Dleskovec in Dleskovška planota

Dleskovec

Kamniško – Savinjske alpe do leta 2023 nisem prav pogosto obiskoval, večino časa v visokogorju sem prebil v Julijcih in Karavankah. Po pravici povedano niti ne vem zakaj, a verjetno bo kaj k temu pripomoglo dejstvo, da sta stara starša iz okolice Jesenic in smo v mojem otroštvu vedno hodili le na tisti konec Slovenije, jaz pa samo “nadaljujem” te vzorce v svoji odrasli dobi. Ker pa ljudje nisemo drevesa in se lahko premaknemo, če si tega seveda želimo, sem se odločil, da bom v letu 23 več časa tudi sam preživel k KSA.

Dleskovec in Dleskovško planoto sem prvič obiskal pozimi leta 2021, ko je bilo kar precej snega in je bilo tam gori praktično vse pod snegom. Dleskovec je sicer prekrasen razgledni vrh in hkrati najvišji vrh planote, ki sega 1965 metrov visoko. Na vrhu, ki ga krasi piramida, postavljena iz kamenja, se nam odpre zares enkraten razgled na Dleskovško planoto in vrhove nad njo. vidimo pa tudi globoko v osrčje KSA, proti Koroški, v Savinjsko dolino, pa Ljubljansko kotlino…

Dleskovec

V kolikor iščete še več podobnih, tehnično enostavnih vzponov na vrhove visoke med okoli 1500 in 2300 metri, vam predlagam, da si pogledate članke z naslovi Krn – primorski lepotec, Črna prst, Rodica, Mahavšček, Snežnik, Porezen, Golica in številni drugi.

Izhodišče za Dleskovec

Na Dleskovec se seveda da priti iz veliko več izkodišč, kot pa le iz 2, a ker večina uporablja le 1 izhodišče, bom sam dodal še 2, ki je po mojem nenju še lepše oz. povedano drugače, pot mimo planine Podvežak proti Dleskovcu je tako lepa, da bi bilo škoda, da poti ne opišem.

Sta pa obe poti na Dleskovec, ki ju opisujem primerni za vzpon v vseh letnih časih, le po obilnejšem sneženju bi sam počakal kak teden ali dva, da se sneg nekoliko posede in predela, tako da je hoja po njem bolj prijazna in je udiranje znosnejše.

V poletnem času pa upoštevajte, da se tu lahko sonce močno upre v pobočja in v kolikor ni vetra je lahko zelo, zelo vroče.

Poti na Dleskovec

Čez planino Podvežak

Planina Podvežak – Dleskovec Osnovni podatki
Višina1965m
Višinska razlika po poti510m
Čas vzpona2 uri 30 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
Izhodišče Planina Podvežak (46.332, 14.6721)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva zimska opremaKvalitetni gojzdarji, pohodne palice, krplje, cepin, dereze, gamaše
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

V kolikor se boste na Dleskovec podali iz planine Podvežak, se lahko skoraj do planine zapeljete z avtom, razen v zimskem času, ko je gozdna cesta zasnežena in za običajna vozila neprevozna, bo treba pot pod noge vzeti že pri zadnji kmetiji.

Že sam začetek ture nam da vedeti kakšen bo ta izlet, saj se nam kmalu po prihodu na planino odprejo zares enkratni pogledi proti Veliki planini, Menini planini, Lepenatki, Rogatcu… Vsi ti fantastični razgledi pa se bodo tja do Dleskovca samo še stopnjevali.

Na planini Podvežak je postavljena krasna koča kjer nas čaka nekaj klopc, ki nam prav pridejo predvsem pozimi, ko štartamo malce nižje in smo na planini že dodobra ogreti in pripravljeni za prvi postanek.

Ob koči nas smerne table povabijo da zagrizemo v klanec, ki pa ni prav pretirano strm, pa tudi precej hitro se spet poravna, saj v kake pol ure hoje pridemo na plato – planoto med Dleskovcem, Velikim in Tolstim vrhom, sorazmerno ravna pot pa se nadaljuje vse do Moličke planine.

V zimskem času, ko je dovolj snega, lahko prečenje platoja prilagodite svojim željam, poleti, ko pa nas omejuje ruševje, pa bomo morali slediti markirani poti in narediti malce dalšo pot.

Vzpon proti vrhu Dleskovca je tehnično enostaven, tako kot celotna trasa. Kot omenjeno že nekaj odstavkov nazaj, pa se lepi razgledi stopnjujejo vse do vrha Dleskovca, kjer se nam odpre tudi pogled proti Savinjski dolini, ostali Štajerski, Dolenjski in Koroški.

V kolikor imate še dovolj časa in moči, lahko svoj izlet podaljšate še do Velikega vrha, ali pa izlet dokončate v krožni turi in se proti izhodišču spustite prek planine Ravne, lahko pa si izberete kakšno 3 pot… Možnosti je tu res veliko, pazite le, da se ne izgubite.

Čez planino Ravne

Planina Ravne – Dleskovec Osnovni podatki
Višina1965m
Višinska razlika po poti470m
Čas vzpona1 uri 45 min
Zahtevnost hojelahka označena pot
Izhodišče Planina Ravne (46.3493, 14.6997)
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva zimska opremaKvalitetni gojzdarji, pohodne palice, krplje, cepin, dereze, gamaše
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Drugo izhodišče za naskok na Dleskovec pa je planina Ravne. Kljub temu, da je tudi prvi vzpon tehnično in tudi fizično enostaven (v lepih vremenskih razmerah), pa je ta možnost še nekoliko lažja, vsaj številke nam govorijo tako.

Tudi tu se naša pot začne na krasni planini, le s to razliko, da nam planina Ravne ne ponuja lepih razgledov, ampak se moramo za njih še nekoliko povzpeti po pobočju navzgor. V zimskem času, ko je veliko snega bo sledenje markacijam precejšni izziv, a če se boste napotili po intuiciji navzgor proti levi (gledano iz smeri prihoda), boste skoraj zagotovo prišli na planoto, nekam v bližino planine Dolge trate. V kolikor pa zatavate kam med skale, pa vam svetujem, da se po isti poti vrnete nazaj do planinie Ravne.

Tudi če sledimo markirani poti, nas bo te-ta peljala prek planine Dolge trate, kjer stoji zares prikupna hiška, ki kar vabi k fotografiranju in seveda zadnjemu postanku pred naskokom proti vrhu, ki je le še kakšnih 30 minut naprej.

Od planine Dolge trate proti vrhu Dleskovca se nam praktično iz metra v meter odpirajo novi in novi, dih jemajoči prizori, sam vrh pa me vedno prevzame, zares sem zelo, zelo hvaležen, da imamo v Sloveniji takšne bisere in da imam voljo, ter telo, ki mi dovoljujeta obisk takšnih izjemnih krajev.

Razgledi z Dleskovca

V zgornjih odstavkih sem že nekajkrat omenil, da je Dleskovec fantastičen razgledni vrh. Na eni strani se naši razgledi končajo na bližnjih vrhovih, ki so višji kot 2000 metrov (Veliki vrh, Velika Zelenica in Molička peč), ter nekoliko odaljenejši Ojstrici.

Še malce bolj levo se nam pogled ustavi na Črnem in Tolstem vrhu, ter Deski. Ko se pobočja teh vrhov spustijo proti nižjim planinam pa se v daljavi pokaže Ljubljanska ravnina, za njo pa Snežnik in pod njim ostali vrhovi na Notranjskem koncu Slovenije. Pred vso to kuliso pa ne moremo spregledati Velike planine, kjer bi lahko, vsaj tako se zdi, prešteli vse koče na planini.

Če nadaljujemo še malce proti levi, v prvi vrsti ugledamo Lepenatko ter Rogatec, tik za njima pa Menino planino, za njo pa Zasavsko in Dolenjsko hribovje. Krog nato zaključimo s pogledom v Savinjsko dolino, proti Koroški, Raduhi…

Video zimskega pohoda na Dleskovec

Zaključek

V enem od komentarjev na YouTube kanalu Vnaravo, je gospod Janez napisal, da je Dleskovška planota in okolica ena najlepših in najbolj podcenjenih destinacij v našem visokogorju in temu komentarju lahko le pritrdim. Če imate radi mir in fantastične razglede, pa morda niste pripravljeni na pohajkovanje po brezpotjih, potem je Dleskovška planota kot nalašč za vas.

Želim vam lep dan in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja