Kaj vzeti s sabo v hribe

Kaj vzeti s seboj v hribe

Gibanje v naravi je že od nekdaj eden od temeljnih kamnov zdravja. V letih, ko smo vedno bolj odmaknjeni od narave, nas je veliko zaprtih po pisarnah, pred ekrani… je to še toliko bolj pomembno. Zato je vprašanje, kaj vzeti s sabo v hribe še toliko bolj prisotno, predvsem pri ljudeh, ki so hribe v preteklosti opazovali samo z dolin.

S seboj v hribe je vedno potrbno vzeti naslednje stvari. Kvalitetne, udobne in preizkušene pohodne čevlje, udoben in dovolj velik nahrbtnik, pijačo, hrano, čelno svetilko s polnimi baterijami, dvostransko alu folijo, prvo pomoč, nož, pisalo, papir, telefon s polno baterijo, primerne nogavice, razmeram primerna oblačila, pokrivalo…

Seveda na to, kaj bomo imeli s seboj v nahrbtniku vpliva tudi to, kam smo namenjeni, kako kondicijsko smo pripravljeni in še številne druge stvari. V nadaljevanju članka si lahko več preberete o vsaki izmed izbranih stvari posebaj. Vse stvari pa si lahko pogledate tudi na fotografijah.

Pohodni čevlji

Včasih je veljalo, da morate imeti za v hribe visoke usnjene gojzarje, ki dobro oprimejo gleženj in imajo močan podplat. To še vedno drži, vendar je tako imenovano hitro pohodništvo vedno bolj popularno. Kakšen čevelj imate, ali močan, usnjen gojzar, ali lažje in hitrejše pohodne čevlje je odvisno od vas od tega, kam greste. Težko je v isti koš metati nekoga, ki je v vrhunski fizični pripravljenosti in gre v hribe večkrat tedensko in nekoga, ki gre v hribe nekajkrat letno in niti ne ve, kako se mu bo telo odzvalo po nekaj urah hoje po gorskih poteh.

Zato je izbira čevljev tudi individualna stvar. Sam poleti večino časa preživim v hitrejših pohodnih čevljih, pozimi pa v visokih usnjenih gojzarjih, ki ne prepuščajo vode, imajo močan trd podplat, ki lahko predre tudi kompakten sneg.

Nahrbtnik za v hribe

Nahrbtnik, je podobno, kot pohodni čevlji, praktično nepogrešljiv spremljevalec v naših sprehodih po sredo in visokogorju. Prav tako, kot je zelo, zelo neprijetno hoditi v čevljih, ki vam povzročajo bolečino, ali na kak drug način niso udobni, je enako tudi z nahrbtnikom. V kolikor le-ta ni udoben, prijeten za nošnjo, primerno zračen na hrbtu, uporaben in tudi nastavljiv, potem vam svetujem, da si umislite zamenjavo.

Kaj je dober nahrbtnik za hojo v hribe je lahko tudi stvar individualne presoje in potreb. Vendar šolska torba, ali njej podobni nahrbtniki to zagotovo niso. Seveda v kolikor ste začetnik in se pripravljate za svoj prvi pohod v hribe, si ni potrebno na vrat na nos kupiti vso najboljšo opremo. Ko pa vidite, da so vam pohodi v hribe všeč in se tja podajate sorazmerno pogosto, pa je nakup nahrbtnika smotrna investicija.

Za enodnevne ture bo za večino primeren cca 30 litrski nahrbtnik. Tak nahrbtnik je še dovolj okreten in »majhen«, da ga lahko uporabljate tudi za kratke ture, hkrati pa se da stlačiti vanj tudi opremo za dvodnevno potepanje po hribih.

Primerna oblačila za v hribe

To, v kaj in kako ste oblečeni bo zagotovo vplivalo na vaše doživljanje hribov. V kolikor vam bo prevroče, ali vas bo po drugi strani zeblo, boste vaš pohod težko doživeli v polnosti. Zato se je potrebo na vsak pohod posebej pripraviti in primerno obleči. Sam praktično vedno s seboj vzamem nahrbtnik in še eno torbo (ta ostane v avtu) ki je polna različnih oblačil, trakov, rokavic, majic… To mi omogoča, da lahko na izhodišču še vedno prilagodim svojo garderobo. Tudi če je napovedano vreme dobro, na licu mesta pa je realnost drugačna, si brez težav v nahrbtnik dodam oblačila, ali pa jih tudi pustim v avtu.

Smotrno se je obleči v več plasti, tako da se lažje odzovemo na spremembe v temperaturi v okolici. Ob začetku hoje sem navadno oblečen tako, da mi je rahlo hladno, ko pa se mi telo v nekaj 10 minutah segreje na delovno temperaturo, pa se vedno slečem do te mere, da me ne zebe, hkrati pa se ne potim preveč. To velja tako za poletne, kot zimske ture.

Dobro je, v kolikor ste oblečeni v hitro sušeče tkanine. Tako, da lahko po potrebi nek prepoten kos oblačila tudi hitro posušite in ga, če je to potrebno uporabite še enkrat. V kolikor tura ni preveč zahtevna, imam s sabo toliko oblačil, da jih lahko vsa spodnja oblačila, ta ki so bližje koži, vsaj 1x zamenjam. Torej spodnjo majico in kratko majico, če je tura daljša, pa imam s seboj vsaj 2 rezervni kratki majici.

Najhuje je, da ste v hribih, imate postanek za malico, počitek, ste morda še na vetru in v senci… vi pa nimate več suhih spodnjih oblačil. Tega si resnično ne želite!

V nahrbtnik ne pozabite dati kakšne kape, traku za okoli glave, večnamenskega traku, pa rokavic, pokrivala za glavo, rezervnih nogavic, gamaš. Večino tega je dobro s seboj vzeti tudi v poletnih turah, v zimskih pa seveda obvezno.

Hrana in pijača v hribih

Pri pohodništvu vsak košček opreme doda svoj kanček v mozaik, ki na koncu naredi čudovit izlet. Hrana in pijača sta dva zelo pomembna koščka v tem mozaiku. Predvsem pijača je tista, brez katere ne gre. To velja tako za poletne mesece, kot tudi za zimske pohode. To bo morda koga presenetilo, vendar telo tudi pozimi izgublja veliko tekočine, tudi če se ne potite.

Količina tekočine je odvisna od vas samih, nekdo, ki je visok 190 centimetrov in ima 90 kilogramov ima drugačne potrebe po tekočini in tudi hrani, kot nekdo, ki je visok 160 centimetrov in ima 50 kilogramov. Ampak, če boste s seboj vzeli okoli 2 litra tekočine in jo boste med potjo (koče, izviri) še dotočili, potem bo to po večini dovolj. V hladnejših mesecih je dobro, če vzamete tudi kaj tople tekočine v termovki (čaj). Dobro je, če imate tekočino med hojo nekje pri roki, tako da lahko svakih 20-30 minut naredite požirek ali dva. Saj je redno pitje po požirkih boljše, kot pitje večjih količin tekočine na daljša časovna obdobja.

Kaj boste vzeli s seboj za pod zob je tudi precej individualna odločitev. Telo za izvajanje aktivnosti potrebuje v večini sladkorje in nekaj maščob. Najboljše je, če so ti sladkorji, ki jih pojemo zaužiti iz naravnih virov. Torej sadje, suho sadje, sadne ploščice… Ta oblika hrane je enostavno prebavljiva in nam da dobro energijo. Zraven bi jaz dodal še nekaj oreščkov. To je to, kar imam s seboj na enodnevnih turah. V večini primerov pa zaužijem še en obrok v koči, seveda če je le-ta nekje na moji poti.

Prva pomoč, folija, svetilka…

Oprema, ki mora biti v nahrbtniku praktično na vsaki turi po visokogorju, pa tudi na daljših turah po sredogorju. Saj veste, boljše biti pripravljen, kot pa presenečen.
Vsa ta oprema spada v tisto kategorijo, za katero upaš, da je ne boš potreboval, vendar pa nikoli ne veš. Pri prvi pomoči bi opozoril na obliže, svetujem vam, da imate s seboj tiste gel obliže za žulje. Ti obliži so zlata vredni v primerih, ko dobite žulj…

Svetilka, ki jo imate  s seboj naj ima polne akumulatorje. Najboljše je, če je to čelna svetilka, da vam je ni potrebno nositi v roki. Folija zna tudi priti zelo prav, zato naj vas tistih nekaj gramov dodatne teže ne moti. Med obvezno opremo naj bo še nož, tanka vrvica, pisalo, papir in pa telefon s polno baterijo.

Tako, to je nekaj od stvari, ki jih potrebujete s seboj v hribih, v kolikor se odpravljate v hribe pozimi, je potrebno tej opremi dodati še dereze, cepin in morda še kaj. Tudi na zaščitno čelado ne pozabiti, ob turah, kjer je možnost proženja kamenja. Še pomembneje, kot imeti opremo s seboj pa je, da jo znate tudi pravilno in ob pravem času tudi uporabljati.

Želim vam varen korak in gremo z užitkom Vnavaro!

Dodaj odgovor