Koča pri Triglavskih jezerih (Krožna tura za čudovit družinski izlet)

Planina Dedno polje

Ob mojem zadnjem potepanju po slovenskih vršacih (šel sem od Savice, do Krnskega jezera in nazaj) sem razmišljal, kaj je lahko še lepšega, kot hoja v hribih, v odlični družbi, sončnem vremenu brez oblačka, praktično v brezvetrju in uživanju v brezhibnih razgledih? In nato me je prešinilo. Še lepše, kot iti na turo od točke A do točke B in nazaj po isti poti, je, če naredite krožno pot. Zato sem vam danes pripravil nekaj različnih idej kako izpeljati sorazmerno enostavno krožno pot in v to vključiti tudi ogled Triglavskih jezer.

 V tokratnem članku sem vam pripravil najbolj enostavno od vseh krožnih poti, ki vključujejo obisk Triglavskih jezerih. Pot je tehnično zelo enostavna, saj nas vodi po, za gorski svet, lepo uhojenih in po večini časa tudi širokih poteh. Opisana pot je primerna tako za družinske izlete, kot tudi za vse, ki želite uživati v visokogorju, a vaša kondicijska pripravljenost še ni primerna za skakanje po vrhovih Alp. Seveda, pa boste na tej kroži poti uživali tudi vsi, ki imate kondicije na pretek. Za celoten krog boste potrebovali okoli 6 ur zmerne hoje.

Krožna pot do Sedmerih jezer:

Planina Blato – Koča pri Triglavskih jezerih – planian Blato Osnovni podatki
Višina cilja1685 m
Višina izhodišča1147 m
Višinska razlika po poti860 metrov
Čas vzpona6 ur 30 min
Dolžina poti16 kilometrov
Zahtevnost hojedelno zahtevna
Najbolj priljubljeno izhodišče planina Blato (46.3133, 13.8509)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirnina15€ na dan
Primerno za psada
Etapni cilji planina Blato – Planina pri jezeru – Dedno polje – Ovčarija – Štabce – koča pri Triglavskih jezerih – Ovčarija – planina Viševnik – Planina pri jezeru – planina Blato
Osnovni podatki, ki jih potrebujete pred obiskom Dvojnega jezera po krožni poti

Mimogrede, če iščete dodatne ideje za izlet v bližini Bohinja, vas vabim k branju člankov za naslovi Kam v Bohinju in Kam v hribe iz Bohinja.

Izhodišče planina Blato

Za začetek poti se boste morali zapeljati do planine Blato nad Bohinjem. Priti do Bohinjskega jezera verjetno ne bo težava, na mostu ob koncu jezera (v Ribčevem Lazu, ko se jezero izliva v Savo Bohinjko), se zapeljemo preko mostu in nadaljujemo pot do Stare Fužine, v sredini vasi sledimo tablam za planino Blato (pred mostom zavijemo levo). Po nekaj 100m poti bomo prispeli do zapornice, v kolikor boste s svojim vozilom nadaljevali pot do planine Blato, vas bo to stalo 15€ za en dan. Gostoljubni Bohinjci so za vse goste v času turistične sezone omogočili tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Srednje vasi (46.2909, 13.929) (je pa pariranje na parkirišču v času turistične sezone vseeno plačljivo 4€ na dan) do planine Blato in nazaj (urnik na povezavi).

Cesta do planine Blato je sicer lepa in asfaltirana, a vseeno precej ozka, tako da se boste ob srečanju z nasproti vozečim avtom morali umikati ob rob cestišča.. Po približno kilometru vožnje od zapornice boste prišlo do križišča, v katerem se držite levo (desno Voje). Z avtom se boste povzpeli do približno 1150 metrov nad morjem. Planina je odlično izhodišče za številne čudovite ture po Triglavskem narodnem parku.

V vrhuncu poletne sezone je planina Blato dobesedno zabita z jeklenimi konjički, tako da, če niste zares zgodni, potem je parkiranje na planini nemogoče. Zato vas bodo redarji usmerili proti bližnji planini Vogar. V kolikor se boste peljali do te planine in tam pustili svoj avto, boste morali prilagoditi svoj izlet, vendar se le-ta kaj bistveno ne bo spremenil (več o tem si lahko preberete v uvodu tega članka)

Planina pri Jezeru

Iz parkirišča (iz zadnjega parkirišča bomo morali iti nekaj 10 metrov nazaj in se usmeriti desno po vlaki v gozd) nas bodo smerokazi usmerili proti planini pri Jezeru. Le-ta je od našega izhodišča oddaljena približno 1 uro hoje. Planina pri Jezeru je zelo priljubljena točka za kratke izlete v naravi. Pot do planine je lepa in široka in v zmernem vzponu nas bo pripeljala na višino cca 1450 metrov nad morjem. Že samo ime planine nam razkriva, da lahko tam pričakujemo čudovit pogled na visokogorsko jezero. Sicer je to jezero precej na pogled umazano, obraščeno z algami…

Kolikor mi je znano, je to posledica tega, da so v preteklosti v jezero naselili tujerodne ribe, le-te so se razmnožile in posledično se je spremenil tudi izgled jezera. Poleg jezera in nekaj majhnih pastirskih hišk oz. stanov je na planini tudi planinska koča, ki je odprta med poletno sezono in ob lepih koncih tedna. V koči je mogoče tudi prespati, zunaj sezone pa lahko pohodnik koristijo zimsko sobo.

Iz Planine pri Jezeru nas bo pot vodila proti planini Dedno polje (cca 30 min hoje). Vse Bohinjske planine so zelo slikovite in ena je lepša od druge. Nič drugače ni v tem primeru. Tudi do Dednega polja nas bo popeljala lepa široka pot, ki jo je moč prevoziti tudi s terenskim avtom. Seveda če imate za to dovoljenje. Na planini Dedno polje se bomo, podobno, kot na Planini pri Jezeru na križišču poti držali naravnost. Naš naslednji cilj bo planina Ovčarija.

Malo pred prihodom na planino Ovčarija se vam bo odprl čudovit pogled proti Komni, južnim Bohinjskim in primorskim goram, s Krnom na čelu. Po rahlem spustu, boste nekje na sredini planine krenili desno, proti Mali Tičarici in koči na Triglavskih jezerih (čez Štabce). Pot se bo od tu v ne preveč strmem vzponu vila po slikoviti pokrajini, kjer se izmenjujejo travniki in ruševje. Dreves pa je le še za vzorec. Po okoli 30ih minutah hoje bomo dosegli sedlo Štabce, kjer se bomo na križišču poti držali levo oz. naravnost proti našemu cilju, koči na Triglavskih jezerih.

V ruševju boste videli nekaj že rahlo dotrajanih klopi, vendar so še vedno kot naročene, da naredite krajši postanek pred spustom v dolino Triglavskih jezer.

Koča pri Triglavskih jezerih

Od tu, nas do Dvojnega jezera loči samo še sprva precej strm spust, ki ga bomo premagali s pomočjo varoval, nato pa se bomo še nekaj časa spuščali po melišču do dna doline Triglavskih jezer. Kmalu po strmem delu, bomo lahko pod nami uzrli čudovito kuliso dvojnega jezera in koče pri Triglavskih jezerih, ki je ne daleč stran.

Od našega izhodišča na planini Blato do koče pri Triglavskih jezerih boste vsega skupaj potrebovali okoli 3 ure zmerne hoje. V kolikor radi fotografirate in se pogosto ustavljate, ter občudujete čudovito naravo in razglede, lahko k tem 3 uram prištejete še nekaj 10 minut.

Ob koči pri Triglavskih jezerih je izvir pitne vode (ob koči je tudi pipa, kjer lahko dotočite svoje vodne zaloge), tako da lahko nekoliko osvežite svoj obraz in se hidrirate z bistro gorsko studenčnico.

Po tem, ko se boste naužili vseh lepot dvojega jezera in poizkusili vse dobrote iz koče, pa se boste odpravili po levi strani jezera  (od koder ste prišli) in pot nadaljevali proti Črnemu jezeru. Pot se bo po nekaj 100 metrih začela rahlo spuščati. Po kakšnih 15 minutah hoje bodite pozorni na smerokaz, ki vas bo usmeril proti planini Ovčarija (levo), desno pa lahko pot nadaljujete proti Črnemu jezeru in parkirišču pri Savici.

Kot rečeno, mi se bomo usmerili nazaj poti našemu izhodišču. Po nadalnih nekaj 10 minutah hoje po lepi gozdni stezici, bomo prišli na zelo lepo razgledno točko, kjer bomo imeli, kot na dlani južne Bohinjske gore, s smučiščem Vogel na čelu, pa čudovito planoto Komna (poizkusite locirati kočo na Komni), najnižja dvatisočaka v Julijskih Alpah, Kal in Lanževico, pa Krnom v ozadju…

Še skok do planine Viševnik

Po zmernem vzponu bomo prišli do prevala, kjer se bomo začeli spuščati poti planini Ovčarija, kjer smo pred tem že bili. Od tod lahko pot nadaljujemo o isti poti, po kateri smo prišli (Dedno polje, Planina pri jezeru, planina Blato), ali pa nadaljujete z našo krožno potjo in ob koncu planine zavijete v desno in pot skupaj nadaljujemo proti še eni čudoviti Bohinjski planini, planini Viševnik.

Do te planine bomo potrebovali nadaljnjih cca 40 minut hoje. Hodili bomo po razgibani lepo uhojeni stezi, ki se bo več ali manj ves čas rahlo vzpenjala. Planina Viševnik, na kateri je, v eni od pastirskih koč urejeno tudi Bregarjevo zavetišče, leži na višini 1620 metrov. V poletnih mesecih je zavetišče tudi oklepna postaja, kjer vam lahko postrežejo s kakšnim priboljškom.

Od tu se bomo usmerili proti Planini pri Jezeru, do katerega nas bo vodil sorazmerno strm a lep spust. Po okoli 20 minutah hoje bomo prispeli na omenjeno planino. Tu se lahko še malo ustavite, užijete lepoto planine in gora v bližnji okolici, se okrepčate z dobrotami, ki so vam ostale v nahrbtniku, ali pa si privoščite kakšno dobroto, ki vam jo ponujajo prijazni oskrbniki v koči. Tako si boste nabrali še nekaj moči za zadnji del poti proti avtu.

Za konec vam priporočam še osvežitev v Bohinjskem jezeru

Za celoten krog, preko planine Viševnik boste potrebovali dobrih 6 ur zmerne hoje. Pot je tehnično zelo enostavna, samo na spustu iz Štabc proti Dvojnemu jezeru boste potrebovali nekaj pomoči rok. Tako, da je pot zelo primerna tudi za družinske izlete. Vendar vedite, da boste za pot, kljub temu, da je precej enostavna, vseeno potrebovali kar nekaj moči in kondicije.

Glede na vse lepote, čudovito floro in favno, vam svetujem, da si vzamete čas in ta izlet zaokrožite v celodnevno potepanje po našem visokogorju. Za piko na i pa si sam vedno privoščim še hiter skok v Bohinjsko jezero in tako s sebe sperem ves pot s kože in osvežim svoje mišice in nasploh telo in glavo. Na ta način se mi je precej bolj prijetno preobleči v sveža oblačila in nadaljnja pot proti domu je precej bolj prijetna in sveža.

V kolikor iščete ideje za podobne izlete jih boste našli v meniju Družinski izleti.

Želim vam varen korak in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor