Bovški Gamsovec in Kriški podi

Bovški Gamsovec

Bovški Gamsovec je prekrasen razgeldni vrh na meji med dolinama Vrata in Zadnjica na eni strani, na drugi strani pa pod vrhom ležijo 3 čudovita visokogorska jezera na Kriških podih.

Med vzpenjanjem na vrh, kjer boste skoraj zagotovo srečali kozoroge, boste uživali v pogledu na mogočno severno triglavsko steno, Kredarico, Staničev dom in seveda Triglav. Fantastičen pa je tudi pogled proti Vratom, Stenarju in ostalim vrhovom tem delu Julijskih lap.

Spodnje Kriško jezero in v senci levo spodaj kozorog

Tokratni vzpon na 2392 metrov visok vrh smo začeli v Vratih, se vzpeli do Luknje, kjer se Gorenjska stika s Goriško regijo, oz. Vrata z Zadnjico in nadaljevali pot proti vrhu. Pred spustom skozi Sovatno smo obiskali še Pogačnikov dom na Kriških podih, ki ima po mojem mnenju najlepši razgled med vsemi planinskimi domovi v Sloveniji.

Še več podobnih krožnih tur v visokogorje pa najdete pod naslovi Planjava, Jezero Vodotočnik in Deska, Krožna tura prek doline 7. jezer, Krog po Kamniško – Savinjskih alpah, Krog po Bohinjskih planinah, Montaž in Triglav.

Karakteristike poti:

Dodaj odgovor