinja.

Poleg vrhov v okolici Bohinja pa sem v enem izmed blogov obdelal še možnosti za lažje družinske izlete v okolici Bohinja. Vse ideje najdete v članku z naslovom Kam v Bohinju.

Najbolj obiskano tustistično mesto na Gorenjskem je Bled. Dolgo časa sam Bleda nisem jemal kot neko relavantno točko za krajše ali daljše izlete. A Bled vseeno skriva zelo veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki te dobeseno vržejo na rit. V članku z enostanvi naslovm Bled sem zajel tiste meni najbližje in najlepše destinacije.

Če od Bleda nadaljujemo pot po dolini Save Dolinke navzgor, bo naša naslednja postaja Mojstrana, ter izjemna dolina Vrata. Članek, ki sem ga napisal je kot na lašč za družinske izlete. Večino ponujenih znamenitosti pa je moč obiskati praktično skozi celotno leto.

V naslednjem izmed člankov, kjer sem vas in vas še vabim na Gorenjsko, sem “obdelal” znamenitosti okoli izvira Save Dolinke. Članek z naslovom Kranjska gora izleti vas bo popeljal po sorazmerno lahko dostopnih slapovih, izjemnih dolinah, obiskali bomo dva izvira, seveda pa ne bomo spustili niti doline skakalnic in lepih razglednih vrhov.

Za zadnje dva izleta pa se bomo preselili nekoliko bolj proti vzhodu Gorenjske. Prvi izmed člankov je pisan na kožo za družine, seveda pa boste v njem uživali tudi v paru, ali pa zgolj v družbi prijateljev. V članku Kam na Gorenjskem vas popeljem do 3 slapov, dveh ostankov gradov, na čudovito razgledno točko, pa do kovaškega mesta… Lepa tura pa se zaključi ob akumulacijskem jezeru pod Stolom.

Verjamem, da je na Gorenjskem še marsi kaj za videti, a tokrat vas bom pevabil le še na Jezersko. 3. najmanjša občina v Sloveniji je enostavno neverjetna. Čudovita narava, prisrčno jezero, izjemna izhodišča za naskok na najvišje vrhove Kamniko Savinjskih alp in Karavank, ter nekaj lepo obnovljenih in ohranjenih kulturnih znamenitosti, človeka ne pustijo ravnodušnega.

13. Izleti v osrednji Sloveniji

Ker je Osrednjeslovenska regija najbolj poseljena od vseh regij v Slooveniji, je nekako logično, da ljudje iščemo tudi največ izletov v tem delu države. Predvsem ko govorimo o takšnih “hitrih” družinskih izletih oz. skokih v naravo.

Potepanje po znamenitostih, ki so nedaleč stran od našega glavnega mesta bomo začeli v članku z naslovom Družinski izlet v okolici Ljubljane, kjer vas popeljem po 4ih čudovitih idejah za raziskovanje naravnih lepot, 5. predlog za izlet pa sem vam že predstavil nekaj višje.

V članku z naslovom Kam na izlet v Osrednji Sloveniji, sem vam podal kar 12 različnih idej za izlete. Res je, da sta med njimi tudi Pekel in Iški Vintgar, vendar še vedno vam ostane zelo zanimivih 10 destinacij, na katere lahko popeljete svoje najbližje na prijeten sprehod v naravo.

V članku s podobnim naslovom, le da vas bom tokrat povabil v hribe, sem opisal 9 čudovitih razglednih vrhov, katerih izhodišča niso več kot 30 minut vožnje iz Ljubljane.

6 novih idej za vzpetine v okolici Ljubljane pa najdete v članku z naslovom Hribi v okolici Ljubljane.

Še dodatnih 7 idej pa boste spoznali v članku z naslovom 7 vrhov v okolici Ljubljane.

14. Ideje za izlet v visokogorje

Pri idejah za visokogorje sem vam podobno, kot pri ostalih podnaslovih želel prestaviti vsak članek posebaj, a glede na to, da je celotna kategorija posvečena visokogorju, bom zgolj dodal povezavo do kategorije, kjer boste lahko brez težav našli izlet primeren zase in za vremenske razmere.

Zaključek

Slovenija je zares neverjetno pestra in raznolika, vedno znova spoznam, da sem premalo hvaležen, da živim kjer živim in da imam možnosti za uživanje v naravi, kot le malo kdo na svetu. Zato bodimo hvaležni in spoznajmo kotičke, ki jih je za nas prirpavila narava.

Želim vam obilo užitkov ob raziskovanju Slovenije in pojdite z glavo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja