Kako do Triglavskih jezer – vsi pristopi

Triglavska jezera

Dolina Triglavskih jezer, oz. Sedmerih jezer je eden od verjetno najlepših in tudi najbolj obiskanih koncev našega visokogorja. Dolina se razteza vse od Komarče pa do Prehodavcev in v sebi skriva neverjetne lepote, čudovite razglede, nepozabno naravo in še veliko več, za kar se splača obuti gojzarje in vzeti pohodne palice. Kako priti do Triglavskih jezer?

Triglavska jezera so dostopna iz več smeri. Najbolj priljubljena in tudi najlažja pot je iz planine Blato do Koče pri Dvojnem jezeru. Drugače pa lahko do doline dostopate iz koče pri Savici, prek Komarče, ali Komne, iz Zadnjice oz. Trente do Koče na Prehodavcih, in iz smeri Hribaric. V nadaljnjem besedilu vam bom na kratko opisal vse poti in odgovoril še na nekaj najbolj pogostih vprašanj glede obiska tega Alpskega bisera.

Podnaslovi v članku:

  1. Najlažja pot na Triglavska jezera
  2. Sedmera jezera čez Komarčo ali Komno
  3. Sedmera jezera iz Trente
  4. Triglavska jezera z otroki
  5. Koči v dolini Triglavskih jezer
  6. Zahtevnost poti na Triglavska jezera
  7. Gore nad dolino Triglavskih jezer
  8. Zaključek

Mimogrede, v kolikor iščete še več podobnih idej za družinske izlete po našem visokogorju, vam predlagam, da si preberete članke za naslovi Krnsko jezero – kotiček raja pod Krnom, Menina planina – raj v KSA, Lahke planinske poti, Najbolj obiskane gore v Sloveniji in pa Kam v hribe iz Bohinja.

1. Najlažja pot na Triglavska jezera

Planina Blato – Koča pri Triglavskih jezerih Osnovni podatki
Višina cilja1685 m
Višina izhodišča1147 m
Višinska razlika po poti700 m
Čas vzpona3 ure 15 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče planina Blato (46.3133, 13.8509)
Koče pa potiKoča na Planini pri jezeru in koča pri Triglavskih jezerih
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina15€ na dan
Primerno za psada
Osnovni podatki, ki jih potrebujete pred vzponom do Dvojnega jezera z najbolj priljubljenega izhodišča

V zadnjih letih se številko ljudi v gorah strmo povečuje, tudi tisti, ki še pred nekaj leti niso želeli slišati za obisk hribov, danes spoznavajo lepote tam gori. Ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v Sloveniji so Triglavska jezera oz. predvsem koča pri Dvojnem jezeru.

Najbolj oblegana in tudi najlažja izmed vseh poti je pot, ki se prične na planini Blato (46.3107, 13.8493). To je zagotovo najbolj priljubljena izhodiščna točka za obisk visokogorja v okolici Bohinja, kljub temu, da tod okoli kar mrgoli zelo priljubljenih izhodiščnih točk.

V kolikor želite obiskati planino Blato, se boste morali pripeljati do Stare Fužine, od tod pa nadaljevati pot po ozki a lepi asfaltirani cesti do višine nekaj manj, kot 1150 metrov nad morjem. V kolikor se boste odločili in se do izhodišča zapeljali z avtom, vas bo to stalo 20€ (za en dan). Gostoljubni Bohinci so za vse goste v času turistične sezone omogočili tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Srednje vasi do planine Blato in nazaj (urnik na povezavi).

Planina Blato je odlična izhodiščna točka za številne zelo lepe poti po tem delu Julijskih Alp. Mi pa se bomo tokrat odpravili po tisti najbolj oblegani. Korake bomo usmerili proti Planini pri Jezeru. Ta čudovita in zelo priljubljena planina se nahaja na višini dobrih 1450 metrov. Do tu nas vodita dve poti, strmejša in položnejša, vendar boste za obe poti potrebovali nekje okoli uro hoda.

Od tu lahko pot nadaljujemo v 3 različne smeri. Nas pa bo pot peljala proti planini Dedno polje, ki je še ena od številnih dih jemajočih Bohinjskih planin. Tudi na tej planini pridemo do križišča in pot lahko nadaljujemo v 3 smeri. Nadaljujemo naravnost v smeri koče pri Triglavskih jezerih oz. proti planini Ovčarija. Omenjeno planino bomo dosegli po dobre pol ure hoda. Na Ovčariji se lahko ponovno usmerimo v 3 različne smeri. Mi bomo nadaljevali naravnost proti Črnemu jezeru in koči pri Triglavskih jezerih.

Za celotno pot boste v zmernem tempu potrebovali dobre 3 ure. Pot je lahka in primerna za vse, ki ste vajeni hoje po urejenih planinskih poteh.

2. Sedmera jezera čez Komarčo ali Komno

Koča pri Savici – Koča pri Triglavskih jezerih
čez Komarčo
Osnovni podatki
Višina cilja1685 m
Višina izhodišča653 m
Višinska razlika po poti1030 m
Čas vzpona3 ure
Zahtevnost hojezahtevna
IzhodiščeKoča pri Savici (46.2896, 13.8021)
Koče na potiKoča pri Triglavskih jezerih
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina (od 1.5. do 31.10.)5€ za 3 ure, oz. 10€ na dan
Primerno za psapogojno
Osnovni podatki, ki jih potrebujete pred vzponom do Dvojnega jezera prek Komarče

Druga od poti, ki nas bo pripeljala do Koče pri Triglavskih jezerih se prične pri koči pri Savici. Od tu se lahko proti 7 jezerom odpravimo po 2 različnih poteh. Hitrejša, a tudi bolj zahtevna je prot preko Komarče. To je, tako fizično, kot tudi tehnično zahtevna pot, ki je ne priporočam tistim, ki vam hoja po planinskih poteh ni domača. Čas hoje, do Dvojnega jezera je okoli 3 ure.

Pot se od samega začetka močno vzpne in nas po dobri uri hoje pripelje na vrh Komarče. Spotoma boste lahko uživali v čudovitih pogledih na Bohinjsko dolino, locirali pa boste lahko svoje vozilo iz ptičje perspektive.

Nekje na polovici poti proti vrhu, boste prišli do križišča, kjer se v levo odcepi pot proti izviru Savice (Save Bohinjke), pot vas v okoli 5ih minutah pripelje do jame iz katere na dan priteče eden od krakov najdaljše slovenske reke. Hkrati pa boste neposredno nad slapom Savica.

Izvir Savice

Na vrhu Komarče se pot položi in kmalu boste ugledali prvo od Triglavskih jezer, Črno jezero. Pogled in sprehod ob jezeru je lepa nagrada za vsakega, ki se je lotil vzpona prek Komarče. Če ne že prej, je tu poplačan ves trud.

Od tu nas pot, ki je večino časa v zmernem vzponu preko lepega gozda pelje proti Dvojnemu jezeru, kjer je tudi koča.

Od Savice prek doline Triglavskih jezer do Stare Fužine
Koča pri Savici – Koča pri Triglavskih jezerih
čez Komno
Osnovni podatki
Višina cilja1685 m
Višina izhodišča653 m
Višinska razlika po poti1280 m
Čas vzpona5 ur
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče Koča pri Savici (46.2896, 13.8021)
Koče na potiDom na Komni, koča pri Triglavskih jezerih
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina (od 1.5. do 31.10.)4€ za 3 ure, oz. 8€ na dan
Primerno za psada
Osnovni podatki, ki jih potrebujete pred vzponom do Dvojnega jezera prek Komne

Druga, bolj enostavna, a daljša pot (cca 5ur hoje) pa je preko Komne, do koče pri Triglavskih jezerih. Ta pot je tehnično zelo enostavna in ne naporna. Vseeno pa upoštevajte, da je dolga. Po vzponu preko 50ih serpentin in še nekaj prijetnega sprehoda po čudovitem gozdu, nas pot pripelje do pod doma na Komni.

Koča pri Triglavskih jezerih in Dvojno jezero

Tu je najprej križišče, kjer lahko izberemo pot do Črnega jezera, nekaj metrov višje pa imamo novo križišče, kjer lahko desno (levo Komna, naravnost koča pod Bogatinom) zavijemo proti koči na Triglavskih jezerih. Tu smo na višini približno 1500m in v naslednjih 3. urah hoje, kolikor bomo potrebovali do Dvojnega jezera, se bo lepa a ne preveč razgledna pot malo dvigala in spuščala…

3. Trenta sedmera jezera

Trenta – koča na Prehodavcih Osnovni podatki
Višina cilja2071 m
Višina izhodišča620 m
Višinska razlika po poti1451m
Čas vzpona4 ure 15 min
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče Trenta (46.3768, 13.7491)
Koče na potiKoča na Prehodavcih
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Osnovni podatki, ki jih potrebujete pred vzponom do Prehodavcev iz Trente

Tudi iz Trente se lahko podate na Triglavska jezera. Sicer boste do njih prišli na drugem koncu, kot če boste za izhodišče izbrali enega od »Bohinjskih« parkirišč, premagati boste morali tudi večjo višinsko razliko, vendar pa se bo izplačalo. Kočo na Prehodavcih lahko »napadete« iz dveh izhodišč, vasi Trenta (46.3768, 13.7491), ali pa doline Zadnjica (46.38242, 13.76). Poti se združita na približno 2/3 poti do koče. Obe poti sta zelo lepi in nič kaj zahtevni.

Pot is Trente ves čas poteka po stari Italijanski vojaški poti, mulatjeri. Tako da je pot zelo lepa in sorazmerno položna.

Pot iz Zadnjice bo nekoliko bolj raznolika, vsaj kar se razgibanosti poti tiče. Sprva boste hodili po kolovozu, praktično do pod stene Kanjevca, tu pa se boste usmerili desno (levo pot v Luknjo, ali na Dolič). Preko nanosov peska se je občasno težje orientirati, a vseeno je pot po večini lepo vidna. Tu se bo začel nekoliko bolj strm vzpon, pot pa se bo malo po tem, ko bomo dosegli sedlo priključila poti iz Trente.

Vedeti pa morate, da so jezera na Prehodavcih locirana precej višje, kot Dvojno, sploh pa Črno jezero. Koča na Prehodavcih je namreč na višini 2071 meter in za vzpon iz Zadnjice boste potrebovali dobre 4 ure in premagati boste morali več, kot 1400 višinskih metrov.

Koča na Prehodavcih leži v neposredni bližini 4ih izmed 7ih Triglavskih jezer. Prvo leži pod steno veličastnega Kanjevca in se verjetno prav zaradi tega imenuje Jezero pod Vršacem, drugo, Rjavo jezero je najvišje ležeče jezero v dolini Sedmerih jezer, Zeleno jezero je nekoliko manjše in bolj plitvo jezero, najmanjše pa je jezero pod Vršaki, ki se nahaja pod stenami isto imenske gore. Rjavo, Zeleno in jezero pod Vršaki lahko v poletni suši tudi presahnejo, oz. se zelo, zelo zmanšajo. Vsa ta jezera pa so od koče na Prehodavcih oddaljena do okoli 30 minut hoje.

Malce drugačna in bolj zahtevna pot iz Zadnjice do doline Triglaskih jezer

4. Triglavska jezera z otroki

Vse od zgoraj opisanih poti, ki vodijo do Triglavskih jezer, neglede na to na kateri strani doline je to, so primerne tudi za družinske izlete. Seveda sami najbolj veste, kako uhojeni so vaši otroci, pa tudi vi sami.

V kolikor je vaš obisk visokogorja bolj izjema, kot pravilo, potem vam predlagam, da si za izhodišče vzamete najlažjo od poti. Tisto s štartom na planini Blato. Ta pot bo tudi za otroke, ki lahko hitro izgubijo voljo do hoje precej bolj zanimiva, kot tista iz Zadnjice, ali pa tista iz Savice.

Pot preko Bohinjskih planin, sploh v poletnih mesecih, nam ponudi precej pester sprehod. Na poti boste prečkali vsaj 3 planine, kjer se pasejo krave, ob poti bo tudi planina s kočo, kjer se lahko ustavite in okrepčate, pa jezero, zanimive planinske bajte oz. stani in še in še.

5. Koči v dolini Triglavskih jezer

V dolini Triglavskih jezer planince pričakujeta dve planinski koči. Prva je postavljena ob najbolj priljubljenem jezeru v dolini, pri Dvojnem jezeru. Koča pri Triglavskih jezeri je ena od bolj obiskanih koč v našem visokogorju, odprta je v poletni sezoni od začetka junija do konca septembra.

Koča ima okoli 200 ležišč, še nekaj pa jih je v bivaku ob koči, ki pa je zaradi dotrajanosti trenutno nefunkcionalen. Za kočo je izvir pitne vode, tako da z njo v tej koči nikoli ni težav. Prvo kočo so na tem mestu postavili že pred več kot 150 leti, seveda so jo od takrat večkrat povečali in obnovili. Zadnjo obnovo je koča dočakala v 80-ih letih prejšnega stoletja.

Koča pri Triglavskih jezerih stoji na višini 1685 metrov. Druga koča pa je koča na Prehodavcih, ki stoji skoraj 400 metrov višje, na višini 2071 metrov. Postavljena je na razgledni ploščadi v bližini nekdanje Italijanske obmejne karavlje.

Koča je precej manjša, kot tista pri Dvojnem jezeru, a za moje pojme veliko prijetnejša in bolj prijazna pohodniku. Manjši obisk namreč pripomore k temu, da je odnos med tistimi, ki v koči skrbijo za dobro počutje obiskovalcev in obiskovalci bolj pristen, domač.

Kot omenjeno že zgoraj, so v bližini (cca 30 minut hoje) koče na Prehodavcih 4 izmed 7-ih Triglavskih jezer.

Del letaStanje koče
junij – septemberstalno odprta
oktober – majstalno zaprta
Obe koči sta odprti v poletni sezoni

6. Zahtevnost poti na Triglavska jezera

Kot sem napisal že v prejšnjih odstavkih, so vse zgoraj opisane poti, razen tista preko Komarče tehnično zelo enostavne. Seveda jih ni za podcenjevati in neglede na enostavnost poti, je potrebno upoštevati čas hoje, podlago, ki je za visokogorske poti sicer zelo lepa, a vseeno precej drugačna, kot v Tivoliju.

Pot iz Trente do Prehodavcev je sicer dolga a čudovita

Predvsem v pomladanskih mesecih, ko je v dolini že sončno in toplo skoraj poletno vreme, pa moramo upoštevati, da je v visokogorju pogosto še vedno precej snega. Tako, da se na morebiten obisk hribov primerno pripravite in opremite.

7. Gore nad dolino Triglavskih jezer

Dolina Triglavskih jezer je precej dolga in ob hoji po dolini boste hodili pod kar nekaj zelo priljubljenimi vrhovi. Najbolj obiskan med njimi je zagotovo Mala Tičarica (v članku Gore za začetnike si lahko preberete opis poti na Malo Tičarico). Zelo lep, lahko dostopen vrh, ki nam ponudi čudovite razglede na Dvojno jezero, planoto Komne, vse Bohinjske in Primorske hribe okoli Krna, pa pobočje Lepošpičja na drugi strani doline. Čudovit razgled je tudi proti delu Pokljuke in Karavanškim vrhovom v ozadju. Občudovali pa boste lahko tudi razgled proti Kamniškim Alpam.

V kolikor se boste odločili za obisk hribov, ki obdajajo dolino Triglavskih jezer, boste imeli »dela« za nekaj dni. Oziroma povedano drugače, ta del Triglavskega narodnega parka boste lahko obiskali večkrat in poti bodo lahko vedno različne.

Če samo naštejem vrhove, ki kar vabijo, da jih osvojite. Mala in Velika Tičarica, Kopica, Mala in Velika Zelnarica (povezava do članka, ki vas popelje na vse te vrhove), pa greben Lepošpičja, z najvišjim vrhom Velikim Špičjem (o Velikem Špičju si več preberite na tej povezavi). Tudi Kanjavec (o vzponu na Kanjevec sem pisal v članku Dvodnevni izlet v hribe), ki zaključuje dolino je lahko čudovita izbira.

8. Zaključek

Zagotovo je dolina Triglavskih jezer ena najbolj zaželenih destinacij v naših Alpah. Ob tem pa je dostop do doline sorazmerno enostaven. Ni torej presenetljivo, da so poti tod okoli ene najbolj obiskanih in shojenih. Narava je tu čudovita, neglede na to, katero izhodišče boste izbrali za svoj izlet. Nobena pot vas ne bo pustila ravnodušne in hitro boste ugotovili, da se v ta del naših gora še želite vrniti.

Želim vam strumen in varen korak in nasmejan obraz ob obisku doline Sedmerih jezer!

3 misli na “Kako do Triglavskih jezer – vsi pristopi

Dodaj odgovor