Mala Mojstrovka – eden najlažje dostopnih dvatisočakov

Mala Mojstrovka

Naš najvišji prelaz, kjer se cesta vzpne do nadmorske višine 1611 metrov nad morjem, je izjemno priljubljena turistična točka, tako za Slovence, kot tudi za tuje obiskovalce. V mesecih, ko je prelaz prevozen, je ob lepem vremenu na vrhu Vršiča, toliko pločevine, kot pred božičnimi prazniki na parkiriščih nakupovalnih centrov. Velik del pohodnikov, ki svoje vozilo parkirajo na Vršiču se nameni na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko, ki je zelo priljubljen in sorazmerno lahko dostopen cilj prek celega leta.

Čeprav je Mala Mojstrovka “le” na 110 mestu lestvice najvišjih vrhov Slovenije, pa je prav zaradi ceste, ki pelje prek Vršiča in lahkega dostopa, to eden od najbolj obiskanih vrhov v našem visokogorju. Do vrha priljubljene gore mora pohodnik premagati le nekaj več, kot 700 višinskih metrov. Za ta trud pa dobi bogato poplačilo, saj lahko s tega čudovitega razglednega vrha občudujemo praktično vse najvišje vrhove v Julijskih alpah in Sloveniji.

Podnaslovi v članku

V kolikor si želite obiskati še kakšnega od vrhov z Vršiča, vas vabim, da preberete še bloge z naslovom Najlepše gore v Sloveniji, 3 dnevni izlet v hribe, v bližini pa lahko osvojite še Prisojnik, Križ, Škrlatico, Špik in Jalovec, obiščete pa lahko še čudovita jezera na Kriških podih.

Izhodišča za Malo Mojstrovko

Velika večina pohodnikov, kot izhodišče za vzpon na Malo Mojstrovsko izbere prelaz Vršič. Od tu pa proti vrhu nas peljeta 2 markirani poti, po južni strani, ki je sorazmerno tehnično enostavna in je zelo priljubljena tudi v zimskih razmerah in pristop po severni strani, kjer se proti vrhu vzpenja Hanzova pot, ki je označena, kot zelo zahtevna pot, oz. kot ferata B/C težavnosti.

Poleg omenjenega izhodišča, pa se lahko na Malo Mojstrovko podate še iz Planice, kjer vas pot skozi Grlo pripelje tik pod Slemenovo špico, kjer se v desno 0odcepi pot po kateri prečite melišče pod severno steno Mojstrovke, ter se nekje na sredini prečenja pridružite poti iz Vršiča, ki vas proti vrhu pelje po Hanzovi poti oz. ferati B/C težavnosti. Izbor Planice, kot izhodišča je predvsem zopern zaradi spusta, saj se spust po Hanzovi poti odsvetuje, po južni strani pa se morate spustiti vse do Vršiča in nato ponovno vzpeti do Vratc, od koder se potem spustite proti dolini Tamar.

Zato te poti v tem blogu ne bom podrobno opisoval, posvetili pa se bomo obema vzponoma iz Vršiča.

Poti na Malo Mojstrovko

Kot omenjeno že zgoraj, bomo v tem blogu podrobneje opisali obe poti, ki nas na vrh Male Mojstrovke peljeta iz našega najvišjega prelaza. Pazljivi bodite predvsem, če želite na vrh priti po tehnično lažji poti, da vas table ne bodo zavedle in vas popeljale po pobočju v desno, proti Slemenovi špici, tam je namreč Hanzova pot. Držite se leve, pot vas mora pripeljati pod grapo in nad melišče…

Mala Mojstrovka po južni poti

Vršič – po južni poti Osnovni podatki
Višina2332m
Višinska razlika721m
Čas vzpona2 uri 15 min
Zahtevnost hojedelno zahtevna
Najbolj priljubljeno izhodišče Vršič (46.435, 13.744)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice (pozimi še cepin in dereze)
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Mislim, da mi poti do izhodišča ni potrebno prav posebaj opisovati, zapeljete se do vrha Vršiča, tam parkirate svoje vozilo in poiščete rdečo planinsko tablo, ki vas bo usmerila v desni breg (gledano iz smeri Kranjska gora – Bovec), na Malo Mojstrovko po južni poti (pobočje morate prečiti v levo).

Pot se sprva vzpenja bolj zložno in nas po nekaj 10 minutah pripelje pod stene Mojstrovke in na zgornji rob melišča, ki se od grape spušča proti Vršiču. Že zelo kmalu, nas pot nagradi z lepimi razgledi. Od tu, pa do vrha vratc, oz. skozi grapo je najbolj zahteven del vzpona. Tehnično sicer ni nič posebnega, a je pot na nekaterih delih zaradi grušča, ki se ves čas spreminja, posipa, težje prehodna. Tu vam bodo še kako prav prišle palice, pa tudi jeklenica, ki je pritrjena v steno, bo marsikomu v veliko pomoč.

Na vrhu grape se nam odpre čudovit pogled proti dolini reke Soče in na vrhove, ki jo obkrožajo. Pot se tu za kratek čas malce položi, a se kmalu spet strmeje vzpne Vedno bolj razgledna pot nas v dobrih 15ih minutah pripelje do izjemne razgledne točke, kjer lahko občudojemo pogled proti Vršiču… Tu nekje se markirana pot ponovno usmeri na melišče, ki nas nato spremlja praktično do vrha priljubljene gore.

Če rečem, da se nam že tako izjemen razgled še izboljšuje praktično iz koraka v korak, ne bom kaj dosti pretiraval. Se pa zna marsikomu vzpon po melišču precej vleči, saj vrh Male Mojstrovke že vidimo, a se zdi, da se nam nič kaj dosti ne pribljižuje…

Mala Mojstrovka po Hanzovi poti

Vršič – po Hanzovi poti Osnovni podatki
Višina2332m
Višinska razlika721m
Čas vzpona2 uri 30 min
Zahtevnost vzponavarovana plezalna pot B/C
Najbolj priljubljeno izhodišče Vršič (46.435, 13.744)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev, čelada, samovarovalni komplet in pohodne palice
Parkirnina brezplačno
Primerno za psane

Hanzova pot je ena od zahtevnejših poti v našem visokogorju, saj je to izjemno zahtevna varovana pot, oz. povedano malce drugače, je to varovana plezalna pot težavnosti B/C. Za vse, ki imate težave z višino, vam ta vzpon odsvetujem, pa tudi tisti, ki vam visokogorje še ni domače, raje izberite južno pot.

Z izhodišča na Vršiču se podamo v levi breg (gledano s Bovca proti Kranjski gori) in se po dobro uhojeni poti vzpenjamo proti prevalu Vratca (držimo se desne, v levo nas pelje pot, ki je opisana zgoraj). Na prevalu pridemo do novega križišča, kjer se usmerimo v levo, proti Hanzovi poti (naravnost Slemenova špica).

Pot nas v rahlem vzponu prek melišč pelje pod severnimi stenami Mojstrovke. V poletni pripeki je to idealni vzpon, v kolikor ne marate močnega sonca, se je pa potrebno zavedati, da tudi jutranja vlaga in s tem bolj spolzki kamni pomenijo večjo možnost za zdrs. Zato je potrebno biti še bolj pozoren…

Po okoli 15-ih minutah prečenja, nekje na najvišjem delu poti, ki se nato začne sprva počasi, kasneje pa vedno strmeje spušćati proti Slemenovi špici, se v levo odcepi Hanzova pot, ki jo je precej lahko spregledati, še posebaj, če ste zatopljeni v pogovor in občudovanje razgledov, ki se nam odpirajo proti severu.

Od tu nas do vstopa v ferato loči le kakšnih 5 minut vzpona po melišču. Ferata je zelo dobro zavarovana, v prvem delu se preko skal vzpenjamo s pomočjo klinov, kasneje, ko pridemo tudi do jeklenic, pa bo v poštev prišel tudi samovarovalni komplet, ki je na tem vzponu zelo priporočljiv. Seveda ne gre pozabiti niti na čelado.

Srednji del vzpona nas preko nekaj lepih skalnatih polic, kjer je pot izklesana v skali, ter malce strmejših odsekov, popelje do točke, kjer se nam odpre prekrasen pogled na kralja Slovenskih gora (Jalovec) in Mangart. Seveda lahko ves čas vzpona občudujemo dolino pod severnimi stenami Mojstrovke in Slemenovo špico. Višje kot smo, lepše vidimo tudi v Planico, Tamar, Rateče, dolino Male Pišnice… Ves vzpon pa nas spremljajo tudi čudovite Ponce.

Od tu pa do vrha Male Mojstrovke pot ni več tako tehnično zahtevna in več ali manj se vzpenjamo brez pomoči rok. Malce pod vrhom se nam z leve priključi še nemarkirana pot preko Glave nad Šitom in nato že kmalu stopimo na čudovito razgledni vrh, ki je opremljen z žigom in vpisno knjigo.

Razgledi z Male Mojstrovke

Kot sem omenil že v uvodu, je Mala Mojstrovka eden od vrhov s katerega je moč občudovati praktično vse najvišje vrhove v Sloveniji. V daljavi, za vrhom Razorja se vidi špička Triglava, levo, nad dolino Krnica se dviguje Škrlatica, v njeni bližini je tudi Visoki Rokav, na drugi strani pa sta še Jalovec in 3. najvišja gora Mangart. Poleg tega šopka pa je v lepem vremenu moč občudovati še številne vrhove v osrčju Julijskih alp.

Zelo lepo je viden tudi greben Karavank, vse od začetka pri Trbižu pa preko Kepe, 3. najvišjega vrha v našem najdaljšem gorovju, vse do Stola. Ob čistem ozračju, pa lahko uživamo tudi v pogledu na najvišje vrhove Kamniških alp.

Mala Mojstrovka pozimi

Mala Mojstrovka je ena izmed gora, ki je pozimi, ko jo prekriva debela snežna odeja, še skoraj bolj priljubljena, kot poleti. Seveda je normalnim smrtnikom s potrebno opremo (cepin, dereze in čelada), dostopna le po južni poti, preko melišča, lahko pa se proti vrhu vzpnete skozi številne grape. Najbolj enostavna in najlažje dostopna je Pripravniška.

Gora je zelo priljubljena tudi pri turnih smučarjih, saj se lahko dolgo v pomlad pripeljejo praktično do svojega vozila, hkrati pa jim vzon proti Mali Mojstovki ponuja še številne možnosti za podaljšanje ture proti ostalim vrhovom v verigi Mojstrovk.

Ker je pozimi, če je veliko snega, prelaz Vršič pogosto neprevozen, je potrebno vzpon na Malo Mojstrovko začeti nižje proti dolini, pri Mihovem domu, ali koči na Gozdu. V tem primeru je potrebno upoštevati, da boste za vzpon potrebovali kakšno uro ali dve več časa, kot je napisano v zgornji tabeli.

Izlet si lahko pepestrite še z obiskom kakšne izmed lepot v bližini Kranjske gore.

Zaključek

Mala Mojstrovka je vrh, ki ga lahko osvoji praktično vsak, ki je v vsaj solidni kondicijski pripravljenosti, hkrati pa je normalno gibalno sposoben. Torej velika večina vseh. Za tiste, najbolj zagrižene osvajalce vrhov in pobiralce žigov, pa je Mala Mojstrovka tako rekoč obvezen vrh.

Želim vam še naprej lep dan in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor