Molička planina in planina Korošica

Koča in kapelica na Molički planini

V hribih ne gre vedno vse po planu in začrtane poti se včasih celo podaljšajo, a v večini primerov se le-te skrajšajo in prilagodijo. Vsaj v mojih primerih je v veliki večini za takšne spremembe poti krivo vreme, največkrat megla in preteči dežni oblaki. Tudi v tokratni turi ni bilo nič drugače, a vseeno je nastala fantastična krožna tura prek Moličke planine, Korošice, jezera Vodotočnik, Dleskovca in planine Dolga trata.

Tura prek Moličke planine, planine Korošica in jezera Vodotočnik je bila v mojem planu že kar nekaj časa, a ker je izhodišče pod Dleskovško planoto (planina Ravne) od Borovnice oddaljeno časovno skoraj toliko, kot Bovec, navadno izlet v tisti konec Slovenije počaka. A že leto pred tem obiskom mi je zvesti gledalec mojega YouTube kanala (Janez) predlagal čudovito jesensko turo po Dleskovški planoti, turo sem še malce “oplemenitil” in se je lotil v čudoviti krožni poti.

Sprva je bil plan, da obiščem Ojstrico in morda tudi Planjavo, a je plan padel v vodo takoj, ko sem izza Velikega vrha prvič ozrl Ojstrico, njen vrh je bil zavit v gosto meglo, ki se z njenega vrha ni premaknila cel dan.

Nekatere destinacije, med katerimi je brez dvoma tudi Dleskovška planota z okolico, so pravi raj za pohodnike in ta raj se v situacijah, ko ti jo zagode vreme, še toliko bolj pokaže. Ni mi bilo potrebno prav dosti, da sem si v glavi splaniral nadomestno turo, ki me je popeljala prek čudovitih savinjskih planin, kjer se poleti pase prek 100 glav živine.

Celotna tura je tehnično enostavna in primerna za vse vrste pohodnikov, ki imate dovolj kondicije za cca 6 in pol urno turo. Sicer vam predlagam, da se je lotite v obratni smeri, kot sem se jo jaz, saj stust proti izhodišču precej strm in mestoma spolzek, zato je boljše, če se po tej poti vzpenjate.

Če pa iščete še več idej za podobne pohodniške izlete po našem visokogorju, potem pa vam predlagam, da si pogledate še naslednje ideje, Spoznavanje bohinjskih planin, Trupejevo poldne, V čudoviti krožni turi do Velikega Draškega vrha, Krožna tura do Velikega vrha, Prečenje Pohorja, Fantastično Krnsko pogorje in Iz Vogla do Komne prek bohinjskih gora.


Karakteristike poti:

  • Izhodišče: Planina Ravne (46.3497, 14.6998)
  • Čas kroga: cca 6 ur 30 min
  • Višinski metri: cca 1100 m
  • Višina izhodišča: 1500 m
  • Višina Deleskovca: 1965 m
  • Zahtevnost poti: lahka označena pot
  • GPX poti najdete na povezavi

Dodaj odgovor