Jalovec – samotna dvodnevna krožna tura

Jalovec

Jalovec je, za mnoge ljubitelje slovenskega visokogorja, najlepša in najmarkantnejša gora na sončni strani alp. Zato je gora tudi poznana kot kralj slovenskih gora. Zanimivo je, da je z 2645 metri “šele” 6. najvišja gora Slovenije, a vseeno je dobil kraljevski naziv.

Krožno turo, ki sem jo opravil v tokratnem videu (2 dela), sem za izhodišče izbral precej slabo poznano in samotno dolino Loške Koritnice. Od tam sem se, po čudoviti markirani poti, ki so jo gotovo zgradili italjani v času Rapalske meje, vzpel do sedla čez Brežice, ki povezuje Loško Koritnico z Bavšico.

Od tu nas pot, ki ponovno postane malce zahtevnejša, pripelje do novega sedla, Škrbine pod Gradom, kjer pa se nam ponovno odpre pogled na Jalovec in melišča, ki nas v kakšne 30ih minutah pripeljejo do zavetišča pod Špičkom.

Prvi dan sem zaključil v zavetišču, v družbi prijateljev, ki so se do tu povzpeli iz Zadnje Trente. Po prijetnem večernem druženju in nočni nevihti, semo se zbudili v oblačno jutro, ki pa se je hitro spremenilo v čudovit sončen dan.

Vzpon do Jalovca nam je vzel okoli 2 uri, nato pa so se naše poti ponovno ločile, sam sem se napoti proti Kotovemu sedlu in nato pot nadaljeval proti svojemu izhodišču v Loški Koritnici, prijatelji pa so se vrnili do zavetišča in se spustili do svojega izhodišča v Zadnji Trenti.

Boljši opis poti in tudi več informacij o vzponu na Jalovec najdete v članku Jalovec – kralj slovenskih gora.

https://youtu.be/bHETRLfMz0c
Krožna tura iz Loške Koritnice Osnovni podatki
Višina izhodišča780 m
Višinska razlika po poti2100 m
Čas kroga12 ur
Zahtevnost hojezelo zahtevna označena pot
Izhodišče Loška Koritnica (46.41464, 13.6295)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev, pohodne palice,
čelada, samovarovalni komplet
Koča na potiZavetišče pod Špičkom (5 ur)
Parkirninabrezplačno
Primerno za psane

Še več podobnih idej za krožne ture v našem visokogorju pa najdeš pod naslovi Triglav iz Zadnjice, Planjava, Razor iz Ruskega križa, Kanin, Rombon, Jalovec, Triglav iz Vrat in Prisojnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja