Visoki Mavrinc – razgledni vrh na robu Julijcev

Visoki Mavrinc

Kranjska gora je eden od Slovenskih turističnih biserov, v času nekdanje države je bilo to zimsko športno središče zelo aktualno samo v zimskem času, a v zadnjem 20-30ih letih se je tudi to precej spremenilo. S popularizacijo hribolazenja, pa gorskega kolesarstva, spusta z gorskimi kolesi, z večjo dostopnostjo E koles in še bi lahko našteval, se je število gostov v središčih, kot je Kranjska gora, dvignilo tudi v ostalih delih leta. In glede na to, da je v Kranjski gori ogromno lažjih vzponov željnih pohodnikov, se bomo danes podali na Visoki Mavrinc, manj poznani in sorazmerno lahko dostopen vrh, ki nam ponuja izjemne razglede na najvišje vrhove v okolici.

Visoki Mavrinc je vrh, ki leži nad cesto, ki se vije proti Vršiču, nekje nad Rusko kapelico. Ta slabih 1600 metrov visok razgledni vrh nam ponuja izjemne razglede na vse najvišje vrhove nad dolino Krnice in v okolici Vršiča. Na vrh vodita dve tehnično enostavni a nemarkirani stezi, ki se tik pod vrhom združita. Vrh je dokaj enostavno dostopen tudi pozimi.

Podnaslovi v blogu

  1. Vzpona na Visoki Mavrinc
  2. Razgledi z Visokega Mavrinca
  3. Zaključek

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za podobne družinske vzpone in izlete v okolici Kranjske gore, vam predlagam, da si preberete članke z naslovi Tromeja, vrh za vse letne čase, Mojstrana in dolina Vrata, Kranjska gora izleti, Hribi 2 uri hoje in Najbolj obiskane gore v Karavankah. Za bolj zahtevne in daljše vzpone pa poglejte v kategorijo Visokogorje.

1. Vzpona na Visoki Mavrinc

Kot sem omenil že v uvodu je Visoki Mavrinc sorazmerno lahko dostopen vrh, na katerega se lahko podamo iz dveh različnih izhodišč. Prvo izhodišče je pri koči na Gozdu, ki se nahaja na koncu edinega rahlega spusta na sicer strmi cesti proti našemu najvišjemu prelazu. Drugi malce daljši in tudi manj obljuden vzpon pa se začne na parkirišču nad 2. serpentino taiste ceste.

Kočna na Gozdu – Visoki Mavrinc

Koča na Gozdu – Visoki Mavrinc Osnovni podatki
Višina1562m
Višinska razlika350m
Čas vzpona1 ura 15 min
Zahtevnost hojelahka neoznačena steza
IzhodiščeKoča na Gozdu (46.4399, 13.7622)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti poziminepremočljivi gojzdarji, gamaše, derezice, pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Do koče na Gozdu vam verjetno ne bo težko najti poti. Le-ta namreč leži na eni najbolj slavnih Slovenskih cest, na cesti na Vršič. Na koncu krajše ravnine, oz. celo manjšega spusta, edinega na tem vzponu, je na desni strani sorazmerno veliko parkirišče, ob njem pa priljubljena koča na Gozdu. Prva koča je bila na tem mestu postavljena med 1. Svetovno vojno, ko je služila, kot oskrbovalna postaja za graditelje ceste prek prelaza Vršič.

Današnjo obliko je koča dobila v 80ih letih prejšnega stoletja. Koča se lahko pohvali tudi z okoli 50-timi ležišči, tušem s toplo vodo, elektriko in centralno napeljavo. Koča je stalno odprta od začetka aprila do konca septembra, v ostalem delu leta pa od četrtka do nedelje in ob praznikih.

Od parkirišča ob koči se bomo morali po cesti prehoditi kakšnih 200 metrov nižje, do smernih tabel, ki nas usmerijo na markirano pot proti Vršiču. Tej poti sledimo le nekaj metrov, saj naša neoznačena a dobro uhojena pot zavije v desno, ter nas skozi gozd, sprva po sorazmerno položni poti popelje pod vrh Visokega Mavrinca.

https://youtu.be/vFX5wHC7DsI

Drugi del vzpona poteka po strmejšem pobočju, kjer se pot v serpentinah vzpenja proti sedlu, kjer se naši poti priključi druga stezica z izhodiščem pri 2. serpentini. Celoten vzpon do sedla je tehnično enostaven in poteka po gozdu. Ko pridemo nad sedlo se nam odprejo pogledi proti Vršiču, Mali Mojstrovki in Prisojniku. Do našega cilja pa imamo le še nekaj korakov.

Vrh Visokega Mavrinca je gol in na njem stoji lepa lesena klopca, ki je obrnjena proti koncu doline Krnica in Kriškim stenam. Ob klopci pa vrh krasi še lesen križ in kovinska skrinjica z vpisno knjigo.

2. serpentina – Visoki Mavrinc

2. serpentina ceste na Vršič – Visoki Mavrinc Osnovni podatki
Višina1562m
Višinska razlika650m
Čas vzpona2 uri
Zahtevnost hojelahka neoznačena steza
Izhodišče2. serpentina ceste na Vršič (46.4613, 13.78)
Priporočljiva oprema poleti športna pohodna obutev in pohodne palice
Priporočljiva oprema poleti poziminepremočljivi gojzdarji, gamaše, derezice, pohodne palice
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada

Drugo izhodišče za vzpon na Visoki Mavrinc je malce nižje ob cesti, ki vodi na Vršič. Že kmalu po začetku vzpona, za 2. serpentino je manjše parkirišče, kjer lahko pustite svoje vozilo, ter se prek ceste podate na gozdno cesto. Le tej sledimo do njenega konca na manjši jasi, oz. obračališču.

Od tu naprej se preselimo na traktorsko vlako, naklon vzpona pa se tudi malce poveča. Vlaki in možicem nato sledimo do mesta, kjer se nam odpre lep pogled proti Prisojniku, na desno nad nami pa lahko vidimo tudi naš cilj. Pot tu zapusti vlako in se preseli desno, na gozdno stezico, le-ta pa nas zapelje v strmejše pobočje na vrhu katerega pridemo do sedla pod vrhom Velikega Mavrinca. Tu se naša pot združi s potjo iz koče na Gozdu.

Do cilja nam manjka le še nekaj minut vzpona. Gozd tu postaja vedno redkejši in kmalu lahko začnemo občudovati čudovite razglede proti Prisojniku, Vršiču…

Vrh Visokega Mavrinca je gol in na njem stoji lepa lesena klopca, ki je obrnjena proti koncu doline Krnica in Kriškim stenam. Ob klopci pa vrh krasi še lesen križ in kovinska krinjica z vpisno knjigo.

2. Razgledi z Visokega Mavrinca

Razgledi z Visokega Mavrinca so zares pravljični, kar niti ne preseneča, če vemo, da vrh leži nad dolino Krnica in je praktično v nekakšnem naravnem anfiteatru, ki ga z vseh strani obadajo vrhovi, ki se dvigajo vse do 2740 metrov visoko. Tako lahko občudujemo prelaz Vršič, nad njim se dviga Mala Mojstrovka, na nasprotni strani prelaza pa Prisojnik, za njim se vidi vrh Razorja, pa malce bolj levo Križa, seveda ne moremo spregledati druge najvišje gore v Sloveniji, Škrlatice, pa Špika… Tudi pogled proti dolini je izjemen. Proti Kranjski gori lahko uživamo v pogledu na jezero Jasna, pa na celotno dolino Krnica, ki se končuje z mogočno Kriško steno. Vidimo tudi praktično celotno cesto proti Vršiču. Če imate še “prve” oči, boste lahko videli tudi svoj avto na parkirišču pri koči na Gozdu.

3. Zaključek

Visoki Mavrinec je lahko osvoljiv vrh z izjemnimi razgledi. S svojimi 1562 metri je primeren praktično za vsakogar, tudi za najmlajše. Verjamem, da boste ob vzponu nanj in predvsem v razgledih z vrha izjemno uživali.

Želim vam lep dan še naprej in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor