Enodnevni izleti – preko 100 skritih kotičkov Slovenije


Bled

Slovenijo zares obožujem, pa ne samo zaradi vseh naravnih in kulturnih znamenitosti in lepot, ki jih premore zemlja na sončni strani alp, ampak tudi zato, ker nam majhno ozmelje, na katerem živimo omogoča, da lahko na enodnevni izlet skočimo praktično na vse konce Slovenije. To velja še posebaj za tiste, ki živimo nekje v Osrednji Sloveniji, pa tudi ostali niste pri tem kaj dosti prikrajšani.

V predlogih za enodnevne izlete se bomo sprehodili preko celotne Slovenije, vse od Prekmurja, do Bele krajine, Istre, Goriških Brd, doline Soče, ustavili se bomo seveda tudi na Gorenjskem, pa v Osrednji Sloveniji in na Notranjskem, nisem pa pozabil niti na Štajersko. Vseh idej za izlete je preko 100, tako da verjamem, da boste našli primerno idejo tudi zase.

Enodnevni izleti po Slovneiji:

 1. Znamenitosti PrekmurjaOpens in a new tab.
 2. Znamenitosti Notranjske
 3. Potepanje po Pohorju in Savinjski dolini
 4. Znamenitosti Dolenjske
 5. Bloke in Lož
 6. Lepote Slovenske Istre
 7. Znamenitosti Goriških brd
 8. Številne možnosti okoli reke Soče
 9. Čudovita Baška grapa
 10. Ideje za izlete na Gorenjskem
 11. Izleti v osrednji Sloveniji
 12. Spoznajte Idrijsko
 13. Ideje za izlet v visokogorje

V idejah za izlete po Sloveniji se bomo sprehodili prek izletov, ki sem jih v blogu že opisal, tokrat pa jih bom strnil v en članek, tako da boste lahko vsi lažje našli idejo za izlet, ki vam bo v danem trenutku pisan na kožo. Pa se sprehodimo prek Slovenije.

1. Znamenitosti Prekmurja

Naša najbolj vzhodna pokrajina je bolj, kot po izletniškem turizmu znana po toplicah in najlepše urejenih kolesarskih poteh v celi Sloveniji. A neglede na to, lahko z malo truda in poznavanja znamenitosti v Prekmurju, hitro najdemo super destinacije za čudovite izlete tako po ravninskem delu Prekmurja, kot tudi tistem gričevnatem delu ob Avstrijski in Madžarski meji.

V kolikor se nameravate spopasti z znamenitostmi ravninskega dela Prekmurja, vas vabim, da se sprehodite prek bloga, ki govori o tem delu PrekmurjaOpens in a new tab., v kolikor pa vas mika Goričko, pa vas vabim, na ta blogOpens in a new tab.. Oba izleta seveda lahko tudi združite, posamične točke “prepletete” in si naredite povsem svoj izlet. Verjamem, da boste ob obisku vzhodnega dela našega ozmelja zelo uživali.

2. Znamenitosti Notranjske

Glede na to, da živim v Borovnici, le-ta pa leži na meji med Osrednjo Slovenijo in Notranjsko, si lahko predstavljate, da v ta del Slovenije zaidem kar precejkrat in temu primerno je tudi število idej za izlete. Notranjska je prava oaza izjemnih kotičkov za družinske izlete v naravi. Številni kraški pojavi, bližina Rapalske meje in ostanki “norije” ki se je dogajala ob njej med obema vojnama, čudovita kulturna dediščina in markantni vrhovi kar vabijo na spozavanje tega dela Slovenije.

Seveda pa ne moremo pozabiti na največjo turistično znamenitost v Sloveniji, Postojnsko jamoOpens in a new tab., ter tudi Predjamski gradOpens in a new tab..

Po najbolj priljubljenih, pa je na vrsti še največja znamenitost (po kvadraturi) v tem delu Slovenije. Cerkniško presihajoče jezeroOpens in a new tab. je izjemna naravna znamenitost ne samo v slovenskem, ampak tudi v svetovnem merilu.

Nad njim se dviguje gora ČarovnicOpens in a new tab., ki dnevno privablja številne pohodnike, prek vseh štirih letnih časov. Z vrha Slivnice boste deležni najlepše panorame Cerkniškega polja, oz. jezera.

https://youtu.be/8-DQjmdqUpw

Rakov škocjanOpens in a new tab. je kar se mene tiče eden od največjih naravnih biserov, ki si jih je mogoče ogledati v Sloveniji. Sprehod skozi zgolj 3 kilometre dolgo dolino vas bo navdušil, najlepše pa je, da vam dolina ponuja popolnoma različne obraze v vseh letnih časih, tako da jo lahko obiskujete in spoznavate znova in znova.

Le kak kilometer stran se nahaja še en izjemen kraški pojav, Unška koliševka, ena največjih udornic v Sloveniji, ki pa v gozdovih v bližini skriva pravi podzemni labirint bunkerjev, ki so jih med obema vojnama zgradili Italijanski vojaki, spomenik vreden ogleda.

Naš naslednji cilj, Planinsko poljeOpens in a new tab., je le nekaj 100 metrov oddaljen od Unške koliševke. Izjemno kraško polje, kjer domuje Planinska jama v kateri se združita reki Rak in Pivka in tvorita največje sotočje rek v jamah v Evropi, na polju pa je moč najti še številne druge izjemne kulurne znamenitosti, pa tudi neverjetne kraške pojave.

Nad Planinskim poljem se lahko povzpnemo na čudovito razgledno goro GrmadoOpens in a new tab., ki je podobno, kot Unška koliševka prepletena z labirinti bunkerjev izpred 2. Svetovne vojne.

Za konec potepanja po Notranjski pa vas bom povabil še v enega od najbolj izjemnih gradov na svetu. Predjamski grad me vedno znova prevzame, razburi domišlijo in me navdane s spoštovanjem. Več o eni največjih kulturnih znamenitosti v Sloveniji si lahko preberete v članku, ki govori o Predjamskem graduOpens in a new tab..

https://youtu.be/jIWiwYEVnHE

3. Potepanje po Pohorju in Savinjski dolini

Od vseh delov Slovenije so na blogu najverjetneje najslabše pokrite ravno Štajerska, Savinjska in Koroška, a kljub temu, je moč najti nekaj izjemnih idej za potepanje po teh pokrajinah.

Za začetek bomo skočili na PohorjeOpens in a new tab., kjer nas čaka nekaj izjemnih naravnih znamenitosti, vse od divjih sotesk, do enkratnih jezer, do prekrasnih razgledov in ostalih lepot, ki jih skrivajo obširni gozdovi te velike planote.

Naša druga destinacija bo v Savinjski dolini, bolj natančno se bomo podali v Logarsko dolinoOpens in a new tab. in tudi nad njo, saj bomo obiskali zelo priljubljeni OkrešeljOpens in a new tab.. Vabim pa vas tudi na Solčavsko panoramsko pot, do znamenite jame Potočke zijalke in na OlševoOpens in a new tab..

Za konec pa bomo skočili še na Koroško, kjer se bomo povzpeli na Uršljo goroOpens in a new tab. in PecoOpens in a new tab., ki sta zadnji visoki gori v verigi Karavank.

4. Znamenitosti Dolnjske

Ne vem, ali je to naključje, ali pa kaj drugega, ampak tudi naša druga pokrajina, ki slovi po termalnih kopališčih, je precej podhranjena z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. No ja, kulturnih znamenitosti je kar precej, a naravnih je nekaj manj, a tista, ki so, so dobro obiskana.

V kolikor se boste zapeljali v deželo cvička, potem si boste želeli prebrati blogOpens in a new tab., ki vas bo popeljal po znamenitostih te vinorodne pokrajine.

Za vas pa sem prirapvil še dva bloga z idejami za izlete, ki pa so na tistem manj vinorodnem delu Dolenjske. Tudi ti predlogi so zelo zanimivi. Najdete jih v člankih z naslovom Dolenjska izletiOpens in a new tab. in Znamenitosti KočevjaOpens in a new tab..

Če pa imate raje Metliško črnino in okoliš na oni strani Gorjancev, potem pa vas vabim, da pred obiskom Bele krajine spoznate tamkajšne znamenitostiOpens in a new tab..

5. Bloke in Lož

Sicer tudi Bloška planota in Ložka dolina spadata pod Notranjsko regijo, a glede na to, da je bilo predlogov v tistem podnaslovu že precej, sem se odločil, da vas v deželo Martina Karpana povabim posebaj.

Lepote Blok in Loža smo spozavali v člankuOpens in a new tab., kjer smo se sprehodili ob čudovitem jezeru, videli enega najvišjih slapov v tem delu Slovenije, spoznali slikovito sotesko, eno najlepših jam in verjetno najbolj ohranjen grad v Sloveniji.

Ker smo se v prejšnem odstavku dotaknili roba Snežniškega gozda, pa vas bom povabil še na ta izjemni vrhOpens in a new tab., ki je s skoraj 1800 metri višine, najvišji vrh Slovenije izven Alpskega sveta.

6. Lepote Slovenske Istre

Iz Notranjske regije se bomo prek Snežnika podali v Slovensko Istro, kjer bomo spoznavali naravne in kulturne znamenitosti te razgibane krajine. Kar precej presenetljivo je, kako slabo povprečen Slovenec pozna ta del našega ozemlja.

V predlogu za izletOpens in a new tab. bomo spoznali zelo lep vzpon na grad Socerb, ki nam ponuja izjemen razgled na Trst z okolico, nedaleč stran domuje edina jama v Sloveniji v kateri se izvajajo cerkveni obredi. Spoznali pa bomo še slap Veli vir, pravljično cerkvico v Hrastovljah in še nekaj zelo zanimivih točk, ki se skrivajo v zaledju naše obale.

7. Znamenitosti Goriških brd

Tudi v naslednjih treh podnaslovih bomo ostali na Primorskem, vendar bomo šli vedno bolj proti severu.

Goriška brdaOpens in a new tab. bodo naš naslednji cilj. Kljub temu, da so grički ob Italijanski meji izjemno priljubljeni med turisti, pa ta del našega ozemlja Slovenci ne poznamo prav dobro. Večina Slovencev tam namreč še ni bila. Verjamem, da če bi vedeli kaj zamujajo, bi bil njihov naslednji izlet prav med vinograde in češnje.

V Goriških brdih sem obiskal zares nekaj neverjetnih lokacij, predvsem me je fascinirala zapuščena vas Slapnik, pa soteska in naravno kopališče Krčnik, ter vas Šmartno. Seveda pa vas tudi Sabotin, vila Vipolže, Solkanski most in ostale znamenitosti Goriških brd ne bodo pustili ravnodušnih.

Sprehod skozi zapuščeno vas Slapnik

8. Številne možnosti okoli reke Soče

Severna Primorska, predvsem pa doline po katerih teče reka Soča in njeni pritoki, so neizčrpen vir naravnih in kulturnih znamenitosti. V blogu sem do sedaj tejmu delu Slovenije namenil 6 člankov, v katerih sem podal več, kot 40 izjemnih idej za izlete v naravi.

V članku o znamenitostih BovcaOpens in a new tab. se bomo sprehodili po Bovcu in tistih znamenitostih, ki so Bovcu zelo blizu, oz. so dosegljive s kolesom in peš.

V članku z naslovom Kam v BovcuOpens in a new tab. se “sprehodimo” od mejnega prehoda Predel do Trente oz. izvira soče, vmes pa smoznamo še 8 izjemnih znamenitosti.

Log pod MangartomOpens in a new tab. je naša naslednja destinacija. Vasica, ki jo je ped dobrimi 20 leti prizadejala ena največjih naravnih katastrof v novejši zgodovini na območju Slovenije, je izjemno izhodišče za občudovanje naravnih znamenitosti v okolici.

TrentaOpens in a new tab. je ledeniška dolina, ki je verjetno najlepša dolina v Sloveniji. V njej najdemo nekaj najbolj osupljivih naravnih lepo v celi Sloveniji.

Od izvira Soče pa se bomo podali do KobaridaOpens in a new tab., kraja na obrobju katerega se je odvijala odločilna bitka v 1. Svetovni vojni. Ob tem pa narava v okolici Kobarida skriva meni najlepši slap v Sloveniji, ob tem pa še številne izjemne naravne in kulturne znamenitosti.

Za konec potepanja ob Soči pa se bomo ustavili še v največjem kraju v tem delu Slovenije. TolminOpens in a new tab. je v zadnjih letih postal eden od turističnih biserov Slovenije. Z znamenitostmi kot so Javorca, izvir Tolminke, sotočje Soče in Tolminke, ter predvsem koriti Tolminke, Tolmin v poletnih mesecih privablja turiste iz vseh koncev sveta.

9. Čudovita Baška grapa

Od turistično izjemno obiskanih krajev, pa se bomo preselili v dolino, ki je bila dolgo časa praktično pozabljena. Baška grapaOpens in a new tab. je sicer poznana predvsem po tem, da so v njej posneli prvi Slovenski celovečerni film, Na svoji zemlji, skriva pa dolina še številne lepote, ki si jih je vredno ogledati in jih spoznati.

10. Spoznajte Idrijsko

Slovenijo spoznavam že od majhniho nog, ko smo še z družino hodili na družinske izlete. Tudi po tem, ko sem si kupil prvi avto, je želja po užitkih v naravi ostala, zadnjih nekaj let pa je vse to spoznavanje skritih kotičkov še nekoliko bolj planirano in sistematsko.

Pred vsakih izletom imamo seveda neka pričakovanja, veš pribljižno kaj si boš šel ogledati, nek načrt imaš v glavi in kdaj izlet izpolni pričakovanja, kdaj jih preseže in včasih tudi ne. In eden od izletov, ki so najbolj presegli moja pričakovanja je bilo spoznavanje IdrijeOpens in a new tab.. Vem, da v Idriji nisem videl še številnih stvari, vendar to kar sem videl in spoznal me je zelo lepo presenetilo.

Če pa malce bolj uživate v sprehodih v naravi, kot ob gledanju kulturnih znamenitosti, vas vabim, da se sprehodite po trasi nekdanje ozkotirne železnice Feldban 23Opens in a new tab., kot so jo poimenovali v času 1. Svetovne vojne.

Drugi del spoznavanja mesta, ki je bil več kot 500 let tesno povezan z rudnikom živega srebra, pa sem zajel v članku z naslovom Znamenitosti IdrijeOpens in a new tab., kjer vas popeljem v Idrijsko podzemlje, pa v muzeje, za konec pa si pogledamo še čudovito razgledno točko s pogledom na Idrijski prelom.

Eden od vrhuncev raziskovanja naravnih znamenitosti Slovenije je gotovo Vojskarska planota in dolina Trebuše. Predvsem grape, ki se iz planote spuščajo proti reki Trebuščici so nekaj izjemnega! Enostavno morate to preveriti sami! Malce za “okus” pa si preberite članek z naslovom Znamenitosti TrebušeOpens in a new tab..

11. Ideje za izlete na Gorenjskem

Pri podajanju idej za izlete na Gorenjskem sem moral dobro razmisliti, kako bralcu olajšati dostop do različnih zanimivih idej in kako narediti, da jih zaradi velikega števila člankov ne boste spregledali… Odločil sem se podobno, kot pri vseh ostalih, da jih bom na krasko opisal, saj se mi zdi tako najbolj pregledno in smiselno.

Pri spoznavanju Gorenjske bomo začeli v meni najljubšem izhodišču za obiske visokogorja. Dolina Save Bohinjke je zares pravljična, enako pa je tudi z izleti, ki nam jih, kot izhodišče ponuja Bohinj. Številne poti nas peljejo na najvišje vrhove Julijskih alp, a danes vas bom povabil na spoznavanje lažje dostopnih vhrov v okolici BohinjaOpens in a new tab..

Poleg vrhov v okolici Bohinja pa sem v enem izmed blogov obdelal še možnosti za lažje družinske izlete v okolici Bohinja. Vse ideje najdete v članku z naslovom Kam v BohinjuOpens in a new tab..

Najbolj obiskano tustistično mesto na Gorenjskem je Bled. Dolgo časa sam Bleda nisem jemal kot neko relavantno točko za krajše ali daljše izlete. A Bled vseeno skriva zelo veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki te dobeseno vržejo na rit. V članku z enostanvi naslovm BledOpens in a new tab. sem zajel tiste meni najbližje in najlepše destinacije.

Če od Bleda nadaljujemo pot po dolini Save Dolinke navzgor, bo naša naslednja postaja Mojstrana, ter izjemna dolina VrataOpens in a new tab.. Članek, ki sem ga napisal je kot na lašč za družinske izlete. Večino ponujenih znamenitosti pa je moč obiskati praktično skozi celotno leto.

V naslednjem izmed člankov, kjer sem vas in vas še vabim na Gorenjsko, sem “obdelal” znamenitosti okoli izvira Save Dolinke. Članek z naslovom Kranjska gora izletiOpens in a new tab. vas bo popeljal po sorazmerno lahko dostopnih slapovih, izjemnih dolinah, obiskali bomo dva izvira, seveda pa ne bomo spustili niti doline skakalnic in lepih razglednih vrhov.

Za zadnje dva izleta pa se bomo preselili nekoliko bolj proti vzhodu Gorenjske. Prvi izmed člankov je pisan na kožo za družine, seveda pa boste v njem uživali tudi v paru, ali pa zgolj v družbi prijateljev. V članku Kam na GorenjskemOpens in a new tab. vas popeljem do 3 slapov, dveh ostankov gradov, na čudovito razgledno točko, pa do kovaškega mesta… Lepa tura pa se zaključi ob akumulacijskem jezeru pod Stolom.

Verjamem, da je na Gorenjskem še marsi kaj za videti, a tokrat vas bom pevabil le še na JezerskoOpens in a new tab.. 3. najmanjša občina v Sloveniji je enostavno neverjetna. Čudovita narava, prisrčno jezero, izjemna izhodišča za naskok na najvišje vrhove Kamniko Savinjskih alp in Karavank, ter nekaj lepo obnovljenih in ohranjenih kulturnih znamenitosti, človeka ne pustijo ravnodušnega.

12. Izleti v osrednji Sloveniji

Ker je Osrednjeslovenska regija najbolj poseljena od vseh regij v Slooveniji, je nekako logično, da ljudje iščemo tudi največ izletov v tem delu države. Predvsem ko govorimo o takšnih “hitrih” družinskih izletih oz. skokih v naravo.

Potepanje po znamenitostih, ki so nedaleč stran od našega glavnega mesta bomo začeli v članku z naslovom Družinski izlet v okolici LjubljaneOpens in a new tab., kjer vas popeljem po 4ih čudovitih idejah za raziskovanje naravnih lepot, 5. predlog za izlet pa sem vam že predstavil nekaj višje.

V članku z naslovom Kam na izlet v Osrednji SlovenijiOpens in a new tab., sem vam podal kar 12 različnih idej za izlete. Res je, da sta med njimi tudi Pekel in Iški Vintgar, vendar še vedno vam ostane zelo zanimivih 10 destinacij, na katere lahko popeljete svoje najbližje na prijeten sprehod v naravo.

V članku s podobnim naslovom, le da vas bom tokrat povabil v hribe, sem opisal 9 čudovitih razglednih vrhovOpens in a new tab., katerih izhodišča niso več kot 30 minut vožnje iz Ljubljane.

6 novih idej za vzpetine v okolici Ljubljane pa najdete v članku z naslovom Hribi v okolici LjubljaneOpens in a new tab..

Še dodatnih 7 idej pa boste spoznali v članku z naslovom 7 vrhov v okolici LjubljaneOpens in a new tab..

13. Ideje za izlet v visokogorje

Pri idejah za visokogorje sem vam podobno, kot pri ostalih podnaslovih želel prestaviti vsak članek posebaj, a glede na to, da je celotna kategorija posvečena visokogorju, bom zgolj dodal povezavo do kategorijeOpens in a new tab., kjer boste lahko brez težav našli izlet primeren zase in za vremenske razmere.

Zaključek

Slovenija je zares neverjetno pestra in raznolika, vedno znova spoznam, da sem premalo hvaležen, da živim kjer živim in da imam možnosti za uživanje v naravi, kot le malo kdo na svetu. Zato bodimo hvaležni in spoznajmo kotičke, ki jih je za nas prirpavila narava.

Želim vam obilo užitkov ob raziskovanju Slovenije in pojdite z glavo Vnaravo!

Peter

Živijo, moje ime je Peter. Že vse življenje sem velik športni entuziast. Navdušen sem predvsem nad športi v naravi, vendar se pogosto znajdem tudi v dvoranah, saj sem tudi trener. Uživam v gibanju, v čudovitih razgledih, lepotah narave, njeni energiji. Skozi leta sem se naučil marsičesa, tako kar se tiče obnašanja v gorah, opreme, telesne priprave, soočanja s takšnimi in drugačnimi nevarnostmi in izzivi... Vse to in še kaj lahko najdete na tej strani.

Nedavni blog