Matajur – gora “čudeža pri Kobaridu”

Matajur

V Sloveniji sem bil že na mnogih gorah, ki se lahko po karakteristikah vzpona primerjano z Matajurjem, a mislim, da me ni še nobena podobna gora tako navdušila, kot prav Matajur. Res je, da je bilo ob mojem vzponu praktično idealen zimski dan, sonce, brez oblačka, odlična vidljivost, skoraj brez sapice, toplo, sneg je bil trd in bilo ga je zares veliko. A neglede na to, ima Matajur vseeno takšno zgodovino, s katero se lahko pohvali le malokateri vrh na svetu, pa tudi razgledi so tu nekaj posebnega.

Matajur je 1642 metrov visok vrh, ki leži nad Kobaridom, na nasprotnem bregu smaragdne reke, vis-à-vis s Krnom. Prek pogorja Matajurja pa je v 1. Svetovni vojni potekala glavna italijanska obrambna linija dobro utrjenih jarkov. In prav na pobočju Matajurja je Nemška vojska pod poveljstvom Erwina Rommela v bliskoviti akciji v manj kot 52-ih urah iz Tolmina prek Kolovrata zavzela zelo dobro utrjene položaje italijanske vojske in tako prebila obrambno črto ter pognala celotno italijansko vojsko v beg. Tako se je po 885 dneh krvavih spopadov končala Soška fronta.

Po pobočju Matajurja, Kolovrata in povsod okoli, so ostanki jarkov iz 1. vojne še zelo dobro vidni. V kolikor ste ljubitelji zgodovine, je tu okoli pravi muzej na prostem.

Podnaslova v članku

  1. Poti na Matajur
  2. Razgled z Matajurja

V kolikor pa iščete še več idej za izlete v okolici Tolmina, Kobarida in Bovca, pa vam predlagam, da si pogledate članke v katerih sem delil nekatere najbolj izjemne lepote, ki jih v Sloveniji ponuja narava. Ti blogi nosijo naslednje naslove: Kam v Bovcu, Znamenitosti Kobarida, Kaj si ogledati v Tolminu, Znamenitosti Trente Log pod Mangartom, Soška pot, Mangart, Jerebica in Krn.

Poti na Matajur

Zaradi svoje lege, neverjetno lepih razgledov in lahkega dostopa je na Matajur speljano veliko pohodniških poti, tako z naše, kot italijanske strani hriba. Verjetno je najbolj priljubljena tista iz vasi Avsa, kjer so ob koncu asfaltirane ceste tudi urejene površine za parkiranje vašega jeklenega konjička.

Avsa – Matajur Osnovni podatki
Višina Matajurja1642m
Višinska razlika po poti800m
Zahtevnost potilahka markirana pot
IzhodiščeAvsa (46.1985, 13.5847)
Čas vzpona2 uri 30 min
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev, pohodne palice
Koče na poti/
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Pot proti Matajurju je tehnično zelo lahka in nikjer ni prav posebej strma. Narava pa nas že od samega začetka razvaja z neverjetno lepimi razgledi. Prav zavidam vaščanom Avsa in Liveka za kuliso, ki jim jo ponuja Krnsko pogorje.

Za začetek nas pot sicer povede v gozd in prvo uro vzpona so razgledi bolj sramežljivi, a ko se povzpnemo iz gozda na pobočje, ki vodi na Mrzli vrh (svetujem vam, da se vzpnete tudi na ta vrh- najvišji vrh v pogorju Matajurja, ki je še na Slovenskem ozemlju), se nam odprejo tako lepi razgledi, da jih je enostavno težko opisati. Na eni strani pogled proti Jadranskemu morju, Golakom, na drugi strani pa dolina najlepše Alpske reke, Kobarid, pogorje Krna, Kanina… Enostavno morate obiskati te hribe in se prepričati na lastne oči.

Od Mrzlega vrha se nato spustimo proti Idrski planini, kjer se v bližini ponovno priključimo markirani poti proti vrhu Matajurja. Od tu pa do vrha imamo še dobro uro zmerne hoje po zelo lepem in večinoma razglednem terenu.

Pogorje Matajurja je tudi zelo priljubljeno za vse turne smučarje. Sorazmerno lahek dostop, v dobrih zimah je tod okoli precej snega in lepa ter ne preveč strma pobočja so kot nalašč za vse ljubitelje te čudovite aktivnosti v naravi. Hkrati pa nam ponuja Matajur tudi odlične terene za trening obvladovanja zaustavljanja s cepinom in hojo z derezami. V poletnih mesecih pa številne turne smučarje zamenjajo gorski kolesarji in E-bikerji.

https://youtu.be/sLo6OWrBnAM
Kobarid – Matajur Osnovni podatki
Višina Matajurja1642m
Višinska razlika po poti1400m
Zahtevnost potilahka markirana pot
IzhodiščeKobarid (46.2461, 13.5799)
Čas vzpona4 ure 15 min
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev, pohodne palice
Koče na poti/
Parkirnina50 centov / uro
Primerno za psada

Drugo priljubljeno izhodišče za naskok na razgledno goro, ki meji na Italijo je Kobarid. Mesto, ki slovi po svojih naravnih in kulturnih znamenitostih, s katerimi lahko radovednega obiskovalca “zaposli” tudi za več kot teden dni. Veliko več o Kobaridu pa si preberite v članku z naslovom Kam v Kobaridu.

Sicer si lahko vzpon iz Kobarida skrajšate za okoli 30 minut, če se zapeljete v vas Svino, ki leži streljaj od samega mesta, a tam boste imeli kar nekaj težav s parkiranjem, vendar boste z malce truda in dobre volje tudi to zagotovo uredili.

Že na samem začetku moram povedati, da je pot iz Svina do vrha Matajurja zelo lepo označena, tako da je potrebno pohvaliti Kobariške markaciste za postavljene usmerjevalne table in markacije. Iz samega Kobarida, pa tabel za Matajur ne boste našli, vas pa bodo do Svina povabile rumene pohodniške table. Malce pod vasico, pa se boste sprehodili tudi mimo enega od slapov, ki jih je okoli Kobarida kar precej.

Prvi del poti je speljan po gozdni vlaki, le ta pa se višje v gozdu spremeni v pohodno pot, ki ni nikjer prav hudo strma. Po dobrih 2 urah vzpona se z gozda počasi preselimo na čudovite pašnike, kjer v poletnih mesecih kraljujejo črede krav. Zares prijetno se je sprehoditi med ležerno čredo, ki leži v travi in uživa v odlični paši.

Dodatnih 30 minut vzpona nas pripelje do križišča, kjer se naša pot priključi poti iz Avsa. Od tam pa do vrha gore je po časovnici še okoli 45 minut vzpona.

Razgled z Matajurja

Bil sem že na marsikateri gori, hribu, vzpetini, a razgled, ki ga pohodniku ponuja Matajur je nekaj posebnega. Pogled v dolino Soče in mogočno pogorje Krna, ki se strmo dviga nad njo, pa pogorje Kanina nekoliko bolj levo, pred njim greben Kobariškega Stola, še nekoliko bolj levo Italijanske Alpe, ki se počasi spuščajo v Padsko nižino, vse do Jadranskega morja. V lepem vremenu lahko celo preštejemo ladje, ki čakajo pred pristaniščem v Trstu. Zelo lepo se vidi Trnovski gozd z Golaki, za njimi pa tudi vrh Snežnika. Ne vem, če sem že na kakšnem izmed vrhov tako užival v razgledih na vse strani. Morda kje visoko v Alpah, da pa bi tako užival pod 1700 metri pa ne pomnim.

Na Slovenski strani Matajurja sicer ni nobene planinske koče, se pa ta nahaja kakšnih 300 metrov pod vrhom na Italijanski strani. Vrh Matajurja krasita le kapela in pa spomenik.

Zaključek

Upam, da sem vam predal delček mojega navdušenje nad Matajurjem in da vas bo radovednost spravila od doma, ter vodila na Kobariški konec občudovati lepote narave. Želim vam še naprej lep dan in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor