Pohodniški raj v osrčju Julijskih alp (krožna pot)

Jesenske ture po visokogorju so nekaj posebnega, narava se odpravlja k počitku, ljudi je po poteh, kjer jih je še pred nekaj tedni kar margolelo, komaj še kaj, planinske koče po več ali manj zaprte, dnevi so kratki in ture morajo biti temu prilagojene.

Težko je sicer primerjati ture med sabo, a ne bom kaj dosti zgrešil, če rečem, da je tura, ki jo boste prebrali oz. si jo ogledali, verjetno moja najljubša jesenska tura do sedaj. Pot sem sklenil v krožno turo in verjamem, da boste v njej uživali tudi vi.

Še več idej za podobne jesenske izlete dobite v prispevkih, ki govorijo o vzponih na Slemenovo špico, Dleskovško planoto, v dolino Sedmerih jezer, Trupejevo poldne, turo po Bohinjskih planinah, sicer pa si poglejte YouTube kanal Vnaravo in knjižnico video izletov na spletni strani.

Karakteristike poti

  • Izhodišče: dolina Krma (46.3859, 13.9075)
  • Čas kroga: cca 9 ur
  • Dolžina ture: cca 22 km
  • Višinski metri: cca 1800 m
  • Najvišja točka- dom Planika: 2401 m
  • Višina izhodišča: 950 m
  • Zahtevnost poti: zahtevna označena pot
  • GPX poti si lahko prenesete tukaj

Celotno turo sem začel v dolini Krma, od koder sem se prek Zgornje Krme povzpel do Konjskega sedla in doma Planika tik pod Triglavom. Od tam bi se lahko povzpel tudi na Triglav, a sem se raje usmeril na pot, ki pohodnika popelje proti koči na Doliču okoli Triglava.

Tik preden nas pot pripelje do koče na Doliču, pridemo do križišča, kjer pa zavijemo ostro levo proti Velski dolini in Velem polju. Ta pot je precej samotna in tudi v avgustu, na višku sezone, tukaj ne bo prav veliko pohodnikov.

Pred Velim poljem pridemo do novega križišča, kjer nas table povabijo levo proti Vodnikovemu domu, a predlagam vam, da se odpravite naravnost in prečite Velo polje, ter se nato vzpnete do Vonikovega doma in naprej do Bohinjskih vratc. V kolikor je vreme prijazno in vam je ostlao še kaj moči, vam toplo priporočam še vzpon na Vernar, čudovit razgledi vrh, z meni najlepšim pogledom na Triglav.

Od tam pa do izhodišča v Krmi nas loči le še okoli 90 minut dolg spust.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja