Muzeji in galerije v Ljubljani

Muzeji in galerije v Ljubljani

Naše glavno mesto ni le največje mesto v Sloveniji, ponaša se tudi z največjim številom muzejev, galerij in podobnih kulturnih ustanov, ki obiskovalcem ponujajo vpogled v utrip mesta in celotne države, zgodovino Ljubljane, Slovenije in Slovenstva nasploh. Tisti, ki moj blog obiščete pogosteje, ste verjetno že ugotovili, da sem veliko raje v objemu narave, kot v zaprtih prostorih, a sem vseeno ob ogledu vseh muzejev in galerij, ki sem jih obiskal v Ljubljani, zelo užival!

V članku, kjer vam ponujam svoje videnje muzejev in galerij v Ljubljani, se bomo sprehodili po Centru Ljubljane in obiskali tukajšnje muzeje. Vseh seveda ne bo moč obdelati v enem dnevu, predlagam vam, da si izberete enega ali dva muzeja, ter morda še kakšno od drugih znamenitosti našega glavnega mesta, ter jih pobolje spoznate, ostalo pa pustite za prihodnjič.

Muzeji in galerije v Ljubljani:

V kolikor iščete malo drugačne ideje za spoznavanje Ljubljane in njene bližnje okolice vam svetujem, da si preberete članke za naslovi Kam na sprehod v Ljubljani, Vrhovi v okolici Ljubljane, Slapovi v okolici Ljubljane, ter Naravna kopališča v okolici Ljubljane.

Mestni muzej

 • Lokacija: Gosposka 15 (46.0469, 14.5039)
 • Urnik: Tor – ned: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina: Odrasli 6€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 4€, družinska 14€
 • Čas ogleda: cca 1 ura in 30 min

Glede na to, da bomo v tem blogu obdelovali muzeje, ki se nahajajo v našem glavnem mestu, bom s predstavitvijo muzejev začel v muzeju, ki obiskovalcem osvetljuje in predstavlja zgodovino Ljubljane in pomembnejših stvari ki so se dogajale in zgodile na območju današne prestolnice Slovenije.

Mestni muzej se nahaja v centru mesta, le kakšnih 10 minut hoje s Prešernovega trga, ali povedano še boljše, ob NUKu in Križankah. Mestni muzej je sicer del največjega mestnega javnega zavoda v Ljubljani, k temu zavodu spada tudi Plečnikova hiška, ki jo bomo spoznali nekaj podnaslovov nižje.

Mestni muzej sicer obsega eno stalno razstavo, v kateri si lahko obiskovalci pogledajo zgodovino Ljublljane vse od časov prvih prebivalcev, pa do koliščarjev, Rimljanov, Habzburžanov, Napoleona, obeh vojen in tudi vsega vmes…

Razstavljenih je tudi kar nekaj izjemno zanimivih kosov zgodovine, verjetno najbolj (vsaj meni) zanimivo in vredno je najstarejše kolo in osovina na svetu. Leseno kolo naj bi bilo delo koliščarjev in naj bi v barjanskem blatu počivalo okoli 5150 let. Kolo pa je bilo najdeno v bližini Matene pri Igu, leta 2002.

Sam sem si muzej ogledal sam, brez vodiča, a bi bil ogled z vodičem, gotovo še boljša ideja. V muzeju imajo namreč organizirane polurne vodene oglede, ki so med tednom na voljo vsako polno uro med 14. in 18. uro, za vikende pa vse od 10. pa do 18. ure. Žal sam tega pred obiskom nisem vedel, na blagajni pa mi mladenič tudi ni ponudil/predstavil te možnosti. Je pa ta možnost ogleda všteta v ceno redne karte. Popestrijo pa ogled muzeja video in avdio vsebine, ki si jih je moč ogledati na zaslonih in poslušati prek slušalk.

Med mojim obiskom muzeja je bila v muzeju razstavljena še razstava o Jožetu Plečniku, tudi v tem ogledu bi verjetno še veliko bolj užival, če bi imel vodstvo, a sem vseeno izvedel ogromno stvari, ki jih o našem slavnem rojaku nisem vedel, Plečnik je bil zares zelo poseben mož (v pozitivnem smislu) s precej “norimi” idejami, ki so Ljubljano spremenili v sodobno in občanom prijazno mesto. Samo sprašujemo se lahko, kakšen status bi dan danes imela Ljubljana, v kolikor bi se uresničile vse Plečnikove ideje in načrti…

Narodna galerija

 • Lokacija: Prešernova 24 (46.0538, 14.5001)
 • Urnik: Tor – ned: 10.00 – 18.00, čet do 20.00
 • Vstopnina: Redna cena: 10€, cena s popustom: 7€, družinska: 20

Več kmalu…

Moderna galerija

 • Lokacija: Cankarjeva 15 (46.053, 14.498)
 • Urnik: Tor – ned: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina: Odrasli 5€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 2,5€, družinska 10€

Več kmalu…

Narodni muzej Slovenije

 • Lokacija: Muzejska ulica 1 (46.052, 14.4998)
 • Urnik: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina za Narodni in Prirodoslovni muzej skupaj: Odrasli 10€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 6€, družinska 17€
 • Čas ogleda: cca 1 ura in 15 min

Se vam kdaj zgodi, da se počutite kot bebčki? Seveda, vsakemu se je to že zgodilo in zagotovo se nam še bo. V muzejih po Ljubljani prav zares nisem pogosto, v Prirodoslovnem in Narodnem muzeju sem bil verjetno 2x v življenju, pa še to obakrat v mojih prvih 15ih letih življenja. Ko sem se tokrat odpravil v muzej sem imel v planu obiskati le Prirodoslovni muzej, saj nisem vedel, da je v isti stavbi doma tudi Narodni muzej in na blagajni me gospodična vpraša, kaj Narodnega muzeja pa ne boste pogledali… nastal je trenutek tišine, potem pa z malo butastim obrazom in negotovim glasom izustim, kaj je tu tudi Narodni muzej? Hahaha, no ja, dejstvo je, da nismo vsevedi.

Seveda vam svetujem, da si oba muzeja pogledate sočasno. V prvega bomo šli po stopnicah v prvo nadstropje in levo, ter pritljični del te mogočne stavbe, ki gleda proti Parlamentu.

Ob vstopu v Narodni muzej vam svetujem, da na blagajni poprosite za avdio vodiča, saj bo tako vaš obisk muzeja veliko bolj pester in izvedeli boste več, kot sicer. Zelo pa vam priporočam, da imate s seboj tudi pametni telefon in slušalke, sicer ne bo nič od avdio vodiča.

V narodnem muzeju je sicer moč videti kar nekaj izjemno zanimivih in atraktivnih eksponatov. Verjetno najbolj veličastna je mala piščal, ki so jo našli na območju Cerknega in sicer v jami Divje babe. Piščal naj bi bila izdelana iz kosti mladega jamskega medveda, ki naj bi živel pred okoli 60 tisoč leti. Piščal pa naj bi izdelal pripadnik takrat živečih neandertalcev.

Ob piščači pa sem bil sam najbolj navdušen nad mogočnim 9 metrov dolgim deblakom, ki so ga izkopali na Ljubljanskem barju, pri vasi Matena. Deblak naj bi bil star skoraj 3000 let in je izdelan iz hrastovega debla.

Seveda pa ne moremo mimo mumije, ki je sicer malce nenavaden eksponat za naše kraje, a ga je Narodni muzej dobil v dar. Poleg mumije pa je moč v sobici v pritličnem prostoru videti še nekaj drugih eksponatov iz časa faraonov in piramid.

Prirodoslovni muzej Slovenije

 • Lokacija: Muzejska ulica 1 (46.052, 14.4998)
 • Urnik: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina za Narodni in Prirodoslovni muzej skupaj: Odrasli 10€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 6€, družinska 17€
 • Čas ogleda: cca 1 ura in 30 min

Od mojih prejšnih dveh obiskov Prirodoslovnega in Narodnega muzeja se spomnim samo to, da sem videl okostje mamuta in glej ga zlomka, okostje mamuta je tam še danes, le da so ga pomoje malce prestavili, no vsaj v mojem spominu je bil takrat postavljen v drugi sobi.

Sicer pa je od vseh muzejev, ki jih opisujem v tem članku, prav Prirodoslovni, vsaj po mojem mnenju najbolj primeren tudi za otroke. V muzeju je namreč veliko razstavljenih živali, za otroke pa je “poskrbljeno” tudi z nekaj interaktivnimi točkami.

Tudi za ta muzej vam priporočam, da pri vhodu poprosite za avdio vodiča. Meni ta stvar zares naredi muzej povsem drugo doživetje. Nisem namreč ravno človek, ki bi se postavil pred tablo s tekstom in bral vse do zadnje pike, raje namreč opazujem razstavljene eksponate in med tem polušam avdio vodiča, seveda pa še raje vodiča v živo, če je to le mogoče.

Poleg okostja mamuta in jamskega medveda, pa obiskovalce seveda ne more mimo okostja brazdastega kita , ki visi pod stropom 2 sobe. To okostje je največji eksponat Prirodoslovnega muzeja Slovnije. Ob omenjenih pa mi je v uč padla še hijena, ki so jo ustrelili leta 1898 v gozdovih v okolici Ljubljane, po tem, ko je kak mesec poprej ušla iz menažerije. Domačini so takrat poročali o nenavadni živali, ki ni ne volk, ne lisica in se je bojijo vsi psi…

Plečnikova hiša

 • Lokacija: Karunova ulica 4 (46.0424, 14.5024)
 • Urnik: tor – ned: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina: Odrasli 8€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 6€, družinska 18€
 • Čas ogleda: cca 1 ura

Kar malce me je sram priznati, ampak za Plečnikovo hišo sem izvedel šele pred nekaj leti, ko sem gostil par iz Nemčije, ki sta velika oboževalca našega slavnega arhitekta in sta me spraševala kje se nahaja njegova hiša. Včasih je potrebno, da se pripelje nekdo iz Nemčije in ti pove za nekaj, kar imaš pred nosom…

Gospod Jože Plečnik je bil zelo zanimiv človek, zares strasten arhitekt, ki je bil 100% predan svojemu delu. Tako zanimiv in poseben, kot je bil sam Plečnik, pa je tudi njegov muzej, oz. njegova hiša. Hiša je namreč v praktično identičnem stanju, kot jo je zapustil. Njegov nečak, ki je podeloval hišo, je namreč vse sobe fotografiral takoj po njegovi smrti in hiša je ostala tako rekoč nedotaknjena – nespremenjena. Tako je moč na delovni mizi videti še škatlico cigaret, pa zvezke, svinčnike, knjige… vse je tako, kot je pustil veliki arhitekt.

Skozi Plečnikovo hišo sem se sprehodil v družbi mlade gospodične, ki mi je podala ogromno zanimivih podrobnosti iz življena našega slavnega rojaka. Plečnik je poleg arhitekture namreč zelo cenil svoj mir in glede na njegovo slavo, si lahko mislimo, da so ga pogosto obiskovali raznorazni novinarji in podobni “gostje”, ki jih prav zares ni bil najbolj vesel. Gospod je imel zares izjemen smisel za humor, saj drugače nebi mogel tako “lepo” sprejeti svojih gostov… a več boste izvedeli ob obisku. 🙂

Muzej novejše zgodovine Slovenije

 • Lokacija: Gard cekin (46.0591, 14.4952)
 • Urnik: tor – ned: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina: Odrasli 5€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 3€, družinska 10€

Več kmalu…

Slovenski etnografski muzej

 • Lokacija: Metelkova ulica 2 (46.0549, 14.5161)
 • Urnik: tor – ned: 10.00 – 18.00, čet do 20.00
 • Vstopnina: Odrasli 6€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 3€, družinska 12€

Več kmalu…

Železniški muzej Slovenije

 • Lokacija: Parmova ulica 35 (46.06245, 14.5028)
 • Urnik: tor – ned: 10.00 – 18.00
 • Vstopnina: Odrasli 8€, upokojenci, študenjte, dijaki in otroci 4€, družinska 20€
 • Čas ogleda: cca 1 ura in 30 min

Železniški muzej sem si ogledal v zelo rani mladosti, verjetno sem bil še v predšolskem delu otroštva, zato se o muzeju spomnim le to, da je bilo veliko starih lokomotiv. Ker pa je moje mnenje, da je Železniški muzej eden od bolj zanimivih muzejev v Ljubljani in nasploh v Sloveniji, sem ga obiskal znova, tokrat v družbi Boštjana in Saše, ter njunih dveh nadobudnežev, 8 letne Inje in 4 letnega Žaka.

Takoj na začetku morem povedati, da v kolikor imate otroke je to muzej, ki si ga morate ogledati. oba, Inja in Žak sta zares uživala. Ne vem kaj točno je pri teh starih lokomotovah in nasploh pri železnici, vendar tudi mene privlačijo na prav poseben način. Ni istega občutka, če grem gledati stare avte, umetnine ali kaj drugega iz zgodovine, ta “kup” železja, ki ga je poganjala para ima enostavno nekaj več.

Zagotovo človeka vsaj malo pritegnejo impresivne številke, ki jih nosijo lokomotive, vse od izjemnih tež, ki segajo tudi prek 130 ton, pa do moči parnih motorjev, ki so presegale 1500 konjev in seveda same velikosti. Domišljijo pa nam burijo tudi velikanske peči in zalogovniki premoga, ki so ga kurjači pridno praznili ves čas vožnje. V tem delu muzeja je na ogled 13 parnih lokomotiv, nekaj pa si jih je moč ogledati tudi zunaj. Žal so te zunanje lokomotive in ostali eksponati kar malce pozabljeni in prepuščeni zobu časa.

V drugem delu muzeja, ki si ga lahko ogledate v prostorih prek dvorišča, so prikazani stari načini siganalizacije, pa nekaj zelo zanimivih prevoznih sredstev, ki so se uporabljali za prevoz po železniških tirih, razvoj železniškega omrežja, ogledate pa si lahko tudi unifotme kondukterjev in še kup druge zanimive opreme iz bogate zgodovine Slovenskih železnic.

Seveda pa ne smem pozabiti omeniti makete železnice, ki je postavljena na odprt vagon in po katerem v dvosmerni krožni progi vozijo različne kompozicije vlakov. V “predstavi” smo zelo uživali tudi odrasli, otroci pa so bili preprosto navdušeni.

Verjetno najbolj privlačna stvar v železniškem muzeju pa je mala parna lokumotiva z vagončki, na katere se posedejo obiskovalci, vlakec pa jih nato zapelje po celotnem posestvu Železniškega muzeja. Žal smo muzej obiskali v deževnem vremenu, tako da je vlakec počival, a v kolikor se boste odločili za ogled muzeja, vam predlagam, da se prej pozanimate kdaj bo vlakec v akciji, ker to mora biti pa zares nepozabna dogodivščina.

Zaključek

V članku, ki ste ga prebrali sem vam podal nekaj meni najbolj zanimivih idej za obiske galerij in muzejev v centru našega glavnega mesta. Hkrati pa so to tudi odlične ideje za izlete ko vreme ni najbolj prijazno za izlete v naravo.

Želim vam lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor