Tromeja, vrh za vse letne čase

Tromeja

V Sloveniji imamo 4 tromeje, od tega sta le 2 normalno dostopni, ena je v Prekmurju, kjer se v Goričkem lahko vzpnemo na hribček, kjer se stikajo meje Slovenije, Madžarske in Avstrije. Več o tem izletu si lahko preberete tukaj. Druga tromeja, ki je lahko dostopna in tudi izjemno priljubljena pri pohodnikih, kolesarjih, smučarjih in tudi sankačih pa je nad Ratečami, kjer se stikajo meje Slovenije, Avstrije in Italije.

Tromeja se nahaja na vrhu 1508 metrov visoke Peči, ki pohodniku ponuja čudovit razgled na dolino Drave, ter na Julijske alpe, Planico in smučišče, ki se iz Avstrijske strani dviga povsem do vrha Peči. Tromeja je izjemno priljubljen in prijeten vzpon za družinske izlete, pa tudi za postameznike. Vzpon je tehnično izjemno enostaven in primeren za vsakogar. Najbolj priljubljeno izhodišče za naskok na Peč so Rateče, idilična vasica, kjer lahko obiskovalec uživa v izjemni gostoljubnosti in okusni kulinariki.

O vzponu na tromejo

  1. Rateče
  2. Rateče – Peč oz. tromeja
  3. Sankanje na tromeji
  4. Tromeja s kolesom ali avtom

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za izlete na Gorenjskem in bližni okolici, vam svetujem, da si pogledte članke z naslovi Mojstrana in dolina Vrata, Bled, Kranjska gora izleti, Visoki Mavrinc in Kam v hribe z otroki. V kategoriji družinski izleti pa boste našli še več idej za podobne izlete po celi Sloveniji.

1. Rateče

Kljub temu, da je izhodišč za vzpon na priljubljen vrh kar nekaj, pa je daleč najbolj priljubljeno izhodišče zadnje naselje na Slovenskem ozemlju pred mejo z Italijo. Rateče so čudovita idilična vas, kjer človek kar začuti dobro energijo in prijaznost domačinov. V vasi je moč najti nekaj odličnih gostilen, ki slovijo po gostoljubnosti in predvsem po odlični kulinariki.

Rateče pa so med drugim tudi ena od vasi z največ sonca v Sloveniji, ob tem pa je vas tudi ena od najhladnejših pri nas. V vasi je poleg gostilen moč najti še številne apartmaje in druge nastanitvene objekte, saj je vas pravi magnet za turiste. V poletnih mesecih so Rateče izjemna izhodišča točka za raznorazne kolesarske in pohodniške ture. Tu imate kot na dlani številne možnosti za družinske sprehode in izlete (Zelenci, Planica, Tamar, Belopeška jezera, Krnica, jezero Jasna, tromeja…), ne manjka pa tudi tistih bolj “zaresnih” tur (Jalovec, Mangart, Mala Mojstrovka, Ponce…).

V zimskem času tu prevladuje pohodništvo in smučarski tek. Tekaške poti so ob ugodnih vremenskih razmerah speljane vse do Kranjske gore, Planice, Tamarja, popeljejo pa nas tudi v sosednjo Italijo. Profil prog je zelo različen in vsakdo bo našel nekaj zase. V Ratečah (v neposredni bližini mejnega prehoda) si je moč izposoditi tudi tekaško opremo.

2. Na Peč – tromejo iz Rateč

Rateče – tromeja Osnovni podatki
Višina1508m
Višinska razlika643m
Čas vzpona1 ura 40 min
Zahtevnost hojelahka pot
Najbolj priljubljeno izhodišče Rateče (46.498, 13.7165)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice (pozimi še derezice in sanke)
Parkirnina2€ na uro
Primerno za psada

V vasi je moč opaziti številne usmerjevalne table tako za pohodnike, kot kolesarje. Table, ki vas usmeri na tromejo ne bo težko najti. Skozi vas jim nato po cesti sledimo do konca asfalta, kjer se s ceste preselimo na pohodniško pot. Le-ta se po okoli 10ih minutah vzpona priključi cesti, ki nas pelje proti vrhu tromeje. Cesti nato sledimo kakšnih 40-50 minut, do mesta, kjer nas table ponovno povabijo v gozd na označeno planinsko pot.

Tu se vzpon malce bolj postavi po konci in nas v serpentinah pelje proti vrhu gore. Serpentine so podobno, kot na vzponu na Vršič oštevilčene, le da se tu številke odštevajo in tako ima pohodnik zelo dobro predstavo koliko ovinkov ga še ločuje do cilja.

Nekje na polovici strmejšega vzpona se nam na desnih serpentinah začne odpirati izjemen pogled proti Planici in dolini Tamar, ter vrhovom, ki obdajajo ta nordijsko skakalni center. Na dveh ovinkih vas pričakujeta klopci, kjer si lahko oddahnete in uživate v zares izjemni kulisi.

Pot proti vrhu je po večini skrita v gozdu, a je vseeno vzpon v sončnem vremenu zelo prijeten tudi v najhladnejših delih leta. Zato mi je kar čudno, kako da toliko ljudi pozimi “rine” v Tamar in Krnico, kjer ni sonca, tu pa se cel čas kopaš v soncu, pa še sankaška proga je precej boljša in zabavnejša. Je pa res, da na vrhu ni koče in je potrebno čaj prinesti s seboj.

Na vrhu se nam odpre lep pogled proti Dravski dolini in na vrhnji del smučišča na tromeji. Uživamo pa lahko tudi ob pogledu na najvišje vrhove nad Planico in Kranjsko goro.

https://youtu.be/QF3B93rhy5E

3. Sankanje na tromeji

Cesta, ki se vzpenja na tromejo je praktično ves čas lepo napeta in naklon skoraj da ne popusti vse do vrha. V zimskem času je cesta ob ugodnih snežnih razmerah zratrakirana in “speglana” za vse, ki uživamo v spustu v dolino s sanmi in ostalimi zimskimi “prevoznimi” sredstvi.

Za tiste, ki sicer niste vešči upravljanja sani pri malce višjih hitrostih, bodo dobre “zavore” prišle prav, tisti, ki pa uživate v spustih po lepo urejenih in zavitih progah, pa bo to prava uživancija. Tudi otroke nebi smelo biti težko motivirati za samostojno hojo navkreber. 🙂

Vzpon, ki je po cesti dolg okoli 7 kilometrov sicer vzame okoli 1 uro in 45 minut, a je nagrada zares mikavna. Spust po 7 kilometrov dolgi cesti ni kar tako.

4. Tromeja s kolesom ali avtom

V delih leta, ko cesta na Peč ni pokrita s snegom in rezervirana za sankače in pohodnike, je zelo priljubljen vzpon za kolesarje, tisti malce bolj “lene” sorte pa se lahko do vrha zapeljete tudi z avtom. Vzpon je dolg 7 kilometrov in v tem času je potrebno premagati skoraj 650 višinskih metrov. Vzpon je praktično ves čas skrit pod krošnjami dreves, zato se ga je moč lotiti tudi v poletni pripeki.

Zaključek

Tromeja je izjemna zimska destinacije za družinske izlete, poleti pa je to eden najbojl priljubljenih kolesarskih vzponov v teh koncih. Toromeja bo zadovoljila tako tiste, ki uživate v lahkih sprehodih, pa tudi tiste, ki hočete svoje telo dodobra razmigati in utruditi.

Imejte lep dan še naprej in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor