Narcise na Golici – kje jih je največ

Narcise na Golici

Nekaj stvari je, ki jih mora pravi Slovenec videti, obiskati, preizkusiti. Podobno, kot pravimo, da nisi pravi Slovenec, če nisi obiskal naše najvišje gore, pa če ne znaš zapeti naše himne – 7 kitico Zdravljice, ali pa zaplesati na Avsenikovo Golico, pa še kakšno tako bi se našlo.

Podobno je tudi z ogledom cvetočih narcis oz. ključavnic, kot jim pravijo domačini, na Golici. Narcise na Golici so zaščitni znak te gore že dolgo vrsto let, tudi najstarejši domačini ne vedno točno od kje in kdaj so začele na pobočju Golice in planin okoli nje cveteti te bele cvetlice.

Moja babica je svoje otroštvo preživela v Javorniških Rovtah in kot otrok je pasla krave po planinah okoli Golice. Po njenih besedah, so že takrat stari ljudje govorili, da ključavnice tod okoli rastejo že od nekdaj. Zanimivo je, da je sama za narcise na Golici slišala šele, ko je bila stara okoli 30 let in so se z družino preselili v Kočevje in je tam nek domačin govoril, da je obiskal Golico in da ga je gora osupnila z belo preprogo narcis. Sama je do takrat »narcise« na Golici poznala samo pod imenom ključavnice.

Ime ključavnice pa so rožice dobile zato, ker jih čebele ne morejo opraševati, saj je njihov cvet preozek, da bi lahko čebela prišla do prašnikov in s tem tudi peloda. Tudi to je še ena od posebnih značilnosti narcis na Golici.

Na Golico iz Jeseniški Rovt, sestop v do doma na Pristavi

Druga posebnost te vrste narcis pa je njen vonj. Klasične narcise, ki jih imamo po vrtovih nimajo posebnega vonja, ključavnice na travnikih okoli Golice pa imajo zelo močan in prijeten vonj. Včasih so rekli, da v spalnici ne smeš imeti prevelikega šopka ključavnic, saj te bo zaradi intenzivnega vonja narcis zjutraj bolela glava. Danes pa so tako ali tako narcise na Golici zaščitene rožice, ki se jih ne sme trgati, tako da jutranjega glavobola zaradi narcis ne bo.

https://youtu.be/EHPB-8FomWY
Vzpon na Golico od Doma na Pristavi

Kje cveti največ narcis na Golici?

V časih ko so okoliški kmetje kosili celotno Golico in planine okoli te gore, je bilo narcis tod okoli še veliko več. Ko pa so travnike nehali kositi, so tudi narcise izginile. Danes na samem pobočju velike Golice narcis praktično ni.

Kje cveti največ narcis na GoliciIzhodiščna točka
V okolici doma Pristava v Javorniških Rovtah46.4538, 14.0923
Na Mali Golici 46.4866, 14.0802
Planina pod Golico46.4706, 14.0617

Najdemo jih na pobočju male Golice, planinah in travnikih okoli Javorniških Rovt (Dom Pristava v Javorniških Rovtah), ter travnikih okoli Jeseniških Rovt. V objemu narcis pa boste uživali tudi če se boste povzpeli na sosednjo Dovško Babo. Sicer jih tam ne boste našli v takšnem izobilju, kot na prej omenjenih lokacijah, a vseeno jih je moč videti.

Zanimivo je, da narcise rastejo samo do določene višine, nižje od tam pa jih ne najdemo več. Na Pristavi, ki je na vrhu Javorniških Rovtah, jih je zares veliko, na spodnjem delu te vasi, pa jih ni več in tako je bilo tudi 80 in več let nazaj.

V kolikor želite prijeten družinski izlet z ogledom narcis, vam svetujem, da se ob sestopu z višjih planin ustavite v domu Pristava v Javorniških Rovtah, to poslopje in posestvo v okolici je bilo nekdaj last Barona Žige Zoiza (namenjen je bil za rudarje, ki so tod okoli kopali železovo rudo), dom stoji že od leta 1647, leta 1752 pa je rudarske obrate in poslopje na Pristavi kupil Žiga Zoiz.

Brat Žige Zoiza, Karel je bil velik botanik in še danes je rastlinje tod okoli izjemno pestro, saj je v času svojega življenja Karel Zoiz posadil ogromno različnih rastlinskih vrst iz vsega sveta. Poleg tega, pa vam dom ponuja tudi pestro kulinarično ponudbo, igrala za otroke, bližnja jezerca, prav tako pa lahko v bližini obiščete nahajališče fosilnih kamenin… Mimogrede, narcis je na travnikih okoli Pristave zares nešteto.

Kdaj cvetijo narcise na Golici

Narcise na Golici cvetijo ob koncu maja in začetku junija. Sicer je cvetenje narcis odvisno tudi od tega, kako dolga je bila zima in kakšne so temperature v aprilu in maju, a če boste Golico obiskali okoli 20. maja, boste narcise zagotovo videli.

Če jih morda še ne bo na pobočju male Golice in ostalih višje ležečih travnikih, pa jih boste zagotovo videli na nižje ležečih travnikih okoli Javorniških in Jeseniških Rovt. V kolikor pa si boste za obisk izbrali kasnejši datum, pa bodo lepe cvetoče narcise na ogled le še na višje ležečih travnikih.

Upam, da sem vam o narcisah na Golici in njeni okolici povedal vse, v kolikor pa vas zanima kako in od kje obiskati Golico, pa si lahko preberete članka z naslovom Najbolj obiskane gore v Karavankah in Hribi 2 uri hoje.

Želim vam veliko užitkov in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor