Ferata Spodnji Plot na Zelenici

Ferata spodnji Plot na Zelenici

Obisk Zelenice me vedno navduši, pa naj si bo to v poletni pripeki, ali pa v zimskem mrazu. Seveda pa je Zelenica še posebaj lepa spomladi, ko se prebuja narava in pa v jeseni, ko številni macesni porumenijo, javorji in nekatera druga drevesa pordečijo in dajejo sicer večinoma smrekovemu gozdu, travnikom in ruševju izjemno barvno kuliso, ki navduši še tako “zamašenega” človeka.

Ferata Spodnji Plot na Zelenici je še ena od stvari, ki na ta konec Karavank privablja številne planince in plezalce. Ferata na Zelenici je umeščena v skalnato steno, ki leži na južni strani lepo razglednega vrha Spodnji Plot. V steni je poleg varovane plezalne poti še kar nekaj klasičnih plezalnih smeri. Trenutno je to ferata, ki je tehnično gledano najtežja ferata v Sloveniji, saj kar na treh odsekih doseže težavnost E.

V kolikor iščete ideje za izlete v okolici Zelenice vam predlagam, da si preberete bloge z naslovi Hribi pozimi, kjer opisujem vzpon na Stol iz Valvasorjeve koče, še bolj priljubljeni pa sta verjetno Begujnjščica in Vrtača, ki ležita neposredno nad Zelenico.

Če pa iščete še več podobnih športnih ferat, pa vam predlagam, da si pogledate članke z naslovi Kamin široka policaGonžarjeva pečGradiška turaMojstrana in Glinščica.

Izhodišče za ferato Spodnji Plot na Zelenici

Večina ljudi se vzpona do koče na Zelenici loti iz parkirišča pod nekdanjim smučiščem oz. ob nekdanjem mejnem prehodu na Ljubelu. Parkirnih mest je tam zares veliko in so tudi sorazmerno lepo urejena. “Težava” je le to, da je vzpon do koče na Zelenici po nekdanjem smučišču, precej dolgočasen.

Ljubelj 1 ura 30 min: (46.4324, 14.2602)

A podobno, kot za vzpon na Vrtačo tudi v tem primeru za izhodišče veliko raje izberem Tinčkovo kočo v dolini Završnice. Sicer je same vožnje do izhodišča nekaj minut več, seveda če domnevam, da ste iz notranjosti Slovenije in se boste proti cilju peljali iz smeri Kranja. Pa tudi cesta do izhodišča je makedamska in v zadnjem delu precej strma, a če nimate zelo nizkega avta, potem boste do Tinčkove koče prišli brez večjih težav.

Iz tega izhodišča boste podobno, kot iz Ljubelja potrebovali nekaj manj, kot uro in pol zmerne hoje. A je vzpon za razliko od tistega iz Ljubelja, precej bolj pester. Sprva se bomo prek travnika vzpeli do gozdne ceste, ki nas bo preko čudovitega gozda v slabe pol ure pripeljala do čudovite Smokuške planine, na koncu katere stoji planinska koča pri izviru Završčice.

Že kmalu po prihodu na planino se nam bodo, ob pogledu nazaj, začeli ponujati čudoviti razgledi proti Blejskemu jezeru in Julijskim Alpam. V smeri hoje pa bomo lahko občudovali pobočje Vrtače. V koči pri izviru Završnice, ki se nahaja pod pobočjem druge najvišje gore v Karavankah, boste vedno zelo dobrodošli. V koči so izjemno prijazni in pri njih se vedno rad ustavim.

Le nekaj korakov naprej od koče se boste sprehodili mimo izvira čudovitega potoka, ki polni akumulacijsko jezero pod Stolom. Voda na izviru je seveda pitna.

Nadalna pot proti koči na Zelenici je izjemno lepa, speljana je po čudovitih travnikih, skozi gozdičke in že po nekaj več kot 10ih minutah boste prišli do srca nekdajnega smučišča. Koča na Zelenici je poleg planinske koče tudi dom za Gorniški učni center. Koča je sicer leta 99 povsem pogorela, a so jo hitro obnovili in postavili izjemno lepo in moderno kočo, ki skozi celo leto privablja številne pohodnike (ob koncih tedna in praznikih je koča odprta skozi vse leto).

Tinčkova koča 1 ura 30 min: (46.4228, 14.1991)

Na koči na Zelenici je pritrjena tabla, na kateri je opisana ferata na Spodnji Plot in le-ta vas bo tudi usmerila proti severo – vzhodu. Že na vrhu prvega vzpončka pa nas bo prva tabla usmerila v levo in čez nekaj 10 metrov nato v levo proti skalnatim pečinam pod Spodnjim Plotom. Od koče pa do začetka ferate je le slabih 10 minut sprehoda.

Ferata Spodnji Plot na Zelenici

  • Izhodišče: Zelenica (46.4294, 14.2351)
  • Višinska razlika: 100 metrov
  • Čas plezanja: 20 min
  • Zahtevnost ferate: E
  • Priporočljiva oprema: športna pohodna obutev, čelada, komplet za samovarovanje, zaščitne rokavice

Prek celotne ferate se vzpnete za okoli 90 metrov, na njej pa je postavljalec porabil 180 metrov jeklenice. Prvih nekaj metrov ferate je lahkih, a nas takoj za ovinkom že čaka prvi izziv. v obliki slabih 10 metrov visokega vzpona, ki je ocenjen z D težavnostjo.

Po prvem preizkusu moči in spretnosti se ferata pribljiža steni, kjer si lahko izberemo levo, lažjo varovano učno pot, ki nas do vrha Spodnjega Plota pripelje po ferati s težavnostno oznako B/C. Tako da v kolikor vam je bil prvi problem s težavnostjo D dovolj veliki izziv, vam predlagam, da se na tem mestu proti vrhu podate po levi poti.

Desna možnost, nas praktično takoj pripelje pod okoli 10 metrov visoko navpično in precej gladko steno, kjer boste zamanj iskali oprimke za roke. Splezati jo je potrebno praktično samo na moč, s pomočjo jeklenice. Seveda v kolikor ste odličen plezalec (plezalka), boste verjetno našli kakšen oprimek, ki pa ga navadni smrtniki ne znamo izkoristiti.

V kolikor imate plezalne čevlje, je to ferata, kjer jih je smiselno obuti. Sam sem vzpon opravil v supergah za gorski tek in je šlo brez večjih težav, a prijem jeklenice mora biti precej močan. K temu pripomore tudi precej debela jeklenica, ki so jo postavljalci gotovo namestili v pomoč za lažje in bolj varno vzpenjanje. Morda vam bodo prav prišle tudi rokavice, a sam jih tako kratkih feratah ne uporabljam. Zaradi svoje zahtevnosti, je dobro, če imate na pasu tudi popkovino, na katero se lahko usedete z vso težo.

Ferata na Spodnji Plot na Zelenici tudi v video zapisu

Od “križišča” naprej se ferata dvakrat precej poravna, tako da boste lahko odpočili svoje roke, v kolikor boste imeli to potrebo. Na vseh treh E težavnostnih odsekih boste namreč potrebovali kar nekaj moči, da boste svoje telo dvignili po navpičnih in gladkih stenah, ter se nato še varno prepeli.

Še dobro, da je ferata kratka, za njo sem potreboval okoli 25 minut, vštevši postanke za snemanje in fotografiranje, tisti hitrejši, pa jo boste verjetno zaključili znotraj 20-ih minut. A nikar preveč ne hitite, ustavite se vsaj na obeh lažjih odsekih in uživajte v prekrasnih razledih na okoliško naravo.

Obe poti na ferati se zaključita nekaj metrov pod vrhom Spodnjega Plota in tudi za lažjo pot boste potrebovali pribljižno enako količino časa. Sestop proti koči na Zelenici je izjemno lep, spenjan po travnikih bivšega smučišča. A glede na to, da vam je verjetno ostali še nekaj časa in moči, vam predlagam, da se vzpnete še na bližnjo Zgornji Plot, ki vam ponuja še lepši razgled na okoli.

Zaključek

Ferata Spodnji Plot na Zelenici je zagotovo najtežja ferata pri nas, zato je zelo smiselno, da se nanjo napotite, ko veste česa ste zmožni, tako v psihičnem in predvsem v fizičnem smislu.

Za konec lahko obiščete še eno izmed koč, ki vas čaka na poti proti avtu. Preverjetno je koča na izviru Završnice odlična izbira za okrepčilo. O ostalih ferateh na blogu si lahko preberete na povezavi.

Želim vam prijeten dan in pojdite Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja