Ferata nad dolino Glinščice

Ferata Glinščica

Ferata, ki jo opisujem v spodnjih odstavkih sicer ni na teritorjalnem ozemlju naše države, je pa še vedno na etničnem ozemlju naših rojakov, v bližini Bazovice in s čudovitim pogledom na Trst, Tržaški zaliv, dolino Glinščice, zelo lepo pa se vidi tudi na Slovensko obalo.

Ferata na robu doline reke Glinščice se sicer imenuje ferata B. Biondi, pravzaprav so po skalnatem robu speljane tri ferate, vendar sta ostali dve precej krajši in se vzporedno vzpenjata proti razglednemu vrhu doline po kateri je nekdaj v Trst peljala železniška proga.

Izhodišče za ferato nad dolino Glinščice

Izhodišče za naš današnji izlet bo vasica Jezero, ki se nahaja na robu doline, tik preden se cesta prevesi navzdol proti dolini. Kakšnih 150 metrov za vasjo iz smeri prihoda nas čaka parkirišče, kjer je prostora za nekaj vozil. Na ferati sem bil do sedaj 2x in obakrat tu ni bilo posebne gneče.

Do vasice Jezero bo najenostavneje priti, če avtocesto Lj – Kp zapustite v Divači in pot nadaljujete proti Trstu, prek mejnega prehoda Krvavi potok. Po kakšnem kilometru vožnje po cesti, ki vas pripelje do Bazovice boste zavili levo in po nekaj 100 metrih prišli v zgoraj omenjeno vasico Jezero. S parkirišča se nato lahko sprehodite do lepe razgledne točke nekaj 10 metrov pod parkiriščem.

Za začetek ferate pa bo potrebno iti v drugo smer in sicer po cesti navzdol, okoli 150 metrov nižje pa boste videli belo-rdečo markacijo, ki vas bo povabila v gozdiček in do začetka ferate, ki je le kakšnih 10 metrov višje.

Ferata Glinščica

  • Izhodišče: Jezero (Italija) (45.6263, 13.8695)
  • Višinska razlika: 150 metrov
  • Čas plezanja: 2 uri
  • Zahtevnost ferate: D
  • Priporočljiva oprema: športna pohodna obutev, čelada, komplet za samovarovanje, zaščitne rokavice

Kot sem omenil že zgoraj se ferata sicer imenuje Bruno Biondi, a do sedaj sem še vedno slišal ime ferata Glinščica oz. ferata nad dolino Gliščice.

Ferata je zelo razgibana in precej drugačna od vseh ferat, ki smo jih vajeni pri nas. Glede na steno po kateri ferata poteka je jasno, da le-ta ne bo šla le navzgor, ampak se bomo pomikali proti levi, malce gor in malce dol. Predvsem spuščanje po ferati zna biti za nekatere pravi izziv. Najtežji del ferate je sicer ocenjen z D težavnostjo, a po večini se ferata giblje nekje med B/C in C/D težavnostjo.

Za prvo ferato boste potrebovali okoli uro in 30 minut plezarjenja, vendar boste lahko po želji ferato zapustili tudi prej, saj se 2-3x vzpnemo do vrha doline, 1-2x pa se tudi spustimo nazaj v gozd, tako da lahko vašo plazerijo zaključite tudi tam.

Celotna ferata je zelo dobro varovana, na ključnih mestih so naši sosedje “naštimali” tudi sidrišča, kjer lahko ob dodatnem varovanju z vrvjo vrv enostavno napeljete skozi ta sidrišča. Večji del ferate nam ponuja lepe razglede in v kolikor bo ozračje čisto in vidljivost dobra, boste lahko v njih zares uživali.

Ob koncu prve ferate se je potrebno do začetka druge sprehoditi nekaj 10 metrov, skozi gozdiček, do stene, po kateri sta speljani ostali dve ferati. V kolikor gledamo proti steni je po mojem menju desna ferata za spoznanje bolj odprta in na mestu ali dveh tudi izpostavljena

Zgornji del obeh ferat se nekje na sredini stene združi in vzpon do vrha je le še “formalnost”.

Ob mojem drugem obisku sva si s Klemenom dala izziv in se ferate lotila kot plezalne smeri, kjer nama je jeklenica služila le kot varovalo, za plezanje pa sva uporabljala le oprimke, ki jih nudi sicer skala. Oprimki so po večini dobri, le na dveh ali treh mestih sva imela malce več dela s prečenjem in spuščanjem po smeri. Ivo, ki je bil 3 član “odprave” pa se je ferate lotil v klasičnem feratarskem slogu, s pomočjo jeklenice.

Za prečenje ferate od konca prve, do zaključka druge in tretje smo potrebovali 2 uri, do avta pa se nato sprehodili po vrhu doline. Povratek traja okoli 5 min.

Zaključek

Ferata Glinščica je super ideja za skok v naravo v dneh, ko je na “celini” mraz in slabo vreme. Sonček tu tudi pozimi pričara prijetne temperature, poleti pa vam ferato odsvetujem, saj mora biti tu kot v pečici.

Ferata je po mojem mnenju primerna tudi za otroke, ki so vsaj malo vajeni plezarije, tako da si lahko na robu doline Glinščice pričarate čudovito družinsko doživetje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja