7 najlepših razglednih vrhov v Sloveniji

6 najlepših razgledov v Sloveniji

Lestvice najboljših, najlepših, najtežavnejših… so vedno nehvaležne, vendar po drugi strani vedno zelo aktualne. Katerih je 7 najlepših razglednih vrhov v Sloveniji po moji izbiri?

7 najlepših razglednih vrhov v Sloveniji po moji izbiri je:

  1. Triglav
  2. Stenar
  3. Rjavina
  4. Stol
  5. Snežnik
  6. Veliko Špičje
  7. Jerebica

Morda se bo seznam kmalu spremenil, ali pa tudi ne. Dejstvo je, da sem imel v ožjem izboru še 12 vrhov, ki pa bodo morali počakati na kakšen drug izbor najlepših in najboljših.

Še več idej za podobne, čudovite vzpone v našem visokogoju pa najdete v razdelku Visokogorje, pa tudi na zemljevidu z izleti.

Preden gremo na opis vrhov iz moje top 7 lestvice razglednih vrhov, bi rad samo povedal, da je ocena povsem subjektivna, da še zdaleč nisem bil na vseh vrhovih, videl vseh razgledov… Tako, da če imate drugačno lestvico, nič za to. Važno je, da uživate v čudovitih razgledih.

Pri uvrstitvi vrhov na lestvico sem upošteval 3 kriterije. Razgled z vrha, pogled na vrh iz doline, in doživetje gore. Zelo pomembno pri vsem skupaj je seveda vreme. Na nekaterih čudovitih vrhovih žal nisem imel sreče in razgledov enostavno ni bilo, tudi zato, morda nekaterih, ki bi tu »morali« biti, ni. A kljub temu, je bil izbor 6ih precej težek.

1. Triglav

Mislim, da v Sloveniji ni seznama o hribih, kjer med lestvico naj naj nebi bilo našega najvišjega vrha. Pa Triglava zares nisem dal na ta seznam samo zato, ker je pač Triglav, simbol Slovenstva. Vendar je tu pristal zaradi tega, ker glede na postavljene kriterije zadosti vsemu. Fantastični razgledi z vrha. Tudi ob samem vzponu je kopico pogledov, ki spočijejo oči.

Pogledi na Triglav iz doline, ali iz drugih vrhov po celotni Sloveniji so impresivni. Triglav je kot nekakšen kralj znotraj Julijskih Alp. Vidi se ga praktično od povsod. Njegova severna stena je enostavno neverjetna. Tudi poti proti vrhu so zelo lepe in človeka ne pustijo ravnodušnega.

Iz vseh teh razlogov in iz še precej drugih je Triglav na mojem seznamu top 6 razglednih vrhov v Sloveniji.

Na povezavi si lahko preberete praktično vse kar morate vedeti ob vzponu na Triglav.

Vzpon na Triglav iz Vrat, prek Luknje, Plemenic, Škrbine, spust pa prek Kredarice in po Tominškovi poti

2. Stenar

Stenar je eden od treh vrhov v moji deseterici, na katerih sem bil samo enkrat. Vendar je bil to dan s popolnim vremenom, izbrano čudovito krožno turo, po poteh, kjer se ves čas sprašuješ, kako jim je uspelo tu narediti pot? Enostavno pustil je pečat.

Stenar za razliko od prejšnjih dveh ni nikjer najvišji, ali najtežji, je pa enostavno lep. S prijateljem sva tisti dan delala krožno pot iz Zadnjice, preko Kriških podov, na Stenar, spust v dolino pa sva opravila preko Bovškega gamsovca in Luknje. Mislim, da ena najlepših krožnih poti, vsaj mojih.

Njegova severna stena, ki jo lahko občudujemo med vožnjo skozi Dovje in pogledom v Vrata je res veličastna. Tudi razgledi z vrha so fantastični. Na eni strani Škrlatica praktično na dosegu roke, na drugi strani pa Triglav s najvišjo prepadno steno v Sloveniji, pod nami pa Vrata na eni strani, na drugi pa Kriški poti s Trento v ozadju… neprecenljivo!

Nekateri sicer pravijo, da je pot iz Zadnjice na Kriške pode dolgočasna in se vleče. Meni je minila neverjetno hitro in še zdaj se enostavno ne morem načuditi vojaškim inženirjem, ki so konstruirali mulatjere. Enostavno so fascinantne poti!

Seveda pa ne smem pozabiti na obe jezeri… Uhhh, težko reči kaj drugega, kot čudovito! Za smetano na torti pa srečaš še kozoroge in dan je popoln!

Zaradi tega in še marsičesa drugega je Stenar med mojimi top 6 vrhovi.

3. Rjavina

Rjavina je gora, ki je verjetno od vseh 6, ki jih tu omenjam najtežje dostopna. Vzpon na njo sicer ni nek podvig, vendar je vseeno kos poti med malo in veliko Rjavino, ki je precej izpostavljen in kjer je potrebno biti še kanček bolj previden.

Rjavina je vrh, ki me je mikal dolgo časa. Vedno, ko sem se vozil proti Gorenjski sem jo opazoval desno od Triglava. Pa tudi ob obisku Begunjskega vrha in Vrbanovih špic je pogled na Rjavino veličasten.

Vzpon na Rjavino sva s prijateljem začela v Vratih in se po poti čez Prag povzpela do Staničeve koče, od koder sva krenila proti vrhu. Spust sva opravila po neoznačeni poti in sicer skozi dolino za Cmirom in po tistih zares dolgih in zabavnih meliščih proti Vratom. Tako vzpon, kot spust sta bila zares lepa in polna užitkov.

Razgled z Rjavine je seveda vrhunski. Glede na to, da je to zadnji v verigi visokih hribov pred globokimi dolinami, so razgledi še toliko lepši, kot pri podobno visokih vrhovih v sredini gorovja. Tudi pogled proti Stenarju, Bovškemu Gamsovcu in ostalim vrhovom, ki se dvigajo za njima je neverjeten. Seveda pa je pogled proti Triglavu prav tako nepozaben.

Težko je ob vseh teh lepotah najti presežnike, ki še lahko opisujejo lepote, brez da bi se neprestano ponavljal z istimi besedami. Vendar enostavno ne gre drugače.

4. Stol

Stol je najvišji vrh v našem najdaljšem gorovju, Karavankah. Z vrha tega čudovitega hriba se nam v lepem vremenu ponujajo enkratni razgledi na Avstrijsko in Slovensko stran Karavank. Pogled na Dravo na eni strani, na Savo na drugi strani, pa na vse ravnine, doline in vrhove. Teh lepot se človek res težko nagleda.

Res je, da je Stol verjetno vrh, ki sem ga med vsemi visokogorskimi vrhovi največkrat obiskal in seveda v najrazličnejših vremenskih razmerah in vseh letnih časih, zato je verjeto njegov vtis pri meni še toliko večji. 

Poti na Stol so zelo raznolike in neverjetno lepe. Vse od teh »ta hitrih«, ki gredo praktično samo navzgor, do tistih iz Javorniških rovt in Ljubelja, kjer človek preči grebene, melišča, pobočja…

Pogled na Stol, predvsem z Bleda, je enostavno fantastičen. Kulisa pravljičnega jezera z otočkom in Stolom v ozadju je praktično popolna.

To je le nekaj izmed razlogov, zakaj Stol uvrščam med mojih top 6 razglednih vrhov.

Na povezavi si lahko preberete katera je najlažja pot na Stol.

Najbolj priljubljena pot na Stol ima izhodišče pri Valvasorjevem domu pod Stolom.

5. Snežnik

Za nekaj trenutkov se bomo preselili izven Alp in pod 2000 metrov. A kljub temu je Snežnik v primerjavi z vrhovi v njegovi okolici pravi orjak. Saj se dviguje okoli 400- 500 metrov višje, kot v ostali vrhovi na Snežniški planoti in njeni širši okolici.

Snežnik je gora, ki se jo v lepem vremenu vidi praktično iz vseh omembe vrednih vrhov v Sloveniji, in ga je nemogoče zgrešiti. Saj se dviguje iz meglic, kot kak osamelec. Pogled proti Snežniku pozimi je zame še posebej fantastičen. Tista bela špica nekaj 10 kilometrov od morja. Zares je čudovit.

Glede na priljubljenost Snežnika je tudi temu primerno obiskan. Sam ga najraje obiščem iz smeri Leskove doline, ker je pot precej manj obljudena in meni osebno tudi precej lepša, bolj pesta in zanimiva. Več o tej poti si lahko preberete tudi v enem ob člankov.

Še ena stvar je na Snežniku, ki je Alpski vrhovi nimajo. Ob vzponu na Snežnik ne bo nič čudnega, če boste srečali srnjad, jelenjad in tudi gamse, vse te živali seveda lahko srečate tudi v Alpah, vendar pa ne bo nobeno presenečenje, če boste ob poti na Snežnik naleteli na sledi medveda, ali pa ga celo srečali. Meni se je to že zgodilo in srečanje je bilo zelo lepo.

Razgledi s Snežnika so povsem nekaj drugega, kot z visokih in lepo razglednih Alpskih vrhov. Niso nič lepši, ali manj lepi, samo drugačni. Predvsem bližina morja in pogled na Kvarnerski zaliv z bližnjimi otoki je povsem drugačno doživetje. Tudi pogledi v vse ostale strani so vredni vsega truda, ki ga je potrebno vložiti za vzpon na ta čudovit vrh.

Pot na Snežnik iz Sviščakov na POVEZAVI, pot iz Gašperjevega hriba na POVEZAVI.

Zimski vzpon na Snežnik iz smeri Leskove doline.

6. Veliko Špičje

Pa smo nazaj v Julijskih Alpah in visoko nad 2000 metrov nad morjem. Če nam je Snežnik ponudil enega najlepših razgledov na morje, kar ga premore Slovenija, nam greben Lepo Špičja ponuja vsaj meni najlepši pogled na katerokoli jezero v Sloveniji. Po pravici povedano je pogled, ki si ga deležen med prečenjem Lepo Špičja, ko vidiš pod sabo jezero v Ledvici in za njim kuliso Zelnaric in melišč pod njima…

Enostavno samo obsediš in gledaš, ter si hvaležen, da imaš privilegij videti kaj tako čudovitega! Seveda je pogled z Velikega Špičja proti Bovškemu koncu tudi čudovit, pa da ne pozabim pogleda proti Kriškim podom, pa vsem vrhovom zahodno od Špičja. Paša za oči kamorkoli pogledaš!

Prečenje Lepo Špičja je stvar, ki ga priporočam vsakemu, ki rad hodi v hribe in je toliko fizično pripravljen, da lahko brez težav hodi vsaj 5 ur (dvodnevna tura).

Dostop do Lepo Špičja je mogoč iz večjih smeri (planina Blato, Zadnjica, Trenta, Savica, Hribarice) in vse poti so ene lepših poti v naših gorah. Enostavno vam svetujem, da se na Prehodavce podate večkrat in preizkusite vse omenjene dostope, lahko pa dodate še kakšnega.

7. Jerebica

Pri prejšnem predlogu sem napisal, da je pogled z Visokega Špičja proti jezeru Ledvička meni najlepši pogled na jezero v Sloveniji. Pogled z Jerebice proti Rabeljskemu jezeru je pogled, ki ga bi sam postavil takoj za zgoraj omenjenega. Ko nas pot pripelje na greben Jerebice, tik pod vrhom te mejne gore, se nam odprejo zares enkratni pogledi, še najbolj pa planincu v oči pade ledeniško jezero globoko v dolini pod mejnim prelazom Predel.

Poled Rabeljskega jezera pa lahko z vrha 2126 metrov visoke Jerebice občudujemo še Mangart, v lepem vremenu se vidi praktično celotna vijugasta cesta na sedlo pod njim, pa Jalovec, mogočno Loško steno, Log pod Mangartom, trdnjavo Kluže, Rombon in ostalo Kaninsko pogorje, pa Montaža in njegovo skupino…

Več o vzponu na to malce manj poznano goro pa lahko izveste tudi v spodnjem posnetku vzpona, ki sem ga začel v Možnici in na enem od člankov, ki bolj podrobno opisuje vzpon na to lepotico.

https://youtu.be/KKKfYdwocs4

Tako, to je bil sprehod po 7 čudovitih vrhovih, ki nam ponujajo nepozabne razglede. Zavedam se, da imajo vsake oči svojega malarja, vendar vas vseeno povabim, da se podate na te vrhove in doživite in vidite te lepote tudi sami!

Želim vam prijeten in varen skok Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja