Kam na izlet na Gorenjskem – več kot 45 idej

Kam na izlet Gorenjska

V kolikor ste ljubitelji narave in izletov po njenih lepotah, potem ste gotovo zelo hvaležni, da živite v Sloveniji in da imamo v tej naši deželici praktično neomejene požnosti za najrazličnejše užitke v neokrnjeni naravi. Vse od morja, jezer, ravnin, mokrišč, sotesk, slapov, gričkov, hribov, gora… Praktično kar ti srce poželi. Med vsemi regijami je bila narava prav na Gorenjskem (in Goriškem) najbolj radodarna z lepotami narave. Zato ni čudno, da se veliko Slovencev spračuje kam na izlet na Gorenjskem?

Gorenjska nam zares ponuja ogromno možnosti za izlete. V spodnjih predlogih vas bom popeljal vse od osrednje Gorenjske pa do Rateč, kjer se naša država konča. Vmes pa bomo obdelali več kot 50 najrazličnejših naravnih in kulturnih znamenitosti, v katerih je moč uživati v tem delu Slovenije.

Izleti na Gorenjskem

  1. Osrednja Gorenjska
  2. Jezersko
  3. Tržič
  4. Bled
  5. Bohinj
  6. Kranjska gora
  7. Ostala Gorenjska

V kolikor iščete podobne ideje za izlete v ostalih delih Slovenije vas vabim, da si preberete članke z naslovi Znamenitosti reke Soče, Kam na izlet v Vipavski dolini, Lepote Slovenske Istre in izlet v Logarsko dolino. Še več idej pa najdete tukaj.

1. Osrednja Gorenjska

Za začetek potikanja po Gorenjskem vas bom povabil na prijeten družinski izlet, kjer bomo spoznali nekaj lepih naravnih ter kulturnih znamenitosti, ki jih velika večina obiskovalcev Gorenjske nikoli ne obišče. Na izletu bomo avtocesto zapustili že v Kranju, izlet pa bomo zaključili v bližini akumulacijskega jezera pod Stolom. Več o izletu pa si preberite tukaj.

2. Jezersko

Po številu prebivalcev je Jezersko ena najmanjših občin v Sloveniji, a če gledamo površino in naravna bogastva je slika malce drugačna. Glede na to, da Jezersko leži v objemu najvišjih vrhov Kamniško – Savinjskih alp in Karavank, ni nič čudnega, da ga ogromno ljudi obišče prav zaradi obiska visokogorja.

V članku z naslovom Izlet na Jezersko vas povabim na ideje za izlete, ki so primerni za družine, v kolikor pa bi si želeli dan malce začiniti pa vas lahko povabim na ferato, ki se vzpenja do Češke koče, vzpon pa lahko nato nadaljujete tudi do Jezerske Kočne.

3. Tržič

Nekdanje industrijsko mesto, “skrito” v ozki dolini Tržiške bistrice, stisnjeno med vrhove Kamniških alp in Karavank je pravi raj za vse pohodnike, kar nekaj dobrih idej pa boste našli tudi ljubitelji družinskih izletov in lažjih tur.

V članku Znamenitosti Tržiča vas povabim na 9 različnih destinacij kjer si bomo ogledali slapove, planine in ostale naravne znamenitosti, ustavili pa se bomo tudi pri ruševinah starodavnega gradu in pri spomeniku kjer je bilo v času 2. Svetovne vojne največje kontracijsko taborišče na slovenskih tleh.

Poleg idej iz članka, ki se osredotoča predvsem na Tržič in bližnjo okolico, pa vas bom povabil še na nekaj vrhov, ki so več ali manj lahko dostopni in so med pohodniki zelo priljubljeni.

Prvi in najvišji vrh v okolici Tržiča je Vrtača, z istega izhodišča lahko napademo tudi Begunjščico, verjetno še bolj priljubljene so Kofce in greben Košute, ki je med drugim najdaljši gorski grben v Sloveniji, katerega prečenje si lahko ogledate v super videu.

Nedaleč stran se 2132 metrov visoko dviguje Storžič, ki ima v svojem pogorju še nekaj zelo priljubljenih vrhov, prvi je Srednji vrh, najbolj obiskan med vsemi pa je verjetno Kriška gora.

Na drugi strani Tržišče bistrice pa je najdemo Dobrčo, prav tako izjemno priljubljen vrh, ki ga je vredno obiskati.

4. Bled

Bled večina Slovencev pozna predvsem po jezeru, otočku,, kremšnitah in gradu, ki stoji na strmi pečini nad jezerom. Morda bi se kdo spomnil še na Vintgar, potem pa bi se ideje za izlet v našem turističnem biseru že končale. A Bled je malce več, kot zgoraj omenjene “stvari.

V članku z naslovom Kam na Bledu obdelamo tako zgodovino Bleda, obiščemo pa seveda tudi 11 kulturnih in naravnih znamenitosti v bližnji okolici našega turističnega bisera.

5. Bohinj

Bohinj z bližnjo okolico nam ponuja zares pestro paleto možnosti za najrazličnejše izlete, ki bodo zadovoljili tako družine z majhnimi otroki, kot tudi zagrižene gornike in adrenalina željne posameznike.

V članku z naslovom Kam v Bohinju sem za vas pripravil 10 idej za izlete, ki so primerni praktično za vsakogar. Morda je le vzpon do slapov Bezene malce zahtevnejši in primeren bolj za “raziskovalce” in ljubitelje brezpotij. Ostale ideje pa so pravi “družinski izleti”.

Ko govorimo o izletih v okolici Bohinja nikakor ne moremo mimo idej za izlete po visokogorju. V članku z naslovom Kam v hribe iz Bohinja sem vam pripravil 8 idej za tehnično enostavne vzpone, kjer boste lahko uživali v nepozabnih razgledih in neokrnjeni naravi Julijskih alp.

Ker tudi Pokljuka spada pod Bohinj, vsaj velik del nje, bom podal še nekaj idej za izlete kjer lahko za izhodišče izberete to čudovito planoto. V članku z naslovom Trije enostavni trotisočaki tudi pozimi se vzpnemo na 3 vrhove, od katerih imasta 2 izhodišče na Pokljuki. V video obliki vas skupaj z Alešem popeljeva na krožno turo prek Ablance, Velikega Draškega vrha, Malega Draškega vrha in Viševnika,

Seveda pa ne smem pozabiti niti na čudovite pokljuške planine, Konjščica, Uskovnica, Zajamniki in Lipanca.

Še zadnji izmed predlogov, ki vam ga ponujam za izlete v okolici Bohinja pa je Soriška planina oz. prelaz Bohinjsko sedlo, ter tamkajšni prekrasni razgledni vrhovi nad smučiščem.

6. Kranjska gora

Iz krajev Save Bohinjke pa se preselimo še v kraje Save Dolinke. V Kranjski gori in njeni okolici nas čaka zares pestra izbira lažjih in malo zahtevnejših idej za preživljanje prostega časa v naravi.

Za začetek vas bom povabil na 11 idej za izlete, ki so primerni praktično za vsakogar. V kolikor med idejami ne boste našli nekaj zase, vas bo pa morda prepričala Belopeška jezera, ki ležijo tik za mejo.

V Kranjskogorski občini pa ležijo tudi Vrata, ledeniška dolina, ki se začne pri Mojstrani in konča pod Triglavsko severno steno. V blogu sem Mojstrani in tej prekrasni dolini namenil cel članek in seveda vam bom ta predlog za izlet podal tudi tukaj.

Za tiste, ki pa želite malce višje, pa vas povabim na čudovite vzpone na Malo Mojstrovko, kjer lahko svoj pogum in znanje preizkusite tudi na ferati. Prav tako se lahko po ferati vzpnete na Prisojnik, ki leži na nasprotni strani našega najvišjega cestnega prelaza na Vršiču.

Povabil pa vas bom še na dva čudovita vzpona v Julijce in enega v Karavanke. Prvi je Špik, kamor se bomo vzpeli po lepo razgledni krožni poti. Drugi pa je kralj slovenskih gora. Na Jalovec pa se lahko vzpnete iz Vršiča ali pa svoj vzpon začnete v Planici. V videu vas bova z Lukatom popeljala na sončni vzhod na vrh Jalovca, proti Planici pa sva se vrnila po krožni poti prek Vršiča. V kolikor pa si želite še malce več informacij v pisni obliki pa vas vabim k branju tega bloga.

Za konec pohajkovanja po Kranjski gori pa se bomo podali še v Karavanke in sicer bomo obiskali 1931 metrov visoki vrh Trupejevo poldne. Na vrh, ki obiskovalcu ponuja prelepe razglede sicer ne vodi nobena markirana pot, a vseeno je vrh dobro obiskan skozi vse leto. Več o vzponu pa si lahko preberete tukaj.

7. Ostala Gorenjska

Za konec pa vas bom povabil še na dva zelo priljubljena vrhova, ki kraljujeta v Škofjeloškem hribovju. Prvi je Ratitovec, ki je tudi najvišji vrh Škofjeloško – Cerkljanskega hribovja in pohodnikom ponuja enkraten razgled na vse strani neba. Več o tem izjemno priljubljenem vrhu pa si preberite tukaj.

Tudi Blegoš, ki je moj naslednji predlog za vzpon v Škofjeloškem hribovju je med pohodniki izjemno priljubljen vrh. Malce pod vrhom lahko pohodniki naberejo novih moči v prijazni gorski koči, na vrhu pa obiskovalce čaka čudovit razgled in ostanki bunkerjev iz Rupnikove linije. Več o vzponu pa si lahko preberete tukaj.

Zaključek

Verjamem, da ste med predlogi našli kar nekaj zanimivih predlogov tudi zase ali za svojo družino. Kljub temu, da je seznam predlogov precej obširen, pa nam Gorenjska ponuja še nešteto drugih možnosti in članek se bo s časoma dopolnjeval in seznam širil.

Tako, zdaj pa koledar v roke in splanirajmo si prvi izlet… Imejte lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja