Kum – Zasavski Triglav

Kum

Domačini Kum »ljubkovalno« poimenujejo tudi Zasavski Triglav. Sicer Kum s Triglavom nima kaj dosti skupnega, razen tega, da sta oba dosti višja od vseh vrhov v širši okolici. Kum je s svojimi 1220 metri kar konkretno višji od svojih sosedov. In v kolikor ga pogledamo od daleč, na primer iz Trojan, je pogled nanj zares impresiven.

Kum je vrh, ki je pri domačinih izjemno priljubljen in ga imajo zelo radi. O tem pričajo številne poti, ki vodijo proti vrhu te lepo razgledne gore. Pa tudi dejstvo, da je planinska koča na Kumu odprta skozi celotno leto, vse dni v tednu, razen ponedeljka, pričajo o tem, da obiskovalcev ne manjka.

Podnaslovi v članku

  1. Kaj stoji na Kumu
  2. Razgled s Kuma
  3. Poti na Kum

V kolikor iščete še več idej za podobne vzpone v naše sredogorje, vampredlagam, da si preberete članke z naslovi Oljševa in Potočka zijalkaMenina planinaMožicKriška goraNarcise na Golici, Uršlja gora in Snežnik. Sicer pa si oglejte članke v meniju sredogorje.

1. Kaj stoji na Kumu

Planinski dom na Kumu je najbolj obiskana stavba na vrhu Zasavskega Triglava, priljubljen dom je bil leta 2015 razglašen za naj planinski dom po izboru obiskovalcev gora. Koča stoji le nekaj metrov pod vrhov zahodnega vrha Kuma, pod cerkvijo Svete Neže, ki krasi to goro že več kot 400 let. Točen datum izgradnje cerkve ni znan, a na enem izmed oltarjev je zapisana letnica 1642, cerkev pa naj bi bila še starejša.

Na vzhodnem vrhu Kuma je podobno velik televizijski in radijski oddajnik kot na Uršlji gori ali Trdinovem vrhu. Zaradi televizijskega stolpa je bil Kum v času 10 dnevne vojne za Slovenijo, ena najbolj obleganih točk, saj so letala JLA skušala uničiti stolp oz. onemogočiti njegovo oddajanje. V spomin na ta dogodek je na vrhu tudi spominska plošča.

Planinski dom ima v dveh gostinskih prostorih več kot 70 sedežev, na terasi pa je prostora še za okoli 50 ljudi. Tudi v okolici doma in cerkve je še nekaj klopi, ki kar vabijo, da se usedete ter uživate v razgledu na vse strani Slovenije.

2. Razgled s Kuma

Glede na to, da je Kum blizu središčni točki Slovenije, imamo pod sabo praktično celotno Slovenijo. Kot na dlani imamo Koroško z zgoraj omenjeno Uršljo goro in tam najvišjo Peco, nekoliko bolj na vzhodu se vidi greben naše najdaljše planote, Pohorja. Zahodno od Pece lahko občudujemo planoto Golte in greben Raduhe, malo bolj levo pa se v nebo dvigajo Kamniške Alpe, še za odtenek bolj levo pa Julijci s Triglavom v sredini.

Vidi se praktično vse najbolj priljubljene slovenske vrhove, razen začetnega grebena Karavank. Tudi Primorski vršaci s Snežnikom, Javorniki in Nanosom na čelu so zelo lepo vidni. Ob pogledu proti Dolenjski med grički izstopa greben Gorjancev z najvišjim Trdinovim vrhom.

3. Poti na Kum

Izhodiščačas vzpona / zahtevnostvišinska razlika
Trbovlje (46.1263, 15.036)3 ure 30 min / lahka pot970m
Hrastnik – Podkraj (46.1209, 15.0916)2 uri 30 min / lahka pot930m
Zidani most (46.0902, 15.1576)3 ure / lahka pot1050m
Završje (46.106, 15.0306)1 uri 45 min / lahka pot450m
Sopota (46.0635, 15.0552)2 uri / lahka pot680m
Zagorje – BS Mol (46.1109, 15.007) 3 ure / lahka pot1000m

Kum je v Zasavju med bolj priljubljenimi vrhovi, zato tudi ne čudi, da nanj vodijo številne poti, tako iz strani, kjer teče naša največja reka, kot tudi iz Dolenjske.

V kolikor se bomo nanj podali iz vznožja, se pravi iz doline Save, potem bomo za vzpon potrebovali okoli 3 ure, morda kakšno minuto več. Premagati pa bomo morali okoli 1000 višinskih metrov.

Pot iz Zagorja je v prvi polovici sorazmerno strma, druga polovica, od vasi Završje naprej, pa je bolj prijazna za tiste, ki imate raje položnejše poti. Tisti, ki vam je 3 urni vzpon prevelik zalogaj, vam svetujem, da se zapeljete v vas Završje, avto pustite nekje v bližini cerkve in se usmerite proti Kumu (pot je dobro označena). Nekaj 100 metrov višje, ko zapustimo vas, se nam z leve priključi tudi pot iz Trbovelj. Od tu pa do vrha je še okoli ura in pol zmernega vzpona. Pot pa je lepo uhojena in primerna tudi na tiste manj pripravljene pohodnike. Ob zimskih vzponih vam priporočam, da imate s seboj pohodne derezice.

Vzponi z Dolenjske smeri so fizično manj zahtevni in tudi krajši, a za planince, ki prihajamo iz Osrednje Slovenije, Notranjske, Primorske, Gorenjske in Štajerske so izhodišča na Dolenjskem še nekoliko bolj odročna, kot tista ob Savi. Jih imajo pa toliko rajše Dolenjci.

Ampak neglede na to, od kod boste napadli Kum boste ob poti zagotovo srečali sproščene in vedre ljudi, v koči na vrhu pa prijazne in zgovorne oskrbnike.

Zaključek

Za vse tiste, ki ne živimo v Zasavju ali na tistem koncu Dolenjske je Kum malce “odročen” vrh in nanj se po večini ne odpravljamo prav pogosto, a vsake toliko si je vredno vzeti čas in se nameniti tudi na vrhove, ki so za nas malce odročnejši, saj nam le-ti ponujajo drugačno perspektivo naše lepe dežele, omogočajo spoznavanje novih ljudi in novih krajev.

Želim vam še naprej lep dan in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor