Naravna kopališča v okolici Ljubljane

Naravna kopališča v okolici Ljubljane

Ljubljana, kot prestolnica naše izjemno lepe države, ima kar nekaj urejenih kopališč znotraj mesta. A ta kopališča so prvič plačljiva, drugič pa je povsem nekaj drugega, v kolikor se kopamo v čisti tekoči vodi, kot pa v klorirani in stoječi vodi. Ob tem pa nam naša čudovita narava ponuja zares številne možnosti za užitke v in ob naših vodotokih. Je pa res, da potrebujemo malce več iznajdljivosti in raziskovanja, da pridemo do naravnih kopališč.

Naravnih kopališč v okolici Ljubljane nam ne manjka. Sprva se bomo podali na 3 jezera, nato pa bomo skočili še v Savo, Ljubljanico, Borovniščico, Iško, Soro in se namočili še v neketerih drugih, manjših vodotokih. Vsa predlagana kopališča so lahko dostopna in po večini primerna za vse družinske člane.

Naravna kopališča v okolici Ljubljane so:

 1. Podpeško jezero
 2. Jezero na Rakitni
 3. Jezero v kamnolomu v Rebrah pri Škofljici
 4. Soteska Pekel pri Borovnici
 5. Star maln pri Vrhniki
 6. “Terme” Briše pri Polhovem Gradcu
 7. Kopališče na Savi v Tacnu
 8. Izvir Straža v Sp. Pirničah
 9. Kopališče na Sori v Medvodah
 10. Iški Vintgar
 11. Kopališča na Špici – Ljubljanica

Ob teh naravnih kopališčih pa ne pričakujte, da bo vse popolno in da bodo vas in vaše najmlajše varovali reševalci iz vode, da bo prosotra za vašo blazino dovolj…

Še več super idej za izlete z otroki pa najdete v člankih z naslovi kam na izlet z otroki in Kam v hribe z otroki,

Jezera v okolici Ljubljane

V okolici Ljubljane je kr nekaj jezerc, bajerjev in ribnikov, vendar so po večini vsi delo človeka. Kolikor mi je znano je edino naravno jezero v okolici našega glavnega mesta tisto jezero v vasi Jezero pri malce večjem naselju Podpeči in tega bomo obdelali tudi najprej.

1. Podpeško jezero

Jezero je od Ljubljane (Vič ali Rudnik) oddaljeno le okoli 15-20 minut vožnje. Leži na robu hribovja, ki se začne vzpenjati proti najvišjemu vrhu, ki obdaja Ljubljansko barje. Z jezera se Krima ne vidi, a nam ni treba prav daleč, da uzremo tudi ta vrh, ki se dviga 800 metrov nad gladino jezera.

Jezero nima prav velike površine, praktično je pravilne okrogle oblike in jezero po dolžini meri dobrih 100 metrov, v vse smeri. Seveda v kolikor govorimo o normalnih vodnih razmerah. V dnevih, ko je padavin veliko, se jezero lahko dvigne tudi za več metrov in se razlije na precej večjo površino, a takrat se verjetno ne bomo šli vanj namakati. 🙂

Kljub temu, da je jezero precej majhno, pa je to eno najglobjih jezer v Sloveniji. Je lijakaste oblike in podzemni rov je raziskan do globine 51 metrov. Jezero se polni kar s sedmih različnih virov, njegova voda pa odteka skozi podzemni rov.

Obala jezera je lepo travnata in omogoča prijetno poležavanje na mehki in po večini lepo pokokšeni trati, prav tako pa je travnata površina idealna za igre z žogo, frizbijem in ostalimi družabnimi pripomočki. Okoli jezera je urejena pribljižno polovica obsega obale, ostala polovica pa je bolj divja in poraščena. Za zabavo otrok in maldine poskrbita dva pomola od koder je moč varno skakati v globoko vodo. Del jezera ima tudi nekaj plitvine, tako da je primerno tudi za igro v nizki vodi.

Temperatura vode Podpeškega jezera je v poletnih mesecij zelo prijeta, malce osvežilna, a dovolj topla, da bo prijala tudi tistim bolj zmrznjenim osebam. Voda pa je tudi precej čista.

Le nekaj korakov od obale jezera stoji priljubljena brunarica, kjer vam bodo z veseljem postregli z najrazličnejšimi dobrotami za pod zob, seveda pa imajo na meniju tudi številne osvežilne napitke.

https://youtu.be/z7tzbxjrXr8

2. Jezero na Rakitni

Jezero na Raitni, oz. Rakiško jezero je eno od bolj ljubkih jezerc v Sloveniji, “postavljeno” je v izjemno okolje Rakiške planote, ki leži le okoli 30 minut vožnje iz Ljubljane. Jezero je umetnega izvora in je nastalo z zajezitvijo potočka, ki priteče v jezero z južne strani planote.

Jezero je podobne velikosti, kot Podpeško jezero, le da je Rakiško jezero globoko do okoli 3 metre. Tudi voda v jezeru ni tako čista, kot tista v jezeru pod Krimom. Se pa poleti voda tudi v tem jezeru, kljub temu, da je na višini 800 metrov, zelo lepo segreje. Tako da je namakanje v njem zelo prijetno.

Rakitna je izjemno prijeten kraj, kot nalašč za družinske izlete v vseh letnih časih. Poleg jezera, ki poleti nudi izjemen ambient in možnost za ohladitev, nam to isto jezero pozimi nudi veliko drsališče, ki navdušuje mlado in staro. Ob tem pa nam Rakitna ponuja dve učni poti, ki bosta zelo popestrili vaš obisk te visoke planote.

Več o Rakitni, sprehajalnih in učnih poteh si lahko preberete na povezavah.

3. Jezero v kamnolomu pri Škofljici

Jezero v v kamnolomu v kraju Rebre pri Škofljici je eno od bolj zanimivih jezer v Sloveniji. Seveda jezero ni naravnega izvora, a po drugi strani ni niti umetnega. Nastalo je povsem nepričakovano. Po zaprtju kamnoloma, ki je služil svojemu namenju predvsem med gradnjo Dolenjske avtoceste, se je na dnu oblikovalo jezerce, ki je v zadnjih nekaj letih posalo zelo priljubljena točka za druženje ob vročih poletnih dneh.

Kamnolom je sicer v zasebni lasti in dostop do jezera naj bi bil prepovedan, a redni obiskovalci so mi zaupali, da so tam skoraj vsak dan in da je vse v najlepšem redu.

Glede na to, da je to nekakšno “divje” kopališče, ki privabi veliko število kopalcev, sem bil zelo prijetno presenečen, da je bilo okoli jezera vse precej čisto. Smeti praktično nisem opazil, kar je zares pohvalno. V kolikor boste obiskali to naravno kopališče prosim poskrbite, da tako ostane tudi v naprej.

Jezerce se polni iz dveh ali treh potočkov, ki proti dnu kamnoloma pritekajo s strmih skalnatih sten. Voda v jezercu je videti zelo lepa in čista, njena temperatura pa je kopalcem zelo prijazna.

Za dostop do jezerca, se boste morali zapeljati v naselje Reber, se usmeriti na ozko cesto, ki vas bo peljala pod viadukt in pot nadaljevati še pod ozko železniško kolonco, kakšnih 100 metrov naprej, pa je urejeno lepo parkirišče. Dostop do jezerca je bil ob mojem zadnjem obisku precej bolj prijazen, kot pred leti. Enostavno se prehodite mimo zapornice in usmerite v desno, za ovinkom pa se vam bo odprl pogled na priljubljeno kopališče.

Jezerce v zapuščenem kamnolomu v kraju Reber pri Škofljici

Reke in potoki

4. Soteksa Pekel pri Borovnici

Lokacija: 45.8963, 14.3789

Pekel je po mojem mnenju najlepša soteska v Osrednjeslvenski regiji. Res je, da je to le ena od treh sotesk v tem delu države, a vseeno. V soteski boste poleg izjemne narave lahko občudovali še 5, do 21 metrov visokih slapov, številne brzice in manjše slapiče.

Tudi soteska Pekel je od naše prestolnice oddaljena le nekaj več, kot 30 minut vožnje. V soteski imate možnost ohladitve v številnih tolmunčkih in bazenčkih, ki pa sem jih za vas precej podrobno opisal v članku z naslovom Soteska Pekel.

https://youtu.be/HBvhKIdEDVE
Pod 3. slapom je največji bazenček v celotni soteski

5. Star maln pri Vrhniki

Lokacija: 45.9585, 14.249

Podobno, kot vsi kraji ob zahodnem in južnem robu Ljubljanskega barja, ima tudi Vrhnika kar nekaj kraških izvirov, ki ponujajo možnosti za namakanje in ohladitev v vročih poletnih dneh.

A neglede na številne izvire, je edini zares pravi in urejeni kraj za ohladitev nekaj 100 metrov pod kraškim bruhalnikom Lintvernom. Tam so v preteklosit izkoriščali moč vode za poganjanje mlinskega kolesa. Zbiralnik vode pa danes služi, kot priljubljen bazenček, kjer se poleti srečujejo Vrhničani.

Več o Starem malnu in možnosti za družinske sprehode v bližini si preberite TUKAJ.

6. “Terme” Briše

V Briških termah sem bil do sedaj samo enkrat, za njih pa mi je povedal prijatelj, med tem ko sva se namakala v tolmunčku nad 5. slapov v Peklu. Seveda sem hitro zastrigel z ušesi in že čez nekaj dni sem bil v Brišah. Ravno še dovolj zgodaj, da so bile “terme” zagrajene.

Kopališče v Brišah je postavljeno na potok Male vode, ki se le kak kilometer nižje, v Polhovem Gradcu, združi s potokom Božna in od tam naprej govorimo Gradaščici, ki se v Trnovem izlije v Ljubljanico.

Briške terme so pri domačinih zelo priljubljeno kopališče, ob in v vodi se prek celega poletja zabava staro in mlado, vsaj tako mi je povedal domačin, ki sem ga ob mojem obisku malce pobaral glede kopališča, čistoče vode… Voda je drugače čista, a letos je imel tudi potok Mala voda zelo nizek vodostaj, kar se je poznalo v termah.

Sicer pa je ob kopališču dovolj prostora, da pogrnete svojo brisačo in uživate v čudoviti naravi, sončku, in tudi dobri družbi. V brunarici, ki je na kopališču, naj bi se dalo dobiti kaj za odžejati, na hrano bo treba pa pomisliti malce prej…

7. Sava

Pred nekaj leti, ko sem obiskal prestolnico naše bivše države in smo za nekaj dni gostovali pri Slovenskem društvu v mestu Ruma nekaj 10 kilometrov pred Beogradom, nas je naš gostitelj Zoran povabil na kopanje na “gradsko plažo” v Srensko Mitrovico.

Ampak to ne kar na kakršnokoli mestno plažno, ampak mestno plažo reke Save! Glede na to, da se v Savi, do takrat sploh še nisem kopal (velikokrat sem se namakal v Savi Bohinjki, pa tudi v Savi Dolinjki sem že hladil pregreto telo, ampak v združeni Savi pa še ne). Da bi se pa spravil kopati v Savi nekje v Zasavju, ali celo nižje proti meji s Hrvaško mi pa niti ni padlo na pamet (niti ne vem, ali Sava to dovoljuje), saj sem imel v glavi, da je tam Sava že tako onsnažena, da ni primerna za kopanje.

Vendar, ko vidiš, da se praktično celo mesto, staro in mlado, kopa v Savi skoraj 1000 kilometrov po njenem izviru in da je voda tam še vedno precej čista, brez vonja, ali kakšnih odplak, ki bi plavale po njej… si rečeš, hmmm, mogoče pa bi se v Ljubljani tudi dalo skočiti v Savo. 😀

Ja, in res, Sava je tudi v Ljubljani precej priljubljena točka za številne ohladitve žene Ljubljančane. Še zdaleč ni to tako, kot v Srenski Mitrovici, kjer je plaža podobna tisti naši v Portorožu (mivka, lokalčki, čolni, odbojka, tuši…), ampak vseeno je kopanje v Savi vsako leto bolj priljubljeno.

Težko je tudi reči, kje na Savi je “glavno” Ljubljansko kopališče, a nedvomno je Sava nad jezom v Tacnu za kopanje bolj prijazna, kot nižje, kjer je na nekaterih mestih tok zelo močan in je reka lahko tudi nevarna.

Ljubljanska plaža na Savi

Lokacija: 46.106, 14.512

Plaža ob Savi se nahaja kakšnih 500 metrov navzgor po toku od mosta, kjer Dunajska cesta prečka našo največjo reko. Najlažje je do plaže dostopati z nemške ceste, po nekaj 100 metrih zavijemo desno (seveda če krenemo z Dunajske ceste) na ozko cestico, ki nas mimo tenis centra pripelje čistino pod dalnovode, kjer nas pričaka manjše urejeno parkirišče. Tu se nam odpre lep pogled na sosednji breg in savske brzice.

Sicer prostor ni prav primeren za kopanje, saj je Sava tu precje živahna, a toliko je mirne vode, da se lahko v njej ohladite. Obrežje Save je sicer precej lepo, plaža pa je opremljena z okoli 10 kamnitimi mizami na katerih lahko poležavata dve osebi, nekaj prostora za blazino, ali ležalnik pa se bo tudi našlo v bližini.

Na plaži ni prav “družinsko” vzdušje, s tem mislim, da sam na ta kraj z družino in majhnimi otroki nebi zahajal, saj je prvič voda precej divja in zaradi tega lahko tudi nevarna, drugič pa tu otroci ne bodo imeli družbe in hitro jim bo postalo dolgčas. Je pa tu prijeten kraj za uživanje v šumu reke in odmiku od mestnega vrveža.

https://youtu.be/YytPzm1q9Is

Na nasprotni strani reke, se pravi na levem bregu, pa je Sava morda celo bolj primerna za kopanje, saj so v skalah in pesku oblikovani nekakšni mirni zalivčki vode, kjer je lahko namakanje in hlajenje v vodi povsem brezskrbno. A tukaj je levi breg Save bolj, kot ne rezerviran za tiste, ki uživajo v nastavljanju soncu v Adamovem kostumu, povprečna starost teh gospodov pa bi znala biti blizu 60 let. Med njimi je tudi nekaj predstavnic ženskega spola, ki uživajo v božanju sončnih žarkov v Evinem kostumu. A neglede na to, je kraj precej prijeten in primeren tudi za namakanje, le malce bi bilo potrebno pospraviti smeti, ki so sicer pospravljene v plastične vreče in čakajo na odvoz ob dovozni cesti.

Kopališča nad Tacenskim jezom

Lokacija: 46.117, 14.449

Ob Savi je več ali manj ves čas speljana sicer lepo uhojena a ozka potka, ki nas popelje do nekaterih skritih kotičkov med Tacnom in Pirničami. Teh kotičkov sicer ni prav veliko, a če se boste malce sprehodili, boste gotovo našli primeren prostor, kjer se lahko v miru ohladite.

Med Mednim in Vikrčami je lesen most, ki je tudi precej priljubljeno zbirališče okoliške mladine, ki most uporabla, kot odskočno desko za skok v osvežujočo Savo.

Tudi na levem bregu boste lahko med Vikrčami in Tacnom našli nekaj zanimivih mest, kjer ne bo posebno hude gneče, reka pa je tu sorazmerno mirna, seveda v poletnem vodostaju.

8. Izvir Straža pri Spodnjih Pirničah

Lokacija: 46.133, 14.4313

Če smo pa že v Vikrčah, pa se splača zapeljati še do Spodnjih Pirnič, do termalnega izvira, ki je od visečega lesenega mostu oddaljen le dober kilometer. Ob izviru je postavljen bazenček, ki je precej priljubljen pri domačinih, predvsem pri družinah z manjšimi otroki. Glede na to, da je izvir termalen ima voda skozi celotno leto stalno temperaturo, okrog 20°C.

Bazenček je sicer precej plitev, a namočiti in osvežiti se da. Bodo pa v njem zelo uživali otroci. Ob bazenčku je nekaj klopc in pa pipa iz katere naj bi tekla zdravilna voda. Ta skriti bazenček na robu Ljubljanske občine se nahaja sredi gozdička in je postavljen v zares lepo naravno okolje.

Skok v bazenček lahko družine skombinirate s prijetnim kolesarjenjem ob Savi, oz. po stranskih cestah in stezicah v Pirničah, Mednem in okolici.

Termalno kopališče v Spodnjih Pirničah

9. Kopališče na Sori pri Medvodah

Lokacija: 46.1429, 14.3917

Kopališče se sicer nahaja v vasici Goričane pri Medvodah, nad jezom pri tovarni papirja. Ob kopališču je lepo urejeno parkirišče in travnato nabrežje z lahkim dostopom do vode. Začuda je kopalipče tudi sredi poletne sezone bolj ali manj prazno. Sora sicer zgleda sorazmerno čista in tudi globina vode je primerna za užitke v njej. Je pa res, da v bližini ni možnosti, da bi se umaknili v senco dreves in verjetno tudi to dejstvo pripomore pri tem, da kopališče sameva.

Mene sicer kopališče ni navdušilo, prevsem bližina tovarne in nenehni zvoki, ki prihajajo iz proizvodnje mi niso tako ljubi, kot šum reke, ali pa žvrgolenje ptic, v katerih lahko uživate na večini drugih opisanih kopališč. A vseeno je po mojem mnenju to veliko boljša možnost, kot kopanje v urejenih kopališčih s klorirano vodo.

10. Iški vintgar

Lokacija: 45.9108, 14.498

Druga izmed sotesk v okolici Ljubljane, ki jo bomo obiskali v tem blogu je Iški vintgar. Soteska, ki jo je ustvaril potok Iška se skriva pod danes že omenjenim Krimom. Iška začne svojo pot globoko na Bloški planoti in se znotraj soteske združi s potokom Zala in zadnji del poti opravita skupaj. Soteska Iškega vintgarja je verjetno najbolj priljubljena točka za ohladitev v okolici Ljubljane.

V vročih poletnih dneh vintgar kar poka od vse pločevine, ki jo ljudje pripeljemo na lepo urejena in plačljiva parkirišča ob začetku soteske. Potok nam v prvem delu soteske sicer ne ponuja izrazitih naravnih bazenčkov, a je ob strugi moč najti številne tolmunčke, kjer lahko, v čisti in hladni vodi ohladite telo in poskrbete za igro otrok.

V kolikor se podamo nekoliko bolj globoko v sotesko je moč najti tudi izjemno lepe tolmunčke, ki so primerni tudi za namakanje in izvedbo nekaj plavalnih zamahov, a se je potrebo za te “cukrčke” v soteski malce bolj potruditi. Na splošno pa je soteska Iške pravi raj za družinska druženja, piknike in takšno in drugačno preživljanje prostega časa v naravi.

Za Iški vintgar je v nasprotju s sotesko Pekel težko reči, kje so najboljši “punkti” za kopanje, saj, kot sem omenil, je teh zares veliko in noben ni tako zelo izrazit, zato boste morali svoj prostor v soteski pod Krimom najti kar sami. Je pa dobra novica ta, da vam ne bo treba prehoditi več kilometrov, ampak boste svoj prostor lahko našli že po lepem sprehodu.

11. Ljubljanica na Špici

Lokacija: 46.0395, 14.5115

Moj zadnji predlog za kopanje v naravnem okolju v okolici Ljubljane, pa pravzaprav ni v okolici Ljubljane, ampak povsem v njenem srcu, praktično v centru Ljubljane, nedaleč od grajskega griča, tam kjer se začne Grubarjev kanal in je bilo že v časih Jugoslavije izjemno priljubljeno kopališče, ki pa je tudi zaradi onesnaženosti Ljubljanice počasi zamrlo.

Ni skrivnost, da Ljubljana že nekaj časa vlaga precej energije in denarja v izgradnjo kanalizacijskega omrežja na območju Ljubljanskega barja, predvsem v naseljih Rakova jelša, Črna vas in ostala naselja, ki so z odplakami onasneževale sicer zelo čisto reko. Ljubljanica je namreč na Vrhniki, ko priteče iz številnih izvirov v njeni okolici zelo čista in tudi precej osvežilna. A žal se med potjo proti centru Ljubljane vanjo izlije kar nekaj svinjarije, a k sreči se stvari izboljšujejo.

Ljubljanica je na Špici sicer sorazmerno čista (na pogled), a ne, če jo primerjamo z Iškim vintgarjem, ali Peklom… no ja, v primerjavi z jezerom na Rakitni bi pa vseeno verjetno raje skočil v Ljubljanico in se v njej ohladil.

Med mojim zadnjim obiskom Špice se je v reki namakalo nekaj nadobudnih najstnikov, ki so uživali v hladu reke in čudovitem poletnem popoldnevu. Verjamem, da je takšnih in podobnih kopalcev iz leta v leto več in da bo v prihodnosti Špica zaživela, kot je nekoč že živela.

Zaključek

Ljubljana, kot naša prestolnica nam, skupaj z okolico, ponuja kar pestro izbiro različnih možnosti za namakanje v naravi. Lahko smo hvaležni, da nam naše glavno mesto ponuja takšna čudovita in raznolika naravna kopališča, ki od centra mesta niso oddaljena več, kot 30 minut vožnje z avtom (z izjemo Rakitne).

Zato izkoristite možnosti, ki nam jih ponujajo reke, potoki in jezera, ter uživajte v objemu narave. Imejte se lepo in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor