Namakanje v ledeni vodi – 8 razlogov zakaj to početi

Kopanje v ledeni vodi

Še do pred nekaj leti so bili tisti, ki so se tuširali z mrzlo vodo pravi čudaki, oz. norci. Kaj šele tisti, ki so se namakali v ledeno mrzlih jezerih ali rekah. V očeh »normalnega« človeka so bili, ali pa morda še vedno so to ljudje, ki po eni strani izzivajo usodo, po drugi strani pa imajo malodane nadnaravne danosti. Resnica je, da so terapije v mrzli vodi in njene pozitivne učinke na um in telo, poznale praktično vse velike civilizacije v preteklosti.

Namakanje v ledeni vodi ima po mnenju ljudi, ki to obliko aktivnosti oz. terapije izvajajo na redni bazi, številne pozitivne učinke na telo in duha. Te trditve potrjujejo tudi vedno številčnejše znanstvene študije na različnih koncih sveta. Danes si bomo pogledali 8 razlogov, zakaj je namakanje v ledeni vodi lahko pozitivna izkušnja za vaše telo in um.

Ti razlogi so:

  1. Povečana moč volje
  2. Izboljšana regeneracija
  3. Izboljšana prekrvavitev telesa
  4. Učenje pravilnega dihanja
  5. Premagovanje stresa
  6. Odpravljanje vnetij
  7. Izboljšanje imunskega sistema
  8. Premikanje mej, ki jih imamo v glavi

Kje smo

Verjetno v zgodovini človeštva ljudje še nikoli nismo bili tako oddaljeni od narave, kot smo danes. Ne govorim o oddaljenosti v kilometrih, vendar o oddaljenosti naših življenj. Živimo za skoraj neprodušnimi stenami, v zelo čistem, skoraj sterilnem okolju, jemo hrano, ki je vzgojena in pripravljena za nas na plantažah, farmah, predelana v industrijskih objektih, klavnicah, termično in drugače obdelana…

Za naše zdravje so odgovorni zdravniki, ki nam predpisujejo zdravila, ki po večini niso naravnega izvora. Za našo srečo so odgovorni politiki, šefi, učitelji, duhovniki, športniki, televizijski kanali… Ne želim preveč pametovali, z napisanim želim zgolj poudariti kako smo odgovornost za to, kar smo, predali v roke nekomu drugemu in s tem sami postali nemočni.

Obrat nazaj k naravi

V Sloveniji imamo neverjetno srečo, da so nam predniki zapustili sorazmerno neokrnjeno naravo in da imamo številne danosti, da brez večjih težav živimo v sožitju z naravo. Slovenci smo znani, kot vrtičkarji, to je v naši kulturi. Skrb za pridelavo hrane, za delo na zemlji, z zemljo, vzgajanje pridelkov in poznavanje zakonitosti narave, je moč v naših rokah. Podobno je z možnostjo sprehajanja in uživanja v neokrnjeni naravi. Praktično ga ni kotička v Sloveniji, da ne bi imeli možnosti oditi v gozd, ob reko, travnik, hrib…

Vse te in še številne druge stvari nas povezujejo z naravo. In ena od teh prvinskih stvari je tudi hladna, mrzla ali ledena voda. Praktično vse, ki jih poznam in so vsaj nekajkrat svoje telo postavili v ledeno vodo reke, jezera, ali pa domačega tuša, pravijo, da jim to početje dobro dene na številne načine.

Pa si poglejmo nekaj najbolj pogostih, ki so podprti tudi z različnimi znanstvenimi študijami.

Povečana moč volje

Moč naše volje, uma ali kakorkoli že to imenujete, se oblikuje z izstopanjem iz lastne cone udobja. Večkrat, ko to naredimo, močnejša je naša volja, lažje nam je. Um je kot mišica, bolj, kot je trenirana, lažje nam je. Podobno, kot je z vsako obliko vadbe. Če vzamemo za primer tek. Nekdo, ki niti ne hodi v naravo, kaj šele da bi tekel, mu je tek daleč iz cone udobja. In tak človek, bo potreboval ogromno volje in tudi časa, da se bo premaknil, začel hoditi, nato teči in priti do stanja, ko bodo mišice navajene tega napora. Človek, ki že zdaj hodi, bo potreboval veliko manj časa in treninga, da se bo spravil k teku in stanju, ko bodo njegove mišice pripravljene za večje napore. Nekdo, ki pa teče vsak dan, pa je že tam… njegove mišice so že v stanju, ko prenesejo ta napor in telesu to praktično ni več napor, temveč užitek.

Enako je z našim umom; večkrat kot ga treniramo, močnejši je. Vstopanje v ledeno vodo je ena od stvari, ko ti um vedno znova vpije, pojdi ven, umrl boš, beži, bori se za življenje in podobno. Vendar s pravo mentaliteto, pravilno tehniko dihanja, z dobro predpripravo in tudi pozitivno družbo, je lahko vsak vstop v ledeni objem vode posebno in pozitivno doživetje ter odličen trening za našo voljo.

Izboljšana regeneracija

Veliko število športnikov in rekreativcev se poslužuje kopanja oz. namakanja v mrzli vodi. Predvsem to pride v poštev po napornih treningih ali tekmah, ko je bilo telo izpostavljeno največjim naporom. Ob takšnem naporu telo ni sposobno iz mišic odvajati vseh stranskih produktov delovanja telesa. Ob tem pa se lahko pojavijo tudi mikro poškodbe mišičnega tkiva, ki naj bi povzročale tako imenovan muskelfiber oz. bolečino v mišicah.

Po pričevanjih tistih, ki se te metode regeneracije poslužujejo in tudi po različnih znanstvenih študijah, se telo po takšni terapiji regenerira hitreje in lažje. Po razlagi, ki nam jo ponujajo, naj bi to bilo zaradi več dejavnikov. Glavni naj bi bil ta, da telo na mraz odreagira tako, da skrči žile v mišicah in kri v večini preseli v trup, kjer skuša zadržati toploto. S tem pa se s krvjo odplaknejo tudi številni odduški oz. stranski produkti delovanja telesa, ki so se med športno aktivnostjo nakopičili v mišicah. Ob tem pa terapija v ledeni vodi pomaga tudi pri odpravljanju vnetij.

To naj bi bila glavna vzroka za hitrejšo in boljšo regeneracijo telesa.

Izboljšana prekrvavitev telesa

Že v prejšnji točki sem omenil, da telo na mraz odreagira tako, da večino krvi preseli v trup telesa, se pravi okoli vitalnih organov in tako telo ohranja čim dlje v stanju normalnega funkcioniranja.

Po nekaterih raziskavah naj bi redno izpostavljanje ledeni vodi spodbujajo delovanje majhnih mišic, ki obdajajo naše žile. Spodbujanje in jačanje teh mišic pa naj bi imelo zelo blagodejen učinek na našo največjo in najbolj obremenjeno mišico, srce. Delovanje le-tega pa naj bi močnejše in bolj dejavne mišice, ki so ob našem žilnem sistemu, močno razbremenile. In posledica tega, naj bi bil tudi nižji srčni utrip v mirovanju.

Učenje pravilnega dihanja

Kljub temu, da je dihanje prva stvar, ki jo človek naredi, ko pride na svet in je tudi zadnja, preden odide v večna lovišča, pa vseeno pravilno dihanje ni tako samoumevno, kot si marsikdo prestavlja. Dihanje s celimi pljuči je stvar, ki jo večina ljudi ne obvlada, predvsem so tu na udaru ženske, ki so zelo nagnjene k dihanju s prsnim delom pljuč.

Pravilno dihanje naj bi bilo dihanje s celotnimi pljuči, to pa pomeni, da v proces dihanja vključimo mišice medeničnega dna in trebušno prepono oz. diafragmo. S tem omogočimo, da pri procesu izmenjave plinov oz. dihanju uporabimo tudi trebušni del pljuč. Pri pravilnem globokem dihanju se pri človeku najprej z zrakom napolni trebušni del, nato pa še prsni del pljuč.

Sam sem bil naučen, da pred vstopom v objem ledene vode opravim vsaj 3 serije globokih vdihov, pri tem pa ena serija pomeni okoli 40 vdihov. Ob tem se pri dihanju s celimi pljuči v telo dodaja velike količine kisika, kar naj bi v telesu sprožilo določene procese, ki pomagajo telesu pri kasnejšem premagovanju objema ledene vode. Globoko dihanje s celotnimi pljuči pa ohranimo tudi med ždenjem v vodi.

Premagovanje negativnega stresa

Stres je vsakdanji spremljevalec življenja. V zadnjih letih je ta beseda dobila zelo slabo konotacijo, a stres je in vedno bo. Boljše vprašanje je, kako ga bomo mi dojeli. Prav zares v sedanjem času stres, ki smo mu izpostavljeni ni tako velik, kot v preteklosti. V preteklosti je bil stres povezan s preživetjem, ali bomo preživeli, ali bomo imeli dovolj za jesti, ali se bomo izognili plenilcem… Danes pa je stres bolj povezan s stvarmi, ki si jih mi ženemo k srcu, a prav zares niti približno niso tako pomembne.

Stres, ki ga doživi telo ob vstopu v ledeno vodo je zelo velik, saj se naša podzavest bori za preživetje. Naši podzavestni mehanizmi začnejo delovati enako, kot da bi šlo zares. Izločijo se nam določeni stresni hormoni, telo začne porabljati velike količine energije za ogrevanje telesa, pospeši se metabolizem in še in še.

V primerjavi s tem stresom je vsakodnevni stres za telo in podzavest mačji kašelj. Zato se nanj ne odzovemo tako burno, kot smo se v preteklosti. Tako vsaj kažejo študije, ki so bile narejena na ljudeh, ki redno obiskujejo ledeno vodo.

Odpravljanje vnetij in vsesplošno boljše počutje

Po raziskavah, ki so bile opravljene na ljudeh, ki se redno izpostavljajo hladni vodi, so se stanja vnetij, ki so jih mučila, močno izboljšala. To naj bi veljalo za vsa vnetja, tudi za tista, ki jih smatramo, kot kronična. Podobna pričevanja lahko slišimo tudi od ljudi. Mnogi pravijo, da se jih je izboljšalo stanje z bolečinami v sklepih, astmo, revmo in še nekaterih vnetnih stanj. Ljudje prav tako poročajo o tem, da so jim izginili glavoboli, da imajo več energije, boljši spanec in se na sploh boljše počutijo.

Izboljšuje imunski sistem

Imunski sistem človeka je izredno kompleksna stvar. Če poenostavimo, je to obrambni mehanizem človeka oz. odziv na bakterije, viruse in ostale patogene, ki lahko škodijo telesu. Ob dobrem in močnem imunskem sistemu, lahko pričakujemo, da nam praktično nič ne bo prišlo do živega.

Ker pa živimo v zelo čistem okolju, v stanovanjih, kjer je temperatura kontrolirana skozi celo leto in svoja telesa nasploh ne izpostavljamo tveganjem, kjer bi bil imunski sitem redno na preizkušnji, se ta nekako poleni in oslabi. K temu pripomore tudi slaba dieta, premalo gibanja na svežem zraku in soncu, premalo spanca…

Raziskave, ki so bile narejene na ljudeh, ki se redno izpostavljajo hladni vodi in redno opravljajo dihalne vaje, so pokazale, da je njihov imunski sistem veliko močnejši in odpornejši.

Premikanje mej, ki jih imamo v glavi

Odrasli ljudje smo odraz družbe, v kateri smo odraščali. Nekaj malega stvari smo podedovali, to so predvsem telesne značilnosti, višina, poteze obraza… veliko več stvari pa smo prevzeli ob nezavednem oponašanju naših staršev, vrstnikov, okolice. V glavah imamo določene vzorce, ki smo jih oblikovali skozi leta. Ti vzorci pa so lahko tudi določena prepričanja, zavore, blokade…

Številni ljudje so prepričani, da določenih stvari niso sposobni narediti. In to je dejansko res, ampak samo do takrat, dokler so v to prepričani. Namakanje v ledeni vodi je zelo lep primer. Tudi sam sem bil prepričan, da jaz tega nisem sposoben. Že tuširanje s hladno vodo je bil zame hud stres in nekaj najhujšega, kar se mi lahko zgodi. Veliko raje sem šel teči 20 kilometrski tek, kot pa se za minuto tuširati z mrzlo vodo.

Danes mi tuširanje z mrzlo vodo ne predstavlja več velikega stresa, še vedno nisem povsem prijatelj z njim, ampak se ga počasi prijavam in verjamem, da ga bom vzljubil. Podobno je tudi z namakanjem v ledeni vodi, ki je navadno naslednji korak po tuširanju. Tudi nekajminutno namakanje v zelo hladni vodi se mi danes ne zdi več nemogoče, pravzaprav je to moja nova realnost.

In kot pri tej »nemogoči« stvari, je podobno tudi z ostalimi. Zelo dobro je, da svoj um redno dajemo na teste »nemogočih« stvari. Saj le tako lahko kot ljudje napredujemo.

Se je pa potrebno vseeno zavedati, da za določene stvari potrebujemo znanje, fizično in psihično pripravljenost in da nekatere stvari enostavno ne gredo na silo. Potreben je čas in dobra volja. Sam zelo rad tekmujem, vendar pri vstopanju v hladno vodo skušam poslušati svoje telo, um in izstopim, ko čutim, da je bilo dovolj, predvsem pa je dobro upoštevati in poslušati dobronamerne nasvete ljudi, ki so to isto pot že prehodili.

V kolikor vam zanima kako storiti prve korake in se začeit tuširati z mrzlo vodo, vam za vas spisal planek z navodili na to temo.

Tako, to je bilo 8 pozitivnih učinkov na telo in duha, ki jih lahko pričakujete, v kolikor boste svoje telo redno izpostavljali hladni vodi in pravilnemu dihanju.

Želim vam lep dan in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja