Kam na izlet pozimi

Kam na izlet pozimi

Pozimi, ko je dan krajši in se navadno znoči že preden pridemo iz službe domov, so izleti v naravi bolj kot ne rezervirani za vikende, prek tedna pa v poštev pride kak muzej in podobne ustanove. A v kratkih zimskih dneh se pogosto tudi sam zalotim, da enostavno ne najdem ideje, ki bi me “zvlekla” iz toplega doma. Zato mislim, da ne bo odveč, če preletimo nekaj idej in odgovorimo na vprašanje kam na izlet pozimi.

Predlogi za zimske izlete so razporejeni prek vse Slovenije in so po večini primerni za vso družino. Glede na vaše želje in časovni okvir, si lahko združite tudi 3 ali celo 4 destinacije in uživate v celodnevnem izletu, lahko pa izberete le 1 destinaicjo in skočite le na popoldanski ali pa dopoldanski zimski izlet.

Ideje za zimski izlet:

  1. Primorska
  2. Notranjska
  3. Osrednja Slovenija
  4. Gorenjska
  5. Štajerska in Koroška
  6. Prekmurje
  7. Dolenjska in Bela krajina

V kolikor iščete še več idej za izlete po Sloveniji, vas vabim, da si pogledate članke z naslovi Jezera in slapovi v okolici Kranjske gore, Kam na sprehod v Ljubljani, Potočka zijalka in Olševo, ter Znamenitosti Trebuše.

1. Primorska

V kolikor je zima za vas čas snega in temperatur pod lediščem, potem bo Primorska le s težka zadovoljila vaša pričakovanja. Zato vas bom v tem podnaslovu raje povabil na ideje za zimske izlete, ki niso obarvani v belo.

Sprehodili se bomo namreč prek Slovenske Istre, si ogledali nekaj slapov, ki so navadno aktivni v hladnejših in bolj vlažnih delih leta, povzpeli se bomo na nekaj vzpetin s čudovitimi razgledi, ter si ogledali še nakaj drugih znamenitosti v bližini naše obale. Natančnejša navodila o vsem tem pa najdete v članku z naslovom Spoznajte Slovensko Istro.

Naslednje dva izleta bosta v zamejski Sloveniji, v prvem bomo spoznali izjemno dolino Glinščice, ki bolj kot na dolino ob morju spominja na pravo alpsko dolino z mogočnim slapom, pečinami, bistro rečico s tolmuni…

V drugem predlogu pa se bomo preselili severno od Trsta, na prekrasno razgledno krožno turo v okolici Nabrežin in Križa.

Poleg Istre pa vas povabim še v Vipavsko dolino, ki je lahko v zimskem času eden najlepših koncev Slovenije. V kolikor je vreme primerno je v Vipavski dolini tudi v zimskem času zelo prijetno toplo, zato je obisk tamkajšnih znamenitosti super ideja za celotno družino. V članku, ki opisuje nekatere od meni najlepših znamenitosti v teh koncih, bo lahko uživala vsa družina. Zato vas vabim k branu članka z naslovom Izlet v Vipavsko dolino.

Za naslednji dve destinaciji se ne bomo preselili prav daleč, za prvo se bomo povzpeli le na Cerje, kraško planoto, ki meji na Vipavsko dolino in na katerem je v času 1. Svetovne vojne potekala bojna črta Soške fronte. Danes lahko na Cerjah najdete kar nekaj znamenitosti, predvsem pa Branik domovine v katerem je čudovio razglediše in muzej. Več o vsem pa si preberite v članku Cerje.

Čeprav se bomo za naslednji izlet premaknili le na sosednjo planoto, pa bomo zapustili slovensko ozemlje, a ostali bomo še vedno na našem etničnem ozemlju in sicer bomo obiskali Doberdob. Kraško planoto, ki je podobno kot Cerje v 1. Svetovni vojni predstavljala frontno črto na kateri so italijani zgradili 3 mogočne topovske kaverne, ki si jih je moč ogledati še danes. Več pa izveste v članku z enostavnim naslovom Vrh nad Doberdobm.

V predzadnji zimski izlet na Primorskem pa vas bom povabil v Goriška brda, izjemno gričevnato pokrajino, kjer kraljujejo sadno drevje in vinsta trta. Ob tem pa so Goriška brada tudi bogata tako s kulturno, kot predvsem naravno dediščino. V članku z naslovom Izlet v Goriška brda boste dobili nekaj super idej za spoznavanje “slovenske Toskane”.

Sicer lahko na blogu Vnaravo najdete še kar nekaj člankov z izjemnimi idejami za izlete na Primorskem koncu slovenije, a v tokratnem članku vas bom povabil le še na obisk enega najbolj neverjetnih mest v Sloveniji. Idrija je zame mesto presežkov in dokler tega mesta, ki je predvsem znano po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, čipki in žlikrofih, nisem spoznal malce bolje, mi takšna trditev nebi prišla niti na kraj pameti. A človek ne ve, česar ne ve in tudi pri meni je tako. Zdaj ko vem, vas lahko z veseljem povabim k branju članka Znamenitosti Idrije.

2. Notranjska

V nasprotju s Primorsko pa lahko na Notranjskem v zimskem času pričakujemo kar konkretno snežno odejo. Predvsem Sviščaki in Snežnik, pa tudi Bloke bodo v “normalnih” zimah doberšen del zime pokriti z belo preprogo.

Za sam začetek pa vas bom povabil na dve izmed največjih turističnih atrakcij Slovenije. Postojnska jama je zagotovo največji “izvozni” produkt naše narave. Letno to svetvno znano jamo obišče okoli 700 tisoč obiskovalcev, v preteklosti pa se je ta številka lahk povzpela skoraj do milijona. V članku Postonjska jama vam predstavim postojnsk opodzemlje in podam svojo izkušnjo ob obisku te kraške lepotice.

V istem “zamahu” pa sem obiskal tudi enega od najbolj izjemnih gradov na svetu. Predjamski grad me navduši vedno ko obiščem Predjamo, pa naj si bo to kot obiskovalec gradu, ali pa kot raziskovalni jamar v jami pod Predjamskim gradom. Več o gradu, ki buri domišljijo obiskovalcev z vsega sveta pa najdete v članku z enostavnim naslovom Predjamski grad.

Iz okolice Postojne pa bomo “skočili” le nekaj kilometrov višje proti izviru reke Pivke, ki odteče v Postojnsko jamo. Mesto Pivka dolgo časa ni bilo prepoznano kot kakšna posebaj atraktivna turistična destinacija, a ljudje z vizijo in idejami so to spremenili. Danes se lahko Pivka pohvali z najbolj obiskanim muzejem v Sloveniji, obiščete lahko tudi največje šteivlo presihajočih jezer, pa goro Martina Krpana, bunkerje na Rapalski meji in še in še. Vse skupaj pa najdete v članku z naslovom Znamenitosti Pivke.

V kolikor iščete pravo zimsko pravljico na Notranjskem, oz. morda celo na Primorskem, potem bo tale predlog kot nalašč za vas. Sviščaki so namreč počitniška vasica, kjer je včasih obratovalo eno od bolj priljubljenih smučišč na Primorskem. Kljub slabim zimam je na Sviščakih še dan danes pogosto okoli meter debela snežna odeja. Sicer prav o Sviščakih še nisem pisal, a jih omenjam v članku, kjer opisujem Snežnik. Le-tega vam pozimi, vsaj kot družinski izlet, nebi priporočil, obisk Sviščakov pa nedvomno.

S Sviščakov pa se bomo spustili na ravnice pod mogočnim Snežnikom. v članku, kjer opisujem Bloke in Lož vas namreč vabim na ogled nekaterih najbolj zanimivih in priljubljenih znamenitosti v tem delu Slovenije. Le streljaj stran pa ne smete prezreti tudi Cerkniškega jezera, enega največjih presihajočih jezer v Evropi. Jezero, ko je polno je kar 8x večje, kot Bohinjso…

Ko voda odteče s Cerkniškega polja, luč dneva naslednjič ugleda v dolinici po imenu Rakov škocjan, izjeni kraški udornici, ki slovi po dveh naravnih mostovih, številnih jamah in izjemni naravi. Rečica Rak, ki teče prek Rakovega škocjana se nato v Planinski jami združi z reko Pivko, ki priteče s Postojnske jame, in skupaj iz Planinske jame pritečeta kot reka Unica. Planinsko polje ob Planinski jami premore še številne izjemne zanmivosti. V članku, ki govori o tem kraškem polju pa boste izvedeli za večino teh znamenitosti.

3. Osrednja Slovenija

O idejah za izlet v Osrednji Sloveniji sem na straneh bloga že pisal, sicer so bile tiste ideje namenjene vsem letnim časom, ampak z izjemno soteske Pekel in morda Iškega vintgarja so ostale ideja povsem normalno izvedljive tudi v zimskem času. Seveda je malce odvisno od razmer, a verjamem, da jih zna vsak odrasel posameznik oceniti in preceniti…

4. Gorenjska

Ko govorimo o idejah za zimske izlete v naravi je Gorenjska zagotovo najbolj primerna regija za tovrstne izlete, ki so začinjeni z belo preprogo. O gorenjski sem pisal že v mnogih člankih, a tokrat vas bom povabil na izlete kjer boste lahko uživali v lažjih sprehodih in zimskih radostih na snegu.

V članku z naslovom Znamenitosti Kranjske gore vas sicer vabim na 11. različnih destinacij, a v zimskem času bodo v poštev prišle (vsaj za družinski izlet) le tiste pod številko 3, 4, 5, 6 in 7.

V otroštvu je bila meni najljubša oblika zimskih radosti sankanje in v Kranjski gori se je moč sankati iz Tamarja ter iz Tromeje. V videu se s prijateljico za vas spustiva po sankaški progi Savske jame, kjer so nekoč prirejali tekme za svetovni pokal na naravnih progah. V članku o izletih v Tržiču, pa si lahko pogledate in preberete več o vzponu na Stari Ljubelj, od koder proti Ljubelju vodi zelo priljubljena cesta, ki jo pozimi mnogi izkoristijo za sankanje.

V članku o Mojstrani in dolini Vrata boste našli tudi idejo ali dve za zimski pohod in ogled enega najlepših slovenskih slapov, ki je v zimskem času še posebaj zanimiv, saj je ob dovolj nizkih temperaturah oded v objem ledu.

Tudi Jezersko v zimskem času ponuja veliko možnosti za najrazličnejše aktivnosti, vse od sankanja, dručanja, teka na smučeh, sprehodov, seveda pa tudi planinarjenje in alpinizem nista izuzeta, vendar rezervirana le za dovolj pripravljene in usposobljene posameznike.

Ideje za izlet po Gorenjski pa bomo zaključili s preldogi, ki jih najdete na Bledu in njegovi okolici. Vsi predlagani izleti sicer niso primerni za zimski čas, vendar lahko kar nekaj aktivnosti in znamenitosti obiščete tudi v času zime.

5. Štajerska, Savinjska in Koroška

Pri predlogih za izlete na Štajerskem, Savinjskem in Koroškem koncu bi bilo lahko na blogu kaj več izbire, a enostavno mepremalokrat zanese prek Trojan. Vseno pa lahko v članku, ki govori o izletu v Logarsko dolino najdete nekaj predlogov, ki so primerni tudi za zimske izlete.

Tudi vzpon in pohajkovanje po Menini planini je lahko odlična ideja za zimski izlet v naravo. Tudi če v dolinah ni snega, ga bo na Menini planini skoraj zagotovo dovolj za užitke na snegu. Dostop do koče na Menini planini pa tudi v zimskem času navadno ni preveč naporen.

Povabim pa vas lahko tudi na Pohorje, kjer boste poleg ostalih zimskih radosti na Rogli lahko uživali tudi v pohodu do Lovrenških jezer pri domu na Osankarci pa se lahko sprehodite do Črnega jezera ali pa do poslednjega bojišča Pohorskega bataljona.

6. Prekmurje

V Prekmurje se vedno rad vračam, po mojih izkušnjah tam živijo najbolj gostoljubni ljudje v Sloveniji, pa ne da bi drugje imel z gostoljubnostjo slab eizkušnje, le v Prekmurju so navadno še za kanček bolj gostoljubni, prijazni, radodarni…

Na straneh bloga sem o izletih na ravnicah Prekmurja pisal v članku z nalsovom Kam v Prekmurju. Izleti v tem članku so primerni za celotno družino in jih brez težav obiščete v vseh delih leta.

Drugi članek, ki govori o tistem bolj gričevnatem delu Prekmurja, torej o Goričkem, pa nosi naslov Znamenitosti Gorička. Tudi v tem članku so vam na voljo ideje za družinski izlet, ki ga je moč izvesti v vseh letnih časih.

7. Dolenjska in Bela krajina

Na Dolenjsko in v Belo krajino med poletjem ne zahajam prav pogosto, saj navadno najlepše in najtoplejše dneve preživljam visoko v gorah in ob hladnih gorskih rekah ali jezerih. Zato navadno izlete, ki jih lahko opravim tudi v hladnejših delih leta namenim ostale letne čase. Res pa je tudi, da v kolikor si želim ogledati slapove, tolmunčke in podobne naravne lepote, so pogosto, v poletni suši le-ti zelo “bogi” ali celo preusšeni.

Na Dolenjskem sem za vas priravil 3 različne izlete, ki jih lahko zaokrožite tudi v večdnevni izlet po tem koncu Slovenije, ali pa izberete nekaj predlaganih znamenitosti in si tako popestrite in osmislite dan. Prvi izmed člankov ima naslov Znamenitosti Dolenjske, v tem članku vas povabim na spoznavanje Dolenjske od Otročca pa tja do Kostanjevice na Krki.

V članku z naslovom Izlet v Belo Krajino, bomo spoznali nekatere izmed najlepših znamenitosti dežele Petra Klepca. V članku Izlet na Dolenjsko pa se bomo sprehodili po dveh mogočnih gradovih Turjaških vitezev, spoznali pa bomo tudi domačijo Primoža Trubarja, ter nekaj naravnih lepot, ki so povezane z Dolenjskimi vodotoki. Za sam konec pa vas povabim še v Kočevje, na zanimiv izlet, kjer bomo spoznali eno najbolj varovanih skrivnosti nekdanje Jugoslavije, ter uživali v naravnih in kulturnih znamenitostih mesta, ki ga večina Slovencev zelo slabo pozna.

Zaključek

V članku sem vam podal kar precej zelo različnih idej za zimsko potepanje, tako v naravi, kot tudi po gradovih in podobnih kulturnih znamenitostih. Verjamem, da ste v članku našli idejo, ki vam je pisana na kožo, če pa temu ni tako, pa skočite na katerega od ostalih člankov in najdite izelt zase.

Imejte lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor