Stol 2236 m (krožna tura)

Stol

S Stolom imam prav poseben “odnos”, to je namreč prva gora, ki sem jo že kot deček osvojil, seveda takrat še v družbi starih staršev in starejšega brata.

Še dan danes me ob vzpenjanju proti vrhu najvišjega vrha Karavank prevevajo prijetni občutki in spomini. Tudi ob tem vzponu ni bilo nič drugače, pa čeprav sva ga z Alešem “zastavila” precej drugače, kot tistega, zdaj že davnega leta 1987.

Za izhodišče sva si namreč izbrala Tinčkovo kočo v dolini Završnice, se od tam povzpela do Smokuške planine, vzpon nadaljevala do sedla Šija, tam sva se odločila, da bova namesto načrtovanje Vrtače osvijola Stol.

Na hitro sva splanirala turo, se od sedla napotila na zgornjo pot, ter osvojila 2236 metrov visok vrh. Seveda sva spust opravila po drugi poti in vse skupaj zaokrožila v fantastično krožno turo.

V celotni turi je le en krajši del opremljen z jeklenicami, vendar če boste na sedlu Šija izbrali spodnjo pot, se boste izognili tudi temu delu, tako da lahko rečem, da je pot lahka in primerna praktično za vsakogar, ki ima dovolj kondicije za cca 7 urno potepanje po visokogorju.

V kolikor iščete še več idej za podobne ture v visokogorje vam svetujem, da si pogledate in preberete naslednje prispevke, Čudovita krožna tura na Veliki Draški vrh, Veliki vrh (Veža) in Velika Zelenica, Špik – gora, ki vzbuja straho spoštovanje, Planjava – krasna krožna tura, Deska (1970 m) in jezero Vodotočnik, Iz Vogla v krožni turi po Bohinjskih gorah, Še veliko več idej pa dobite v kategorjij Visokogorje,

Karakteristike poti:

Dodaj odgovor