Soška pot – spoznajte smaragdno reko od blizu

Soška pot

O Trenti in njenih znamenitostih sem na tem blogu že pisal. Ob pisanju bloga z naslovom Trenta znamenitosti, sem imel občutek, da bom s tistim blogom, v katerem sem opisal 5 izjemnih znamenitosti, ki jih skriva Trenta, zaključil z raziskovanjem Soče in stvari, ki jo obkrožajo v njenem zgornjem toku. A Trenta nam je z malo truda pripravljena pokazati še veliko več. Zato sem se odočil in se po Soški poti sprehodil od izvira Soče pa do sotočja Soče in Lepene ob koncu Velikih korit.

Soška pot je ena najbolj obiskanih in priljubljenih poti v slovenskih alpah. Pot sicer poteka od izvira Soče v zadnji Trenti, pa vse do Bovca. Če se podate na to pot, boste morali prehoditi 25 kilometrov po lepih in urejenih planinskih poteh. Velika večina poti poteka zelo blizu Soče, nekajkrat pa se le-ta malce oddalji od smaragdne reke, a le za kratek čas.

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za izlete v Goriški regiji, vam predlagam, da si pogledate članeke z naslovi Kam v BovcuLog pod MangartomKam v KobariduTolmin znamenitosti in Bovec znamenitosti. Še nekoliko nižje ob Soči pa vas vabim še na izlet po Goriških brdih, ter v Baško grapo, ter Idrijo. V vseh teh člankih imate dovolj predlogov za nekaj dopustov na severnem Primorskem. Povabim pa vas še na Krnsko jezero, ki je ena najbolj priljubljenih točk v naših gorah.

Potepanje ob Soči

Soška potOsnovni podatki
Čas hojeokoli 5 ur
Dolžina poti17 kilometrov
Zahtevnost potilahka pohodniška pot
Višinska razlika– 750 metrov in + 250 metrov
Izhodiščeparkirišče pri koče pri izviru Soče (46.4092, 13.7256)
Priporočljiva obutevšportna pohodniša obutev
Primerno za psada
Vztopninabrezplačno
Parkirninabrezplačno

Danes se ne bomo podali na celotno Soško pot, ampak bomo pot zaključili pri Velikih koritih Soče. To je okoli 2/3 celotne poti, oz. povedano drugače, okoli 17ih kilometrov poti. Z Mitjem sva izbrala lažjo različico poti in se na pot podala pri izviru Soče, tako da sva se večino poti spuščala, a se ob poti navzdol vseeno nabere tudi kar nekaj vzpončkov.

Preden se podate na Soško pot je dobro, da se logistično zorganizirate, tako da vas nekdo zapelje do izhodišča, med tem, ko vas vaš avto čaka na cilju, ali pa obratno, da se z avtom zapeljete do izvira Soče in vas nato iz cilja nekdo zapelje do izhodišča. V poletnih mesecih bo to precej lažje, saj iz Bovca pa do Kranjske gore vozi redna avtobusna linija, ki vas zapelje v neposredno bližino izvira Soče. Povezavo do urnika imate tukaj. Z Mitjem sva se organizirala tako, da je njegov avto služil za prevoz do izvira, moj pa je čakal pri koritih. Seveda se lahko poslužite tudi starega dobrega štopanja, glede na izkušnje, vam prav dolgo ne bo treba čakati, da vas nekdo pobere.

Kako zahtevna je Soška pot

Celotna trasa Soške poti je tehnično gledano precej enostavna. Verjetno je najbolj zahtevna prav na začetku, v delu, ko se vzpnemo do izvira Soče, na tem delu je tudi struga Soče najbolj divja. Kasneje, v vasi Trenta se dolina precej poravna in s tem tudi pot ob Soči. Seveda je prek celotne trase potrebna previdnost, predvsem pri hoji prek korenin in kamenja, še posebaj, če je pot vlažna, a je kljub temu trasa primerna praktično za vsakogar, ki je zmožen hoditi po naravi.

Posebna previdnost je potrebna ob prečkanju ceste, oz. na delih trase, ki je speljana po cesti (teh odsekov je le za nekaj 100 metrov). Povsem ob koncu poti, na odseku, ki vas popelje prek Velikih korit Soče bo potrebna posebna previdnost. V kolikor boste korita obšli po glavni poti, potem boste imeli od korit bolj malo, zato se večina poda na manjše potke, ki so bližje samih korit, a je tam pot ožja in mestoma tudi bolj izpostavljena. Še posebaj bodite previdni, v kolikor bodo vaše noge že utrujene in manj ubogljive, kot ob pričetku pohoda.

Kako dolga je Soška pot

Kot sem omenil že zgoraj, je celotna Soška pot dolga 25 kilometrov in za njo boste ob normalnem tempu potrebovali okoli 7 ur hoje (postanki v to niso šteti – v eno smer). Seveda pa lahko pot poljubno prilagodite svojim zmožnostim. Pot je večino časa speljana ob Soči in s tem tudi sorazmerno blizu glavne ceste. Tako, da lahko praktično kadarkoli svojo pot prekinete, dvignete palec in si poiščete prevoz…

Naša trasa poti, do Velikih korit Soče je skrajšana za okoli 2 uri, vendar boste z vsemi postanki za teh dobrih 17 kilometrov vseeno potrebovali okoli 7-8 ur.

Z Mitjem sva se med potjo 2x ustavila na malce daljših postankih, kjer sva se osvežila v Soči, nekaj malega pojedla in se odpravila naprej. Med potjo boste “srečali” tudi nekaj znamenitosti, ki vam bodo “vzele” nekaj dodatnega časa, tako da si to vračunajte v urnik pohoda. Toplo vam priporočam, da se vam na poti ne mudi, saj bodo z “norenjem” tudi čarobnost Soče in ostale znamenitosti izgubile velik del lepot.

Znamenitosti ob Soški poti

  • Izvir Soče

Glede na to, da se bomo sprehodili ob najlepši reki v Sloveniji, ni nič čudnega, da lahko pričakujemo kup lepot, ki nam bodo še polepšale že tako čudovit dan.

Prva izmed znamenitosit na poti proti Velikim koritom Soče se nahaja na samem začetku poti. Pravzaprav bomo morali za to znamenitost kreniti v nasprotno smer našega pohoda. Izvir Soče je namreč od parkirišča pri koči pri izviru Soče oddaljen okoli 15 minut hoje. To je tudi tehnično najbolj zahteven del poti. Zadnjih nekaj metrov je namreč opremljenih z jeklenico, a verjamem, da povprečnemu pohodniku, ki želi premagati Soško pot, to nebi smelo povzročati posebnih težav.

Več o izviru Soče si preberite na povezavi.

  • Kugyjev spomenik in koraita Mlinarice

Med spustom proti vasi Trenta nas smerokazi povabijo do spomenika Julijusa Kugyja, ki je postavljen na 48. serpentini na cesti proti Vršiču.

Nekaj minut nižje pa se boste lahko sprehodili še do pomola, kjer boste lahko občudovali začetek enih najbolj veličastnih korit pri nas, korit Mlinarice.

Več o Kugyju in koritih Mlinarice si preberite na povezavi.

  • Botanični vrt Julijana

Botanični vrh Julijana je največji alpski botanični vrt v Sloveniji, v svoji zbirki imajo okoli 700 različnih vrst rastlin. Vrt pa leži le kakšnih 300 metrov od korit Mlinarice. Več o vrtu si lahko preberete tukaj.

  • Skalnati podori

Nekaj prek sredine naše poti proti Velikim koritom Soče se bomo sprehodili mimo nekaj ogromnih skal, ki “ležijo” po travniku in opozarjajo na to, da je tudi neživa narava še kako živa. Narava v teh koncih se spreminja iz leta v leto. Predvsem je pod strmimi stenami vršacev pestro v zimskem času, ko mestoma snežni plazovi prihrumijo v dolino in s seboj prinesejo številna drevesa, skale in vse kar jim stoji na poti.

Skale, ki krasijo travnike ob soški poti so na “svojem” mestu že dolgo. Največjo izmed njih, pa danes uporabljajo športni plezalci, kot poligon za športno plezanje.

  • Mala korita Soče

Mala korita Soče so naslednja od naravnih znamenitosti, ki jim bomo priča ob našem pohajkovanju ob reki Soči. Mala korita so dolga okoli 150 metrov in globoka do okoli 6 metrov. Na svojem najožjem delu levi in desni breg Soče loči le slab meter. To je tudi najožji del struge več, kot 125 kilometrov dolge reke. V prvih nekaj metrih korit je moč prek soče dejansko stopiti.

So pa Mala korita Soče tudi precej priljubljeno kopališče. V sredini korit je voda dovolj globoka in mirna, da se ob normalnem vodostaju lahko vržete v vodo in nekaj 10 metrov kasneje tudi varno izstopite. Ob koncu korit se v čudovitem sotočju v Sočo izlije potok Vrsnik, ki je nekaj 100 metrov višje v svoji strugi izdolbel okoli 10 metrov globoka korita, ki pa so težje dostopna.

  • Velika korita Soče

Poleg samega izvira Soče so Velika korita gotovo najbolj obiskana znamenitost, ki nam jo postreže Soča med potjo do Bovca. Velika korita Soče so med najdaljšimi koriti v Sloveniji. V dolžino merijo okoli 800 metrov in v normalnem vodostaju Soča teče tudi do 15 metrov globoko. V močnem pomladanskem deževju, pa so lahko korita napolnjena praktično do vrha.

Korita so po skoraj celotni dolžini dostopna sprehajalcem in ponujajo zares veličastne poglede na globoke tolmune in izjemne stvaritve, ki jih je Soča v tisočletjih pustila v skalnatih stenah. Poseben pečat pogledom dajejo manjši potočki, ki iz desnega brega korit padajo v Sočo v obliki manjših slapov, curkov, kapljic…

Ob koncu korit je verjetno najbolj priljubljeno kopališče na celotnem 128 kilometrskem toku Soče. V poletnih mesecih se tu zbere po več 100 kopalcev, radovednežev, sprehajalcev… Temperatura vode pa tu tudi v poletni pripeki ne preseže 10°C, zato je skok v vodo še toliko večji izziv. 😀

https://youtu.be/l66bDU_s0OU
Soška pot še v video obliki

Zaključek

Soška pot nam razkriva številne naravne lepote, ki jih iz udobja avtomobila nikoli ne bomo videli. Zato vas zares vabim, da si vzamete čas in spoznate našo najlepšo dolino tudi skozi oči pohodnika. Celotna pot je ena sama dogodivščina. Na poti boste srečali staro in mlado, večina ljudi vas bo pozdravljala z dober dan, a le-ta bo imel bolj nemški naglas.

Poleg že omenjenih znamenitosti, pa se boste na Soški poti obšli kar nekaj kampov, ki so odlična izbira za preživljanje dopustniških dni v objemu narave. Sam sem bil nad storitvami, ki jih nudijo v kampih prijetno presenečen.

Želim vam prijeten dan in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor