Triglav iz Zadnjice v krožni turi

Triglav

Triglav je absolutni vladar slovenskih gora, je najvišji vrh in tudi simbol Slovenije. Njegova podoba je ovekovečena celo na državnem grbu. Zato ni čudno, da je to v poletnih mesecih verjetno najbolj oblegan vrh v vsem slovenskem visokogorju.

Na Triglav vodijo številne poti iz mnogih izhodišče, a le ena je tista “kraljevska”, najdaljša oz. vzpon z največ višinskimi metri. Ta “kraljevski” naziv pripada vzponu, ki ima izhodišče v dolini rečice Krajcarice, kjer se je potrebno do vrha 2864 metrov visokega Triglava povzpeti za okoli 2200 metrov, kar je tudi najdaljši vzpon v Sloveniji nasploh.

V videu sem se skupaj za Xabijem, baskom, ki sem ga spoznal med vzponom, na Triglav iz Zadnjice povzpel prek Luknje in Plemenic, nato pa sva se spustila do koče na Doliču in se prek Hribaric sprehodila še do Prehodavcev in 4ih triglavskih jezer. Od tam sva se nato po nekdanji vojaški mulatjeri spustila do Trente, kjer sva najino pohodniško druženje tudi zaključila.

V kolikor se boste tega kroga lotili v povprečnem pohodniškem koraku, potem boste zanj verjetno potrebovali 2 dneva, tako da vam predlagam, da prenočite ali na Doliču, ali pa na Prehodavcih.

Še več podobnih idej za izlete v visokogorje pa najdete pod naslovi Razor v krožni turi, Škrlatica, Jalovec, Rombon, Okoli Zadnje Trente, Planjava, Skuta prek Dolgega hrbta in Raziskovanje Krnaskega pogorja.

Podrobnosti o turi:

  • Izhodišče: Zadnjica (46.3825, 13.7615)
  • Čas kroga: cca 17 ur
  • Višinski metri: cca 2400 m
  • Nadmorksa višina Triglava: 2864m
  • Zahtevnost poti: zelo zahtevna

Več o Triglavu in vseh vzponih nanj pa izveš tukaj.

Tukaj pa si lahko pogledaš tudi krožno turo na Triglav iz Vrat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja