Cerkniško jezero izleti in pešpoti

Cerkniško jezero izleti in pešpoti

Naše največje jezero verjetno poznamo vsi, oz. rečeno boljše, verjetno smo zanj še slišali vsi. Koliko vas (nas) je pa na jezeru zares že bilo, se po njem, oz. ob njem sprehodilo, si ogledalo požiralnike, uživalo v naravi, v verjetno največji raznovrstnosti ptičjih vrst v celi evropi…? Na in ob jezeru je več kot 130 jam, požiralnikov, bruhalnikov in izvirov, vse to imamo pred nosom… Cerkniško jezero je izjemna izletniška točka s številnimi pešpotmi.

V letu 2021 so na Cerkniškem jezeru zgradili in uredili čudovito infrastukturo odlično označili pešpoti po jezeru, uredili razgledišča, opazovalnice, poti opremili z zelo bogatimi opisi rastlinskih in živalskih vrst, ter zgodovino življenja z jezerom. Ob jezeru si je moč ogledati še muzej Cerkniškega jezera, pa se sprehoditi na Veliki Javornik, Slivnico, nedaleč stran je tudi Rakov škocjan, pa Snežniški grad in številne jame…

Mimogrede, v kolikor boste poleg spodaj opisanih sprehajalnih poti in znamenitosti Cerkniškega jezera, želeli izlet popestriti še z kakšno drugo znamenitostjo v bližini, vam priporočam, da si preberete članke o izletu na Bloke in Loško dolino, o Rakovem škocjanu, ter vzponih na Slivnico in Snežnik.

Naročite se na youtube kanal Vnaravo!

O Cerkniškem jezeru

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. To je tudi daleč največje slovensko jezero in je po površini, ko je polno, skoraj 8x večje od največjega stalnega jezera v Sloveniji – Bohinjskega. Šele ko stojiš na cerkniškem jezeru vidiš to veličino, kar ni in ni videti konca ravnini, še posebaj, če jo je potreba prehoditi. 😀

Voda Cerkniško polje navadno zalije spomladi in v jesenskem času, ko je količina padavin velika. Jezero se napolni zato, ker je dotok vode večji, kot jo lahko skozi odtoke v tleh odteče v skrivnostno podzemlje kraških tal. Vodno zaledje Cerkniškega jezera je precej veliko, praktično celota Bloška planota, pa vzhodni del Snežniškega hribovja, Javorniki, Loška dolina in Slivnica. Ob obilnem deževju voda potrebuje okoli 3 dni, da napolni okoli 20 kvadratnih kilometrov cerkniških ravnic, celotno polje, se pravi 26 kvadratnih kilometrov pa se napolni le ob zares velikih količinah padavin.

Vsa voda iz jezera odteka zgolj in samo v ponore, požiralnike in estavele, na različnih delih jezera. Del vode odteče proti dolini Rakovega škocjana in nadaljuje pot proti Planinskemu polju in nato, kot Ljubljanica priteče na plano na Vrhniki. Del vode pa se usmeri direktno proti obronkom Ljubljanskega barja in priteče na plan v obliki različnih potokov, ki se na barju izlijejo v Ljubljanico.

Ponikve, požiralniki in estavele potrebujejo okoli 3-4 tedne, da v suhem vremenu s polja odvedejo večino vode, le ta nato ostane le še v strugah in neketerih delih jezera, kjer je voda bolj ali manj stalna. Jezero je po večini goboko do okoli 10 metrov.

https://youtu.be/waqSTsolQcc

Pešpoti na Cerkniškem jezeru

Ob cerkniškem jezeru je urejenih veliko različnih poti, tiste najdaljše so dolge tudi po več kot 20 kilometrov. V tem članku se bomo sprehodili po meni bolj zanimivih peš poteh, ki so tudi nekaj krajše in ob poti je ves čas “dogajanje” in zaradi tega je tudi animacija najmlajših precej lažja, kot na dolgočasnih dolgih pohodih.

Je pa potrebno povedati, da znajo biti poti ob visokem vodostaju jezera poplavljene in zaradi tega neprehodne.

Pot izvirov

  • Dolžina poti: 4 km
  • Čas hoje: 1 ura
  • Izhodišče: Gorenje jezero (45.728, 14.4)

Pot izvirov je locirana na skrajenm jugu cerkniškega polja, pod vzpetinami, ki se malce višje spustijo proti Loški dolini. Izhodišče poti je med vasema Gorenje jezero in Laze pri G. jezeru, pri mostu prek Jezerščice, kjer so postavili opazovalnico in table, ki nas izobrazijo o krogu na katerega se podajamo.

Večji del trase je speljan po čudoviti gozdni stezici, mimo številnih izvirov, ki so v poletni suši sicer prazni, spomladi in jeseni pa je ob potki še kako živahno. Ob vsakem izviru na krožni trasi je postavljen lesen steber z imanom izvira in krajšim opisom zanimivosti v povezavi s tem delom jezera. Med drugim so na tem delu ujeli največjo ščuko, ki je merila več, kot 110 centimetrov. Tabla nas tudi poduči, da tako velikih rib danes v jezeru ni moč najti, v časih Vlavasorja, pa naj bi ščuke dosegale tudi 130 centimetrov. Zanimivo.

Pot Drvošec

  • Dolžina poti: 3,7 km, s povratkom pa okoli 7 km
  • Čas hoje: 3 ure in 30 min
  • Izhodišče: Dolenje jezero (45.773, 14.357)

Pohodniška pot Drvošec ima svoje izhodišče na parkirišču v Dolenjem jezeru, v bližini požiralnikov Rešeto. Večino poti poteka po sprehajalnih potkah, ki so skrite pod krošnjami dreves, tako da je pot primerna tudi za toplejše oz. vroče poletne dni.

Pot je v celoti dolga skorja 4 kilometre, vendar morate k temu prišteti še sprehod nazaj, kar znese okoli 7 kilometrov. Pot nas zapelje od požiralnikov do gozdnih stezic, kjer lahko zavijemo proti jami Skadulca, ki je estavele, se pravi, da iz nje lahko voda bruha, lahko pa vodo tudi požira.

Če pa pot nadaljujemo v levo, pa imamo možnost opazovati Cerkniško polje iz dveh opazovališč, kjer, si boste lahko, na info tabla prebrali marsikaj zanimivega. Za konec razgledišč pa nas čaka še čudovit okoli 10 metrov visok razgledni stolp, kjer bomo prav tako lahko opazovali življenje na prostranih travnikih Cerkniške ravnice.

Sprehodimo se še mimo jase na kateri je večino časa z vodo napolnjena vrtača, v kateri živi pupek, zelo ogrožena dvoživka. Pot se zaključi nedaleč od vasi Otok, Od tam se lahko vrnete na izhodiče, ali pa pot nadaljujete do poti ob izvirih.

Pot okoli jezera

  • Dolžina poti: 10 km
  • Čas hoje: cca 2 uri in 30 min
  • Izhodišče: Dolenje jezero (45.773, 14.357)

Tudi pot okoli jezera je moč začeti na istem izhodišču, kot zgoraj opisano pot. Kratek del poti se trasi tudi prekrivata, a kmalu se pot, ki nas vodi okoli jezera obrne proti severu in nas po obronkih jezera pelje proti Dolenji vasi, kjer se njena trasa obrne in se usmeri spet proti izhodišču.

Pot nas pelje mimo razvaline gradu Karlovice, kjer je tudi vhod v jamo Velike Karlovice. Ob poti nas čaka še nekaj razglednih ploščadi, ki so prav tako, kot v zgoraj opisanih poteh, opremljene z zelo bogatimi in pestrimi opisi naravne in kulturne dediščine na tem območju.

Kaj še videti ob Cerkniškem jezeru

Muzej Cerkniškega jezera

Muzej Cerkniškega jezera je nedaleč stran od glavnega izhodišča za večino aktivnosti na in ob jezeru. Muzej je sicer v zasebni lasti, družina Kebe ga ureje že vse od leta 1994. V muzeju si lahko ogledate različne prikaze delovanja jezera, pa makete, prikazano imajo tudi kako se izdeluje deblak…

Več o muzeju in muzejski zbirki si lahko preberete na POVEZAVI na njihovo spletno stran.

Hiša izročil

Hiša izročil je prav posebna hiša, v kateri skrbijo za prenos znanja nesnovne kulturne dediščine. Na mlajše rodove prenašjajo znanje izdelave deblaka, znanje kovaške obrti, gojenje in uporabo lana, ter izdelavo eteričnega olja iz bele jelke.

Hiša izročil ima odprte ure navadno vsako soboto med 10. in 12. uro. Več o hiši izročil si preberite na njihovi spletni strani na POVEZAVI.

Zaključek

Cerkniško jezero je zares nekaj posebnega. Pa ne samo v sloveskem merilu, vendar tudi v evropskem in celo svetovnem. Škoda bi bilo, da takšnega bisera ne spoznamo pobolje, glede na to, da ga imamo praktično pred nosom. Sam sem od jezera oddaljen okoli 20 kilometrov, pa sem ga podrobneje začel spoznavati šele pred kratkim. Za spoznavanje Cerknice in okolice je tudi jesenski čas odličen, pa tudi pozimi se da videti marsikaj.

Želim vam super sprehod in uživanje v čudoviti naravi! Pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja