Uršlja gora – Koroška lepotica

Uršlja gora

Koroška je od mojega bivališča v občini Borovnica kar precej oddaljena, vendar si vedno znova, ko sem na tem koncu Slovenije rečem: “Sem moram priti bolj pogosto!” V času, ko pišem ta članek sem bil na Uršlji gori le 1x, pa še to v pravih zimskih razmerah, ko je bilo na vrhu več kot meter sveže zapadlega snega, okoli -14°C in seveda je bilo tudi vetrovno. Žal ob mojem obisku ni bilo tistega osupljivega razgleda na vse strani neba, ki ga opisujejo vsi, ki so že bili na tej čudoviti gori. Le sem ter tja se je skozi megleno odprl pogled v dolino in na sosednje vrhove. In tudi zato vem, da se bom na Koroško in Uršljo goro zelo kmalu spet vrnil!

Uršlja gora leži med Črno na Koroškem in Slovenj Gradcem in je najbolj vzhodni vrh v našem najdaljšem gorovju, Karavankah. Hkrati je Uršlja gora s svojimi 1699 metri tudi zadnji zares visok vrh v tem gorovju, ki drugače sega praktično do Slovensko – Hrvaške meje.

Podnaslovi v članku:

  1. Izhodišča za Uršljo goro
  2. Najlažja pot na Uršljo goro
  3. Razgledi z Uršlje gore
  4. Kaj vse stoji na Uršlji gori

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za podobne vrhove, vam predlagam, da si pogledate članke z naslovi Oljševa in Potočka zijalka, Menina planina, Možic, Kriška gora, Narcise na Golici in Snežnik. Sicer pa si oglejte članke v meniju sredogorje.

1. Izhodišča za Uršljo goro

Glede na to, da je Uršlja gora sorazmerno enostavno dostopna z vseh strani in da jo na vseh straneh tudi obdajajo Koroška mesta in vasi, je to verjetno najbolj obiskan Koroški vrh. Nič čudnega, saj je celotna gora zares odlična destinacija za daljše in krajše sprehode po neukrnjeni naravi. Tudi gozd, po katerem se večji del poti vzpenjamo proti vrhu je neverjeten. Ogromna drevesa, prevladujejo iglavci, najde pa se tudi kar precej bukovih dreves in še nekatere ostale listavcev.

V spodnji tabeli je navedenih nekaj najbolj priljubljenih izhodišč od koder lahko napadete vrh Uršlje gore.

Izhodiščačas vzpona / zahtevnostvišinska razlika
Naravske Ledine (46.4861, 14.938)1 ura 45 min / lahka pot627m
Poštarski dom (46.496, 15.0126)2 uri 30 min / lahka pot930m
Ivarčko jezero (46.5064, 14.969)2 uri 45 min / lahka pot1060m
Ciganija (46.4532, 14.9571)2 uri 30 min / lahka pot685m
Mežica (46.5183, 14.8556)5 ur 30 min / lahka pot1450m

2. Najlažja pot na Uršljo goro

Časovno najkrajša in tudi po višinskih metrih najlažja pot na Uršljo goro je pot, ki se začne pri planinski koči na Naravskih Ledinah. Koča leži na višini 1072 metrov in jo upravlja PD Ravne na Koroškem. Koča je zelo priljubljena pri domačinih in nudi prijeten kraj za pobeg iz mestnega vrveža in poletne pripeke. V koči je moč tudi prespati.

Pot na Uršljo goro je lepa in tehnično povsem enostavna, primerna je tudi za vzpon v zimskih razmerah. Vzpon večino časa poteka po široki gozdni vlaki, ki se višje spremeni v tudi v dobro uhojeno planinsko pot. Kljub temu, da nas praktično do vrha obdaja gozd, se nam na nekaterih mestih med drevesi odpirajo čudoviti razgledi na okoliške vrhove, predvsem na sosednjo Peco pa tudi Pohorje in ostale nižje vrhove.

3. Razgledi z Uršlje gore

Malo pod vrhom se gozd umakne travnikom in na vrhu imamo na dlani praktično celotno Koroško. Kolikor vem, v tem koncu Slovenije ni lepše razgledne gore; tudi Peca, ki je sicer precej višja, pohodniku ne nudi toliko užitkov ob razgledih na ta prekrasen konec slovenske zemlje.

Ob mojem prvem obisku Uršlje gore so bili razgledi, ki so mi bili na voljo še posebej slikoviti. Vse nekoliko višje ležeče vzpetine so bile povsem na sveže pobeljene z debelo snežno odejo, ravnine Koroške pa so bile brez snega. Ta kontrast med zelenimi ravninami in povsem belimi vrhovi je dodal lepoti razgledov še dodaten čar!

4. Kaj vse stoji na Uršlji gori

Vrh Uršlje gore je kljub visoki nadmorski višini presenetljivo pozidan. Že od daleč vidimo na vrhu televizijski oddajnik, ki omogoča televizijski, radijski in tudi ostale signale za celotno Koroško in del Štajerske. Stolp je bil postavljen sedaj že davnega dela 1962, leži pa med najvišjo točko gore in ostalimi zidanimi poslopji na vrhu le-te.

Uršlja gora pa ni znana le po oddajniku in čudovitih razgledih. Le nekaj metrov pod vrhom leži zelo lepa cerkev svete Uršule iz 16. stoletja. Po cerkvi je ime prevzela tudi gora, ki jo drugače poznamo tudi pod imenom Plešivec (ker vrh ni poraščen, naj bi zgledal kot pleša). Cerkev svete Uršule je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji in tudi ena izmen najvišje ležečih v srednji Evropi. Leži namreč na višini 1678 metrov nad morjem. Ogled notranjosti cerkve je mogoča takrat, ko je odprta tudi planinska koča na Uršlji gori, saj imajo oskrbniki ključ tudi od cerkve.

Prvi planinski dom na Uršlji gori je bil zgrajen že pred 1. Svetovno vojno, a je bil v 2. Svetovni vojni požgan. Dom so obnovili in odprli leta 1948, leta 1983 pa so odprli nov in moderen prizidek, star del doma pa so dodobra prenovili. Koča ima v in okoli doma več kot 200 sedišč, planincem pa je na voljo tudi kar nekaj sob in postelj za prenočitev. Koča je opremljena tudi s tuši s toplo vodo, centralnim ogrevanjem…

Zaključek

Vzpon na Uršljo goro je primeren za vso družino. V kolikor iščete malce krajši vzpon, potem se lahko z avtom podate višje na pobočje gore in si štart prilagodite, v kolikor pa želite celodneven izlet, pa se proti vrhu podate iz Mežice ali kakšnega drugega mesta globoko v dolini.

Želim vam lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja