Kam na izlet – najlepši predlogi

Kam na izlet

Čeprav smo Slovenci ljubitelji narave in se zel radi rekreirano, sprehajamo, kolsarimo in delamo vse mogoče stvari v objemu narave, pa je še vedno tako, da povprečen Slovenec naše krasne deželice ne pozna prav dobro, predvsem če govorimo o tistih malce manj obleganih naravnih in kulturnih znamenitostih. Prav zato se pogosto pojavlja vprašanje kam na izlet?

V spodnjih predlogih za izlete po Sloveniji vas bom predstavil moje najljubše ideje za izlete po celi Sloveniji. Po večini so predlogi primerni za vse družinske člane, ideje za izlete pa lahko med seboj kombinirate in jih prilagajate po svojih željah, ter zmožnostih.Verjamem, da bo vsakdo našel nekaj zase in za svojo družino, ter da boste s pomočjo spodnjega članka še boljše spoznali našo lepo deželo.

Kam na izlet v Sloveniji:

1. Savinjska dolina2. Pohorje3. Pekmurje
4. Kočevje5. Velike Lašče, Krka in Žužemberk6. Cerknica z okolico
7. Vipavska dolina in Trnovska planota8. Idrija9. Tolmin
10. Kobarid11. Bovec12. Kranjska gora
13. Bohinj14. Bled15. Tržič
16. Jezersko17. Kamnik18. Ljubljana

Če pa iščete ideje za izlete v nekoliko višje predele Slovenije, potem pa vam predlagam članke z naslovi Planinske poti, kjer vam ponujam 12 čudovitih dvatisočakov, Najlepše gore v Sloveniji, Kam v hribe in Enodnevni izleti v hribe.

1. Savinjska dolina

Savinjska dolina je geografsko gledano precej velika, saj sega od najvišjih vrhov Savinjskih alp, pa vse do Celja. Deli pa se na Zgornjo in Spodnjo Savinsko dolino.

Danes se bomo zadrževali praktično samo v Zgornji Savinjski dolini in njeni okolici, saj vas bom povabil na izlete v bližini Logarske doline, ter na Golte.

Največji biser Zgornje Savinjke doline je zagotovo Logarska dolina z vsemi lepotami, ki jih ta ledeniška dolina premore. V članku, kjer vas popeljem po lepotah Logarske doline boste spoznali še nekaj znamenitosti, ki jih je poč “najti” ob poti proti Logarski dolini.

V enem od člankov pa sem pisal tudi o zimskem vzponu do Okrešlja, kjer se sprehodimo tudi mimo enega najvišjih slapov v Sloveniji – slap Rinka, ter tudi izvira najdaljše slovenske reke, ki se začne in konča v Sloveniji, sveda je govora o Savinji. V kolikor pa vam je Okrešelj premalo, pa si lahko preberete tudi več o vzponu skozi Truski žleb vse do vrha Turske gore.

Enega najlepših pogledov v Logarsko dolino smo deležni v kolikor se vzpnemo na Olševo, gora, ki sicer geografsko leži v verigi Karavank a je le streljaj od najvišjih vrhov Savinjskih alp. Olševo je zelo posebna gora, saj se na njenem pobočju nahaja jama Potočka zijalka, ki je eno največjih najdišč kosti jamskega človeka in medveda.

Za konec pa se bomo vzpeli še na Golte, planotast vrh na katerem je živahno skozi vse leto. Nanj med drugim vozi tudi najdaljša kabinska žičnica v Sloveniji. Več o tej gori, ki meni s Koroško pa si lahko preberete v članku, ki vas vabi na vikend izlete v naravo.

2. Pohorje

Na Pohorje sam ne zaidem prav pogosto, a vedno ko sem tam, sem nad to planoto, kjer se začenja Slovenska planinska pot, navdušen. Pohorje nam namreč ponuja številne priložnosti za najrazličnejše aktivnosti v naravi. Turistično najbolj privlačna sta za večino verjetno Rogla in Mariborsko Pohorje, kjer poleg lepot narave ponujajo najbolj pester program aktivnosti za staro in mlado.

V kolikor se osredotočim samo na to, kaj nam ponujata naravna in kulturna dediščina na Pohorju, potem imate na tej planoti dobolj za videti, početi, izkusiti za cel tedenski dopust. Vse soteske, slapovi, jezera, mokrišča, arheološka najdišča, vrhovi z razgledi, koče, smučišča, spomeniki, partizanske bolnišnice, pragozd in zagotovo sem še kaj pozabil, nam ponujajo izjemno možnost za spoznavanje tega bisera.

O družinskem izletu po Pohorju si lahko preberete v enem od člankov z naslovom Kam na Pohorje?

3. Pekmurje

Dežela preko Mure morda ni tako radodarna pri naravnih lepotah, kot večina slovenskega ozemlja, so pa po mojih izkušnjah tu doma najbolj gostoljubni ljudje in človek se med njimi počuti povsem drugače, kot naprimer v Bohinju.

V Prekmurju sem za vas pripravil dva izleta, prvi je “orientiran” na tisti ravninski del tega dela Slovenije, saj se bomo spozavali z znamenitostimi od Mure pa vse do najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji, ki se nahaja na gričkih nad Lendavo.

Drugi članek pa vas bo spoznal z Goričkim. Delom Prekmurja, ki je posejan s številnimi grički.

4. Kočevje

Na prvo žogo se Kočevje morda ne sliši najbolj atraktivna destinacija za izlete po Sloveniji, a ko človek ta del Slovenije spozna malce bolje tega zagovoto ne misli več.

Kočevje obiskovalcem ponuja izjemno raznolike priložnosti za doživetja, izlete in spoznavanje naravne in kulturne dediščine. V članku, kjer boste spoznali Kočevje z okolico vas popeljem po kulturnih in naravnih znamenitostih, ki so zares edinstvena.

V drugem članku pa se podamo v Kočevski Rog, visoko kraško planoto, ki še dan danes pri marsikomu vzbuja misli mistike, prepovedanega, nedostopnega… Tudi Kočevski Rog je svet, ki ga v drugih delih Slovenije ne boste mogli doživeti, malo je kotičkov, ki so tako nedotaknjeni, tako prvinski in tako za človeka negostoljubni, kot prav Kočevski Rog.

5. Velike Lašče, Krka in Žužemberk

Na spoznavanje Velikih Lašč in predvsem slapov v njeni občini sem se odpravil ker sem v tistem času pisal članek z naslovom Slapovi v okolici Ljubljane, o tem pa sem se nato ustavil še v domačiji Primoža Trubarja, pa seveda sem si ogledal tudi Turjaški grad.. Glede na to, da je bil Trubar precej tesno povezan s Turjaškimi grofi, njihov glavni grad pa je bil v Žužemberku, ki ni tako daleč od stran, hkrati pa se voda, ki priteče iz slapu Kobilji curek, mimo Trubarjeve domačije, po podzemnih rovih pridruži Krki,

Po vsem tem sem se odločil, da Velikim Laščam v nekakšen skupno idejo za spoznavanje Dolenjske dodam še izvir Krke ter Žužemberk z vso svojo zgodovino in tako je nastal članek, kjer lahko najdete odlične ideje za izlet za celo družino.

6. Cerknica z okolico

Cerknica je zelo zanimiv kraj, moj prvi spomin v povezavi z mestom pod goro čarovnic mi seže daleč v otroštvo, ko smo obiskali pustni karneval… Potem pa dolgo časa nisem bil v Cerknici, vse do 20ih in 30ih let mojega življenja, ko sem Cerknico redno obiskoval med kolesarjenjem… .Kolesarjenje je zares super rekreacija, sam med tem hočeš ali nočeš spoznavaš tudi naravne lepote krajev po katerih se voziš in enako je bilo s Cerknico in okolico.

Največja znamenitost Cesrknice je seveda eno največjih presihajočih jezer v Evropi, Cerkniško jezero, ko je polno, je po površini kar 8x večje, kot naše največje naravno in stalno jezero v Bohinju. V članku, ki govori o tem izjemnem presihajočem jezeru pa boste izvedeli še veliko več o tem kaj in kje si ogledati.

V tem delu Slovenije lahko človek uživa v številnih naravnih in kulturnih znamenitostih. V predlogu za izlet, kjer boste spoznali Bloško planoto in Loško dolino boste lahko občudovali nekaj res izjemnih naravnih lepot, ki jih lahko popestrite z obiskom enega najlepših gradov v Sloveniji.

Za dolino Rakov škocjan ste pravgotovo tudi že slišali, če ne drugega ste to ime prebrali na primorski avtocesti, pred izvozom za Unec so vas table vabile v Rakov škocjan, prav posebno kraško dolino, ki je dolga le nekaj kilometrov in je polna naravnih lepot, predvsem kraških pojavov. V članku, ki govori o znamenitostih ob rekčici Rak vam bom predstavil največje znamenitosti doline in vas skušal navdušiti za obisk le-te.

Predzadnja postaja pri spoznavanju tega dela Notranjske pa bo Unška koliševka, ena največjih udornic v Sloveniji, ki pa je bolj kot udornica poznana po tem, da so tam Italijani med obema vojnama zgradili bunker, ki je imel okoli 10 kilometrov podzemnih rovov. Več o tej znamenitosti pa boste izvedeli na povezavi.

Za konec spoznavanja Cerkniškega okoliša pa vas bom povabil še na Planinsko polje, ki je zelo tesno povezano s Cerknico, predvsem z jezerom, oz. vodo, ki odteka iz njega. Namreč ista voda, ki odteka iz Cerkniškega jezera se po večini preko rečice Rak izteče v Planinsko jamo, kjer se Rak združi s Pivko (priteče iz Postojnske jame) in iz Planinske jame priteče reka Unica. Na Planinskem polju boste lahko našli še kar nekaj izjemno zanimivih kotičkov, več o njih pa boste našli v tem članku.

7. Vipavska dolina in Trnovska planota

Iz notranjskih polj in gozdov pa se bomo preselili na še eno skrivnostno in po večini ne prav dobro poznano planoto, kjer kraljujejo Golaki. Trnovska planota je visoka kraška planota, ki je kljub nadpovprečnim letnim padavinam popolnoma brez površinske vode. To pa zato, ker je podzelmje prepleteno s številnimi brezni in jamami, med katerimi je veliko tudi ledenic, torej jam z večnim ledom. V vse te jame in breza pa seveda odteče tudi vsa površinska voda, ki na plano priteče na vseh straneh planote.

Številni izviri napajajo tudi reke v Vipavski dolini, predvsem je dobro poznan Hubelj, nekaj vode pa verjetno odteče tudi v Vipavo, ki je sicer največji vodotok v tej dolini. V članek, kjer spoznavamo Vipavsko dolino sem vključil še nekaj izjemnih naravnih in kulturnih znamenitosti te prekrasne doline.

Sicer pa je Trnovska planota je eno najredkeje poselnejih območij na Slovenskem, prav tako pa je tu povprečna starost prebivalcev ena najvišjih na sploh. Na planoti prevladujejo gručasta naselja in osamele kmetije. K sreči se poleg kmetijstva in gozdarstva prebuja turizem, kot dejanost, ki prebivalcem prinaša denar. Tako, da je veliko upanja, da Trnovska planota privabi domov več mladih, ki sicer “bežijo” v urbane dele Slovenije.

Trnovksa planota je po večini poraščena z gozdom, na površju pa najdemo številne značilno kraške pojave. Od številnih jam in brezen, ki so nekateri skozi celo leto vkleščeni v večni led, pa do manjših pojavov, kot so škraplje, žlebiči in podobno. Na planoti je prisotnih kar nekaj mrazišč (Smrekova draga je eno od teh mrazišč), kjer je moč videti rastlinski obrat, ko na dnu doline ratejo rastline, ki sicer prevladujejo na vrhovih.

Iznadljivi domačini so v preteklosit led iz danes najbolj znane ledene jame na planoti (Velika leden jama), rezali, ga na vozovih prepeljali do Trsta in nato z ladjami izvažali vse do Egipta, zares neverjetno!

Planota se po večini vzpenja nekje med 800 in 1200 metri nad morjem, najvišji vrh pa je Mali Golak, ki mu manjka le 5 metrov do višine 1500 mnv. Mali Golak je zelo priljubljena izletniška točka, ki je primerna za vsakega sprehajalca in pohodnika. Je pa na planoti še kar nekaj priljubljenih vrhov visokih nekaj nad 1000 metri s čudovitimi razgledi, a o tem v kakšnem drugem blogu.

Mali Golak, preko katerega pelje tudi Slovenska planinska pot, sem opisal že v blogu z naslovm Kam v hribe za vikend in v kolikor na teh koncih še niste bili, vas vabim k branju in seveda tudi obisku tega odmaknjenega bisera Slovenije.

8. Izlet v Idrijo

Pred kratkim sem se potepal po Idriji z namenom, da jo pobolje spoznam. Prijateljico, ki je iz Idrije sem poprosil če mi razkaže svoje rojstno mesto in me poduči o najbolj zanimivih znamenitostih tega rudarskega mesta.

V Idriji sem bil sicer kar precejkrat, saj sem v mlajših letih igral košarko in smo pogosto gostovali v tem mestu. Nekajkrat sem obiskal tudi Idrijsko Belo in zdelo se mi je, da idrijo kar dobro poznam in da me ne more nevem kako presenetiti, a glej ga zlomka, nisem se mogel bolj motiti.

Idrija je eno od mest, ker je na majhnem prostoru toliko zanimivih stvari, da jih je nemogoče spraviti v enodnevni izlet. V članku z naslovom Kam v idriji – Družinski izlet, sem za vas izbral le nekaj izjemno zanimivih naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih ponuja Idrija z ožjo okolico (Divje jezero, Idrijske rake, klavže, slap Ovčjak in Idrijska Bela).

Ostale zanimivosti, ki se nahajajo v mestru Idrija in nad njim, pa boste našli v članku z naslovom Znamenitosti Idrije. V njem vam prestavim drugi največji rudnik živega srebra na svetu, topilnico živega srebra, Mestni muzej Idrije, Kamšt, Frančiščin rov, Partizansko tiskarno Slovenija in razgledišče iz katerega se vidi Idrijski prelom.

V članku Idrijski feldban vas popeljem na spozavanje trase ozkotirne železnice, ki so jo v času 1. Svetovne vojne v pičlih 30ih dnem “potegnili” od Logatca pa vse do Idrije.

V enem izmed odstavkov sem vas že povaibl na Vojskarsko planoto, kjer sta razgledna točka in Partizanska tiskarna, poleg tega je Vojsko tudi najvišja vas na Primorskem in zibelka odporniškega gibanja med 2. Svetovno vojno. Ob izletu na Vojskarsko planoto in spustu proti dolini Trebuše boste priča izjemni neokrnjeni naravi, neprehodnim soteskam polnih tolmunov, slapov… Zares eden mojih najbolj nepričakovano čudovitih izletov nasploh! Več o Trebuši in njenih lepotah pa izveste tukaj.

9. Tolmin

Že ob koncu prejšnega podnaslova, ko sem vas vabil v dolino Trebuše na ogled njenih neverjetnih naravnih lepot, smo se iz Idrije preselili v Tolmin, a glede na oddaljenost Trebuše od ostalih izletov, ki vam jih bom “ponudil” v okolici Tolmina, je bolj smiselno, da Trebušo “obdelamo” v sklopu Idrije.

Tolmin je mesto z izjemno naravno in kulturno dediščino, a pri povprečnem Slovencu je Tolmin sorazmerno slabo poznana turistična destinacija. Večina nas sicer pozna Tolminska korita, pa čudovito cerkvico iz 1. Svetovne vonje na Javorci, potem pa se ideje za izlet v okolici Tolmina že počasi izčrpajo.

A Tolmin nam ima ponuditi še ogromno več. Tiste glavne znamnitosti, ki so v neposredni okolici Tolmina boste našli v članku z naslovom Znamenitosti Tolmina, v tem članku je toliko idej, da jih boste težko obdelali v 3 dneh.

V kolikor pa si želite vseeno še kakšno idejo za izlete, ki so malce odmaknjeni od Tolmina, pa vam predlagam Baško grapo, če pa vas vleče malce višje, pa so tu številne ideje za vzpone. Eno od priljubljenejših izhodišče je planina Kuk, od koder se lahko vzpnemo na Zeleni vrh in ostale vrhove v grebenu. Morda pa vam bo ljubša Rodica in vzpon na to razgledno goro iz Rutovskega gozda.

10. Kobarid

Podobno kot Tolmin, nam tudi Kobarid ponuja neštete možnosti za prijetno preživljanje prostega časa v prvinski naravi. V Kobarid sem se zaljubil, ko sem si prvič ogledal Gregorčivev slap, kljub temu, da sem videl že več kot 200 slapov v Sloveniji, pa mi je Gregorčičev slap še vedno najimenitnejši.

Članek, ki govori o znamenitostih Kobarida je nasploh eden najbolj branih člankov na mojem blogu, kar tudi potrjuje, da je Kobarid tudi pri Slovencih vedno bolj priljubljena turistična destinacija. V članku boste našli ideje, ki bodo zadostovale za skoraj cel enotedenski dopust.

Seveda pa če govorimo o dopustu v Kobaridu, potem ne smemo pozabiti na Krn, najvišji vrh v okolici Tolmina in Kobarida, ki v svojem zaledju skriva tudi 3 čudovita jezera, med katerimi je seveda najbolj znano, naše največje visokogorsko jezero – Krnsko jezero.

Še en prekrasen vrh, ki je bil “udeležen” v najznamenitejši bitki Soške fronte, se nahaja nad Kobaridom. Matajur, ki je sicer visok “le” nekaj več kot 1600 metrov a je izjemna ideja za izlete v vseh letnih časih, poleg tega pa nam ponuja prekrasne razglede vse tja do Tržaškega zaliva.

11. Bovec

Čeprav je celotna Slovenija en sam zaklad in je povsod moč najti naravne in kulturne lepote, ki jih lahko samo občudujemo, pa vseeno mora biti kraj, območje, ki je najlepše. In po mojem mnenju je to Bovški konec. Toliko različnih naravnih lepot, toliko kulturne dediščine in skoraj da neomejene možnosti za preživljanje prostega časa v naravi je težko najti še kje drugje kot ob Soči.

Ko pomislim na Bovec imam občutek, da bi tja lahko zahajal vsak vikend in vedno obiskal kakšno drugo znamenitost, pa jim zlepa nebi prišel do konca… Nič čudnega, da so imeli Lahi tako neznansko veliko željo po zasedbi teh koncev.

Kot rečeno nam Bovec ponuja zares pestro paleto možnosti za najrazličnejše aktivnosti v naravi. V kolikor se tod okoli še niste potepali in spoznali česa vsega se lahko lotite, vam bom nekaj stvari samo omenil.

Bovec je raj za jamarje, saj se v Kaninskem pogorju nahajajo nekatera izmed najglobljih brezen na svetu. Enako je s pohodništvom in alpinizmom. Bovec s širšo okolico ponuja vsem ljubiteljem gora neskončne možnosti za najrazličnejše dolge in kratke ture (enega najlepših razgledov boste deležni na Jerebici). V kolikor ste ljubitelji kolesarstva, vam Bovec ponuja ene najbolj slikovitih cest v Sloveniji in tudi širše.

Bovec z okolico je bil v 1. Svetovni vojni prizorišče ene najbolj smrtonosnih front in ostanki te morije, so seveda vidni še danes. A glede na strateško lego, ki jo imajo doline Soče in njenih pritokov, so se takšni in drugačni vojaški spopadi tu okoli dogajali že veliko pred 20. stoletjem. Tudi ogled teh znamenitosti je vsaj tako impresiven, kot vse ostalo, kar vam ponuja Bovec. Nekaj največjih znamenitosti v povezavi s tem boste odkrili tudi med vzponom na Rombon.

Poleg teh “klasičih” aktivnosti v naravi, si lahko v dolini Soče oz. na njenih obronkih privoščite adrenalinski spust po zip linu, pa skok s padalom iz letala, pozimi si lahko privoščite smučanje na najvišjem smučišču v Sloveniji, na Kaninu, ki ponuja tudi številne možnosti za turne smučarje. Številni slapovi v okolici pozimi zamrznejo in nudijo izjemne možnosti za vse ki radi plezajo po ledenih stenah in s tem sproščajo v telo adrenalin.

Ob vseh teh aktivnosith, ki sem jih že omenil (zagotovo sem pozabil še kakšno), pa do tistih glavnih, ki so najbolj značilne za dolino ene najlepših rek na svetu, sploh še nismo prišli. Soča s svojimi pritoki ponuja številne edinstvene možnosti za užitke v in ob vodi. Če omenim le tiste najbolj turistično zanimive, ki jih lahko uživate v družbi vodičev, rafting, hidro speed, kajak, canyoning in tiste aktivnosti, ki jih uživate v lastni režiji, kopanje, ogled sotesk, korit in slapov,

Nekaj idej, kako preživeti lep in aktiven dan, vikend ali dopust v Bovcu in njegovi okolici si lahko preberete v člankih z naslovi Kam v Bovcu in Znamenitosti Bovca in Trente, Log pod Mangartom, Soška pot in pa Krnska jezera. V člankih in povezavah znotraj člankov boste našli tiste največje znamenitosti, pa tudi skrite kotičke, ki jih poznajo le domačini.

12. Kranjska gora

Moram priznati, da mi Kranjska gora v preteklosti ni bila tako ljuba destinacija za izlete, kot naprimer Bohinj ali pa Bovec, a v zadnjih letih se je to spremenilo. Kranjska gora je zares pravi biser Slovenije in obiskovalcu ponuja možnosti za takšne in drugačne izlete.

V članku, kjer opisujem ideje za družinske izlete v Kranjski gori vas povabim tudi na nekaj lažje dostopnih vrhov, ki so primerni tudi za aktivne družine. Če vam to še ni dovolj, pa tudi Mojstrana in dolina Vrata niso prav daleč

Tisti, ki pa ste bolj “našpičeni” pa boste gotovo raje napadli kakšnega od višjih vrhov, ki jih v okolici Kranjske gore zares ne manjka. Če začnemo kar v Vratih, kjer je izjemn opriljubljeno izhodišče za naskok na Triglav, pa Škrlatico, Dolkovo špico, Stenar, Bovški gamsocev.

Druga zelo priljubljena izhodiščna točka je Vršič, kjer se nam ponujajo Mojstrovke, pa Prisojnik, Razor, Jalovec. Pod vznožjem vzpona na Vršič pa je izhodišče za zelo priljubljeni Špik.

Seveda pa ne moremo pozabiti tudi na Planico, ki je tudi super izhodišče predvsem za Jalovec in seveda Ponce.

13. Bohinj

Med tem, ko pišem ta članek se sprašujem kakšne presežnike naj uporabim v vsakem od naslednjih podnaslovov. In glede na to, da sem še v prejšnih podnaslovih uporabil besede kot so čudovit, prekrasen, lep, izjemen… se bom mogel začeti ponavljati.

Zame je Bohinj ena od top 3 destinacij v Sloveniji, če govorimo o izletih in dopustovanju, oz. preživljanju prostega časa v naravi. Bohinj obiskovalcu ponuja kristalno čiste reke in potoke, izjemne slapove, skrivnostna korita, največje stalno jezero v Sloveniji, verjetno najlepše planine, odlična izhodišča za naskok na najbolj priljubljene visokogorste ture, sprehajalne, pohodniške in kolesarske poti, ferate in še in še.

Iz Ukanca se lahko s kabinsko žičnico zapeljemo na smučišče z najlepšim razgledom v Sloveniji. Poleti pa je Vogel odlično izhodišče za ture po visokogorju.

O Bohinju sem seveda na straneh bloga že pisal, pa ne samo v enem članku. V prvem, ki je namenjen bolj tistim ,ki uživate v lažjih in fizično manj napornih izletih, sem zajel znamenitosti, ki jih večina ljudi pozna, dodal pa sem še nekaj idej, ki so poznana bolj redkim.

Drugi izmed člankov namenjen znamenitostim v Bohinju pa nas popelje na 8 visokogorskih ciljev v okolici doline Save Bohinjke.

Lahko pa vas povabim še na enega najlepših izletov na sploh v našem visokogorju, v dolino Triglavskih jezer, v kolikor pa vam je to predalač, pa bo morda za vas izlet na Soriško planino in do Možica.

14. Bled

Poleg Ljubljane je Bled zagotovo kraj, ki ga obišče največ turistov. Tudi sam sem Bled obiskal že ničkolikokrat, kakšnih 20 let nazaj smo se tudi družili z dekleti s tega konca in nekako sem mislil, da Bled sorazmerno dobro poznam.

Tiste glavne znamenitosti sem seveda poznal, a ko je prišlo do vprašanja kje je Pokljuška soteska, ali pa od kje ljudje fotografirajo vse tiste “instagram” fotke z Blejskim jezerom v ozadju… no tega pa do pred nekaj leti nisem vedel, oz. spoznal.

Poleg tega nam Bled ponuja še kar nekaj zelo atraktivnih možnosti za izlete. Predlagam, da si preberete članek o Bledu in jih spoznate.

15. Tržič

Tržič je bil v preteklosti bolj kot po turizmu poznan po industriji, predvsem čevljarstvu. Danes se mesto, ki je “stisnjeno” med Kamniške alpe in Karavanke vse bolj obrača na turizem in promocijo naravnih lepot, ki jih zares ne manjka.

Tudi sam sem Tržič pred okoli 15-imi, 20-imi leti bolj kot po izletih poznal po Peku in njihovih čevljih, a ker se časi spreminjajo in Peka žal ni več, Tržič danes povezujem predvsem s hribi in neokrnjeno naravo. Za spoznavanje Tržiča in njegove okolice sem namenil celoten blog.

Poleg predlaganih izletov iz bloga o Tržiču pa vas lahko povabim še na zelo priljubljene vzpone na Kriško goro, Dobrčo, Begunjščico Storžič, Košuto in Vrtačo.

16. Jezersko

Iz Tržiča pa se bomo preselili le “čez hrib”. Jezersko je podobno kot Tržič, tudi “ujeto” med Kamiške alpe in Karavanke, s to razliko, da je tu malce več vrhov Kamniških alp in malce manj Karavank.

Sicer pa je Jezersko eno najboljših izhodiščnih točk za naskok na najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih alp. Sam sicer Jezersko ne uporabljam pogosto kot izhodišče, sploh po letu 2022, ko so začeli za 500 metrov makadamske ceste zaračunavati 10€. A vseeno vam lahko ponudim izlet po ferati do Češke koče in vzpon do Jezerske Kočne.

Tiste bolj družinske izlete, ki jih lahko najdete na Jezerskem in okolici pa sem zbral v članko z naslovom Kam na Jezerskem.

17. Kamnik

Za razliko od vseh ostalih predlaganih destinacij pa o Kamniku na straneh tega bloga še nisem pisal, a to se bo v prihodnje zagotovo spremenilo. Kamnik z okolico je namreč pravi raj za družinske izlete in seveda tudi za tiste bolj resne visokogorske ture. Ob tem pa je tudi v samem mestu Kamnik kar nekaj kulturnih znamenitosti, ki so vredne obiska.

Vseeno pa imam za vas pripravljenih kar nekaj zanimivih tur, ki so že svoje mesto našle na sraneh tega bloga.

Za začetek se bomo podali v dolino Kamniške bistrice, do njenega izvira, ter do najvišjega slapu v Osrednjeslovenski regiji, slap Orglice.

Isto izhodišče, kot ga imamo za ogled izvira Kamniške bistrice pa ima tudi vzpon do Kamniškega sedla. Pot do Kamniškega sedla je ena od bolj obljudenih poti v Kamniških alpah na sploh. verjetno jo prekaša le naslednji predlog za izlet, ki je Velika planina

Nedaleč stran od Velike planine pa leži še ena prekrasna planota, ki pa je veliko manj obiskana. Menina planina sicer meni na Savinjsko regijo in večina obiskovalcev koče na Menini planini se proti vrhu planote poda z Dreške doline, a je tudi izbor poti iz Tuhinjske doline zelo pester.

18. Ljubljana

Za zaključek pa se bomo podali še v naše glavno mesto. Ljubljana je prava zakladnica idej za izlete in oglede, predvsem kulturnih znamenitosti, nekaj pa je v Ljubljani tudi vzpetin in gozdnih površin, ki so kot nalašč za umirjene sprehode.

Sam živim sorazmerno blizu Ljubljane in je, če ni res potrebno, v lepih in sončnih dneh ne obiskujem, saj se raje potikam po drugih delih Slovenije. A v dneh, ko vreme morda ni najbolj prijazno, ali ko mi zapaše malce bolj umirjen dan, pa so muzeji in galerije, ki jih v Ljubljani zares ne manjka, super ideja za kporistno preživljanje prostega časa.

V okolici Ljubljane pa lahko najdemo še ogromno idej za bolj ali manj aktivno preživljanje prostega časa. V kolikor si želite to, potem poglejte članke z naslovi Vrhovi v okolici Ljubljane, Kopališča v okolici Ljubljane, Izleti v okolici ljubljane in Slapovi v okolici Ljubljane.

Zaključek

Ponujene destinacije so kot nalašč za tiste, ki uživate v gibanju in naravi. Ideje za izlete so zelo raznolike in vsak predlog ni primeren za vsakogar, a z malo truda boste zagotovo našli primeren predlog tudi zase in za svojo družino.

Želim vam varen korak in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja