Logarska dolina izlet

Izlet v Logarsko dolino

V Sloveniji imamo nekaj krajev, ki so zares “ikonični” in Logarska dolina je zagotovo eden od teh. Nešteto fotografij, pa posnetkov v takšnih in drugačnih reklamah, promocijah… je bilo posnetih v tej prekrasni dolini, ki se “zabada” v srce Kamniško-Savinjskih alp. Logarska dolina v sebi seveda skriva številne znamenitosti, ki jih bo vsak ljubitelj narave z veseljem obiskal. Pa pojdimo na izlet v Logarsko dolino.

Izlet v Logarski dolini bomo začeli že kar precej kilometrov pred to dolino in sicer v dolini reke Lučnice, kjer si bomo ogledali čudovit Repov slap, nato pa se bomo zapeljali v Logarsko dolino in si tam ogledali še dva čudovita slapova, če boste pri volji, se bomo vzpeli do izvira reke Savinje in Okrešlja, ter se ustavili še v Domu planincev, od koder je moč videti steno prek katere pada najvišji slap v Logarski dolini, žal pa ta ni stalen.

Znamenitosti Logarske doline

  1. Kje je Logarska dolina
  2. Vstopnina v Logarsko dolino
  3. Repov slap
  4. Slap Palenk
  5. Slap Rinka
  6. Izvir Savinje in pot na Okrešelj
  7. Ostali slapovi

V kolikor iščete še več idej za podobne družinske izlete po Sloveniji, vam predlagam, da si preberete še članke z naslovi Kranjska gora izleti, Znamenitosti Kočevskega, Izlet na Dolenjsko, Znamenitosti Tržiča in Kam v Bohinju, sicer pa najdete še več podobnih izletov v zavihku Družinski izleti. Vabim pa vas tudi na Solčavsko panoramsko cesto, Olševo in Potočko zijavko.

1. Kje je Logarska dolina

Čeprav je Logarska dolina ena najbolj obiskanih dolin v Sloveniji in je med obiskovalci zelo priljubljena v vseh letnih časih, pa marsikdo še vedno ne ve, kam umestiti Logarsko dolino na zemljevidu Slovenije.

Logarska dolina je dolina v Kamniško-Savinjskih alpah in se v to gorovje zajeda s severne strani (46.4188, 14.6415). Dolina je ledeniškega izvora, obkrožajo pa jo praktično sami dvatisočaki. Dolina se konča z enim najvišjih slapov v Sloveniji, slapom Rinka, nad katerim se dviguje ena najlepših krnic pri nas – Okrešelj.

Dostop do Logarske doline

Logarska dolina je pravzaprav zaključek Savinjske doline, oz. Zgornje Savinjske doline. Do nje pa je moč priti po številnih poteh, po Štajerski avtocesti do izvoza za Šentrupert, do Logarske doline se lahko podamo tudi prek Jezerskega, kjer prestopino državno mejo in se v Slovenijo spet vrnemo prek Pavljičevega sedla, ali pa prek Kamnika, kjer lahko izberemo dve poti, prek Črnivca, ali pa preko Volovljeka. Po tej poti se bomo danes v dolino Savinje podali tudi mi.

2. Vstopnina v Logarsko dolino

Logarska dolina je ena najbolj urejenih dolin v Sloveniji, leta 1987 je bil ustanovljen krajinski park, katerega uporavljajo domačini. Danes je to kraj, kjer se stikata tradicija in sodoben in ekološko vzdren način gospodarjenja z naravnimi viri, ter ekološko prijaznega turizma.

Prav zaradi omejevanja prometa v dolino, so pred leti uvedli ekološki prispevek ob vstopu v dolino.

Vrsta vozilaVstopnina 2023
Motorno kolo5€
Osebni avto7€
Kombi8€
Avtobus30€
Letna nalepka za avto20€
Letna nalepka za kombi50€
Vstopnina za Logarsko dolino v letu 2023

3. Repov slap

IzhodiščeParkirišče pri Žagerskem mlinu (46.3076, 14.6993)
Čas sprehoda do slapu15 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Kot sem omenil že v uvodu, se bomo na poti proti Logarski dolini (v kolkor se tja odpravljate iz Osrednje Slovenije, Primorske, Dolenjske, Notranjske, pa tudi Gorenjske, najprej ustavili pri Žagerskem mlinu, ki je neposredno ob cesti po kateri se spuščamo od Volovljeka proti Lučam.

Žagerski mlin je tudi izhodišče za obisk okoli 25 metrov visokega Repovega slapu. Od mlina pa do slapu nas pelje lepo označena in zelo prijetna sprehajalna pot. Med potjo se sprehodimo še mimo manjšega bajerčka, ki je pozimi prekrit z debelo ledeno ploščo.

Repov slap je slap, ki je skupaj visok okoli 25 metrov, prek skalnih polic pada v dveh večjih, okoli 10 metrskih stopnjah, zadnja stopnja pa je visoka kašne 4 metre. Pod prvo in drugo stopnjo je voda v skali izoblikovala čudovita tolmunčka, nižji od obeh je v poletnih mesecih gotovo priljubljena osvežitvena točka.

Sicer pa je okolica slapu izjemno lepo urejena, mostički, stopnice, klopce s pogledom na slap… tako da si lahko slap ogledate iz različnih perspektiv.

Soteska nad slapom je sicer dostopna, do nje vodi solidno shojena potka, desno od slapu (gledano navzgor), a je potka precej strma in v mokrem tzdi zelo spolzka. V soteski nad slapom pa ni nekakšnih presežkov, še nekaj brzic, manjših slapov, vse skupaj pa je za normalnega phodnika precej težko dostopno.

https://youtu.be/mRQXX_9SyUw
Repov slap v Podvolovljeku

4. Slap Palenk

IzhodiščeParkirišče pri TIC Logarska dolina (46.3984, 14.6303)
Čas sprehoda do slapu3 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

V Logarski dolini je sicer 6 slapov, od katerih pa sta dva takšna, ki sta sorazmerno vodnata prek celotnega leta. Prvi, slap Palenk nas čaka že po dobrem kilometru po vstopu v pravljično dolino v osrčju Kamniško-Savinjskih alp.

Najboljše je, če avto pustimo na parkirišču pri hotelu Palenk, kjer je tudi TIC Logarska dolina. Dostop do slapu je zelo zgledno urejen in je primeren tudi za invalide na vozičkih. Pod 78 metrov visoko slapišče, po katerem se spušča voda, nas pripelje široka potka. Slapišče je sicer lepo vidno že iz parkirišča, ko pa se mu pribljižamo, pa lahko zares občudujemo njegovo mogočnost.

V bolj sušnem obdobju je težko reči, da je to samo en slap, saj je na steni veliko manjših bazenčkov, polic… v bolj vlažnih delih leta pa je to en mogočen slap, slapišče namreč voda dobesedno preplavi.

Levo ob slapu se lahko po potki vzpnemo do nekje 1/3 višine slapu, a potka je v zgornjem delu zelo ozka in je varovana z jeklenico.

V kolikor ste bolj raziskovalne narave, vam svetujem, da se vzpnete nad slap (najlažje bo po markirani, ki pelje od kmečke hiše Ojstrica proti koči (okoli 200 metrov naprej od hotela) na Klemenčevi jami), saj je soteska tudi nad njim izjemno razgibana in prekrasna.

5. Slap Rinka

IzhodiščeParkirišče pod slapom (46.3696, 14.5999)
Čas vzpona do slapu15 min
Zahtevnost hojeLahka pot
Primerno zaDružinske izlete

Najbolj obiskana znamenitost v Logarski dolini je zagotovo slap Rinka, to je namreč tudi eden od najoblj obiskanih slapov nasploh v Sloveniji. Slap je visok 90 metrov in večino časa prosto pada proti dnu pečine, tako da je pogled nanj zares prekrasen. A kljub vsej lepoti je Rinko težko primerjati z mogočnimi slapovi, kot so naprimer Boka, Gregorčičev slap, pa tudi Savica in podobni bolj vodnati slapovi.

Dostop do slapu Rinka je enostaven, saj se od parkirišča pod slapom po sorazmerno široki potki, v okoli 15ih munutah vzpnemo do razgledišča pod slapom. Od tam imamo zelo lep razgld na celoten slap in široko koliso okoli njega.

Perspektivo pogleda na slap lahko spremenite v kolikor se vzpnete do “Orlovega gnezda” brunarice, ki je postavljena ob slapu sredi skal in ponuja še lepši pogled na 90 metrov visokega lepotca.

6. Izvir Savinje in pot na Okrešelj

IzhodiščeParkirišče pod slapom (46.3696, 14.5999)
Čas vzpona do izvira Savinje in Okrešlja40 min, 70 min
Zahtevnost hojeDelno zahtevna pot
Primerno zaDružinske izlete

Savinja, kot najdaljša povsem Slovenska reka ima svoj izvir le nekaj 10 metrov nad slapom Rinka. Do njega se lahko vzpnemo, v kolikor sledimo markirani poti, ki nas mimo slapu pelje na njegov vrh, ter nato ob strudi potočka vse do izvira in naprej proti Okrešlju in ostalim ciljem v osrčju Kamniško-Savinjskih alp.

Vzpon do izvira je delno zahteven, predvsem v vlažnem vremenu, slpoh pa pozimi je potrebno biti še toliko bolj previden in po potrebi opremljen tudi z zimsk opremo. V lepih razmerah pa vzpon nebi smel biti prevelik izziv za vse, ki ste vajeni hoje v visokogorju.

V kolikor se od izvira Savinje napotimo še proti Okrešlju, bomo do tja potrebovali še dodatnih 15, modra 20 minut zmerne hoje. Okrešelj je sicer eden najbolj obiskanih predelov Kamniško-Savinjskih alp, številni planinci to Krnico obiskujejo skozi vse leto. Pozimi je tod okoli veliko turnih smučarjev, pa tudi planincev, ki preizkušajo svoje znanje in vzdržljivost v Turskem žlebu.

Poleti pa je to zelo priljubljena postojanka na poti na številne najvišje vrhove druge najvišje gorske verige v Sloveniji.

7. Ostali slapovi

Kot sem omenil že v uvodu je v Logarski dolini moč občudovati še vsaj 5 slapov, ki pa so bolj odvisni od vremenskih razmer. Dva izmed njih sta aktivna le po večjih padavinah, med njima je slap pod Klemenčo planino, ki je visok okoli 120 metrov in je zelo lepo viden od doma planincev.

Ostali 3 slapovi pa so sicer aktivni skozi celotno leto, a so bili ob mojem zadnjem obisku Logarske doline v precej slabi “formi”, tako da bom o njih več napisal, ko naslednjič obiščem te prekrasne konce.

Zaključek

V Logarski dolini in njeni okolici je moč videti in obiskati še marsikaj, predsem je vredna ogleda Panoramska cesta, ki se začne malo pod vrhom Pavljičevega sedla in nas pelje po razglednih pobočjih Olševe (pod svetovno znano jamo Potočko zijalko) mimo osamelih turističnih kmetij, mimo izvira kisle vode, do Solčave, kjer pridemo nazaj ob Savinjo. Več o tej poti bom napisal v kratkem.

Želim vam veliko lepih trenutkov in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor