Kam na Bledu – spoznaj njegove skrite kotičke

Kam na Bledu

O Bledu je težko napisati kaj, česar na spletu še ni zapisanega. In zato se v spodnjih odstavkihniti ne bom trudil storiti česa takega, vsem obiskovalcem strani in bloga Vnaravo želim na čim bolj prijeten in bralcu prijazen način predstaviti in pribljižati tako kulturne, kot predvsem naravne znamenitosti našega turističnega bisera. Pa poglejmo kam se bomo podali na Bledu.

Na Bledu bomo spoznali tako tiste najbolj obiskane in vsem poznane znamenitosti, kot so jezero samo, otok, grad in vintgar, pa tudi tiste malce manj poznane, kot so Pokljuška soteska, slap Iglica, jezero Kreda, podali pa se bomo tudi na najlepša razgledišča s pogledom na pravljično jezero z otočkom.

Izleti na Bledu:

  1. Blejsko jezero in pot okoli jezera
  2. Blejski otok
  3. Blejski grad
  4. Blejski vintgar
  5. Hribi v okolici Bleda
  6. Slap Iglica in Bohinjska Bela
  7. Pokljuška soteska
  8. Jezero Kreda
  9. Ribno
  10. Jama pod Babjim zobom

V kolikor iščete še več idej v tem delu Gorenjske, vam predlagam, da si pogledate članke z naslovi Kam v Bohinju, Kam v hribe iz Bohinja, Vrata in Mojstrana, Znamenitosti Kranjske gore in Tržiča, ter Izlet na Gorenjsko.

1. Blejsko jezero in pot okoli jezera

Če sem se prav podučil je Blejsko jezero najtoplejše Alpsko jezero. V vročih poletnih dneh doseže tempraturo tudi do 26°C (na površini), temperaturo, ki je primerna za kopanje (18°C) pa zadrži celo do konca oktobra. V mrzlih zimah jezero zamrzne in je pravi raj za vse ljubitelje drsanja in aktivnosti na ledu. S površino 1,45 kvadratnega kilometra je to 2 največje stalno naravno jezero v Sloveniji. Dolgo je nekaj več, kot 2 kilometra, široko pa skoraj 1400 metrov. Njegova globina, na najglobjem delu presega 30 metrov. Jezero je seveda primerno tudi za kopanje in ostale radosti na in v vodi.

Sprehod okoli Blejskega jezeraOsnovne informacije
Dolžina poti7 km
Čas hoje1 ura 15 min
Zahtevnost potisprehod
Izhodiščenekje ob jezeru
Parkirninada
Priporočljiva obutevšportna obutev
Primerno za psada

Blejsko jezero je verjetno Slovensko jezero, ki ga je obhodilo največ ljudi. Kljub temu, da je pot okoli jezera dolga okoli 7 kilometrov in povprečen pohodnik zanjo porabi dobro uro, pa se ogromno ljudi na Bled poda prav z namenom da obhodijo ta gorenjski biser.

Sprehajalna pot je po večini asfaltirana, del poti pa je peščen. Med potjo se boste dvakrat rahlo vzpeli, drugače pa je pot ravna in lahka. Primerna je tudi za družine z vozički. Ob poti se boste sprehodili mimo številnih lokalov, ker se lahko okrepčate s takšnimi in drugačnimi dobrotami, potešite žejo, ali zgolj uživate v pogledu na jezero in dobri kavici.

2. Blejski otok

Blejski otok je, vsaj kolikor je meni znano, edini naravni otok v Sloveniji. Sestavljajo ga apnenčaste kamenine in je posledica delovana ledenika in reke, ki je nekdaj tekla mimo njega. Otok po površini meri 820 kvadratnih metrov, dviga pa se 18 metrov nad gladino jezera. Otok je od leta 1999 zavarovan kot spomenik državnega pomena.

Na otok se lahko podate na več načinov, za mnoge najlažji in gotovo tudi najcenejši je v svoji režiji. Vedeti morate le, da je uradno plavanje do otoka prepovedano. Bolj tradicionalen način obiska pa je s pletno, plovilom, ki je poznano samo na Bledu. Zgodovina tega tradicionalnega blejskega čolna naj bi segala že v 12 stoletje. Pletna je sicer plovilo dolgo 7 in široko 2 metra, z njo pa se lahko prevaža do 18 ljudi, v kolikor pa želite malce hitrejšo vožnjo pa se lahko poslužite tudi vožnje z leseno barčico na elektnični pogon. Vožnja do otoka vas bo stala 12€, v kolikor se odločite za električni pogon in 15€ za ročni pogon (pletna).

Blejski otok je najbolj poznan po mogočnem kamnitem stopnišču, zvonu želja in cerkvi. Sicer pa je na otočku še nekaj drugih objektov. Obisk jezera je sicer brezplačen, a v kolikor se želite povzpeti v razgledni zvonik, ali ogledati kakšno od drugih stvari na otoku, bo za to potrebno odšteti nekaj €.

3. Blejski grad

Bled kot mesto je eno najstarejših v Sloveniji saj se prvič omenja že leta 1004. S to omembo sovpada tudi zgodovina gradu. V več kot 1000 letni zgodovini je grad zamenjal mnogo lastnikov in tudi držav. Danes je Blejski grad ena največjih turističnih znamenitosti naše države in redno ga obiskujejo številni turisti iz celega sveta.

V grajskem poslopju nisem bil že zelo dolgo časa (od otroštva), tako da o njem ne bom pisal, bom pa vseeno omenil, da je v gradu na ogled muzej in ko si ga bom ogledal, bom o njem kaj več napisal.

Sicer pa si lahko v članku, ki govori o vzpetinah s čudovitimi razgledi v okolici blejskega jezera, preberete tudi nekaj več o samem vzponu do na grajski grič.

4. Blejski vintgar

Ob vsakem naslednjem podnaslovu mi na “konec jezika” pride besedna zveza “eden največjih tutističnih znamenitosti”, ali pa “najbolj obiskan”… Ampak tako je pač ko govorimo o Bledu in najbolj obiskanih znamenitostih, ki ga obkrožajo.

Blejski vintgar je zagotovo najbolj obiskana soteska v Sloveniji, dolga je okoli 1600 metrov in za ogled in povratek do izhodišča boste potrebovali okoli uro in pol. Soteska skozi katero teče reka Radovna se zaključi z največjim rečnim slapom v Sloveniji, le-taga poznamo pod imenom Šum.

Več o tem naravnem biseru pa si preberite v članku, ki govori o Blejskem vintgarju.

5. Hribi v okolici Bleda

Ob eksploziji socialnih omrežji pred dobrim desetletjem, se je močno povečala tudi prepoznavnost razglednih vrhov v okolici Bleda. Predvsem pot ki vodi na Ojstrico in Osojnici je postala prava mala “romarska” pot in za lepo fotografijo brez nezaželjenih oseb na njej se je potrebno včasih postaviti kar v vrsto…

Sicer pa je v okolici Bleda kar nekaj čudovitih razglednih vrhov, kjer lahko uživamo v pogledu na pravljično jezero. Vse moje predloge za vzpone, kjer boste lahko posneli najlepše fotografije Blejskega jezera lahko najdete v članku z naslovom Hribi v okolici Bleda.

Sicer pa vam prekrasen pogled na Blejsko jezero pričarata tudi Stol in Begunjščica.

6. Slap Iglica in Bohinjska Bela

Kolikokrat ste se že peljali mimo Bohinjske Bele in kolikokrat ste obiskali to idilično vasico? Sam sem jo prvič obiskal šele leta 2020, ko sem se namenoma zapeljal skozi vas, med tem, ko sem se vračal iz Bohinjskih planin. Pred kratkim pa sem jo ponovno obiskal in se spoznal z njenimi plezališči, slapom Iglico in čudoviti razgledi s sten nad Iglico.

Do Bohinjske Bele se seveda lahko pripeljete z avtom, ampak odlična ideja je tudi kolo, predvsem, če imate možnost, da se naprimer do Bleda (ali še boljše do Ribnega) pripeljete z avtom in nato njegovo okolico raziskujete kar iz kolesa. Tretja možnost pa je, da se v Bohinjsko Belo pripeljete z vlakom.

Plezalne stene v Iglici je nemogoče zgrašiti že iz glavne ceste med Bledom in Bohinjsko Bistrico. Ko pa si v vasi, pa stene postanejo še mogočnejše. Nekako zgleda, kot bi se tu zemlja udrla in se preselila kakšnih 30 metrov nižje.

Slap Iglica je sicer precej visok slap, saj meri 24 metrov, a je potoček Suha zelo podoben svojemu imenu, zato je pogled nanj precej manj navdušujoč, kot pogled na kakšnega od vodnatih slapov iste višine. A je kulisa Iglice izjema. Pod slapom je manjše vodno zajetje, kjer pa se je žal prepovedano ohladiti. Voda ni prav hudo mrzla, tako da bi osvežitev po napornem plezanju gotovo pasala.

Plezališče Iglica je visoko okoli 30 metrov in je eno od bolj priljubljenih in kvalitetnih plezišč pri nas. Na vrh plezališča se lahko povzpnete po skoraj novih stopnicah, katerih uporaba je sicer na lastno odgovornost. Na vrhu pa imamo na 2 razglediščih možnost uživati v čudovitih razgledih v obe smeri doline Save Bohinjke. Izjemno lep je seveda pogled na vasico pod našimi nogami, zelo lepo pa se vidi tudi na Galetovec, ki je na levem bregu Save (Pokljuka) in Babji zob (Jelovica) na drugem bregu reke.

Poleg slapu in plezališča pa je Bohinjska bela zanimiva tudi kot izhodišče za vzpon na Galetovec, neizrazit vrh na robu pokljuške planote, ki nam ponuja prekrasne razglede proti Bledu, Jelovici in Karavankam. Več o vzponu pa si preberite tukaj.

7. Pokljuška soteska

Ne samo, da je Pokljuka pohodniški in gobarski raj, pa da je to zimsko-športno središče, seveda ne smemo pozabiti, da je to tudi eno od najboljših izhodišč za vzpone proti najvišjim vršacem Slovenije… Pokljuka je še veliko več. S Pokljuke se proti dolinam pod njo spušča tudi nekaj najbolj divjih sotesk… verjetno še niste slišali za sotesko Ribnice, ki je ena od najbolj neprehodnih in težko dostopnih sotesk v Sloveniji, tako da o njen danes ne bom pisal.

Se pa na srečo na drugi strani Pokljuke proti dolini Radovne spušča prav tako divja soteska, ki pa je danes suha in primerna za turistični ogled. Pokljuška soteska verjetno nikoli ni bila tako nedostopna in tudi ne tako dolga, kot je Ribnica, a vseeno lahko ob sprehodu skozi njo občudujemo navpične stene, ki so ponekod visoke tudi okoli 50 metrov, morda celo več.

Še več zanimivosti o Pokljuški soteski pa izveš v članku, ki govori o njej.

8. Jezero Kreda

Dolina Radovne pa poleg Vintgarja in Pokljuške soteske in seveda številnih prekrasnih travnikov ob katerih teče kristalno čista rečica, na svojih ravnicah skriva še jezero Kreda. Večini nepoznano jezero, ki je nastalo po opustitvi izkopa krede sredi travnikov. Voda je izkopano jamo zalila in danes številni kolesarji, pohodniki in kopalci uživajo v jezeru, ki ima značilno zelenkasto-belo barvo.

Jezero je sicer iz dveh strani zaprto za dostop, saj je zamlja na kateri stoji jezero zasebna, a na vzhodnem delu jezera je vseeno dovolj prostora, da se lahko človek razkomoti in uživa v naravi, soncu in osvežujoči vodi.

V kolikor vam množica na Blejskem ali Bohinjskem jezeru ne odgovarja, imate raje bolj odmaknene kotičke, potem bo izlet do jezera Kreda prava stvar za vas in vašo družino.

9. Ribno

Ribno je vasica, ki leži kakšne 3 kilometre jugo-vzhodno od Blejskega jezera. V zadnjih letih je Ribno postalo znano predvsem po hotelu in glampingu, ki so ga pred leti obnovili in na novo zagnali. Je pa Ribno, kot izletniška destinacija zanimivo predvsem zaradi Save Bohinjke, ki teče pod vasjo, ob tem pa je moč v dolini najti tudi lep bajer (ob mojem obisku je bil bolj podoben lepemu jezercu) in številne možnosti za pohode in kolesarjenje.

Sam sicer na tem koncu Bleda poleti še nisem bil, mi je pa prijatelj svetoval naj obiščem območje Ribnega, saj je v tem delu Sava Bohinjka na nekaterih mestih zelo mirna in precej globoka, ter zato primerna za kopanje. Najti pa je moč tudi precej lepih kotičkov, oz. peščenih plaž, kjer lahko uživaš skupaj z družino, v dvoje, lahko pa tudi sam ob knjigi ali pa le v družbi sončnih žarkov in zvokov reke.

Ob obisku Ribnega sem se povzpel še na Ribensko goro, pot nanjo pelje mimo hotela Ribno, do vrha pa imamo od Save Bohinjke okoli 30 minut vzpona. In glede na videno lahko rečem, da je vsaka minuta vzpna vredna truda. Razgled z vrha je enkraten. Pod nogami nam leži Gorenjska ravnina, ki jo zaključuje mogočna Karavanška veriga. Proti severo zahodu pa je moč videti tudi vrh našega očaka Triglava.

Se pa lahko do Ribnega zapeljete kar od sotočja Save Bohinjke in Dolinke, ves čas po desnem bregu, tako da se izognte tudi poletni gneči na glavni cesti proti Bledu. V drugo smer pa je moč po makadamskih cestah priti vse do Bohinjske bele. Predvsem so te ceste zelo prijazne za kolesarjenje.

https://youtu.be/YmaxuVtblz4

10. Jama pod Babjim zobom

Več kmalu…

Zaključek

Bled z vsemi lepotami, ki ga obkrožajo je verjetno največji Slovenski turistični biser. Verjetno mu v Sloveniji, po številu turistov, ob bok lahko postavimo le Ljubljano, ki pa je s svojo velikostjo praktično neprimerljiva z Bledom. Pa morda Postonjsko jamo, ki pa je povsem drugačen turistični biser naše lepe deželice.

Kakorkoli, Bled je fantastična destinacija, za vse, tudi če ste bili tam že 100x, še vedno boste lahko našli kaj novega. Če pa ste vse že videli (v kar dvomim), so lahko stvari tudi v drugo, ali pa tretje zelo zanimive.

Želim vam, da se boste imeli izjemno ob obisku Bleda in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor