Ratitovec – po dih jemajoče razglede in na slastne flancate

Najlažja pot na Ratitovec

Ratitovec je eden najbolj priljubljenih in obiskanih vrhov v našem sredogorju. Poleg tega, da je vrh (vrhovi) lahko dostopen in da se je nanj mogoče povzpeti prek celega leta (v zimskih razmerah je potrebna zimska oprema), ima Ratitovec tudi odlično lego in je lahko tudi izhodiščna točka za večdnevne izlete v Julijske Alpe.

Po pojem mnenju je najlažja pot na Ratitovec tista iz vasi Prtovč (46.2275, 14.1135). Mogoče sama pot ni najlažja, kar se hoje tiče, vendar pa je zagotovo najlažja, če pogledamo vse skupaj (dostop do izhodišča, parkiranje, uhojenost poti).

Do Vasi Prtovč nas iz Železnikov pripelje sicer sorazmerno ozka, a zelo lepa asfaltna cesta. V Prtovču, okoli cerkve, je lepo in precej veliko parkirišče. Tudi obe poti, ki imata izhodišče v Prtovču sta zelo dobro označeni in tehnično enostavni. Zato sta po mojem mnenju to najbolj enostavni poti na Ratitovec. Obe poti vam bosta vzeli okoli uro in pol hoje.

Ratitovec

  1. Ratitovec z otroki
  2. Prtovč – Ratitovec
  3. Razgled z Ratitovca
  4. Krožna pot na Ratitovec
  5. Krekova koča na Ratitovcu
  6. Obutev za Ratitovec
  7. Ostala izhodišča za na Ratitovec

Mimogrede, v kolikor iščete izlete na podobno visoke vrhove, vas vabim, da si preberete naslednje članke – Snežnik – Primorsko / Notranjski Triglav, 7 vrhov v okolici Ljubljane, Kam v hribe za vikend, Hribi 2 uri hoje, Lahki hribi, Lahke planinske poti, Hribi v Osrednji Sloveniji, Menina planina, Najlepši hribi v Sloveniji, Čaven, Kriška gora, Tomeja in Možic, ki je sosednji vrh Ratitovca.

1. Ratitovec z otroki

Ratitovec je zelo zanimiv vrh, pravzaprav mu težko rečemo vrh, saj imam kar 4 različne vrhove. Vrhovi so visoki od 1643 metrov nad morjem pa do 1678 metrov, kar je tudi druga najvišja točka Slovenije, če izvzamemo Alpe (Snežnik je še dobrih 100m višji).

Po vrhu grebena Ratitovca, ki je sicer nadaljevanje grebena južnih Bohinjskih gora (Vogel, Rodica, Črna prst), ki se zaključijo na Bohinjskem sedlu na Soriški planini, je posejanih tudi kar nekaj bunkerjev iz Rupnikove linije. Le-ta se zaključi prav na Ratitovcu. Tod okoli je bilo zgrajenih 11 bunkerjev, ki so še danes po večini v precej dobrem stanju. Kot več ali manj vsi objekti iz Rupnikove linije, tudi ti bunkerji na Ratitovcu nikoli niso služili v namen za katerega so bili zgrajeni.

2. Prtovč – Ratitovec

Pot na Ratitovec, na Gladki vrh, ki je sicer drugi najvišji vrh v pogorju Ratitovca, a je daleč najbolj obiskan izmed vseh 4ih vrhov je zelo primerna tudi za družinske izlete z otroki. Kot opisano že zgoraj je možno proti vrhu z izhodiščem v vasi Prtovč, iti po dveh markiranih poteh. Obe poti sta tehnično enostavni in precej podobni.

Prtovč – Ratitovec Osnovni podatki
Višina cilja1678 m
Višina izhodišča1011 m
Višinska razlika po poti690 m
Čas vzpona1 ura 45 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče Prtovč (46.2275, 14.1135)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice (pozimi še derezice)
Parkirnina2€/dan
Primerno za psada
Osnovni podatki, ki jih potrebujete pred vzponom na Ratitovec

Za pot čez Razor boste v vasi, med hišami, zavili desno. Pot je v začetku speljana po gozdni poti, ki se sorazmerno strmo vzpenja, a se po dobrih 15ih minutah hoje položi. Pot je ves čas zelo dobro označena in široka. Pred prihodom v krnico Razor, se pot nekoliko bolj strmo vzpne. Na planini se pot za kratek čas ponovno položi, vendar pa se nato za kakšnih 15 minut ponovno postavi bolj strmo pokonci. Le malo višje od krnice Razor, je tudi gozdna meja in odprejo se nam lepi razgledi proti Jelovici, Železnikom, Dražgošam… Pot se tu ponovno položi in po travniku bomo kmalu pri Krekovi koči, od tu, pa do Gladkega vrha, ki je na vaši desni je samo še kakšnih 5 minut vzpona.

Ta pot poteka po severni strani hriba in je veliko bolj senčna, kot tista prek Povdna, zato je bolj primerna za dneve, ko je vroče in sončno.

V kolikor se boste odločili in Ratitovec osvojili po poti čez Povden, potem v vasi zavite levo. Pot se bo za kratek čas spustila, potem pa nas bo v zmernem vzponu po lepi gozdi poti pripeljala na sedlo Povden. Tu boste lahko prvič uživali v lepem razgledu. Table nas bodo usmerile v gozd. Pot se bo zložno vzpenjala in nas bo kmalu pripeljala do slabše gozdne ceste, vendar se bomo že po nekaj korakih sledili markacijam, ki nas bodo peljale desno.

Pot se bo tu začela bolj strmo vzpenjati, kmalu pa bo gozd postajal vedno bolj redek in odpirali se nam bodo krasni razgledi na bližnje hribe in doline. S tem, ko gozd postaja  vedno bolj redek, so pobočja posledično vedno bolj travnata in v zimskih razmerah tudi nevarna za zdrs. Tudi nevarnost plazov je tu velika. Počasi se bližamo vrhu in pot nas preko skalnatih odsekov (ta del poti me zelo spominja na strmo pot na Nanos) pripelje na pašnik, kjer se položi. V približno 10ih minutah hoje po zelo razglednih pašnikih boste prišli do Krekove koče in v nadaljnjih 5ih minutah boste osvojili tudi Gladki vrh.

Pot čez Povden je speljana po južnem pobočju Ratitovca in je precej bolj izpostavljena soncu, tako da jo priporočam v zgodnejših urah in v obdobju, ko sonce ne pripeka več z vso svojo močjo.

Pot, tudi za mlajše otroke, ki so vajeni hoje ni pretežka. Vsega skupaj boste v dobri uri in pol hoda premagali nekaj več, kot 600 višinskih metrov. Večina otrok bo navdušena tudi nad tem, da so na vrhu stari bunkerji, pa bodo lahko poleti tu občudovali krave, seveda ne gre pozabiti tudi na dobrote, ki jih lahko dobite v Krekovi koče… Kar nekaj je stvari s katerimi lahko otroke spodbudite pri vzponu, če seveda to spodbudo sploh potrebujejo.

V kolikor iščete še več idej za družinske izlete si poglejte povazavo.

3. Razgled z Ratitovca

Ratitovec nas bo zelo razvajal s svojimi razgledi. Že med samo potjo proti vrhu (sploh po poti čez Povden) bomo lahko spočili svoje oči ob pogledih na širne gozdove, ki prekrivajo bližnje in daljne hribe, ter doline. Vendar pa nas češnja na torti čaka prav na vrhu Gladkega vrha. Z višine 1667 metrov nad morjem, bomo lahko, kot na dlani uzrli praktično celotne Julijske Alpe.

Ratitovec je od osrčja Julijskih Alp ravno prav oddaljen, tako da si lepši pogled težko pričaramo. Seveda je v središču te čudovite kulise naš očak Triglav. Prav tako boste lahko občudovali tudi vrhove Karavank in kamniško Savinjskih Alp. V lepem in čistem ozračju bo tudi Snežnik, kot na pladnju, enako je s Nanosom, Golaki in ostalimi vrhovi na Primorskem.

Tudi pogledi v doline so tako lepi, da jih sam ne znam opisati z besedami. Na vrhu vam bo pri prepoznavanju različnih vrhov in mest pomagala razgledna plošča. Malo pod vrhom boste opazili že zgoraj omenjene bunkerje izpred 2. Svetovne vojne.

4. Krožna pot na Ratitovec

Ratitovec je idealen vrh za vse, ki imate radi krožne poti. Sam se raje vzpenjam po poti čez Povden in spuščam preko Razorja. Ni pa to edina možnost za krožno pot, je pa najbolj enostavna.

5. Krekova koča na Ratitovcu

Del letaStanje koče
julij- septemberodprta vse dni v tednu
oktober – majodprta med vikendi in prazniki

Krekova koča na Ratitovcu, ki stoji na višini 1642 metrov, je bila prvič postavljena že kmalu po 1. Svetovni vojni, med 2. vojno je bila le-ta požgana, v obdobju po vojini pa so jo člani planinskega društva Železniki ponovno postavili, jo večkrat povečli in pred kratkim tudi dodobra prenovili. Koča je stalno odprta v poletni sezoni od junija pa do konca septembra, v ostalem delu leta pa za vikende in med prazniki.

Koča ima 12 ležišč v sobah in še 12 na skupnih ležiščih, ponaša se s kmečko pečjo, ki ogreva glavni jedilni del koče, v koči imajo umivalnico s hladno vodo, priključena pa je tudi na električno omrežje. Kakšnih 100 metrov od koče je urejena zimska soba, ki je odprta izven glavne sezone.

Krekova koča na Ratitovcu je bila leta 2021 izglasovana za naj planinsko kočo v Sloveniji. Ta laskavi naziv nakazuje na to, da so v koči izredno prijazni, da obiskovalcem postrežejo z dobro in kvalitetno hrano in da je koča precej oblegana. Hiška specialiteta, ki jo morate tam gori preizkusiti pa so slastni flancati.

6. Obutev za Ratitovec

Pot na Ratitovec, pa vseeno katero si boste izbrali je sicer tehnično enostavna, vendar vseeno je ni za podcenjevati. V kolikor ste vajeni hoje po visokogorskih poteh polnih velikih in manjših kamnov, skal, korenin, zemlje… potem vas ne bo nič presenetilo. Sam za takšne ture najraje uporabljam copate za gorski tek. V kolikor pa za vzpone v hribe uporabljate gojzarje, pa vam svetujem, da storite enako tudi tu. Nikakor pa vam ne priporočam, da se na vrh podate v klasičnih cestnih tekaških copatih.

V kolikor bo to družinski vzpon in se vam ne bo nikamor mudilo, si v nahrbtnik natovorite tudi nekaj tekočine, kakšno Frutabelo ali zavitek suhega sadja. Obvezno pa imejte s seboj tudi rezervna oblačila, ki jih boste lahko na vrhu zamenjali s tistimi prepotenimi. Pa seveda na kak € tudi ne pozabite.

7. Ostala izhodišča za pot na Ratitovec

Dodaj odgovor