Predjamski grad

Predjamski grad

Predjamski grad je eden od krajev, ki v meni vedno prebudi miselne procese o tem, kako je bilo živeti v takšnem gradu, kako je nekdo sploh dobil idejo postaviti grad na takšnem kraju, kako je bilo Erazmu Predjamskemu med tem, ko je vojska oblegala njegov grad več mesecev in tudi kakšen človek moraš biti, da izdaš svojega “gospodarja” ali delodajalca nasprotnikovi vojski…

Predjamski grad je bil prvič omenjen že v 13. stoletju in skozi čas se je grajsko poslopje spreminjalo, povečevalo in posodabljalo. Višek slave je Predjamski grad doživel prav z vitezom Erazmom Predjamskim. Skozi stoletja pa je grad zamenjal veliko lastnikov. Konec 2. Svetovne vojne je bil grad nacionaliziran, tako da je še danes v državni lasti in ima status spomenika državnega pomena. Predjamski grad je razglašen za enega od 10ih najbolj osupljivih gradov na svetu, vpisan pa je tudi v Guinesovo knjigo rekordov.

V kolikor iščete še več podobnih izletov vam predlagam, da si preberete članke z naslovi Postojnska jama, Znamenitosti Idrije, Kam v Kočevju, Izlet na Dolejsko, Znamenitosti Kobarida in kam na izlet v Osrednji Sloveniji. Drugače pa lahko vse izlete najdete pod zavihkom Družinski izleti.

Zgodovina Predjamskega gradu

Kot sem omenil že v 2 odstavku se Predjamski grad v zapisih prvič omenja v 13. stoletju, natančneje leta 1274. Sprva je bil grad zgrajen zgolj okoli velike udolbine v skalnati steni in šele v 16. toletju so grad dogradili. V tem obdobju je grad dobil tudi renesančno podobo.

Grad je bil do konca 2. Svetovne vojne v zasebni lasti, od tedaj naprej pa je grad nacionaliziran in je v lasti države. Med 2. Svetovno vojno je bilo v gradu prisotno gibanje NOB, v njem pa je delovala tudi partizanska tiskarna.

Grad je bil kmalu po vojni preurejen v muzej in tako je še danes.

Ogled predjamskega gradu

Predjamski grad je odprt vse dneve v letu, svoja vrata odpre ob 10.00, kako dolgo so vrata odprta za obiskovalce pa je odvisno od dela leta. V poletnem času je grad odprt vse do 18. ure, v zimskem pa do 15. ure, tiste mesece vmes pa do 17. ure. So pa precej prilagodljivi, tako da ob večjih praznikih, ali ob pričakovanem povečanju obiska vrata gradu ostanejo odprta dlje časa.

Predjamski grad urnik

MeseciUrnik Predjamskega gradu
Jan, feb, mar, nov, dec10.00 – 15.00
April, maj, jun, sep, okt10.00 – 17.00
Jul, avg10.00 – 18.00

Predjamski grad cenik

Predjamski gradCena ogleda Predjamskega gradu
Odrasli16,9€
Dijaki in študentje 16 – 25 let13,5€
Otroci 6-15 let10,1€
Otroci do 5 let (zavarovanje)1€
Najbolj se vam splača kupiti kombinirane vstopnice v katerih je še obisk Postonjske jame, ali jame pod Predjamskim gradom…
https://youtu.be/sYnXZpsktvI

Muzej v Predjamskem gradu je urejen in speljan po (kolikor se le da) krožni poti, kjer si na poti navzgor ogledujemo stvari na desni strani, na poti navzdol pa smo ponovno na naši desni strani.

V gradu so sobe urejene tako, kot naj bi bile v času, ko je bil grad v uporabi, razstavljenih pa je tudi kar nekaj replik predmetov iz takratnih časov, predsem orožja, ščitov…V gradu ni veliko originalnega pohištva in ostalih podobnih stvari, saj vlaga naredi svoje.

Ob vstopu v grad dobimo okoli vratu predvajalnik na katerem je posneto gradivo o različnih prostorih v gradu, njihovih namembnostih, izvemo tudi številne podrobnosti iz zgodovine gradu, lastnikih in še in še.

Meni osebno so takšni avdio posnetki odlična popestritev ogleda najrazličnejših muzejov, zbirk… saj dodajo zgodbe in znanje, ki so na posnetkih, celotnemu ogledu dodaten smisel in obiskovalec od ogleda dobi mnogo več, kot bi sicer.

Predjamski grad je zares enkraten, tudi tehnične rešitve, ki so jih imeli za zbiranje pitne vode, pa seveda skrivni rov, ki je skozi jamo za gradom vodil nad grad in na površje, zgodba o neubogljivemu vitezu Erazmu, razgled s teras v gradu, jamski del gradu… človek se prav vpraša, kako so vse to naredili, konec koncev, kako so tak grad spoh sedizali, na takšni steni, brez odrov, dvigal… neverjetno!

Glede na to, da je grad zelo priljubljena turistična točka, večina pa ne uživa v gneči in trušču, vam svetujem, da grad obiščete izven sezone, v kolikor pa ga boste obiskali v sezoni, pa to storite bolj zgodaj, saj večji naval turistov navadno pride po 12. uri…

Jama pod Predjamskim gradom

Jama pod Predjamskim gradom je skoraj 18 kilometrov dolg jamski sistem, ki je eden najdaljših jamskih sistemov nasploh v Sloveniji. Za Postonjsko jamo, ki je še okoli 5 kilometrov daljša, pa je to druga najdaljša turistična jama v Sloveniji.

Ogled jame pod Predjamskim gradom je veliko manj priljubljen, kot ogled Postonjske jame, a jama ki je “zgrajena” v treh etažah je podobno, kot Postonjska jama prava paša za oči. Bo pa ta ogled jame veliko bolj pristno jamarski, saj se ne boste sprehajali le pourejeni betonski potki, ampak vas čaka tudi blato…

Obisk jame je mogoč v poletnem času, ko netopirji, ki prezimujejo v jami, zapustijo svoja prezimovališča. Sicer pa je jama zelo raznolika, vse od blatnih delov, do izjemnih kapnikov, jezerc, potočkov, ogromnih dvoran, nanosov blata… V kolikor uživate v sprehodih v podzemlju, vam bo jama pod Predjamskim gradom zagotovo zelo všeč.

Zaključek

Sam sem Predjamski grad obiskal v mrzlem in deževnem majskem dnevu. Dan je bil kot naročen za ogled podzemlja, muzejev in drugih zanimivosti, ki so neodvisne od vremena. Seveda pa si lahko obisk gradu popestrite tudi s skokom v naravo. V bližini je kar nekaj takšnih točk, vse od Cerkniškega jezera, Rakovega škocjana, Nanosa, Grmade nad Planinskim poljem, Slivnice

Imejte lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja