Potočka zijalka na Olševi in Solčavska panoramska cesta

Potočka zijavka in Olševa

Savinska dolina, predvsem njen zgornji del je pravi raj za izletnike, pohodnike in tudi gornike. Dolina nam ponuja vse, kar lahko pričakujemo od alpske doline in v primeru Savinjske doline, bi si upal trditi, da je to dolina, ki obiskovalcu ponudi še veliko več, kot običajne alpske doline. Dolina leži ujeta med vrhove Kamniško-Savinjskih alp in Karavank, ki se na njenem severnem delu vijejo od vzphoda proti zahodu.

Savinjska dolina se zaključi s tremi čudovitimi dolinami, med katerimi po obiskanosti izstopa Logarska dolina. Greben Olševe je kot nekakšna razgledna ploščad za ogled dolin, ki se goboko zajedajo v osrčje drugega najvišjega gorovja pri nas.

Olševa pa poleg izjemnih razgledov na svojih pobočjih skriva še Potočko zijalko (ali zijavko), jamo, ki je največje arheološko najdišče kosti jamskega medveda in orodij, piščalk in ostalih ostankov pračloveka. Vhod v jamo je precej velik in je dobro viden tudi iz Solčavske panoramske ceste, če pa imamo ostro oko, pa ga je moč videti tudi iz Logarske doline.

Olševa in Potočka zijalka:

  1. Izhodišče za Olševo in Potočko zijalko
  2. Razgledi z Olševe
  3. Potočka zijalka najdbe
  4. Solčavska panoramska cesta
  5. Zaključek

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za podobne izlete v tem delu Slovenije, vam predlagam, da si preberete članke z naslovi Izlet v Logarsko dolino, Kam v hribe za vikend, Menina planina, sicer pa boste v članku Izleti po Sloveniji našli še več predlogov za uživanje v naravnih in kulturnih znamenitostih naše lepe dežele.

1. Izhodišče za Olševo in Potočko zijalko

Olševa je 5 kilometrov dolga grebenska gora, na katerem je več vrhov, najvišji med njimi, Govca se dviga 1929 metrov nad morjem. Olševa je danes mejna gora in po njenem vrhu poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. V preteklosti pa je bila gora povsem Slovenska in je njen greben predstavljal mejo med Koroško in Štajersko pokrajino.

Glede na to, da je Olševa izjemno razgleden vrh in da v lepem vremenu ni posebaj težko dostopna, je temu primerno veliko tudi izhodišč. Na goro se lahko podamo iz vseh smeri, a najbolj priljubljena izhodišča so vzdolž panoramske ceste, ki nas pelje iz Pavljičevega sedla po južnem pobočju Olševe do Solčave, kjer se ponovno pridružimo glavni cesti skozi Savinjsko dolino.

Večina obiskovalcev Potočke zijavke in Olševe se za vzpon zapelje do turistične kmetije Rogar, ali pa do cerkvice Svetega Duha pri turistični kmetiji Strevec, kjer hranijo tudi nekaj kosti jamskega medveda, ki jih je pred leti v jami našel gospodar kmetije.

Izhodiščečas vzpona do Potočke zijavke /
zahtevnost poti
čas vzpona na Olševo (Govca) /
zahtevnost poti
višinska razlika Potočka zijavka oz. Govca
Turistična kmetija Rogar1 ura / lahka pot2 uri 10 min / zahtevna pot420 oz. 720m
Sveti Duh1 ura 10 min / lahka pot2 uri 20 min / zahtevna pot420 oz. 720m

2. Razgledi z Olševe

Olševa je izjemen razgledni vrh! Predvsem pogreli proti zgornji Savinski dolini, Matkovem kotu in Logarski dolini so dih jemajoči. Seveda pa svoje doda tudi kulisa najvišjih vrhov Kamniško-Savinjskih alp.

Če se boste odločili in pot proti vrhu Olševe začeli nekje vzdolž panoramske ceste, potem boste prvih razgledov deležni že ob samem štartu. Nato nas pot pelje po zračnem in gostem gozdu, ki pa ga prekine nekaj posek, kjer je moč uživati v razgledih na Alpe.

Nov lep razgled se nam odpre, ko pridemo do vhoda v Potočko zijalko. Ambient impresivnega vhoda v slovito jamo, čudovita travnata preproga pred jamo in na drugi strani izjemni razgledi daleč na okoli bodo malokoga pustili ravnodušnega.

Višje od vhoda v jamo se dvignemo nad gozdno mejo in celotno pobočje, ter predvsem greben, ter vrhovi so “razgledne” ploščadi, kjer lahko uživamo vsako sekundo našega pohajkovanja po tej priljubljeni gori. Mislim, da boste ob ogledu spodnjega videa videli več, kot pa če vam jaz skušam razglede opisati z besedami.

3. Potočka zijavka najdbe

Prvi arheologi so Potočko zijalko obiskali že pred skoraj 100 leti. Kmalu se je razvedelo, da jama v sebi skriva številne zanimivosti. V jami so v vseh dozdajšnih raziskovanjih našli številne ostanke okostij različnih jamskih medvedov, poleg tega pa naj bi v jami našli še okostja vsaj 40ih različnih živalskih vrst.

Prav posebno poglavje v odkritjih, ki so jih številni raziskovalci našli v dobrih 100 metrov dolgi jami, pa so ostanki praljudi. V jami so našli vsaj 20 različnih kurišč, ki nakazujejo, da so v jami izvajali različne obrede. Našli so tudi 121 koščenih konic, pa preko 50 kosov kamnitega orodja, 8 koščenih piščali in še številne druge ostanke, ki so jih za seboj pustili nekdanji prebivalci teh krajev.

Žal je večina teh najdb, ki so jih izkopali med obema vojnama, končala v ruševinah Celja, ki so ga zavezniki bombardirali med 2. Svetovno vojno. Kot omenjeno že zgoraj, lahko nekaj kosti jamskega medveda vidite tudi v turistični kmetiji Strevec, neposredno ob cerkvi Svetega Duha na panoramski cesti.

4. Solčavska panoramska cesta

Solčavska panoramska cesta je speljana po južnem pobočju gore, ki jo danes spoznavamo. Pot, ki je speljana mimo številnih turističnih kmetij, ki na pobočjih Olšave že stoletja sobivajo z naravo in izkoriščajo, danosti, ki jim jih le-ta ponuja.

Vzdolž panoramske ceste so marljivi Solčavci postavili nekaj zelo lepih razglednih ploščadi z različnimi opisi. Cesta je v zadnjih letih močno pridobiva na priljubljenosti predvsem pri kolesarjih, ki jim pomaga električni pogon. Sicer pa je cesta od sredine pomladi pa do zgodnje jeseni zelo oblegana, še posebaj ob koncih tedna, ko so turistične kmetije zasedene do zadnjega stola.

Poleg osupljivih razgledov, gostoljubnih turističnih kmetij pa lahko na panoramski cesti obiščemo še izvir kisle vode, ter uživamo v neokrnjeni naravi.

5. Zaključek

Zgornja Savinjska dolina v kombinaciji z ostalimi dolinami, slapovi, vrhovi in vsem ostalim, kar ponuja izjema narava v tem delu Slovenije, je zagotovo ena od najboljših idej za izlet, pa neglede na to, ali želite na izlet peljati družino, partnerja, prijatelje ali pa se na izlet podajate sami. V vseh primerih boste brez težav našli številne naravne in kulturje znamenitosti, ki bodo vaš izlet naredile nepozaben.

Pojdite Vnaravo, raziskujte in uživajte vsak trenutek vašega življenja!

Dodaj odgovor