Kam v hribe za vikend?


Kam V hribe za vikend

Verjetno, da vsak izmed nas, ki imamo radi preživljanje časa v naravi in še posebej v hribih, se kdaj znajde pred vprašanjem, kam v hribe za vikend?

Ja, kam v hribe za vikend? Dobro vprašanje. V spodnjem članku bomo skupaj obdelali 6 odličnih idej za pobeg iz jesenske ali zimske megle, v kolikor pa to berete spomladi, ali poleti, pa za pobeg v hladnejše kotičke naše lepe deželice. 

Danes se bomo podali na

VremščicaMali GolakGolte
JerebikovecPorezenDobrča

V kolikor si želite še nekaj dodatnih idej za daljše in krajše izlete po hribih, vam predlagam, da si pogledate bloge z naslovi Kam na PohorjuOpens in a new tab., Najlepši hribi v SlovenijiOpens in a new tab., Najbolj obiskane gore v KaravankahOpens in a new tab., Lahke planinske potiOpens in a new tab., Hibi 2 uri hojeOpens in a new tab. in Lahki hribiOpens in a new tab..

Vremščica

Vremščica Osnovni podatki
Višina1027m
Višinska razlika470m
Čas vzpona1 ura 45 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
Izhodišče Senožeče (45.7209, 14.0395Opens in a new tab.)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti pozimi športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Za začetek se bomo podali na Primorski konec. Na vrh, ki je zelo primeren za družinske izlete tudi z mlajšimi otroki. Saj je Velika Vremščica, najvišji vrh pogorja Vremščice s 1027 metri višine, zelo lahko dostopna z večih smeri. V kolikor si boste izlet planirali v objemu družine, potem si boste verjetno za izhodišče izbrali na primer Senožeče (45.7209, 14.0395Opens in a new tab.), od koder boste do vrha potrebovali okoli 2 uri. Tisti bolj poskočni in pripravljeni, pa lahko napad na ta vrh začnete tudi pri Škocjanskih jamah. Za to pot pa boste potrebovali slabih 5 ur zmernega tempa.

Neglede na to, od kod se boste na Vremščico podali, bo to slikovit izlet. Vremščica je planotasto pogorje, ki je po vzpetinah poraščeno z drevesi, na vrhovih pa je to eno največjih travnatih površin na celotnem Krasu. Torej ni presenetljivo, da je tod okoli paša drobnice še vedno močno prisotna. Na Vremščici pasejo Slovensko avtohtono pasmo ovce, Istrsko pramenko.

Razgled z najvišjega vrha te visoke kraške planote vas bo gotovo navdušil. Ker je vrh travnat, lahko razglede občudujete v vse smeri. Poleg vseh Primorskih vrhov, ki jih imamo, kot na dlani (Slavnik, Golaki, Nanos, Snežnik), lahko v lepem vremenu občudujemo tudi poglede na Julijske Alpe, Javornike, Krim, Kamniško Savinske Alpe, seveda se vidi tudi morje in ob zares čistem ozračju tudi Italijanske Dolomite.

Vremščica je odlična izletniška točka skozi celotno leto. Toplo jesensko in zimsko sonce vas bo prijetno božalo tudi v mrzlih dneh. V poletni pripeki, pa vas bodo prijetno hladili gozdovi. V obzir pa morate vzeti, da ste tod na krasu in da lahko veter precej spremeni občutek vročine oz. mraza.

Mali Golak

Mali Golak Osnovni podatki
Višina1495m
Višinska razlika427m
Čas vzpona1 ura 5 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeKozarnice (45.961, 13.8561Opens in a new tab.)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti pozimi športna pohodna obutev, pohodne palice, derezice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Tudi za drugi vikend skok v naravo bomo ostali na Primorskem. Premaknili se bomo še na eno veliko planoto, v Trnovski gozd. Glede na to, da smo v Trnovskem gozdu od najbolj vročih kraje v Sloveniji odmaknjeni le nekaj kilometrov, si je kar težko predstavljati kaj vse skriva v sebi ta čudovita kraška planota. V preteklih stoletjih so iz Ledene jame v Trnovskem gozdu »kopali« led, ga z vozovi pretovorili v Trst, naložili na ladje in ga prodajali v Egipt!!! Neverjetno, meni skoraj nepredstavljivo. Podjetni in iznajdljivi domačini res niso poznali meja v svojih glavah.

Mali Golak je najvišji vrh v tem delu Slovenije. S svojimi 1495 metri nadmorske višine je odlična razgledna točna na vse strani neba. Kljub temu, da se vrh imenuje Mali Golak, je le-ta višji od dveh sosedov, Velikega in Srednjega Golaka. Ta poimenovanja povzročajo danes nekaj zmede, vendar izvirajo še iz časov, ko so bili vrhovi goli in so tod okoli domačini v poletnih mesecih pasli živino. In na Malem Golaku je bila najmanjša planina, in od tod tudi njegovo ime.

Vzpon na Golake boste verjetno začeli s parkirišča na Kozarnicah (45.961, 13.8561Opens in a new tab.). Od tod pa do vrha nas pelje lepo uhojena in odlično markirana pot. Na približno polovici poti se bomo sprehodili mimo Iztokove koče, ki je za vse pohodnike odprta celo poletno sezono in ob lepih koncih tedna. V koči vas bodo postregli zelo prijazni domačini. Toplo vam priporočam, da si naročite štruklje, ki so narejeni iz kvašenega testa, uhhhh, kako so dobri! V koči je na skupnih ležiščih prostora za 11 ljudi.

Do vrha Malega Golaka se od koče potrebuje le še nekaj 10 minut zelo prijetne hoje po čudovitem gozdu. Gozd tod okoli je prekrasen, visoka drevesa, gosta senca, praktično brez podrastja, predstavljam si, da je jeseni tu gobarjenje zelo priljubljeno.

Razgled z Malega Golaka človeka kar preseneti. Mene osebno je bližina Triglava in prekrasen pogled nanj zelo presenetil. Seveda pa so razgledi tudi v ostale strani fantastični. Poleg dela Julijskih Alp boste lahko občudovali vse Primorske vršace, na čelu s Snežnikom v daljavi. Pa pogled na Vipavsko dolino in obširni Trnovski gozd je zelo poseben!

Če boste imeni namen Mali Golak osvojiti v lepem vikendu, pa da ne boste prav zgodni, se povsem lahko zgodi, da bo gneča skoraj neznosna. Morda vam bo v tem primeru prav prišla druga ideja za vzpon na čudovit razgledni vrh, ki je v bližini – predlog najdete TUKAJOpens in a new tab..

Golte

Golte – Boskovec Osnovni podatki
Višina1587m
Višinska razlika1100m
Čas vzpona3 ure 15 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeŽekovec (46.3562, 14.9321Opens in a new tab.)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti pozimi športna pohodna obutev, pohodne palice, derezice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Iz Primorske se bomo preselili na Savinjski konec, kjer se nahaja planota in smučišče Golte. Golte so planotast vrh, ki se dviga nad Savinjsko dolino in v najvišji točki seže skoraj 1600 metrov visoko. V kolikor želite imeti lažji sprehod po planoti, vam predlagam, da se zapeljete do vasi Žekovec (46.3562, 14.9321Opens in a new tab.), kjer je sicer tudi izhodiščna točka za pohod proti vrhu, tam parkirate svojega jeklenega konjička in se proti vrhu planote podate z najdaljšo kabinsko žičnico v Sloveniji. Za vožnjo do vrha boste potrebovali le nekaj minut. Po želji, se lahko do hotela na Golteh zapeljete tudi z avtom.

Peš pot na Golte je zelo lepa, ne preveč zahtevna, a precej daljša, kot obe zgoraj opisani poti. Za skok do najvišjega vrha na Golteh, Boskovca, boste potrebovali okoli 3 ure in pol hoje. Pogosto se med potjo po večinoma gozdni potki odpirajo lepi razgledi na Savinjsko dolino in okoliške vršace.

Kakšno uro hoje pod vrhom Boskovca stoji Mozirska koča, ki planincu in sprehajalcem ponuja oskrbo skozi celotno leto. Od koče, ki je sicer obdana z gozdom se vseeno odpira lepo pogled proti dolini. V kolikor boste za vzpon na Golte uporabili gondolo, boste od hotela, pa do koče potrebovali okoli 15 minut hoje (koča je v jeseni 2020 pogorela in do nadaljnega ne obratuje).

Golte vam ponujajo vzpon na več lepo razglednih vrhov, a najvišji med njimi je Boskovec. Le-ta je sicer poraščen z gozdom, a je na vrhu razgledni stolp s katerega boste imeli čudovit razgled na Kamniško Savinske Alpe, Karavanško verigo, vidi pa se tudi do Julijskih Alp. Seveda so razgledi proti Štajerskih hribom in dolinam izjemni.

Jerebikovec

Jerebikovec Osnovni podatki
Višina1593m
Višinska razlika873m
Čas vzpona2 uri 20 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeMojstrana (46.4519, 13.9359Opens in a new tab.)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti poziminepremočljivi gojzdarji, pohodne palice, derezice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Verjetno je Jerebikovec najmanj poznan vrh izmed vseh današnjih predlogov. Sem pa siguren, da vsi vemo, kje leži, oz. smo ga že videli. Jerebikovec je 1593 metrov visok vrh, ki se dviguje med Mojstrano in dolino Radovne. Hkrati je to tudi najvišja točka ene najbolj poznanih slovenskih planot, Mežakle.

Izhodišč za pot na Jerebikovec je nekaj, vendar je tista, ki se prične malo nad Mojstrano (46.4519, 13.9359Opens in a new tab.) verjetno najlepša. Pot se že od začetka kar precej strmo vzpne in strmina kar dolgo vztraja. Tako, da tisti, ki imate raje položne vzpone, si izberite raje drug cilj. Sicer pa je pot zelo lepa in na mestih ponuja tudi lepe razglede proti Mojstrani in nasproti ležečim vrhovom Karavank.

Za celoten vzpon boste potrebovali okoli 2 uri in pol zmerne, tehnično nezahtevne hoje. Malo pred zadnjim vzponom na sam vrh se pot priključi cesti, ki pelje preko celotne Mežakle. Vrh Jerebikovca je gol in iz njega je po mojem mnenju najlepši pogled proti trem ledeniškim dolinam, Vratom, Kotu in Krmi. Še predvsem pogled v Kot, ki je praktično direkten, je zelo lep.

Na vrhu je za pohodnike pripravljenih nekaj izvirno oblikovanih klopc, ki še dodajo dodatno kanček lepote, k že tako čudoviti kulisi. Se pa Jerebikovec nahaja že znotraj Triglavskega narodnega parka in sicer v drugi varovalni coni.

V kolikor vam je izlet na Jerebikovec premalo, si lahko v bližini ogledate še Vrata in ferate v MojstraniOpens in a new tab..

Porezen

Porezen Osnovni podatki
Višina1630m
Višinska razlika550m
Čas vzpona1 ura 50 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeDavča (46.1819, 14.0092Opens in a new tab.)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti poziminepremočljivi gojzdarji, pohodne palice, gamaše, derezice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja. S svojo lego, čudovitimi razgledi in s svojo zgodovino, je eden najbolj priljubljenih vrhov v tem delu Slovenije. Vrh Porezna, na katerem je velik spomenik NOB, se dviga 1630 metrov nad morsko gladino. Proti vrhu lahko krenete s številnih izhodišč, čas hoje pa se giblje med slabima dvema urama do več, kot 4 ure hoje. Glede na to, da so doline ob vznožju Porezna precej nizko, je temu primerno veliko višinskih metrov, ki jih je potrebno premagati do vrha.

Mi bomo tokrat proti vrhu krenili iz izhodišča, ki je precej višje in sicer na okoli 1100 metri nad morjem. V vasi Davča (46.1819, 14.0092Opens in a new tab.). Hoje bomo imeli za slabi 2 uri in premagali bomo okoli 550 metrov višinske razlike. Tako, da je pot, ki je ves čas lepa in dobro uhojena, primerna tudi za družinske izlete.

Prvi del poti bomo opravili po pobočjih, ki so poraščena z gozdovi, zadnji del poti pa se drevesa umaknejo travnatim prostranstvom. Višje, ko se vzpenjamo, bolj čudoviti so razgledi. Vrh, ki je prepleten z labirintom podzemnih bunkerjev, je ena izmed najlepših razglednih točk v Slovenskem sredogorju. Na eni strani imamo, kot na dlani verigo južnih Bohinjskih gora, za njimi pa seveda tudi Triglav in ostale visoke gore v osrčju Julijcev. Lep razgled se nam odpira tudi na ostali dve slovenski Alpski gorstvi. Prav tako pa je izjemen pogled tudi proti Tolminskemu koncu, pa proti Primorski, Notranjski, Dolenjski in tudi proti Štajerskemu koncu.

Ob lepem vremenu je najboljše, da se človek preobleče v suha oblačila, poskrbi, da ga ne bo začelo zebsti, v kolikor ni vroče in obsedi, ter uživa v tem, kar se mu kaže pred očmi.

Med Prvo in Drugo svetovno vojno je bil Porezen na Italijanskih tleh in obrambna linija bunkerjev je njihovo delo. K sreči vsi ti bunkerji praktično niso nikoli služili svojemu namenu.

Malo pod vrhom Porezna se skriva koča na PoreznuOpens in a new tab., ki je odprta v poletni sezoni, ostale mesece pa boste na prijazne oskrbnike naleteli le ob vikendih, ki se bodo kopali v lepem in sončnem vremenu. Koča premore 31 ležišč v sobah in 33 na skupnih ležiščih.

https://youtu.be/xw-T2KiOW6I

Dobrča

Dobrča Osnovni podatki
Višina1634m
Višinska razlika957m
Čas vzpona2 uri 30 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
IzhodiščeBrezje pri Tržiču (46.3589, 14.2786Opens in a new tab.)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti poziminepremočljivi gojzdarji, pohodne palice, gamaše, derezice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

V sprehodu po idejah za izlete ob koncu tedna sem za konec pustil najvišjega med vsemi. Dobrča je gora, ki se nahaja med Tržičem in Begunjami na Gorenjskem. Skozi celotno leto je ta vrh zelo priljubljen cilj domačinom, ki sproščajo stres in si nabirajo kondicijo za napad na višje točke naših gorstev, ter tudi številnim pohodnikom iz drugih koncev Slovenije.

Dobrča je namreč dostopna v vseh letnih časih. Številna izhodišča pričajo o tem, da je gora zelo priljubljena. Eno od bolj priljubljenih izhodišč za skok na vrh so Brezje pri Tržiču (46.3589, 14.2786Opens in a new tab.). Pot proti vrhu je enostavna, a na trenutke tudi precej strma in v mokrem lahko tudi spolzka. Večino poti se bomo vzpenjali po z gozdom poraščenem pobočju. Na 2 ali 3 mestih pa so jase z izredno lepimi razgledi. Z glavnega vrha Dobrče, ki je delno poraščen je razgled sicer lep, vendar se splača povzpeti še na Šentanski vrh, ki je le nekaj minut oddaljen. Ta vrh pa je povsem gol in v razgledih bomo lahko uživali na vse strani neba.

Med spustom z vrha vam priporočam, da naredite nekaj ovinka in se ustavite še v koči na Dobrči. Koča ni brez razloga ena najbolj priljubljenih koč v Slovenskem sredogorju. Razgled s terase v dolino je vreden vašega časa. Koča ponuja tudi 22 postelj in obilo dobrot!

Tako, to je bilo 6 nekoliko drugačnih predlogov za aktivno preživljanje lepih vikendov v Slovenskem sredogorju. Želim vam prijetno in varno hojo in pojdite z glavo Vnavaro!

Peter

Živijo, moje ime je Peter. Že vse življenje sem velik športni entuziast. Navdušen sem predvsem nad športi v naravi, vendar se pogosto znajdem tudi v dvoranah, saj sem tudi trener. Uživam v gibanju, v čudovitih razgledih, lepotah narave, njeni energiji. Skozi leta sem se naučil marsičesa, tako kar se tiče obnašanja v gorah, opreme, telesne priprave, soočanja s takšnimi in drugačnimi nevarnostmi in izzivi... Vse to in še kaj lahko najdete na tej strani.

Nedavni blog