Kam v Ljubljani na sprehod

Kam na sprehod v Ljubljani

Slovenija je poznana tudi po tem, da je ena najbolj zelenih držav v Evropi in nič čudnega ni, da je tudi naše glavno mesto posejano s številnimi parki in ostalimi zelenimi površinami. Skoraj polovico Mestne občine Ljubljana pokrivajo gozdne površine, če pa k temu prištejemo še ostale zelene površine, pa naj bi bilo kar 3/4 površine Ljubljane pokrite z zelenimi površinami.

V Ljubljani naj bi bilo kar 72 različnih parkov za katere skrbi občina, seveda pa je veliko zelenih površin tudi v zasebni lasti. Ljubljana je edinstvena prestolnica, saj ima vsak občan, neglede na to kje v mestu živi, do urejene javne zelene površine manj kot 10 minut sprehoda. V mojih predlogih za obisk zelenih površin v Ljubljani, se bomo sprehodili po najbolj priljubljenih in verjetno tudi največjih zelenih površinah v mestu, vabljeni na pohajkovanje.

Kam na sprehod v bližini centra Ljubljane:

V kolikor iščete še več idej za pohode v okolici Ljubljane pa vas vabim, da si preberete članke o Šmarni gori, v članku vrhovi v okolici Ljubljane vas povabim na 7 čudovitih vrhov, še 6 dodatnih idej pa najdete v članku hribi v okolici Ljubljane, nekaj drugačnih idej pa najdete v članku, ki govori o vrhovih v Osrednji Sloveniji. Če pa iščete ideje za izlete v slabem vremenu pa vam predlagam, da pogledate članek, ki govori o muzejih in galerijah v Ljubljani.

Park Tivoli

Najbolj primerna mesta za parkiranje vozila in sprehod po tivoliju
Parkirišče Tivoli
Center Ljubljane
Cesta v Rožno dolino

Park Tivoli je največji park v Ljubljani in sega vse od Rožnika pa praktično do mestnega središča. V kvadraturo park meri nekaj več, kot 5 kvadratnih kilometrov, odprt pa je bil že davnega leta 1813. Seveda se je v teh nekaj več kot 200 letih park spreminjal in posodabljal. Pri prenovah parka so imeli prste vmes številni posamezniki, med drugimi tudi Plečnik.

Park je danes eno od najbolj priljubljenih sprehajalnih, družabnih in rekreativnih točk za Ljubljančane in obiskovalce našega glavnega mesta. V parku je moč koristiti številne travnate površine, na katerih ljudje posedajo in se družijo, zelo priljubljena so tudi igrišča za tenis, košarko, mini golf in trim steza. Tisti bolj umirjeni obiskovalci pa predvsem uživajo v senci starih kostanjev in čudovitem ribniku z otroškim igriščem.

Park Tivoli je znan tudi po slavni dvorani Tivoli, ki je svoje mesto na robu parka dobila leta 1964, nekaj let kasneje pa se ji je pridružil še pokrit bazen z baliniščem.

Park je neločljivo povezan z Rožnikom in Šišenskim hribom, ki se dvigujeta ob koncu parka. Številne poti in potke so dnevno polne tekačev, kolesarjev in sprehajalcev, ki uživajo v pravem gozdu praktično v centru glavnega mesta.

V parku Tivoli pa je moč uživati tudi v občudovalnju šteivlnih rož, v dveh gradovih si lahko ogledate muzejski zbirki, na glavni promenadi pa so razstavljene fotografije velikega formata. Park od ostalega mestnega središča ločuje južni krak slovenskega železniškega omrežja. Sicer pa se lahko od parka pa do Prešernovega trga sprehodite v dobrih 5ih minutah.

Rožnik in Šišenski hrib

Najbolj primerna mesta za parkiranje vozila in sprehod po Rožniku
Parkirišče Tivoli
Rožna dolina
Parkirišče Mostec

Rožnik in Šišenski hrib sta geografsko gledano podaljšek Golovca in Grajskega griča. Vse vzpetine pa spadajo v Zasavsko hribovje (Wikipedija). Kljub temu, da je Rožnik nižji izmed obeh vrhov, pa je veliko bolj priljubljen in tudi obiskan.

Vrh Rožnika se imenuje po našem največjem pisatelju, ki je na njem živel 7 let. Vrh se dviga skoraj 100 metrov nad Ljubljano, na njem pa sta priljubljena gostilna in cerkev Marijinega obiskanja. Na vrh se lahko povzpnemo po številnih poteh, verjetno najbolj priljubljeni pa sta poti od gradu Tivoli in iz Mosteca.

Šišenski hrib je še okoli 30 metrov višji od Cankarjevega vrha, a je na njem le oddajnik, ki je obkrožen z visokimi drevesi, tako da obiskovalec ni deležen niti razgleda. Zato je sicer najvišji vrh Rožnika veliko manj priljubljen, kot Cankarjev vrh.

V “okvirju” Rožnika pa je treba seveda omeniti tudi Mostec, verjetno najbolj priljubljena točka za rekreativce in sprehajalce v Ljubljani.

Le streljaj od Mosteca pa najdemo še živalski vrh, ki pa ga bom podrobneje opisal spodaj.

Koseški bajer

Kje je Koseški bajer?
Ljubljana Koseze

Koseški bajer je še ena izjemno priljubljena točka Ljubljančanov, kjer se zbirajo tako rekreativci, sprehajalci, kot tudi družine. V poletnih mesecih bajer, ki je nastal v jami, kjer so nekoč izkopavali glino, z okolico ponuja čudovito kuliso za užitke v naravi, saj je le-ta le straljaj stran od Mosteca in Rožnika, mimo pa vodi tudi eden najlepših odsekov poti okoli okupirane Ljubljane.

V hladnejših delih leta se bajer spremeni v veliko drsališče, ki privabi staro in mlado iz vse Ljubljane. Poleg tega pa je Koseški bajer zelo priljubljen tudi pri ribičih, saj v njem kar mrgoli rib.

Golovec

Najbolj primerna mesta za parkiranje vozila in sprehod po Golovcu
Streliška ulica
Bizovik
Rakovnik

Golovec je obširno gričevje, ki je poraščeno z gozdom in njegov rob sega skoraj v center Ljubljane. Kot sem omenil že v zgornjih odstavkih je Golovec del Zasavskega hribovja, njegov najvišji vrh pa se dviga dobrih 150 metrov nad višino Ljubljanskega barja. Prav zanimivo je, ko se danes sprehajamo po Golovcu, si kar težko predstavljamo, da je bilo to gričevje še nedolgo nazaj povsem golo, nato pa so ga pred okoli 150 leti načrtno pogozdili. Od tam izvira tudi njegovo ime.

Golovec je danes izjemna točka za rekreativce in sprehajalce. Po njegovem vrhu je med 2. Svetovno vojno vodila žica, ki je obdajala Ljubljano. V spomin na to, Ljubljančani vsako leto obhodijo Ljubljano po poti spominov in tovarištva.

Celoten Golovec je dobesedno prepleten s potkami, stezami, prek njega pa vodi tudi cesta. Prav zaradi izjemne priljubljenosti je težko reči katero izhodišče je najbolj priljubljeno. Zato bom raje navedel nekaj izhodišč, kjer boste brez težav našli poti proti vrhu tega grebena, ki ga z vseh strani obdajajo naselja.

Ob Ljubljanici do Špice

Kje je Špica?
Park Špica

Zame eden lepših sprehodov, ki ga lahko obiskovalce Ljubljane naredi je, če se od centra Ljubljane, ob Ljubljanici navzgor sprehodi do Špice, mesta, kjer se Grubarjev kanal odcepi od glavnega toka Ljubljanice.

V kolikor pot začnemo na Prešernovem trgu, bomo večji del poti, pa neglede na to, ali se bomo proti Špici podali po levem, ali desnem bregu Ljubljanice, opravili v prijetni senci številnih dreves, ki krasijo bregove te čudovite reke.

Že pot po centru, mimo številnih lokalčkov, ki so v večini leta polni obiskovalcev, je nekaj posebnega, a ko se sprehodimo mimo Šuštarskega mostu, po možnosti po levem bregu (gledano v smeri toka), nas potka zapelje povsem ob rob Ljubljanice, mimo stopničastega nabrežja, kjer v poletnih mesecih posedajo številni turisti in Ljubljančani.

Kakšnih 100 metrov naprej, po prečkanju Zoizove ceste pri Šentjakobskem mostu se ponovno preselimo na ulico, a le do naslednjega mostu, oz. do izliva Gradaščice v Ljubljanico, ko se začne Trnovski pristan, čudovito nabrežje, kjer je v lepih in toplih dneh še kako živahno.

Do Prulskega mostu vam predlagam, da ostanete na levem bregu, nato pa se preselite na desni breg in se ob Ljubljanici podate do Špice. Sprehod lahko podalšate do Botaničnega vrta, ki je le kakšnih 100 metrov oddalej od Špice, lahko pa se sprehodite tudi na Golovec ali pa Grajski grič, oba sta le streljaj stran.

Botanični vrt

Kje je Botanični vrt?
Botanični vrt

Več kmalu…

Grajski grič

Ljubljanski grajski grič je ena od najbolj obiskanih znamenitosti Ljubljane. Seveda večino obiskovalcev grajskega griča privabi grajski kompleks, ki na tem mestu stoji že več, kot 800 let. Grad se je skozi vse to obdobje močno spremenil, z njim pa se je spreminjal tudi grajski grič.

Na vzpetino, ki se dviga okoli 80 metrov nad Ljubljano, lahko pridete na več načinov. Z vzpenjačo, ki ima spodnjo postajo na Krekovem trgu, v bližini Ljubljanske tržnice, po cesti, ki se začne vzpenjati pri mestni otroški bolnici, ter po številnih pešpoteh, ki na grič vodijo z vseh strani le-tega.

Svoj pečat na grajskem griču so pustili številni umetniki in arhitekti, na čelu z Jožetom Plečnikom, ki je med obema vojnama iz ruševin nekdanje utrdbe uredil šance, danes priljubljeno sprehajališče s številnimi klopcami v osrčju grajskega griča z lepimi razgledi proti Ljubljani.

Čudovit kostanjev drevored je pred okoli 120 leti zasadil češki vrtnar Vaclav Hejnic, drevored je bil posajen v čast prihoda tedanjega avstrijskega cesarja. Nedaleč od gradu so leta 1974, ob 500 letnici kmečnih uporov v Sloveniji postavili bronast kip, delo kiparja Stojana Batiča. Na grajskem griču je moč najti tudi 60 metrov globok vodnjak, ki naj bi bil zgrajen v času Emone.

Na južnem pobočju griča, pod Orlovim vrhom, so leta 2016, ko je Ljubljana postala zelena prestolnica Evrope, zasadili vinograd. Le nekaj metrov od Orlovega vrha pa stoji tudi kapela, sicer pa lahko na griču najdete tudi otroška igrala in “igrala” za trening na prostem.

V kolikor niste reden obiskovalec našega glavnega mesta in gajskega griča še ne pozante, vam sprehod in ogled znamenitosti le-tega toplo priporočam.

Zaključek

Kot lahko vidite, je mogoče v Ljubljani uživati tudi v sprehodih po lepo urejenih gozdnih stezicah in poteh, lahko pa se sprehodite tudi po centru LJubljane v hladu sence mogočnih dreves. Seveda pa je moč v Ljubljani uživati tudi v številnih muzejih, galerijah in ostalih znamenitostih, ki jih ponuja naša prestolnica. Več o vseh teh zanimivostih si lahko preberete tudi na straneh bloga.

Želim vam obilo užitkov ob raziskovanju znamenitosti Ljubljane. Imejte lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja