Javornik – po razglede na Notranjsko

Pogled z Javornika proti Triglavu

Trnovski gozd je obširna visoka planota na samem severno-zahodnem robu Dinarskega gorstva. Njegov severni-vzhodni rob se zaključuje z grebenom vrhov, na katerem je najvišji 1240 metrov visoki Javornik. Planota se povprečno dviga na višini med 800 in 1200 metri nadmorske višine. Na več kot 100 kvadratnih kilometrih površine Trnovskega gozda ni površinskih rek, saj se vse padavnine stekajo v podzemlje in na površje pritečejo v dolinah pod stenami planote.

Javornik je z nizkim gozdom poraščen vrh, ki je izjemno priljubljena izletniška točka za domačine in tudi številne druge pohodnike, ki prihajajo iz vseh koncev Slovenije, na vrh pa zaide tudi nekaj tujcev. Vrh Javornika krasi razgledni stolp, ki pohodnika dvigne nad višino dreves in mu omogoča prekrasne poglede na vse strani neba.

Spoznajmo Javornik

V kolikor iščete še več podobnih idej za izlete v sredogorje, vam predlagam, da si preberete članke z naslovi Snežnik – Primorsko / Notranjski Triglav7 vrhov v okolici LjubljaneKam v hribe za vikendHribi 2 uri hojeLahki hribiLahke planinske potiHribi v Osrednji SlovenijiMenina planinaNajlepši hribi v SlovenijiKriška goraTomejaMožic in Mali Golak, ter Čaven, ki sta na drugem koncu iste planote.

O Javorniku in Pirnatovi koči na Javorniku

Javornik nad Črnim vrhom je odlična izletniška točka za dalše in krajše sprehode po neokrnjeni naravi. Vrh Javornika je sicer poraščen z bukovimi drevesi a nam razgledni stolp, ki stoji na vrhu te priljubljene vzpetine, omogoča, da se povzpnemo nad višino drevesnih krošenj in tako uživamo v razgledu na vse strani neba.

Javornik je sicer Izjemno priljubljena izletniška točka skozi celotno leto. Le 10 minut pod vrhom Javornika se nahaja planinska koča na Javorniku, oz. Pirnatova koča, ki močno prispeva k priljubljenosti tega vrha. To je namreč ena redkih planinskih koč v tem delu Trnovskega gozda.

Pirnatova koča je po predvidenem urniku odprta le ob koncih tedna in med prazniki. Seveda boste ob slabšem vremenu tudi med konci tedna verjetno naleteli na zaklenjena vrata koče. Sicer pa ste v koči zelo dobrodošli. Oskrbniki so izjemno prijazni in tudi njihova ponudba hrane je precej pestra. Zato bodo še kako veseli, če vas bo vzpon na Javornik zlakotil. Pri ponudbi pijače pa tako ali tako ne bo težav. V koči pa je moč prespati v 4ih sobah, kjer je 22 ležišč.

Vzpon na Javornik iz Lome

Lome – Javornik Osnovni podatki
Višina Javornika1240m
Višinska razlika po poti410m
Zahtevnost potilahka markirana pot
IzhodiščeLome (45.9001, 14.0806)
Čas vzpona1 ura
Priporočljiva oprema športna pohodna obutev, pohodne palice
Koče na potiPirnatova koča na Javorniku
Parkirninabrezplačno
Primerno za psada
https://youtu.be/czcjuLv-Czk

Lome so vasica ob vznožju smučišča Javorniki, ki se poleti prelevi v priljubljen bike park za ljubitelje spustov z gorskimi kolesi. V zadnjih letih sedežnica ne obratuje, tako da so tudi vse dejavnosti v povezavi z njo žal zamrle.

V kolikor želite priti do izhodišča, se bomo najprej morali zapeljati do Godoviča, kjer se bomo držali tabel, ki nas usmerijo proti Črnemu vrhu, kakšnih 500 metrov pred to vasjo, pa nas bodo table povabile levo, v sremi smučišča Javorniki in vasi Lome. Cesti nato sledimo vse do spodnje postaje žičnice na smučišču Javorniki. Na drugi strani podvoza pod smučiščem parkiramo svoj avto tako, da ne bo motil lastnikov kmetije.

Prek dvorišča kmetije pa se sprehodimo do začetka markirane poti, ki nas popelje v gozd ob desni rob smučišča. Že kmalu po vstopu v gozd se sprehodimo mimo vodnega zajetja, ki služi za izdelavo kompaktnega snega.

Pot nato poteka po vlaki oz. po poti za spust s kolesi. Pot ves čas poteka v bližini smučišča in nekje na sredini vzpona, nas markirana pot v ovinku zapelje tudi preko smučišča. Nato pa se mimo izstopne postaje sedežnice ponovno sprehodimo v gozd. Od tu naprej se nekoliko oddaljimo od smučišča, saj naj pot vodi malce bolj v desno.

Do Pirnatove koče nas čaka še malce strmejši odsek, ki poteka po precej direktno po gozdu navzgor, kakšnih 100 metrov pred kočo pa se priključimo večji vlaki, ki nas nato pripelje do priljubljene koče.

Od koče se nato prek gozdička in travnika povzpnemo na okoli 10 minut oddaljen vrh na katerem nas časak razgledni tolp, ki naj bi ga v letu 2022 povsem prenovili.

Celoten vzpon je speljan po povsem senčni strani hriba in v zimskem času med vzponom ne boste videli sončka. V poletem času pa bo vzpon prijeten tudi ob vročih dneh, saj se večinoma vzpenjamo pod krošnjami bukovih dreves.

Zaključek

Javornik nad Črnim vrhom je zares prijatna izletniška točka, ki je primerna za vzpon v vseh letnih časih. Vzpon ni predolg in tudi pot ni prestrma, tako da je primerna tudi za kondicijsko manj pripravljene.

Spoznajmo tudi ta del Notranjsko Primorske regije in uživajmo v naravi!

Dodaj odgovor