Blejski Vintgar

Blejski vintgar

Ena od najbolj obiskanih naravnih znamenitosti v okolici Bleda in v Sloveniji na sploh je divja soteska Blejski Vintgar. Izjemno slikovita in nekdaj neprehodna grapa, ki jo je na poti do Save Dolinke v skalo izdolbla reka Radovna vsako leto privablja na tisoče domačih in tujih turistov.

Osnovni podatki:

  • Izhodišče: Podhom (46.3928, 14.0848)
  • Dolžina soteske: 1 km 600 m
  • Čas za celotno krožno pot: 1 ura in 45 min
  • Primerno za: družinske izlete, posameznike, v dvoje…

Reka Radovna se napaja iz voda doline Kot in Krma, ime pa je dobila po isto imenski dolini, ki je vkleščena med strma pobočja Pokljuke in Mežakle. Sosteska Blejskega Vintgarja se prične že po koncu doline, v vasici Podhom in v dober kilometer in pol dolgi in do 250 metrov globoki soteski, obiskovalci uživajo v razigrani reki in edinstveni naravi.

Radovna v Vintgarju pokaže svojo moč še posebej v pomladanskem času, ko je zelo vodnata. Vse to mešanje biserno čiste vode, bobnenje in zares močan tok ob mogočni soteski, previsnih stenah vintgarja, brzicah, ter slikoviti poti neposredno nad divjo reko na človeka naredi močan vtis.

Pot je po večini speljana po brveh, ki so pritrjene na skalnate stene soteske, na nekaj mestih, pa stopite tudi na trdna tla. Čeprav so člani turističnega društva Gorje za varovanje obiskovalcev v sotesko namestili več kot 1200 metrov varovalnih mrež, pa je obisk soteske še vedno na lastno odgovornot. Prav zaradi varnosti obiskovalcev pa je soteska v zimskem času tudi zaprta.

Vintgar je kot nalašč za družinske izlete in ga je super pokombinirati z obiskom Pokljuke ali pa katere od ostalih znamenitosti Bleda, ki jih najdete v tem članku.

V zadnjih nekaj letih so pot skozi Vintgar uredili v enosmerno pot, z vhodom na zgornjem koncu soteske, v Podhomu, ter izstopom pri slapu Šum v bližini Blejske dobrave. Za povratno pot proti izhodišču pa lahko izberete zeleno pot (puščice), kjer se boste sprehodili preko Sv. Katarine in uživali v lepih razgledih na okolico Bleda, ali pa se podate do Blejske dobrave (rdeča pot), ter se od tam podali nazaj do vašega izhodišča.

V turističnem društvu Gorje, ki s sotesko upravlja že 130 let, obiskovalce lepo prosijo, da pred obiskom soteske obiščete njihovo spletno stran, ter si vstopnice kupite prek spleta, super pa je tudi, v kolikor si preberete vse podrobnosti o krožnih poteh, odpiralnem času, parkiriščih in vsem ostalem, kar morate obiskovalci vedeti pred obiskom Vintgarja. Zavedati se je namreč potrebno, da je kljub vsemu varovanju, lahko pot skozi sotesko tudi nevarna.

Še dobronamerno opozorilo… Toplo pa vam odsvetujem obisk gostilne Vintgar, ki stoji le nekaj 10 metrov pred vhodom v sotesko. Pred leti, ko smo obiskali vintgar, sem odšel v gostilno prijazno poprositi, če mi lahko v bidon natočijo vodo, odziv lastnice pa je bil nepojemljiv. Gospa se je začela name dreti, da kaj se grem, da oni morajo to vodo plačati, v začetku sem mislil, da se gospa heca, a po nekaj sekundah, sem ugotovil, da misli resno… lepo sem se ji zahvalil in ji obljubil, da bom vsem povedal za njihov odnos do potencialnih strank in obljubo držim.

https://youtu.be/QCR6NwGfUdM

Zaključek

Še več idej za izlete v okolici Bleda pa najdete v članku, kjer vam predstavljam meni najlepše znamenitosti Gorenjske.

Želim vam lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor