Šmarna gora – Ljubljanska “romarska” pot

Šmarna gora

V kolikor za Šmarno goro še niste slišali, potem zares ne vem kje živite, če ne drugega, bi jo morali poznati zaradi slavnega škandala Šmarna gora, ki je razklal našo nogometno reprezentanco na Mundialu leta 2002 v Južni Koreji. No, šalo na stran, Šmarna gora je najslavnejša in najbolj obiskana gora v Sloveniji.

Na Šmarno goro vodi več kot ducat poti, le-te pa imajo izhodišča na vseh straneh slavnega hriba. Ker je poti zares veliko, je začuda na Šmarno goro mogoče iti po poti, kjer ste praktično sami celotno pot, lahko pa si izberete eno od bolj priljubljenih vzponov in na poti proti vrhu srečate polovico Ljubljane. Lahko si izberete izjemno enostavno pot, ki je primerna pratkično za vsakogar, na vojo pa vam je tudi “plezalna” pot, ki vodi prek Grmade in pri kateri si boste morali pri vzponu pomagati tudi z rokama.

Danes vam bom odgovoril na nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj, kar se tiče Šmarne gore, na vrh se bomo podali po 7ih priljubljenih poteh iz vseh strani hriba, povedal vam bom kje lahko parkirate in s čim vam bodo postregli v gostinskem lokalu z najlepšim razgledom na Ljubljano.

Šmarna gora parkirišče

Glede na to, da na Šmarno goro vodijo poti iz vseh strani hriba, je seveda tudi parkirišč, kjer lahko pustite svojega jeklenega konjička par precej. Glavno parkirišče se je pred nekaj leti uredilo z zapornicami, tako da je za postanek potrebno plačati (60 centov za prvi 2 uri, nato pa 60 centov na uro). V Pirničah, pri bivši diskoteki Lipa, pa boste za parkiranje na urejenem parkirišču plačali 2€. Na nekaterih izhodiščih pa je še vedno moč parkirati brezplačno.

V kolikor ste malce iznajdljivi, boste parkirni prostor našli tudi še kje drugje. Številni obiskovalci parkirajo tudi pred bližnjo trgovino in nakup v njej združijo še s sprehodom. V kolikor ne marate plačjivih parkirišč, je veliko brezplačno parkirišče pri policijski šoli le nekaj 100 metrov stran. Najtežje boste brezplačno parkirišče našli v Vikrčah, a tudi tam se da. Ne bodite pa preveč iznajdljivi in ne parkirajte po travnikih, zasebnih parkiriščiš in mestih, ki niso namenjena vašemu jeklenemu prijatelju.

Pa poglejmo izhodišča in parkirišča, ter koliko časa se hodi na Šmarno goro:

ParkiriščeKoordinateČas hojeCena parkiranja
Tacen46.1182, 14.461560 min0,6€ / 2 uri
Pirniče46.1356, 14.445155 min2€ / dan
Kadetska šola46.1204, 14.454855 minbrezplačno
Šmartno46.1242, 14.476345 minbrezplačno
Povodje46.1454, 14.473790 minbrezplačno
Najbolj priljubljena parkirišča za napad Šmarne gore

Šmarna gora poti

Če sem štel prav, se lahko na Šmarno goro vzpnemo po kar 23ih označenih poteh, ob tem pa je vsaj še nekaj poti tudi neoznačenih. Zaradi vseh poti, ki se med vzponom proti vrhu tudi prepletajo, je dostikrat težko reči oz. opisati določeno pot. A nič zato, glavno je, da pridete do vrha, da pri tem uživate, po možnosti vidite čudovite razglede z vrha in po poti srečate prijatelja/prijateljico, ki je že dolgo niste videli.

Velika večina poti se začne na 5ih izhodiščih, ki so v zgornji tabeli, potem pa morate vedeti kam zaviti, v katero ulico, da boste prišli na želeno pot.

Kot sem obljubil že zgoraj, se bomo danes do vrha sprehodili po 7ih različnih poteh, katere sem na hitro opisal, dodal pa sem jim tudi zemljevide.

Policijska akademija – Šmarna gora

V kolikor ne veste kje je bivša kadetska šola v Tacju, vam povem, da google zagotovo ve. A vseeno za tiste, ki raje preberete opis… Če prihajate iz gorenjske avtoceste, se za tunelom (iz Gorenjske strani pred tunelom) usmerite na izvoz in nadaljujete desno proti Tacnu. Ko boste ob koncu dolge ravnine prečkali Savo, pri glavnem parkirišču, ki je plačljivo zavijete levo in po slabih 100 metrih, ko glavna cesta zavije levo, vi nadaljujete naravnost na stransko cesto, ki vas bo po nadaljnih nekaj 100 metrih pripeljala do konca hiš, tam pa se začne drevored in parkirišče.

Bodite obzirni do tukajšnjih stanovalcev in avto pustite tam, kjer mu je mesto. Za začetek poti, se boste morali sprehoditi nekaj 10 metrov nazaj v smer iz katere ste prišli in nato po makadamski cesti (levo) krenili proti vzpetini.

Ta pot mi je všeč, saj imaš pribljižno 500 metrov sprehoda po ravnem, ravno toliko, da se telo malce zbudi in da ga po celodnevnem sedenju v pisarni ne šokiramo takoj s strmino. Po prihodu v gozd boste takoj prišli na križišče in neglede na to, katero pot boste izbrali, vas bo le-ta pripeljala do vrha. Proti vrhu boste gotovo prišli še na vsaj 6-10 manjših ali pa včjih križan poti, v kolikor se boste držali lepo uhojenih in po možnosti še označenih poti, potem ste na pravi poti.

Ob spustu v dolino, pa boste morali biti malce bolj pazljivi kam zavijete, saj si verjetno ne želite, da pridete v dolino na drugem koncu hriba. 🙂

Na drugi karti si lahko pogledata predlog poti iz istega izhodišča, le da se tokrat proti vrhu sprehodimo po poti čez Spodnjo Kuhinjo, prek Rokarske poti do Partizanske poti in iz nasprotne strani pridemo na vrh Šmarne gore. Seveda lahko poti po želji kombinirate, v kolikor ste pri moči, lahko po potkah okoli celotnega hriba krožite gor in dol in si tako podaljšujete pot in nabirate višinske metre.

Tacen (glavno parkirišče) – Šmarna gora

Kljub temu, da je Šmarna gora priljubljen vzpon z vseh stranim, pa je Tacen, predvsem to “glavno parkirišče” tista najbolj oblegana točka za štart hoje proti vrhu. V kolikor se boste odločili in avto parkirali na urejenm parkirišču Meste občine Ljubljana, boste za to plačai 60 centov za prvi dve uri, v kolikor pa se boste znašli kako drugače, pa tudi vredu.

Od parkirišča se sprehodite kakšnih 100 metrov po cesti proti Pirničam, na prvem križišču pa zavijete desno v ulico, ki vas bo po naslednjih cca 300 metrih pripeljala do konca naselja oz. do vznožja vzpona. Pot, ki sem vam jo vrisal na spodnji karti je verjetno najbolj priljubljena od vseh poti na Šmarno goro. Predvsem v lepih popoldnevih med tednom in lepih vikendih se tu proti vrhu skoraj da valijo procesije sprehajalcev. Malce pretiravam, a ne kaj dosti.

Še posebaj veliko ljudi pa je potem od sedla, ki ga dosežemo kakšnih 80 višinskih metrov pod vrhom in kjer se združi večina poti iz vseh strani Šmarne gore in Grmade. Od tu naprej pa je precej živahno navadno tudi med tednom.

Pirniče – Šmarna gora

Če izvzameno Tacen in njegovi dve izhodišči, so drugo izjemno priljubljeno izhodišče za sprehod na najbolj oblegan Ljubljanski vrh, Pirniče. V zgornjem besedilu, ko smo govorili o parkiriščih sem Pirniče in parkirišče pri bivši diskoteki Lipa že omenil. V kolikor ne želite plačevati 2€ za parkiranje svojega vozila, se mimo parkirišča zapeljite do gozda, tam boste skoraj zagotovo našli primeren prostor, kjer boste lahko varno in brezplačno pustili svoje vozilo.

Podobno, kot vse ostale poti, je tudi pot iz Pirnič izjemno dobro uhojena in tudi označena, tako da praktično ni možnosti, da bi na poti proti vrhu kam zašli. Pot se nekajkrat križa s cestro, ki jo lastniki gostinskega objekna na vrhu uporabljajo za oskrbovalno pot, a po sami cesti se ne sprehajamo prav dolgo. Večno bomo opravili po slikovitih gozdnih stezicah, ki so mestoma tudi precej strme.

Na sedlo se bomo sprehodili po cesti, saj se gozdna stezica prikluči cesti nekje pod vrhom Grmade, nato pa nas cesta odpelje proti sedlu in vrhu Šmarne gore. To je verjetno ena od poti, ki je najbolj primerna za družinske sprehode (roko na srce, za to so primerne prav vse), pa tudi v dežju oz. blatu se lahko preusmerite na cesto in se vam ni potrebno utapljati v blatu, ki pogosto seže tudi do gležnjev.

Šmartno – Šmarna gora

Večina, ki se Šmarne gore loti iz Šmartnega, za svoj vzpon uporabi Partizansko pot. Ta pot je poleg tiste “plezalne” prek Grmade verjetno najbolj direktna, oz. strma pot proti vrhu. To je tudi pot, ki ni tako močno oblegana in si jo pogosto privoščijo tisti, ki želijo hitro rekreacijo v naravi, brez gneče. To pot sem prehodil le 3x, modra 4x, vedno v družbi prijatelja Samota, ki pot redno uporablja in pravi, da nikoli ni prav hude gneče, tudi v dneh, ko je zgoraj vse zabito in od sedla proti vrhu hodijo kolone ljudi, je Partizanska pot razmeroma prazna.

Partizanska pot je poleg poti iz Povodij, edini predlog poti, ki vas ne bo peljal preko sedla med Grmado in Šmartno goro, ampak boste na vrh prišli iz severne strani, na drugi strani cerkve, kot je to “običajno”.

Seveda se lahko tudi iz Šmartnega na vrh podate prek sedla, le po potkah se držite bolj levo in kmalu boste prišli na bolj obljudene dele hriba.

Povodje – Šmarna gora

Najdaljša in verjetno tudi najbolj ostamljena pot danes pa bo ta, ki jo bomo začeli v gozdičku ob prvem počivališču na Gorenjski avtocesti. Ta pot mi je izjemno všeč, saj je zelo razgibana in raznolika.

Začetek poti je po ravnini, sledi celo kratek spust do potoka Gračenica, ki skupaj s potokom Mlaka na mestih poskrbi za pravo močvirje z blatom in roji komarjev. Prav zaradi slednjih ta pot ni najbolj primerna v pozni pomladi, ali zgodnjem poletju, ko so roji komarjev najbolj številčni. V kolikor ste hitri in boste pot opravili brez postankov to ne bo težava, a pri družinskih sprehodih navadno ni tako.

Kakšnih 100 metrov po tem, ko prečkamo Gračenico, se bomo sprehodili še preko travnika pod dalnovodi, od tu naprej, pa bomo sprva zložno, nato pa vedno bolj strmo zagrizli v pobočje Šmarne gore. Na vrh bomo prišli pri fitnes napravah na prostem, tako da, če vam bo ostalo še kaj energije, boste lahko še malce potelovadili.

Vikrče – Šmarna gora

Za konec pa sem prihranil še vzpon iz Vikrč, ki ga sicer lahko opravite vsaj na 3 različne načine, tako da Grmado obidete po desni strani, po levi strani, ali pa greste preko nje. Na spodnjih zemljevidih so označene vse tri poti, le da sem na tisti, ki predlaga vzpon prek Grmade za sestop uporabil pot, ki sicer Grmado obide po levi strani.

Vse te poti so izjemno luštne, ne preveč obljudene in precej različne. Pot, ki Grmado obide po desni strani (gledano navzgor) je izjemno primerna v hladnejših delih leta, saj boste ves čas na sončni strani hriba in vas bo med vzponom in spustom sonce prijetno grelo, med poletno vročino, vam za vzpon raje svetujem vzpon prek Grmade in spust po levi strani navzdol.

Pot prek Grmade je sicer najbolj naporna izmed vseh, saj boste premagali tudi največ višinskih metrov, je pa to tudi pot, ki je najbolj radodarna z razgledi. Že med vzpenjanjem na Grmado, se nam nekajkrat ponudijo pogledi na strugo reke Save in Pirniče. Z vrha Grmade pa se nam odpre zares čudovit pogled porti južnem delu Ljubljanskega barja in vrhovom, ki se dvigajo nad njim.

Šmarna gora občina

Glede na to, da živimo v zelo čudnih časih, je zelo pogosto vprašanje, ki se pojavlja tudi v kateri občini leži Šmarna gora. Veliko pohodnikov, ki se bojijo kazni ob morebitnem prečkanju občinskih mej v času zapore gibanja znotraj le-teh, je v zadnjem letu iskalo odgovor na to vprašanje.

Vrh Šmarne gore je v Mestni občini Ljubljana. Občinska meja z Medvodami pa je postavljena nekako tako, da je okoli 1/3 celotnega griča v Medvodah, okoli 2/3 pa v Ljubljani. Povedano drugače, Pirniče so še v Medvodah, med tem ko je Tacen že v Ljubljani. Neverjento s čim se moramo ukvarjati v letu 2021!

Zaključek

Šmarna gora skupaj z Grmado sta zelo zanimiva vrhova. Ravno prav visoka, da se človek dodobra spoti in prediha svoja pljuča, po drugi strani pa ravno prav nizka, da nanjo z malo truda zlezejo tudi otroci in tisti, ki niso v prav zavidjivi telesni kondiciji. Pika na i pa je to, da oba vrhova ponujata izjemno lepe razglede, ki jih premore malokateri vrh okoli Ljubljanske kotline. Ne smem pa pozabiti tudi na gostinsko ponudbo, ki je na Šmarni gori bolj na nivoju trgovskih centrov, kot pa planinskih koč, tako da bo vsakdo našel nekaj zase.

Neglede na to, zakaj se boste odpravili na Šmarno goro in Grmado, vam želim varen korak in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor