Kam v hribe iz Bohinja

Kam v Bohinju

Bohinj je že dolga leta ena najbolj priljubljenih dopustniških in izletniških točk za mnoge slovence, ki radi uživamo v številnih možnostih za preživljanje prostega časa v čudoviti neokrnjeni naravi. Bohinjsko jezero in njegova okolica nam ponujata ničkoliko različnih možnosti za uživanje v naravi, tako v zimskem, kot predvsem v poletnem času. Poleti se številni dopustniki podajo v Bohinj za nekaj dni in pogosto se jim zastavlja vprašanje, kam v hribe iz Bohinja?

Iz Bohinja lahko “napademo” številne vrhove po Julijskih Alpah. Tako tiste nekajurne ture, kot celodnevne in seveda tudi večdnevne pohode po naših vršacih. V tem članku bomo obdelali 9 tehnično enostavnih idej za pohode, ki jih lahko pričnete v Bohinju oz. njegovi neposredni bližini. Vsi predlogi so primerni tudi, kot družinski izleti (verjetno bo le Tosc malce prezahteven za tiste manj pripravljene) in vam bodo ponudili številne nepozabne trenutke v najlepših delih naših Alp.

Kam iz Bohinja

  1. Črna prst
  2. Šija
  3. Vogel
  4. Rodica
  5. Koča pod Bogatinom
  6. Črno jezero
  7. Mala Tičarica in Koča pri Triglavskih jezerih
  8. Planina Vogar
  9. Tosc

Pred nadaljevanjem branja članka vas bi rad opozoril le na nore cene za parkiranje, ki jih imajo v zadnjih letih bohinjci, tako da ob obisku ne boste neprijetno presenečeni. Več o parkirninah in parkiranju pa na povezavi.

Mimogrede, v kolikor iščete nekaj odličnih predlogov za oglede naravnih znamenitosti v okolici Bohinjskega jezera, vam predlagam, da si pogledate članek z naslovom Kam v Bohinju, za nekoliko bolj zahtevne ture v okolici tega slovenskega naravnega bisera, pa vam predlagam, da si pogledate idejo za izlet do Krnskega jezeraTriglavskih jezer, pa z Vogla preko Komne do Črnega jezera in vzpon na MahavščekVeliko Špičje, krog prek Bohinjskih planin in Triglav.

1. Črna prst

Bohinjska bistrica – Črna prst Osnovni podatki
Višina1844 m
Višinska razlika po poti1370 m
Čas vzpona3 ure 40 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeBohinjska bistrica (46.275, 13.9526)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Črna prst je eden najbolj priljubljenih vrhov v okolici Bohinja. Na njo se lahko vzpnete tako iz doline Save Bohinjke, kot tudi iz Baške grape. Mi se bomo tokrat na Črno prst vzpeli iz najbolj priljubljenega izhodišča, ki je hkrati tudi največji kraj ob Savi Bohinjki. To je seveda Bohinjska bistirca.

Več podrobnosti o vzponu na to priljubljeno goro si lahko preberete na POVEZAVI.

Je pa Bohinjska bistrica tudi izhodišče za sprehod do čudovitega izvira Bohinjske bistrice, ki je največji pritok Save Bohinjke. Več o tem izletu pa si preberite na POVEZAVI.

2. Šija

Nihalka Vogel – Šija Osnovni podatki
Višina1880 m
Višinska razlika po poti340 m
Čas vzpona1 ura 30 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
Izhodišče spodnja postaja gondole (46.2758, 13.8361)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Cena povratne karte za nihalko Vogel

Odrasli29,5€
Seniorji in mladostniki26€
Otroci15€
Cena za sezono 2023

Verjetno najbolj oblegan vrh v okolici Bohinja pa je Šija. Pa ne zato, ker bi bila Šija kak lahko dotopen griček v okolici jezra, ampak zato, ker je Šija najbližji vrh nad smučiščem Vogel, kamor se večina pripelje z gondolo, na kateri lahko uživate v najlepšem razgledu s kabinskih žičnic v Sloveniji.

Šija je sicer vrh, ki se nahaja v osrčju Južnih Bohinjskih gora. Visoka je 1880 metrov in z njenega vrha lahko uživate v zares izjemnem pogledu na vse strani neba.

Proti vrhu Šije se seveda lahko odpravite tudi iz doline, priporočam vam tisto pot, ki se začne v Ribčevem lazu. Več o eni ali pa drugi možnosti za vzpon na ta oblegani vrh pa si lahko preberete v članku z naslovom Lahki hribi.

3. Vogel

Nihalka Vogel – Vogel Osnovni podatki
Višina1922 m
Višinska razlika po poti600 m
Čas vzpona3 ure
Zahtevnost hojedelno zahtevna označena pot
Izhodišče spodnja postaja gondole (46.2758, 13.8361)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Več kmalu…

V videu si lahko pogledate krasno krožno turo po Bohinjskih gorah, med turo pa se vzpnem tudi na Vogel

4. Rodica

Ribčev laz – Rodica Osnovni podatki
Višina1966 m
Višinska razlika po poti1450 m
Čas vzpona4 ure
Zahtevnost hojelahka označena pot
Izhodišče Ribčev laz (46.276, 13.886)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninado 3€/uro (odvisno od termina)
Primerno za psada

Podobno, kot Šija je tudi Rodica izjemno priljubljen vrh v osrčju Južnih Bohinjskih gora. Visoka je 1966 metrov in je izjemen razgledni vrh s katerega lahko uživate v razgledih na Bohinjsko jezero, pa Julijske Alpe, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, pogled v Baško grapo je zares pravljičen, občudojete pa lahko tudi tiste bolj oddaljene vrhove v Kamniških Alpah, pa Snežnik, Golake…

Izhodišča za Rodico so enaka, kot tista za Šijo, le da se ob vzponih na Rodico veliko več ljudi odloči za vzpon iz doline. Vzpon je tehnično povsem enostaven, a je potrebno premagati kar nekaj višinskih metrov. Vendar vas bo Rodica nagradila s čudovito potjo in že omenjenimi razgledi.

Več o Rodici in vzponih nanjo pa si preberite v članku Najbolj priljubljene gore v Sloveniji.

5. Koča pod Bogatinom

Koča pri Savici – Komna Osnovni podatki
Višina1512 m
Višinska razlika po poti880 m
Čas vzpona2 uri 30 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeKoča pri Savici (46.2895, 13.802)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina10€/dan
Primerno za psada

Praktično vse predlagane poti v tem članku so izjemno priljubljene in v lepih vremenskih razmerah morate pričakovati, da boste v okolici Bohinja srečali kar nekaj ljudi, ki imajo podobno željo, kot vi, uživanje v visokogorski, neokrnjeni naravi. Od poti, ki z doline vodijo v visokogorje, je to gotovo najbolj priljubljena pot od vseh tod okoli.

Vzpon na planoto Komna ni zastonj eden najbolj priljubljenih izmed vseh v našem visokogorju, saj planota skriva številne naravne in kulturne znamenitosti, poleg tega pa še dve izjemno priljubljeni visokogorski koči. Koča na Komni je edina visokogorska koča v Slovneiji, ki je odprta skozi celotno leto, vse dni v tednu. Nedaleč stran, na planini za Krajem pa stoji koča pod Bogatinom, meni ena najbolj všečnih visokogorskih koč.

Več o vzponu na Komno o razburkani zgodovini teh krajev in o koči pod Bogatinom si preberite v članku z naslovom Kam v hribe z otroki, V kolikor pa boste želeli svoj izlet še malce podaljšati, pa vam predlagam v branje članek, ki vas bo popeljal na Mahavšček, pa članek ob katerem se boste povzpeli na najhladnejšo točko v Slovenji, na Mrzlo Komno, ter še članek, ki vas bo popeljal do našega največjega visokogorskega jezera pod Krnom.

Zimska tura do koče pod Bogatinom.

6. Črno jezero

Koča pri Savici – Črno jezero Osnovni podatki
Višina jezera1294 m
Čas kroga4 ure 30 min
Zahtevnost hojezahtevna označena pot
IzhodiščeKoča pri Savici (46.2895, 13.802)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina10€/dan
Primerno za psada (pri prečenju tistega dela z jeklenico, bo potreboval pomoč)

Z istega izhodišča, kot smo začeli vzpon na Komno, pa se bomo podali še na enega od biserov, ki ležijo v bližini našega največjega naravnega jezera. Črno jezero je najnižje ležeče Triglavsko jezero in prvo izmed jezer, če se na pot podamo iz smeti koče pri Savici.

Za začetek bomo morali premagati precej zahteven vzpon, ki nas prek stene Komarče popelje v dolino Triglavskih jezer. Pot je sicer sorazmerno strma in na mestih tudi izpostavljena. prav pri vrhu, pa je del poti opremljen tudi z jeklenico, a v kolikor ste vajeni pohodništva, vam prečenje tega dela nebi smelo povzročiti prevelikega stresa.

Nekje na prvi tretini vzpona prek Komarče, bo v levo zavila dobro uhojena steza, ki pa ni več označena (na tem mestu so table, a nobena ne usmerja na to stezico), v kolikor se boste po tej stezi sprehodili kakšnih 5 minut, boste prišli do jame iz katere priteče Savica, neposredno nad slapom Savica.

Jezero leži v nekakšni kotanji sredi gozda in je hidrološko povezano z ostalimi jezeri v dolini sedmerih jezer. Prav tako pa je Črno jezero povezano z izvirom Save Bohinjke, ki na dan priteče nekaj 100 metrov nižje, kot 78 metrov visok slap Savica.

Jezero sicer leži na nadmorski višini približno 1300 metrov nad morjem in je edino izmed 7-ih jezer, ki ga v celoti obdaja gozd. Zaradi nizke nadmorske višine, pa je jezero tudi najtoplejše izmed vseh 7-ih.

Izlet do Črnega jezera lahko povežete v čudotivo krožno pot, kjer se boste v dolino spustili preko Komne, ta pot je za spust precej prijetnejša in bolj enostavna. Če boste za vzpon potrebovali okoli 1 uro in 30 minut, pa boste za spust potrebovali še okoli 3 ure.

Pot med Črnim jezerom in Komno je izjemno lepa, speljana je po nekdanji mulatjeri. Če boste vzpon do Črnega jezera opravili preko Komarče, potem boste za jezerom (sprehodite se mimo jezera) krenili levo,, se kakšnih 10 minut vzpenjali, nato pa lepo uhojena steza pelje gor in dol… zares zelo prijetna pot. Le nekaj minut po prvem vzponu od jezera, se pot pomakne na rob ostenja Komarče in odpirati se nam začnejo neverjetni pogledi na dolino Save Bohinjke, ter na vrhove v grebenu južnih Bohinjskih gora.

Ta krog vam toplo priporočam, le odločite se, ali se raje vzpenjate ali spuščate po strmi poti in temu prilagodite smer v katero boste krenili iz parkirišča (v kolikor se raje spuščate po strmi poti, potem najprej zavite proti Komni…)

Lahko pa omenjeni izlet združite tudi z obiskom Komne, oz. koče pod Bogatinom. Predvsem je Črno jezero priljubljen cilj za vse, ki v koči bivajo več dni.

V videu si lahko pogledate vzpon do Črnega jezera prek Komarče, v enem videu višje, pa lahko vidite pot od Komne do Črnega jezera

7. Mala Tičarica in koča pri Triglavskih jezerih

Planina blato – Mala Tičarica – Dvojno jezero Osnovni podatki
Višina Male Tičarice2071 m
Višinska razlika po poti1100 m
Čas vzpona4 ure 30 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
Izhodiščeplanina Blato (46.3107, 13.8493)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina20€/dan
Primerno za psada

Verjetno najbolj priljubljeno izhodišče za naskok na visokogorske cilje v okolici Bohinja sta planini Blato in Vogar. Do tja se planinci najpogosteje podamo z avtom, oz. svojim vozilom, lahko pa se tja zapeljete tudi z brezplačnim avtobusnim prevozom iz Ribčevega laza ali Srednje vasi.

Večina pohodnikov, predvsem tistih, ki hribe obiskujejo z majhnimi otroki, se pogostjo podajo le do prve planine na poti proti Triglavskim jezerom, to je sicer izjemno lepa planina pri Jezeru. A kljub temu je pogosto četica ljudi, ki pot nadaljuje proti Mali Tičarici in Dvojnemu jezeru, ki leži neposredno pod njo, precej velika.

Več o obisku najbolj obiskanega in fotografiranega izmed vseh Triglavskih jezer, ter vzponu na enega najbolj priljubljenih dvatisočakov, si preberite v članku z naslovom Kako do Triglavskih jezer.

Mala Tičarica iz planine Blato

8. Planina Vogar

Bohinjsko jezero – Kosijev dom na Vogarju Osnovni podatki
Višina cilja1054 m
Višinska razlika po poti500 m
Čas vzpona1 ura 30 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeBohinjsko jezero (46.2819, 13.8817)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninado 3€/uro (odvisno od termina)
Primerno za psada

Planino Vogar sem omenjal že pod prejšnjim podnaslovom. Planina je namreč izjemno izhodišče za naskok na različne poti po Julijcih. Ob tem pa je planina Vogar tudi zelo priljubljena točka za pohode, ki se lahko začnejo ob jezeru. Ob poti se pohodniki sprehodijo mimo, po mojem mnenju, najlepšega razgledišča, ki nam ponuja pogred na jezero in dolino Save Bohinjke.

Več o omenjenem pohodu si lahko preberete v članku, ki govori o družinskih izletih v okolici Bohinjskega jezera.

9. Tosc

Srednja vas – Tosc Osnovni podatki
Višina cilja2275 m
Višinska razlika po poti1850 m
Čas vzpona5 ur 45 min
Zahtevnost hojezahtevna označena pot
IzhodiščeSrednja vas (46.291, 13.929)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina5€/dan
Primerno za psada

Najvišji vrh med ponujenimi predlogi v današnjem blogu pa je Tosc. S svojimi 2275 metri je tudi najvišji vrh v okolici Pokljuke. Najbolj priljubljena izhodišča za naskok na ta vrh se sicer nahajajo na Pokljuški planoti, a se marsikateri bolje pripravljeni pohodnik na vrh poda iz Srednje vasi.

Tosc je sicer eden od vrhov s katerega se najlepše vidi naš najvišji vrh Triglav. Poleg tega pa nam ta razgledna gora ponuja zares čudovite poglede na vse strani neba.

Več o Toscu in vzponu na ta čudovit vrh, ki se dviguje nad dolino Voje si lahko preberete v članku z naslovom Enostavni vrhovi s čudovitimi razgledi.

Zaključek

Bohinj je eden od najbolj prijaznih krajev, kjer lahko počitnikujete, če ste ljubitelj aktivnega dopusta. Seveda pa je to tudi eden od najbolj priljubljenih krajev za enodnevne izletnike.

Gotovo boste v okolici Bohinja našli kar nekaj primernih ciljev tudi zase. Neglede na to, kam se boste podali, vam želim, da se imate lepo in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor