Čaven – planota na kateri se ustavi čas

Čaven in Kucelj

Glede na to, da imamo v Sloveniji 3 gorovja, ki nam ponujajo številne možnosti za obisk visokogorja, pa tudi sredogorja, številni pohodniki, planinci na hribovja in visoke planote Notranjske, ter Primorske kar pozabimo. Trnovska planota je sicer najbolj znana po njenem najvišjem vrhu, Malem Golaku, ki je tudi odlično obiskan vrh, na skrajnem južnem robu te izjemne planote pa se nad Vipavsko dolino dviga Čaven, planotast greben, ki ga bomo danes spoznali.

Čaven, kot planota se dviga med nekje 1000 in 1350 metri nad morjem, najvišji vrh tega dela Trnovskega gozda je Veliki Modrasovec, ki je visok 1353 metrov, najbolj priljubljen in tudi vrh z najlepšim razgledom pa je Kucelj, kamor se bomo danes napotili tudi mi.

Spoznajmo Čaven

Mimogrede, v kolikor iščete podobne izlete v okolici, vam svetujem, da si pogledate bloge z naslovi Gradiška tura – ferati nad Vipavko dolino, Izlet v Goriška brda, Znamenitosti Idrije in Kam v hribe za vikend, kjer sem opisal pot na Mali Golak.

O Čavnu

Kot sem omenil že v uvodu je Čaven planotast greben, ki na jugu zaključuje Trnovsko planoto. V preteklosti so domačini to precej visoko planoto izkoriščali kot senožeti za živali, saj močno poletno sonce travo v Vipavski dolini požke, na planosti pa so temperature nižje in trava je normalno rasla.

Ob tej informaciji me je takoj prešinilo, zakaj pa niso raje krave pasli na travnikih tu zgoraj, tako kot to pošnejo v alpskih planinah. Odgovor enega od domačinov je bil zelo preprost, na Čavnu ni površinske vode, tako da živali nebi imele česa piti, pa tudi s svojimi iztrebki bi onesnažile vodne vire v dolini.

Dandanes domačini planote ne kosijo več tako vestno in travniki po Čavnu se počasi zaraščajo, a še vedno so le-ti precej obširni. V današnjih časih je za razliko od nekdaj, ljudje obiščejo to planoto več ali manj zaradi rekreacije in sprostitve.

Kljub temu, da nam rob planote in predvsem njen najbolj razgledni vrh Kocelj, ponujajo veliko lepše razglede, kot smo jih deležni na Malem Golaku, pa je bosik Čavna veliko bolj zmeren. Ljudje tu zgoraj sicer so, a naval na to planoto še zdaleč ni takšen, kot na najvišji vrh Trnovske planote.

Vzpon na Čaven oz. Kucelj

Kamnolom – Kucelj Osnovni podatki
Višina1237m
Višinska razlika460m
Čas vzpona2 uri 10 min
Zahtevnost hojelahka pot
Najbolj priljubljeno izhodiščeKamnolom pod tuneli (45.9357, 13.8693)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice (pozimi še derezice)
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Izhodišč za vzpon na Čaven oz. Kucelj, ki je naš cilj, je kar nekaj, a najbolj priljubljena od vseh se začne malce pod tunel, okoli kamnoloma, kjer lahko tudi pustite svoje vozilo. Avto lahko pustite tudi ob cesti, ki pelje proti Predmeji. Do samega izhodišča pa se lahko pripeljete iz Ajdovščine (smer Predmeja), ali pa se prek Cola in Otliške planote zapeljete do Predmeje in napotite proti Ajdovščini. A le do tunelov, oz. nekaj 100 metrov nižje.

Tam se začne namreč izjemno prijetna Srednječavenska pot, ki nas v zmernih vzponih in spustih lahko pripelje vse do vzpetin nad Novo Gorico. A mi bomo poti sledili le kakšnih 30 minut, oz. do prvega smerokaza, tam se bomo nato po strmejši poti napotili v smeri koče na Čavnu. Pot se tu prvič strmeje vzpne. V kaknih 20ih minutah se bomo dvignili nad gozdno mejo. Čistine med vedno redkejšimi drevesi nam bodo omogočile izjemne poglede proti Vipavski dolini, Nanosu, Otliški planoti…

Le malce višje nas pot pripelje na planoto, kjer bomo na križišču zavili levo proti Mali gori in tamkajšni koči. Po kratkem spustu nas pot pripelje do klopce ljubezni, ki stoji na robu platone in nam ponuja osupljiv pogled na Vivavsko dolino in njeno širšo okolico. Nadaljna pot proti Mali gori je nato ves čas speljana po robu planote in uživanje v razgledih se kar ne kočna in konča. Fotoaparat imejte ves čas pri roki, saj bo proženje sprožilca zelo frekventno.

Pot nas od Male gore nato zapelje proti manjši koči, ki je odprta ob koncih tedna in kjer je moč dobiti kakšen lahek prigrizek in nekaj za žejo. Domačini so tu zares prijazni, ali pa sem imel samo jaz takšno srečo, da sem srečal samo takšne. 🙂

Od koče na Mali gori pot nadaljujemo proti našemu cilju, do katerega nas loči še okoli 30 minut hoje. Pot se sprva malce vzpne, nato pa se poravna in zavije proti zahodu. Cesto po kateri hodimo bomo kmalu zapustili in se preselili na vlako, ko zapustimo še to, pa nas čaka še zadnji vzponček preden bomo ugledali naš cilj.

Kucelj je 1237 metrov visok vrh, s katerega lahko uživamo v izjemnih razgledih. Verjetno je to vrh s katerega sem imel do sedaj najlepši pogled na morje. A ne samo pogled na morje, tudi na Italijanske Dolomite, Vipavsko dolino, Padsko nižino, Slovensko Istro, Kras, Čičerijo, Trnovsko planoto… Zares izjemno!

Za spust proti avtu lahko izberete drugo pot, tako da bo vaš sprehod delno narejen v krožni turi. Eden od razcepov je pri koči na Mali gori, ali pa se vzpnete tudi do Velikega Modrasovca in nato na Predmejo, ter po cesti do avta.

Koči na Čavnu

Na Čavnu stojita dve koči, kjer lahko dobite kaj za osvežitev grla, ali pa kaj za pod zob. Prva koča Antona Bavčerja na Čavnu je uradna planinska koča, ki naj bi bila odprta skozi vse leto od četrtka pa do nedelje, a ob mojem obisku, ki se je zgodil v soboto, je bila koča žal zaprta, morda tudi zaradi snega.

Koča na Čavnu nam sicer ponuja podobno ponudbo, kot smo jih pohodniki vajeni v ostalih planinskih kočah. Poleg vse pijače je moč dobiti še kakšno enolončnico, klobaso in podobne gorske dobrote, pa tudi s kakšno sladico vam bodo z veseljem postregli.

Drugo od koč na Čavnu sem v zgornjih vrsticah že omenil, in sicer kočo na Mali gori. Ta koča je sicer odprta med vikendi in prazniki, v nej pa lahko pričakujete da boste v zameno za morebitni prostovoljni pripevek dobili pijačo, pa tudi kak kos suhega sadja, energetsko tablico in morda še kaj.

Predvsem pa boste v obeh kočah deležni zelo prijazne postrežbe.

Zaključek

Čaven je izjemna destinacija za družinske ali pa tudi malo manj družinske izlete v neokrnjeno naravo. Predvsem v delih leta, ko je v Alpah preveč snega, ali pa slabše vreme, je lahko Kucelj izjena destinacija za zares nepozaben izlet. Tem koncem se izogibajte le v močni burji, saj takrat na planoti ni prav prijetno.

Želim vam lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor