Prisank v krožni turi (vzpon po Grebenski, spust skozi II okno)

Prisank iz Poštarskega doma

Prisank je mogočna gora, ki se strmo dviga nad dolino Krnice na eni strani, ter Vršičem in Trento na drugi strani. Večina ljudi Prisank pozna po prekrasni kulisi, ki jo je moč občudovati iz bregov jezera Jasna v Kranjski gori.

Poleg tega pa je Prisank ali Prisojnik dobro poznan še po dveh čudovitih naravnih oknih v svojih stenah, pa tudi po silhueti Ajdovske deklice, ki jo številni obiskovalci Vršiča občudujejo iz bližine Poštarskega doma. Gora je tudi ena od najbolj “prijaznih” v kolikor imate radi krožne ture, saj jo lahko obiščete in “obdelate” v vsaj 8ih različnih krožnih turah.

V tokratni turi sem se na Prisank vzpel po Grebenski poti, na izhodišče pa sem se spustil po poti skozi II Prisojnikovo okno, ostali del ekipe pa si je za vzpon izbral Kopiščarjevo pot, spustili pa so se po Grebenski smeri.

Vzpon po Grebenski poti je tehnično sicer označen kot zelo zahteven, a je po mojem mnennju eden od lažjih vzponov na Prisank. Med tem ko je pot skozi II okno po mojem mnenju ena od bolj zahtevnih markiranih poti v našem visokogorju.

V kolikor iščete še več podobnih tur po visokogorju, vam predlagam, da si pogledate bloge kjer opisujem vzpone na Kanin, Razor, Škrlatico, Triglav, Malo Mojstrovko, Planjavo, Jalovec, Dolgi Hrbet, še več idej pa boste našli v kategoriji Viskogorje.

Vzpon na Prisank skozi I okno in spust po Slovenski smeri pa najdete tukaj.

Karakteristike poti:

  • Izhodišče: Vršič (46.433, 13.743)
  • Čas kroga: cca 9 ur
  • Višinski metri: cca 1350 m
  • Višina Prisanka 2547 m
  • Zahtevnost poti: zelo zahtevna označena pot
  • GPX: https://www.komoot.com/tour/1292193919

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja