Planina nad Vrhniko

Planina nad Vrhniko

V okolici Ljubljane je kar nekaj zelo priljubljenih in dobro obiskanih vrhov. Seveda se s Šmarno goro ne more primerjati noben vrh, a tudi Rašica, Polhograjska Grmada, Krim, Sveti Primož in Jakob, so zelo dobro obiskane lokacije. Seveda je okolica Ljubljane tudi najbolj gosto poseljeno območje v Sloveniji in temu primerno je tudi število ljudi, ki radi svoja telesa in glave sproščajo na bližnjih vrhovih.

Med te vrhove zagotovo spada tudi Planina nad Vrhniko, ki je z višino 728 metrov, najvišjim lesenim stolpom v Sloveniji, čudovitimi razgledi, ki jih le-ta omogoča in le nekaj let staro planinsko kočo, pravi magnet za številne rekreacije želne pohodnike od blizu in malo manj blizu.

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za vrhove, ki jih lahko osvojite v okolici Ljubljane, vam svetujem, da si pogledate bloge z naslovi Hribi v Osrednji Slovneiji, Hribi v okolici Ljubljane, 7 vrhov v okolici Ljubljane, pa tudi v članku z naslovom Kam na izlet v Osrednji Sloveniji, boste našli kaj zase.

Kaj nam ponuja Planina nad Vrhniko

Izhodišča za Planino nad Vrhniko

Planina nad Vrhniko je praktično edini vrh, ki ga lahko “napadeš” v okolici Vrhnike, če si zaželiš razgledov. In glede na to, da je na vrhu Planine še zelo priljubljena in lepo urejena planinska koča, razgledi pa so zaradi najvišjega lesenega razglednega stolpa v Sloveniji, zares lepi, ni nič čudnega, da so na Planino speljane poti z vseh koncev.

V kolikor želite med potjo proti vrhu srečati veliko rekreacije željnih pohodnikov, potem vam svetujem, da za svoje izhodišče izberete izhodišče pri štirni, oz. na koncu Betajnove ulice, če pa želite več miru, pa boste tudi brez težav našli pot, ki vam bo ustrezala.

Od Štirne

Od Štirne čez Špico Osnovni podatki
Višina733m
Višinska razlika433m
Čas vzpona60 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče Štirna (45.9637, 14.2755)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Pot od Štirne čez Špico je najbolj priljubljena izmed vseh poti.

Najbolj priljubljeno izhodišče za naskok na Planino nad Vrhniko se nahaja na križišču Betajnove ceste in stare tankovske ceste, ki je vodila od spodnje vojašnice Ivana Cankarja do zgornje vojašnice na Vrhniki. Tankovska cesta tankov ni videla že zelo dolgo, služi pa dan danes, kot izjemno priljubljena izhodišča točka za številne rekreativce. Na omenjenem križišču je lepo urejeno parkirišče in tabla, ki obiskovalca informira o možnostih, ki jih ima rekreacije želni posameznik v okolici Vrhnike.

Glede na to, da se izhodišče imenuje pri Štirni, se spodobi, da je tam tudi zares moč dobiti pitno vodo iz “štirne”, ki poleti še kako prav pride, sploh ob morebitnih daljših sprehodih po Vrhniških gozdovih. Ob štirni pa boste našli še peak check bralec, kjer lahko s pomočjo elektronskega ključka beležite svoje vzpone na vrh Planine.

Od Štirne se prek tankovske ceste podamo na odlično uhojeno pot, ki nas le nekaj korakov višje ponovno pripelje do asfaltne ceste, ki ji nato mimo nekaj hiš sledimo naslednjih 300 metrov, ko nas table ponovno povabijo na dobro uhojeno pot, ki ji nato sledimo vse do vrha priljubljenega vzpona.

Nekje na 1/3 pot pridemo do županove klopi, kjer je križišče poti. Levo, bolj položno pot (mimo bukve) vam predlagam, da izberete za spust, desno malce bolj strmo (čez Špico) pa za vzpon, tako si boste popestrili pot in mimo grede spoznali obe poti.

Pot, ki nas bo mimo Špice popeljala do vrha Planine, se malce za Županovo klopico resneje postavi po konci in nas prek stopnic pripelje do novega križišča, kjer strmina popusti in se nam z desne priključi pot z izhodišča pri Hamexu. To je pribljižno 1/2 vzpona, pot pa zdaj do vrha poteka po vrhu grebena, kjer zna rado tudi pihati.

Mekaj metrov preden pridemo do koče, se nam z leve priključi položnejša pot mimo Bukve, po kateri vam predlagam, da se podate nazaj proti avtu.

Predlagana pot je sicer tehnično enostavna, a je v mokrem zelo blatna, skale pa so spolzke, zato vam predlagam, da pri vzponu in spustu uporabljate pohodne palice, pa tudi blatu primerni čevlji bodo prišli še kako prav.

https://youtu.be/05akGWbAimE

Star maln

Star maln mimo Lintverna Osnovni podatki
Višina733m
Višinska razlika347m
Čas vzpona60 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče Star maln (45.9565, 14.2492)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Iz Starega malna mimo bruhalnika Lintvern do stolpa na Planini nad Vrhniko

Vzpon iz Starega malna vam priporočam v vročih poletnih dneh, ko je dolina po kateri teče potok Bela po večini skrit v senci in so temperature precej bolj prijazne, kot na odprtem.

Sicer pa je vzon iz Starega malna zanimiv iz več razlogov, prvi je gotovo ta, da je na izhodišču lepo urejena planinska koča, ob njej pa najbolj priljubljeno kopališče v naravi v okolici Vrhnike. Drugi, oz. tretji razlog, ki vam bo popestriv vzpon na Planino pa je bruhalnik Lintveren, kraški izvir, ki bruha vodo v določenih presledkih. Dolžina presledka je odvisna od količine vode, ob obilnejšem deževju je bruhalnik bolj dejaven, v sušnem obdobju pa bruhalnik miruje. O tem zanimivem izviru je pisal že naš slavni rojak Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi Vojvodini Kranjski.

Je pa drugače to tudi vzpon, ki je tehnično verjetno najbolj zahteven od vseh, ni sicer nič posebnega, a v specifičnih vremenskih razmerah, ko zmrzuje, ali ko je veliko vode, zna biti za koga malce zahtevnejši.

Svetujem vam, da vzpon opravite mimo izvira Lintveren, spustite pa se po bolj direktni poti, ki pa je mestoma tudi precej strma a lepo urejena.

Stara Vrhnika

Hamex – Planina čez Špico Osnovni podatki
Višina733m
Višinska razlika409m
Čas vzpona55 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče Stara Vrhnika – Hamex (45.9711, 14.2714)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Izhodišče, od koder lahko Planino osvojinte po lepi krožni poti

Izhodišče pri “Hamexu” se nahaja v neposredni bližini tovarne pirotehničnih izdelkov, nad Staro Vrhniko. Avto pustimo pod daljnovodi, kjer je urejeno parkirišče. Pot nas nekaj 10 metrov pelje pod daljnovodi in v primeru vlažnega vremena, je tu super blatno, zato v jesenskem ali spomladanskem deževju to ni najboljše izhodišče, predvsem če to pot izberete tudi za spust.

A blata smo kmalu rešeni, saj pot po nekaj 10 metrih zavije v gozd in se za nekaj trenutkov celo spusti, nato pa nas praktično ves čas pelje po vrhu grebena, ki se od Stare vrhnike vzpenja proti razglednemu stolpu. Nekje na polovici poti se nam z leve priključi zgoraj opisana pot z izhodiščem pri Štirni.

Pot je sicer lepa in pestra, le v vlažnem vremenu vam jo zares odsvetujem, saj boste blatni praktično do kolen, v kolikor pa si jo boste vseeno izbrali, pa imejte ob sebi pohodne palice, ki vam bodo ob spolzki podlagi prišle zelo prav.

Lahko pa se podate na krožno pot in se vzpnete mimo Kurena in spustite po zgoraj opisani poti (ali obratno). V spodnjem videu si lahko pogledate vzpon od Hamexa mimo Kurena in brezna Feranova buža.

Kuren

Kuren – Planina nad Vrhniko Osnovni podatki
Višina733m
Višinska razlika233m
Čas vzpona40 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče Kuren (45.9789, 14.264)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Manj obljudena pot proti vrhu Planine nad Vrhniko

Kuren je zaselek nad Staro Vrhniko, ob cesti, ki se vzpenja proti Zaplani in naprej proti Rovtam… Vasica stoji na višini okoli 500 metrov in je poznana predvsem po turistični kmetiji, izpred katere se začne tudi markirana pot proti priljubljeni razgledni točki nad Vrhniko.

Na pot vas povabijo smerokazi pri kmečkem turizmu, nekaj 10 metrov naprej pa se priključimo poti iz Stare Vrhnike, na isti točki pa se nam pridruži tudi nemarkirana mot iz Hamexa. Do našega cilja nas bo peljala dobro uhojena in označena pot. Med potjo se sprehodimo mimo vhoda v brezno – Feranova buža, ki je brezno z najvišjim jamskim slapov s stalno vodo v Sloveniji. Slap je visok 50 metrov.

Pot se nekaj metrov nad breznom pridruži poti iz Ulovke, od križišča boste v okoli 10ih minutah pri stolpu.

Ulovka

Parkirišče na Ulovki – Planina Osnovni podatki
Višina733m
Višinska razlika90m
Čas vzpona20 min
Zahtevnost hojelahka
Izhodišče ob cesti proti Planini (45.9777, 14.2446)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Najkrajša izdem vseh poti na Planino nad Vrhniko

Ulovka je 801 meter visok vrh, ki leži jugo-zahodno od Planine. V 80ih in 90ih letih je bila Ulovka izjemno priljubljeno smučišče, danes pa na to najbližje smučišče našemu glavnemu mestu spominjajo le še propadajoče vlečnice, travnato pobočje in pa veliko parkirišče pod smučiščem. Parkirišče je žal zagrajena z velikimi betonskimi bloki, tako da žal avta tam ne morete pustiti, ga pa lahko pustite na prvem ovinku, ko s ceste proti Zaplani zapeljete na makedamsko cesto proti Planini.

Cesti po kateri lahko tudi z avtom pridemo do Planine sledimo le kakšnih 500 metrov, do ostrega desnega ovinka, kjer nas markacije povabijo na markirano pohodno pot. Nekaj mestrov višje se naši poti pridruži še pot iz Kurena. Široka in zelo dobro uhojena steza pa se kakšnih 100 metrov pred kočno na Planini pri Vrhniki ponovno pridruži cesti.

V kolikor iščete lahek in sorazmerno kratek sprehod po neokrnjeni naravi, potem vam zna biti opisana pot po godu.

Blatni dol

Blatni dol – mimo bukve Osnovni podatki
Višina733m
Višinska razlika420m
Čas vzpona60 min
Zahtevnost hojelahka
Najbolj priljubljeno izhodišče Blatni dol (45.9628, 14.27)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
Iz parkirišča Star maln mimo bukve na Planino nad Vrhniko

Pot iz Blatnega dola je nekakšna vmesna varianta med potjo iz Štirne in tisto, ki nas iz Starega malna pelje na Planino. Pot iz Blatnega dola je kljub temu, da se začne le kakšnih 200 metrov stran od Štirne, veliko manj obljudena. Se pa poti iz Štirne in Blatnega dola združita pri bukvi, cca 15 minut pred našim ciljem na Planini.

Koliko časa se hodi na Planino nad Vrhniko

V kolikor boste Planino nad Vrhniko “napadli” iz doline, potem boste do koče potrebovali okoli 60 minut hoje v zelo zmernem tempu, če pa ste bolj poskočni, pa se da do vrha priti tudi v 25-ih minutah. Seveda, v primeru, da pa boste izbrali kakšnega od izhodišče, ki so locirani malce višje po pobočju hriba, pa boste do vrha potrebovali še precej manj časa, nekje med 20 in 30 min.

Razgledi s planine nad Vrhniko

Kot sem omenil že v zgornjih odstavkih se Planina nad Vrhniko ponaša z najvišjim lesenim stolpom na sončni strani alp, le-ta nas dvigne 22 metrov od trdnih tal in obiskovalcu ponuja čudovite razglede praktično na vse strani neba. Le proti severo-zahodu nam pogled ostane na bližnji Ulovki, ki je dobrih 50 metrov višja, kot vrh stolpa.

Drugače pa je najlepši pogled na Vrhniko in Ljubljansko barje, uživamo lahko tudi v pogledu na Polhograjske dolomite, za njimi pa se dvigujejo že Škofjeloško-Cerkljanski vrhovi, kuliso pa dopolnjujejo še Julijske alpe s Triglavom na čelu. Malce bolj desno lahko občudujemo še najvišje vrhove Karavank. Tudi Kamniške alpe so v čistem vremenu kot na dlani, podobno pa je s Krimom, Javorniki in ostalimi vrhovi zahodno od stolpa.

Koča na planini nad Vrhniko

Koča na planini nad Vrhniko je ena od novejših planinskih koč v Sloveniji. Stara in dotrajana koča, ki je stala na istem mestu, kot nov objekt, že dolgo ni mogla več služiti kvalitetni oskrbi številnih obiskovalcev. Zato so kočo leta 2017 podrli in v dobrem letu zgradili nov, čudovit objekt, ki je lahko v ponos planinskemu društvu Vrhnika, ki je tudi njegov lastnik.

Koča premore tudi 22 ležišč in ima certifikat družinam prijazna koča, ob tem pa je to tudi naravi prijazna koča. V jedilnici, kjer je prostora za okoli 50 ljudi nas pozimi greje čudovita lončena peč, kjer je moč na hitro posušiti svoja oblačila, v kolikor smo jih prepotili.

V koči so zelo ponosni tudi na svojo kulinarično ponudbo, ki je precej pestra. V ponudbi imajo za vsakogar nekaj, mislijo tudi ns tiste, ki ne uživate mesa in živalskih izdelkov.

Oskrbniki koče v sodelovanju s posamezniki že vrsto let organizirajo raznorazne družabne dogodke, od 8 urnega “šihta” na Planino, ko pohodniki 8 ur neprestano hodijo gor in dol in tekmujejo s sabo in drugimi v številu vzponov. V decembu je pred kočo tudi zelo veselo, saj se številni pohodniki poveselijo dolgo v noč ob ritmih glasbe, ter okusne hrane in pijače.

Sezonapon in torsre – petsob, ned in praz.
Poletna (1.4. – 31.10.)Zaprto9.00 – 20.008.00 – 20.00
Zimska (1.11. – 31.3.) Zaprto 9.00 – 18.008.00 – 18.00
Odpiralni čas koče na Planini nad Vrhniko

Zaključek

Planina nad Vrhniko je super destinacija za hitre popoldanske skoke v naravo, lahko pa tudi kot dalši vikend sprehod, ki ga lahko podalšate še na zanimive lokacije v bližini. Kakorkoli se boste že odločili, želim vam lep dan in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor