Menina planina – raj v Kamniško Savinjskih Alpah

Menina planina

Slovenija je zares čudovita! Mnogokrat se ne zavedamo, kakšno srečo imamo, da živimo na tako raznolikem končku zemlje in da je tudi narava še vedno sorazmerno čista in neokrnjena. Hkrati pa smo Slovenci tudi veliki ljubitelji narave, potovanj in preživljanja prostega časa zunaj svojega doma.

Kljub temu, da sem tudi sam velik ljubitelj narave in Slovenije, vedno znova ugotavljam, da neglede na to, da sem obiskal že ogromno različnih destinacij, še vedno brez težav najdem kotičke v Sloveniji, ki so mi popolnoma neznani in Menina planina je bila eden od takšnih kotičkov.

Kje sploh je Menina planina, kako visoka je, kje so izhodišča? Za Menino planino sem mnogokrat že slišal, videl tudi številne fotografije, a iz takšnih in drugačnih razlogov se kar nisem odpravil na tisti konec Kamniško- Savinjskih Alp. Menina planina je planota, ki se diga med 1200 in 1450 metri nad morjem, sprehajalcu vzame okoli 5 ur časa, da jo prehodi po dolgem in okoli 2 uri, da jo preči po širini.

Podnaslovi v blogu:

  1. Kako na Menino planino
  2. Z Bibe planine po krožni poti
  3. Podobna a malo daljša krožna pot po Menini planini
  4. Vzpona na Menino planino iz Tuhinjske doline
  5. Vzpon iz Češnjic na Menino planino
  6. Menina planina dostopi

Mimogrede, v kolikor iščete še več podobnih izletov po našem sredogorju, vam predlagam, da si preberete članke z naslovi Čaven, planota na kateri se ustavi čas, Možic, Tromeja, Kriška gora, Znamenitosti Tržiča, Kam na Pohorju, Narcise na Golici, Lahke planinske poti, Snežnik in Ratitovec.

1. Kako na Menino planino

Menina planina ima poleg vseh lepot, tudi zelo dobro lego, saj je sorazmerno blizu številnih večjih mest. Za primer, če se želi proti njenem vrhu vzpeti nekdo iz prestolnice, bo do izhodišča potreboval okoli 45 minut vožnje, nekdo iz Celja, bo potreboval do svojega izhodišča okoli 30 minut, podobno količino časa pa bosta potrebovala prebivalca Velenja in Zagorja.

Na Menino planino je speljano kar nekaj cest iz različnih strani te obširne planote. Tudi sama planota je po vrhu prepredena s številnimi gozdnimi cestami, kolovozi, potmi… Na planotasti del Menine planine se lahko pripeljemo tudi z avtomobilom. Lahko pa le-tega pustimo v dolini in se proti vrhu podamo peš. Izbira je vaša, V nadaljevanju pa bomo pogledali kakšne možnosti so vam na voljo.

Izleti po Menini planini

2. Z Bibe planine po krožni poti

Krožna pot z Bibe planine Osnovni podatki
Višina cilja1508 m
Višina izhodišča1300 m
Višinska razlika po poti240 m
Čas kroga2 uri 30 min
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče Zavetišče na Biba planini (46.243, 14.841)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema pozimigamaše, nepremočljivi gojzdarji, palice, derezice, krplji
Koča na potiKoča na Menini planini
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Pozimi se zna zgoditi, da cesta do Biba planine ni prevozna zaradi snega

Biba planina je ena od številnih planin na planoti Menine planine. Leži na okoli 1300 metrih nad morjem. Do tja nas pripelje gozdna cesta, ki pelje iz Tuhinjske do Drečke doline.

Na Bibi planini je postavljeno zavetišče, kjer boste, v kolikor bo zavetišče odprto (oskrbniki so na planini nekje od maja pa do konca septembra), lahko dobili postreženo tudi kislo mleko in pijačo.

Avto boste parkirali na primernem mestu pod zavetiščem na Bibi planini, nato pa se bomo po travniku vzpeli do zavetišča in mimo kapele sv. Antona po potki med pašniki, pot nadaljevali proti notranjosti planote. Glede na to, da smo tu že na višini 1300 metrov, višina planote pa se giblje med okoli 1250 in 1450 metri, boste v rahlih vzponih in spustih prehodili celotno pod to doma na Menini planini.

Med potjo vam bo nekaj smerokazov pomagalo najti pot do cilja, oz. koče na Menini planini. Do tam boste v zelo zmernem tempu potrebovali okoli 1 uro hoje, v kolikor pa ste nekoliko bolj poskočne narave, pa se ta čas lahko hitro tudi razpolovi.

Video posnetek gospoda Tonete Toplaka z Menine planine

Dom na Menini planini

Dom stoji na lepem, sončnem travnatem platoju imenovanem Smrekovec, na višini 1453 metrov. Odprt je v poletni sezoni, v ostalem delu leta, pa boste na odprta vrata doma naleteli ob koncih tedna in praznikih. Ob mojih obiskih Doma na Menini planini se vedno počutim zelo domače.

Člani PD Gornji Grad so izjemno prijazni, sproščeni in polni pozitivne energije. V koči je vedno na voljo kakšna dobra domača enolončnica, v času, ko je obiska na planini veliko pa je ponudba še bolj pestra, kot sicer. Seveda vas ne bodo pustili niti žejne. Ob mojem prvem obisku Menine planine sem bil zelo prijetno presenečen, ko sva s prijateljem Ivotom naročila hrano, ter čaj, le-tega pa so nama postregli brezplačno.

V koči je pri mizah prostora za okoli 40 planincev, vendar boste verjetno v veliki večini primerov želeli sedeti na prekrasnem vrtu, ki ima precejšnje število klopi in miz z razgledom na najvišje vrhove Kamniško- Savinjskih Alp. Ob koči je tudi nekaj igral, ki bodo zaposlila vaše nadobudne planince.

Le streljaj stran od koče na Menini planini se nahajata tudi dve vzpetini s prekrasnimi razgledi. Prva vzpetina je Vivodnik, ki je sicer tudi najvišja točka te neverjetno lepe planote in je od koče oddaljen okoli 10 minut hoje. Na vrhu so člani PD Gornji Grad postavili nekaj metrov visok lesen razgledni stop, ki nam omogoča ujeti še veliko lepše razglede na vse strani Slovenije.

Druga vzpetina pa je od koče oddaljena le kakšnih 5 min in se imenuje Špic. Na vrhu je postavljena antena in koča radijskih amaterjev. Tudi ta vzpetina nam ponuja prekrasne poglede proti vsem najvišjim vrhovom Kamniško – Savinjskih Alp, Raduhi, proti dolinam… Razgledi z Menine planine vas bodo gotovo navdušili!

Povratek proti izhodišču prek Vivodnika

Ko se boste naužili sonca, lepih razgledov in dobrot z doma na Menini planini, se bomo podali proti Vivodniku, ker se vzpnite na stolp, naredite fotografijo, ali 2 in se naužite razgledov. Pot bomo nadaljevali v smeti Golic, a le kakšnih 20 minut hoje, ko pridemo do Češenske poljane (iz gozda pridemo na lep travnik, po katerem se med smrekami spustimo na ravnino), kjer se naša pot odcepi v levo. Že kmalu bomo prišli na lepo gozdno pot, ki nas bo čez dobrih 5 minut pripeljala do večje makadamske ceste. Tam nadaljujemo naravnost oz. levo.

Po nadaljnjih nekaj 100 metrih bomo prišli do naslednje jase, kjer je tudi smerokaz, ki nas usmerja proti Tuhinju (naša smer prihoda) in Bibi planini. Enostavno pot nadaljujemo po cesti in po nekaj 10 minutah boste ponovno pri svojem avtu, ki ste ga pustili pod Bibo planino.

3. Podobna a malo daljša krožna pot po Menini planini

Krožna pot po Menini planini Osnovni podatki
Višina cilja1508 m
Višina izhodišča960 m
Višinska razlika po poti550 m
Čas kroga4 ure
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče Križišče nad vasjo Okrog (46.2311, 14.8302)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema pozimigamaše, nepremočljivi gojzdarji, palice, derezice, krplji
Koča na potiKoča na Menini planini
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Če je pozimi veliko snega lahko avto pustite v vasi Okrog in štartate od tam.

Do izhodišča za nekoliko daljši in tudi bolj zahteven krog se bomo pripeljali po isti cesti, kot za zgornji krog. Le da se bomo ustavili okoli 5 kilometrov pred Bibo planino, na prvem križišču nad zadnjo vasjo (cca 2 kilometra nad Okrogom). Križišče boste brez težav prepoznali po velikem smerokazu.

Primeren prostor za parkiranje jeklenega konička boste našli brez težav. Nato pa se boste po cesti podali proti Bibi planini. Po nekaj 100 metrih hoje po cesti nas bodo markacije popeljale na gozdno pot. Markacijam bomo sledili vse do koče na Bibi planini.

Nadaljevanje poti je enako, kot smo jo opisali že goraj. Vendar samo do smerokaza na cesti proti Bibi planini (mali smerokaz, kjer nas tabli usmerita v Tohinj- smer prihoda in proti Bibi planini), mi pa se usmerimo desno na pot, ki nas bo v nekaj ovinkih pripeljala med pašnike. Poti sledimo proti dolini.

Med spustom se nam bodo občasno odprli čudoviti razgledi proti okoliškim vrhovom in dolinam. Sprehodili se bomo tudi prek dveh lepih planin in po okoli 30ih minutnem spustu bomo prišli do manjše koče, kakšnih 30 metrov pod njo pa še do ceste. To pa je cesta (zavijemo levo), ki nas bo po dobrih 5ih minutah hoje pripeljala do našega izhodišča in zaključka lepe krožne poti po Menini planini.

4. Vzpona na Menino planino iz Tuhinjske doline

Golice – Vivodnik Osnovni podatki
Višina cilja1508 m
Višina izhodišča575 m
Višinska razlika po poti960 m
Čas vzpona3 ure
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče Parkirišče pri bencinski črpalki (46.2195, 14.7907)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema pozimigamaše, nepremočljivi gojzdarji, palice, derezice, krplji
Koča na potiDom na Menini planini (cca 10 min z vrha)
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Za vse pohodnike, ki ste doma v glavnem mestu, ali okoli njega, bosta verjetno najbolj prikladni izhodiščni točki za vzpon na planino iz vasi Golice ali Češnjice v Tuhinju. Obe vasi sta le dober kilometer vsaka k sebi, a se njune poti združita šele tik pod vrhom Vivodnika.

V kolikor ste boste odločili za Golice, potem boste avto pustili ob manjši bencinski črpalki ob glavni cesti. Lahko pa se z avtom vzpnete še do vasi Golice, a bo parkiranje vozila malce večji izziv. Za drugo hišo v vasi, nas markacije usmerijo proti Menini planini.

Pot je lepo shojena in tehnično enostavna. Tudi nakloni poti niso prehudi, tako da je pot primerna praktično za vse. Večino časa se bomo vzpenjali po kolovozih in gozdnih vlakah. Pot je sorazmerno dobro označena in tudi precej dobro vidna.

Če boste želeli obiskati še dom na Menini planini pa se morate z Vivodnika mimo stolpa spustiti skozi gozdiček, tam se vam bo z leve priključila pot, ki obide Vivodnik. Nadaljujemo naravnost in po nekaj minutah bomo prišli do priljubljenega doma.

5. Vzpon iz Češnjic na Menino planino

Češnjice – Vivodnik Osnovni podatki
Višina cilja1508 m
Višina izhodišča675 m
Višinska razlika po poti850 m
Čas vzpona2 uri in 30 min
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče Češnjice (46.2243, 14.8145)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema pozimigamaše, nepremočljivi gojzdarji, palice, derezice, krplji
Koča na potiDom na Menini planini (cca 10 min z vrha)
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Meni osebno je ta vzpon ljubši, kot tisti iz Golic. Pot je sicer podobna, kar se naklonov tiče, a je bolj razgibana, večkrat nas popelje mimo travnatih in razglednih pobočij, prečimo planino, pašnike…

Je pa pot nekoliko slabše označena z markacijami, a to ni velika težava, saj je pot ves čas dobro vidna. Morda je težava le takrat, ko se vzpnemo na samo planoto in pridemo na cesto in ne vemo, ali je potrebno zaviti levo, ali desno (mali smerokaz nas usmerja levo proti Tuhinju ali planini Biba, prava pot je proti Tuhinju)… Drugače pa je nam pot zagotavlja uživanje v neokrnjeni naravi, prostranih gozdovih, lepih razgledih in svežem zraku.

Če boste želeli obiskati še dom na Menini planini pa se morate z Vivodnika mimo stolpa spustiti skozi gozdiček, tam se vam bo z leve priključila pot, ki obide Vivodnik. Nadaljujemo naravnost in po nekaj minutah bomo prišli do priljubljenega doma.

6. Menina planina dostopi

Zgoraj opisane poti so sicer po mojem najbolj primerne za vse, ki ste doma iz okolice Ljubljane, a verjetno te poti niso najbolj obljudene poti na Menino planino. Večino obiskovalcev tega naravnega bisera v Kamniško – Savinjskih Alpah je Savincev in za izhodišče izberejo Gornji Grad, ali pa se z avtom podajo na višje točke in planino napadejo od tam.

Menina planina je zelo primerna izletniška točka za družine in tiste manj pripravljene in opremljene pohodnike, prav tako pa je lahko to cilj za vse tiste, ki uživate v daljših pohodih, krožnih turah, enkratnih razgledih, še lepši naravi, miru, dobri kulinariki, prijaznih ljudeh, velikih količinah snega, pašnikih… Menina planina nam ponuja zares raznolike obraze in čas je, da spoznamo vsaj nekaj teh lepot.

Želim vam veliko užitkov, ter pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor