Soteska Pekel pri Borovnici- soteska 5ih slapov

Soteska Pekel

Glede na to, da živim v Borovnici, le 5 kilometrov od soteske Pekel, mi lahko verjamete, da jo poznam zelo dobro. Verjetno je to kraj, ki sem ga obiskal največkrat v svojem življenju. V mlajših letih smo sotesko Pekel obiskovali prevsem zaradi tolmunov, ki omogočajo prijetno ohladitev v vročih poletnih dneh, danes pa jo obiskujem zaradi izjemne lepote, miru, odmaknjenosti, čudovite narave in še vedno čudovitih tolmunov z osvežilno vodo.

Soteska Pekel pri Borovnici je od Ljubljane oddaljena le okoli 30 minut vožnje in je ena izmed samo 3 sotesk v Osrednjeslovenski regiji. Poleg Pekla sta to še soteski Kamniške bistrice in Iškega vintgarja. Ob tem pa je soteska Pekel edina turistično prehodna soteska v Sloveniji, kjer je moč v manj, kot eni uri občudovati kar 5 slapov, od katerih so 4 višiji od 16 metrov. Potok Borovniščica med spustom iz Kožlješkega loga proti Ljubljanskemu barju poleg slapov tvori še številne brzice, slapiče in čudovite tolmune.

Skozi sotesko Pekel pri Borovnici se lahko podate po dveh različnih poteh. Celotna pot je odlično vzdrževana in je primerna za vse, ki ste vajeni hoje po zahtevnih planinskih poteh. Med vzponom ob potoku Borovniščica boste premagali okoli 300 metrov višinske razlike in ob zmernem tempu porabili dobro uro časa.

Spoznajte sotesko Pekel pri Borovnici

  1. Izlet v sotesko Pekel
  2. Soteska pekel z otroki
  3. Pekelski slapovi
  4. Kopanje v soteski Pekel
  5. Soteska Pekel pozimi

V kolikor vas zanimajo dodatne ideje za izlet v bližini Pekla, vam predlagam, da si preberte bloge z naslovi Družinski izlet na Bloke in Lož, Kam na izlet v osrednjeslovenski regiji, Hribi v osrednjeslovenski regiji, Vrhovi v okolici Ljubljane in Družinski izlet v okolici Ljubljane.

1. Izlet v sotesko Pekel

Soteska PekelOsnovni podatki za krožno pot
IzhodiščeParkirišče pred sotesko Pekel (45.8962, 14.3789)
Čas krožne turecca 2 uri in 30 min
Dolžina krožne ture6,3 km
Višinska razlika350 metrov
Težavnost potiZahtevna označena pot
Priporočljiva opremaPohodniški čevlji in športna oblačila

Izhodišče za izlet v sotesko Borovniščice se nahaja nekaj 100 metrov za vasjo Ohonica, na robu katere je med drugim tudi izjemno lep prostor za piknike, praznovanja ali zgolj druženja v toplih poletnih dneh. Povezavo do njihove FB strani boste našli TUKAJ.

Parkirišče je bilo v letu 2020 prestavljeno izpred gostišča v Peklu, do mesta, kjer je danes (45.896, 14.3789) (a dostop do gostišča je še vedno mogoče z avtom). Prav tako je skrbnik in urejevalec planinskih poti skozi sotesko, izhodišču primerno prilagodil tudi najbolj priporočljivo in priljubljeno krožno pot skozi stotesko. Tako, da boste pot zaključili v neposredni bližini novega parkirišča.

Predlagam vam, da se skozi sotesko podate v krožni poti, kjer se boste skozi sotesko vzpenjali, spust pa boste opravili preko zaselka Pristava, kjer je pot precej bolj prijazna in manj izpostavljena, kot v soteski sami.

Za ogrevanje boste prvih 300 metrov opravili po cesti, pri gostilni v Peklu, pa bo cesto zamenjala lepo uhojena planinska pot. Sprva se pot še zmerno vzpenja, a se že kmalu po tem, ko boste 2. prečkali Borovniščico kar konkretno postavi po konci in za okoli 20 minut hoje bo pogovor med hojo, zaradi globokega dihanja malce težji.

Slapovi so opisani pod naslednjim podnaslovom, tako da bom tukaj zgolj opisal karakteristiko poti. Do 2. slapu, se boste že dodobra ogreli, tam pa se začne nekoliko tehnično bolj zahtevn del. Če se da, do 2. slapu še priti v obutvi, ki je bolj primerna za sprehod po nakupovalnem centru, kot po planinski poti, pa je od tu naprej stvar precej bolj resna in ob neprevidnem koraku, tudi nevarna.

Od 2. do 3. slapu nas popeljejo sicer izjemno priročne stopnice, ki pa zahtevajo previdnost. Odsek stopnic nas bo spremljal tudi med 3. slapom in križiščem nad njim. tu vas bosta tabli usmerili proti Hudičevemu zobu in 5. slapu, druga možnost pa je, da do 5. slapu pridete preko 4., izbira je vaša.

Sprehod skozi sotesko po krožni poti

Hudičev zob je ogromna skala, na katero se lahko povzpnete in vam ponuja čudovit razgled na sotesko, ki leži pod vami, zaselek Pristava in del Borovniške kotline.

Moj predlog je, da vzpon nadaljujete preko 4. slapu, saj boste videli več izjemnih stvaritev, ki jih je v skali pustil neutruden tok potoka. Po nekaj korakih, kjer bomo lahko ponovno prišli do sape, nas bo pot za dobrih 5 minut popeljala na desni breg Borovniščice in se ponovno strmeje vzpela. Ves čas vzpona proti 4. slapu smo priča izjemno razgibani soteski polni tolmunčkov in lepih kotičkov, kjer lahko postanete in uživate ob žuborjenju vode in prijetnemu hladu soteske.

Pot mimo 4. slapu je tehnično najbolj zahtevna in tudi najbolj izpostavljena, zato vam svetujem, da bodite pozorni na markacije in se držite označene poti. Pot nad 4. slapom ponovno preide na desni breg potoka in nas ob zmernejšem vzponu po dobrih 5ih minutah pripelje do najbolj veličastnega slapu v soteski. 5. slap je tudi zadnji v soteski, a ne zadnji slap potoka. Nekaj kilometrov višje, potok pada še preko enega slapu, a tega bomo pustili za kdaj drugič.

Mi se bomo po desni strani potoka (gledano v smeri toka) vzpeli do tolmuna nad 5. slapom in nato pot nadaljevali proti vrhu soteske. Tu se potok povem umiri in mimo ostankov nekdanjih mlinov nas bo stezica pripeljala do makadamske ceste. Cesti sledimo v smeri Pokojišča, a le do vodnega zajetja, kjer se usmerimo levo, na slabše vidno neoznačeno potko, ki nas bo v naslednjih cca 400 metrih pripeljala do izjemno lepega naravnega bazenčka, ki ga potoku, kot je Borovniščica, lahko zavida marsikatera reka znana po čudovitih tolmunih.

V nadaljevanju bloga bom opisal tudi najbolj primerne točke za kopalne užitke v borovniščici in to je gotovo največji in tudi najbolj primeren bazenček za brezskrbno hlajenje vašega razgretega telesa.

V kolikor vam ni do kopanja, enostavno pot nadaljujete po cesti mimo vodnega zajetja in se okoli 200 metrov višje usmerite desno proti Pristavi in našemu izhodišču. Pot v dolino je lepo označena in tudi dobro urejena. Od Pristave proti našemu izhodišču je pot od leta 2021 speljana po nekoliko drugačni trasi in nas ne pripelje več, do gostišča v Peklu, ampak na cesto pridemo le kakšnih 100 metrov od avta.

2. Soteska pekel z otroki

Pot skozi sotesko pekel je označena kot zahtevna planinska pot. Na nekaterih mestih je pot precej izpostavljena in za nekatere lahko tudi zahtevna. Tudi hoja po stopnicah, predvsem če je vreme vlažno zahteva nemalo previdnosti. A če so vaši otroci vajeni hoje po planinskih poteh, potem tudi vzpon po soteski v Peklu nebi smel biti prehud izziv.

Svetujem pa vam, da se skozi sotesko podate v krožni poti, kot sem jo opisal zgoraj. Saj je za večino ljudi spust po soteski precej bolj zahteven, kot pa sam vzpon. Zato je bolj modro, če spust opraivte prek zaselka Pristava.

Sicer pa so poti skozi Pekel zelo lepo vzdrževane in dobro uhojene. V kolikor vaš otrok ni vajen hoje po planinskih poteh, si lahko sotesko vseeno ogledate do 2. slapu, do tam je soteska namreč enostavno prehodna., pa tudi tretji slap nebi smel biti prevelik zalogaj.

3. Pekelski slapovi

ImeVišinaČas hoje
1. slap5 metrov20 minut
2. slap16 metrov25 minut
3. slap18 metrov30 minut
4. slap17 metrov50 minut
5. slap21 metrov70 minut

Kot omenjeno že v uvodu je Pekel soteska, ki obiskovalca nagradi s številnimi lepotami in s petimi označenimi slapovi, v resnici pa jih je še precej več.

Slap, ki je najbližje začetku soteske (1. slap) je zgolj za ogrevanje. Od začetka soteske je oddaljen le okoli 10 minut hoje. Pot do njega pa tudi ni posebaj zahtevna. Tako da si ga lahko ogledate, tudi če ste v Pekel zašli povsem slučajno in niste prav pohodniško opremljeni. Se pa tu soteska precej zoža in postane zelo živahna.

Naslednji slap, pri katerem se je vredno ustaviti je 2. slap. Le-ta je že pravi lepotec. Visok je 16 metrov in je skrit za previsno steno, na katero nas bodo kasnjeje popeljale stopnice. Od tu pa do križišča nad 3. slapom je soteska izjemno strma in v zelo kratkem času voda premaga več, kot 60 metrov višinske razlike. 2. in 3. slap ločuje le čudovit bazenček, ki je izjemno priljubljena kopalna točka pri okoliški mladini in seveda pri tistih malo bolj pogumnih obiskovalcih soteske.

3. slap ima morda najlepšo kuliso od vseh slapov v Peklu. Predvsem zaradi velikega bazenčka pod njim in mogočnih navpičnih skal, ki ga obkrožajo. Glede na to, da je 3. slap moč doseči v precej kratkem času in da je do naslednjega slapu okoli 20 minut vzpona, se marsikateri sprehajalec odloči, da svoj ogled soteske zaključi na tem mestu. Tako da so zgornji deli soteske veliko manj obljudeni in na 4. in 5. slapu ni nikoli prav posebne gneče.

4. slap je za mnoge najlepši slap v soteski. Prek skalnate police slap namreč prosto pada na veliko skalnato kupolo, pri tem pa premaga 17 višinskih metrov. Nad slapom je potok v skalah izdolbel najgloblje tolmune v celotni soteski. In ravno nad tem delom, pot nad 4. slapom ponovno prečka strugo. Tako, da bo ograja na mostu prišla zelo prav za vse tiste, ki ne marate pogledov z višine.

Moj najljubši del soteske pa je okoli 5. slapu. Poleg tega, da je 5. slap najvišji od vseh slapov, nam ponudi še izjemno kuliso z visoko prepadno steno, ki se dviguje nad slapom. Pod njo je potok izdolbel žleb, po katerem se spušča do tulmuna nad slapom, del vode pa nadaljuje pot po žlebu in tvori širok razpršen 22 metrov visok slap.

Kopanje v soteski Pekel

V soteski se je moč ohladiti na številnih mestih. V kolikor vam je dovolj, da ohladite zgolj svoje noge, je teh mest zares veliko, v kolikor pa želite skočiti v vodo, ali celo malce zaplavati, pa je teh mest nekaj manj. Če se “kopališč” lotimo od parkirišča navzgor, je prvo tako mesto že nekaj metrov nad parkiriščem, kjer se v zadnjih letih ureja prostor za kopališče in druženje.

https://youtu.be/F9NY-Xlst-k
5. slap v zgodnji pomladi

V sami soteski pa je prvi večji bazenček prav tisti največji, pod 3. slapom. V mojih otroških letih je bil to daleč najbolj priljubljen del soteske, kjer smo uživali okoliški mulci. Naslednji primeren prostor za ohladitev je pod 4. slapom, ta bazenček ni prav globok, a dovolj, da se namočite in ohladite.

Pod 5. slapom je tudi bazenček, ki omogoča, da se v njem ohladite. Vendar vam predlagam, da se raje sprehodite nad 5. slap in se vržete v pravi pravljični tolmun z razgledom. Ta bazenček nad 5. slapom je moj najljubši kotiček v celotni soteski. V mlajših letih sem pogosto treniral v Peklu in za trening tekel, oz. kar se je dalo hitro hodil do tolmuna, se tu ohladil in spočil in se nato spustil v dolino po eni izmed poti.

Mimogrede, v kolikor iščete naravna kopališča v okolici Ljubljane, vas vabim k branu članak z naslovom Naravna kopališča v okolici Ljubljane.

Kot pa sem že omenil v zgornjem besedilu, se nekaj 100 metrov nad sotesko nahaja še en čudovit bazenček, ki ga pozna le malo domačinov. Pot do njega sem opisal zgoraj, označena pa je tudi na priloženem zemljevidu. Bazenček v Kožlješkem logu je pravi biser sredi gozda. Ko sem ga pred več, kot 20-imi leti prvič obiskal, sem kar obstal in gledal. Nisem si mislil, da je Otavščica (kakor se tu gori še imenjuje potok) v svojem toku ustvarila takšne mojstrovine.

Temperatura vode v soteski je v poletni pripeki prav prijetna, seže tudi prek 20°C.

Soteska Pekel pozimi

Sotesko Pekel je moč obiskati v vseh letnih časih. Letnemu času je potrebno zgolj prilagoditi opremo, ki jo imate s seboj. Če lahko v suhih delih leta sotesko obiščemo zgolj v športni oz. pohodni opravi, pa je treba pozimi v sotesko vzeti nekaj več opreme.

Če je zima mrzla in bogata s snegom, potem potrebujete za obisk soteske polno zimsko opremo, s cepinom, derezami, priporočljiva pa je tudi čelada. V takšnih zimah soteska praktično v popolnosti zamrzne in slapovi, ter brzice se spremenijo v raj za ledno plezanje.

Običajnim pohodnikom v takšnih razmerah ogled soteske odsvetujem.

Zaključek

Soteska Pekel je za moje oči najlepša soteska v Osrednjeslovenski regiji. Ker je od Ljubljane oddaljena le okoli 30 minut vožnje z avtom, je super izbira tudi za popoldanske skoke v naravo, predvsem v poletnih mesecih, ko so dnevi dovolj dolgi. Soteska je odlična izbira tudi za vse aktivne družine, ki uživate v preživljanju prostega časa v naravi. Je pa soteska primerna tudi za vse tiste, ki slabo prenašate poletno pripeko in se pred njo radi umeknete v hladnejše kotičke.

Kakorkoli že, Pekel vas bo zagotovo navdušil, poskrbite le, da ga boste obiskali ob lepem vremenu. Želim vam prijetno raziskovanje tega Borovniškega bisera in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor