Ciprnik in Vitranc

Ciprnik in Vitranc

Kranjska gora je eden od 3 morda 4ih krajev v Sloveniji, kjer se je moč uživati v najrazličnejših aktivnostih v naravi skozi celotno leto. Seveda je najbolj poznana po smučanju, in ostalih zimskih športih, poleti pa prednjačita kolesarjenje in pohodništvo. Tako za kolesarje, kot za pohodnike je moč v okolici Kranjske gore najti izjemno veliko različnih tras, ki so po zahtevnosti primerne za vse vrste rekreativcev.

Naša današnja cilja, Vitranc in Ciprnik sta sicer tehnično precej enostavna vrhova, a kondicijsko znata biti kar lep zalogaj. A v rokavu imamo še enega asa in to je žičnica, ki lahko tiste bolj nedeljske pohodnike zapelje povsem do vrha Vitranca, od koder pa do Ciprnika tudi ni več tako zelo daleč, pa tudi pot je veliko bolj položna kot do vrha Vitranca.

Mimogrede, v kolikor iščete še več idej za vzpne v okolici Kranjske gore, vam predlagam, da si preberete članke z naslovi Špik – gora, ki vzbuja strahospoštovanje, Visoki Mavrinc, razgledni vrh n arobu Julijcev, Tromeja, vrh za vse letne čase, Mala Mojstrovka – lahko dostopen dvatisočak, Škrlatica – naša kraljica, Najlepše gore v Sloveniji in Trupejevo poldne.

Podnaslovi v članku

  1. Izhodišča za Vitranc in Ciprnik
  2. Poti na vitranc in Ciprnik
  3. Mojčina koča na Vitrancu
  4. Razgledi z Vitranca in Ciprnika
  5. Zaključek

1. Izhodišča za Vitranc in Ciprnik

Širši publiki je Vitranc gotovo bolj znano ime kot Ciprnik, če ne drugega zaradi smučišča na katerem se odvijajo tekme za svetovni pokal, nekateri pa se ob tem imenu spomnimo tudi na film Kekec in lik z imenom Vitranc.

So pa v zadnjih letih zelo priljubljene fotografije s Ciprnika, predvsem tiste, s pogledom na šopek Planiških skakalnic. Tako, da je tudi Ciprnik vedno bolj poznan in precej dobro obiskan vrh.

Oba vrhova, ki sta sicer okoli uro hoda drug h drugemu, lahko “napademo” iz istih izhodišč. Težko sicer reči, katero je najbolj priljubljeno izhodišče, a gotovo je, da nam pot, ki ima izhodišče pri jezeru Jasna ponuja največ raznolikih mest, kjer lahko uživamo v razgledih. Druga izhodišča pa so še Planica in pa Kranjska gora.

Izhodiščečas vzpona na Vitrancčas vzpona na Ciprnikzahtevnost vzponavišinska razlika Vitranc oz. Ciprnik
Jezero Jasna2 uri 15 min3 ureLahka označena pot725 oz. 965m
Kranjska gora2 uri 10 min2 uri 55 minLahka označena pot745 oz. 985m
Planica2 uri 15 min2 uri 20 minLahka označena pot625 oz. 815m

2. Poti na Vitranc in Ciprnik

Kot sem omenil že v zgornjem odstavku nam pot, ki ima izhodišče pri jezeru Jasna ponuja številne čudovite razglede, tako na južno stran, proti dolini Male Pišnice in številnim vrhovom, ki jih lahko občudujemo v okolici Krnice in Tamarja, kot tudi proti severu in vzhodu, kjer kraljuje veriga Karavank in dolina Save Doline.

Pot je zelo lepo urejena in tehnično enostavna, je pa res, da je sorazmerno precej strma, tako da se ne zaletite prehitro v prvih par metrov vzpona. V prvem delu vzpona, ko se vzpenjamo po vzhodnem grebenu se nam nekajkrat odprejo izjemni pogledi proti Mali Pišnici, višje pa lahko občutujemo dolino Save Dolinke. Gotovo najlepša razgledna ploščad nas čaka kakšnih 15 minut pod vrhom Vitranca, ko nam praktično pod nogama leži Kranjska gora, občudujemo pa lahko tako razgled eproti vzhodu, jutru in severu.

Pot s Kranjske gore je v nasprotju s pravkar opisano, veliko bolj dolgočasna, saj se večino časa vzpenjamo ob robu smučišča, zares čudovitih razgledov pa nimamo. Sam se bi te poti poslužil če, če bi bila zgoraj opisana pot preveč poledenela, ali zasnežena.

Od Vitranca proti Ciprniku se pot sprva položi in celo malo spusti, a zadnji del poti, ko se nam pridruži pot iz Planice je ponovno precej strma in hitro spet pridemo na delovno temperaturo.

Pot, ki nas proti Vitrancu in Ciprniku pelje iz Planice je za moje pojme malce manj zanimiva, kot tista od Jasne, a precej lepša, kot tista iz Kranjske gore. Glede na to, da je izhodišče v Planici za okoli 120 metrov višje, kot tisto pri Jasni, je pot posledično tudi toliko lažja in krajša.

3. Mojčina koča na Vitrancu

V letu 2022 imamo v načrtu, da do vrha Vitranca potegnejo novo sedežnico, hkrati pa bodo novi lastniki kranjskogorskih žičnic uredili tudi smučarsko progo, ki bo smučarje peljala proti Kranjski gori ali Podkorenu.

Hkrati s tem, bodo tudi oskrbniki Mojčine koče, le-to povečali in precej pomodernizirali. A neglede na to, da je v začetku leta 2022 koča še vedno tista stara, je postrežba super. Oskrbnik je prijazen, dobre volje, zgovoren in rad odgovori na vprašanja, ki mu jih obiskovalci zastavijo.

Koča sicer stoji na jasi, ki je obdana z gozdom, tako da zaradi dreves razgleda proti severu ni, lahko pa občudojemo vrhove na jugu.

Vzpon iz Jasne prek Vitranca na prekrasen razgledni vrh.

4. Razgledi z Vitranca in Ciprnika

Vitranc, kot sem omenil že zgoraj, nam omogoča razgled le proti severu, kjer pa imamo kaj videti. “Šopek” vrhov je zares impresiven. Uživamo lahko v pogledu na Špik, pa Škrlatico, v kolikor vemo kaj gledamo, je moč videti tud ivrh Triglava, pa seveda čudoviti Razor, njegov sosed Prisojnik in še številne manj znane gore nad Krnico.

Ciprnik je ravno toliko višji od Vitranca, da se se njegov vrh dvigne nad gozdno mejo, tako da lahko zares uživamo v 360° razgledu. Seveda bomo najdlje časa občudovali Planico in predvsem velikanko. Kot na dlani pa bomo imeli tudi Ponce, pa kralja Slovenskih gora, Jalovca, Slemenovo špico, Mojstrovke, na severu in vzhodu pa verigo karavank in Avstrijske vršace.

V kolikor uživate v tehnično lahkih vzponih v nihko visokogorje, oz. visoko sredogorje, potem je Ciprnik zares vrh, ki ga morate obiskati. Oba vrhova sta dostopna v vseh letnih časih, le letnemu času in vremenu primerno opremo imetje s seboj.

5. Zaključek

Kranjska gora je zares eden od biserov našega turizma. Vrhovi, kot sta Vitranc in Ciprnik pa k temu biseru dodata še dodaten sijaj, saj ga ni človeka, ki bi ostal hladen ob razgledih, ki jih lahko občudujemo med vzponom, predvsem pa na vrhu Ciprnika.

Oba vrhova sta primerna tudi za družinske izlete, le kondicijsk omorate biti v pravem stanju. Želim vam super dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja