Kam za vikend – več kot 150 super idej

Izleti po Sloveniji

Na straneh vnaravo.si sem že velikokrat ugotovil, da smo lahko neskončno hvaležni, da živimo na tako lepem koščku zemlje in da imamo številne možnosti za preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi, njenih lepotah, da lahko raziskujemo še nepoznane kotičke dežele na sončni strani alp. Nemalokrat pa se nam vseeno zgodi, da nimamo idej kam bi se podali na izlet, ko imamo prost vikend, zato upam, da vam bodo spodnji odgovorili na vaše vprašanje kam za vikend.

Odgovor na vprašanje kam za vikend boste lahko iskali po celotni Sloveniji, ideje za izlete so razporejeni v nekakšnem meni logičnem zaporedju in si sledijo od Osrednje Slovenije, Notranjske, Primorske, Goriške, Gorenjske, Savinjske, Štajerske, Dolenjske, Zasavja in Bele krajine. Seveda lahko bližnje ideje za izlet združite v en izlet, ali jih povežete v večdnevno spoznavanje določenega območja… Možnosti so zares neomejene.

Ideje za vikend izlete po Sloveniji

V kolikor pa želite malce drugačne sezname idej za izlete pa vam svetujem, da se sprehodite po blogih z naslovi Kam na izlet z otroki, Kam v hribe z otroki, Najlepši hribi v Sloveniji, kam na izlet v Osrednji Sloveniji, Kam na izlet, Naravne znamenitosti Slovenije in Enodnevni izleti po Sloveniji.

1. Podpeško jezero in Sveta Ana

Podpeško jezeroOsnovni podatki
Nadmorska višina300m
ParkiriščeV vasi Jezero ob jezeru (45.9687, 14.4309)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Podpeško jezero je edino naravno jezero v Osrednji Sloveniji. Jezero sicer ni nevem kako veliko, a je eno najglobjih v Sloveniji. Jezero nikoli ne zamrzne, v poletnih mesecih pa je to verjetno najbolj priljubljeno naravno kopališče daleč na okoli. Pogled na jezero iz ptičje perspektive nam pokaže, da je le-to praktično povsem pravilen krog, ki ima premer pribljižno 100 metrov.

Ob jezeru imamo lepo urejeno parkirišče, ki je tudi izhodiščna točka za skok do Svete Ane, razgledne vzpetine nad Podpečjo. V kolikor nam je ta sprehod premalo, pa se lahko podamo tudi na 1107 metrov visoki Krim.

Več o jezeru in vsem ostalem, pa si lahko preberete v članku z naslovom Naravna kopališča v okolici Ljubljane.

2. Iški vintgar

Iški vintgarOsnovni podatki
Nadmorska višina360m
ParkiriščeParkirišče v vintgarju (45.9153, 14.5045)
Parkirninavsak dan med 8 in 20 uro – 1€/uro
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Iški vintgar je verjetno najbolj priljubljena soteska v okolici Ljubljane, predvsem v poletni pripeki jo obiskuje trume ohladitve želnih kopalcev, pohodnikov, družin in nasploh vseh ljubiteljev narave. Soteska leži med Krimom in planoto na kateri je vas Kurešček, najvišji vrh pa je Visoki Malinjek.

Strmi bregovi se z obeh strani hitro spuščajo do potoka Iška, ki sicer izvira precej globoko na Bloški planoti, sorazmerno blizu Bloškega jezera. Drugi krak potoka, ki se v soteski združi z Iško se imenuje Zala, le-ta pa izvira na Vidovski planoti, kot slap v Kotlu (spoznali ga bomo malce nižje v članku), nedaleč od ceste Cerknica – Rakitna.

Potok Iška sicer tvori številne brzice in naravne bazenčke, kjer se je moč ohladiti v čisti in hladni vodi. Dostop do primernih mest za namakanje ni zahteven, tako da ni nič čudnega, da je soteska tako priljubljena.

Več o soteski in vsem kar spada zarven pa si preberite v članku u naslovom Družinski izlet v okolici Ljubljane.

3. Bajdniški slapovi in grad Turjak

Bajdniški slapoviOsnovni podatki
Nadmorska višina500m
Čas hoje30 min
ParkiriščeParkirišče pri pokopališču (45.8795, 14.6074)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Soteska potoka Bajdinc je precej nepoznana soteska, ki med drugim v sebi skriva več manjših in 3 večje slapove, le-ti so visoki nekje med 15 in 20 metri. Dostop v sotesko je možen z dveh parkirišč, v zgornji tebeli sem označil izhodišče, ki se nahaja v bližini vasi Turjak, drugo pa je nižje ob potoku, v sami dolini, ki se spušča proti Želimljam. To drugo izhodišče pa sem navedel v spodnji povezavi.

Več o tem kako obiskati sotesko potoka Bajdinec pa si preberite v članku kjer opisujem slapove v okolici Ljubljane.

Vstopnina za ogled graduCena
Odrasli8€
Otroci in dijaki4€
Družine15€
DanOdpiralni čas
pon – petzaprto
sobota in nedelja10.00 – 19.00

Glede na to, da je od izhodišča pa do gradu Turjak le nekaj minut hoje, je smiselno, da oba izleta združite in si poleg soteske ogledate še znameniti grad, ki v Turjaku stoji predvidoma že od 10 stoletja, čeprav je bil prvič omenjen 200 let kasneje. V gradu je razstavljena zbirka o srednjem veku, pred gadom pa si lahko ogledate še nekaj 100 let staro lipo, ki ima obseg 8 metrov.

4. Slap Kobilji curek in Trubarjeva domačija

Slap Kobilji curekOsnovni podatki
Nadmorska višina600m
Čas hoje30 min
Višina slapu30m
ParkiriščeParkirišče ob glavni cesti (45.8462, 14.56)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Za naslednjo naravno in kulturno znamenitost se ne bomo odpravili prav daleč stran od Turjaka, pravzaprav bomo ostali v isti občini, le nekoliko bolj proti Kočevju se bomo premaknili. Slap Kobilji curek je lahko dostopen in tudi izjemno lep slap, ki je skupaj visok nekaj prek 30 metrov, Sicer pa voda v globino pada prek dveh pribljižno enako visokih stopenj, ki ju ločuje le nekaj metrov dolga polica.

Slap se nahaja le kakšnih 5 minut hoda od gozdne ceste, v kolikor pa se do slapu napotite od asfaltirane ceste peš, pa se boste ob poti lahko podučili o številnih naravnih in kulturnih zanimivostih tukajšnega okolja, saj so ob poti posejane številne izobraževalne table.

Več o najvišjem slapu na Dolenjskem pa si preberite v članku Slapovi v okolici Ljubljane.

Na poti proti slapu, v vasici Rašica, tik za križiščem, kjer se iz magistralne ceste proti Kočevju odcepimo v desno (iz Kočevja v levo), se peljemo mimo domačije Primoža Trubarja, enega naših najbolj slavnih prednikov.

Postanek na domačiji bo lepo zaokrožil vaše potepanje po teh koncih. Poleg tega pa vas bo gospod Martin, ki skrbi za vodenje turistov po domačiji, prijazno podučil o številnih zanimivostih o Trubarju, Turjašem gradu, zgodovini protestantizma…

5. Rakitna in slapovi v njeni okolici

Slapovi v okolici RakitneOsnovni podatki
Nadmorska višinacca 800m
Čas hojecca 30 min
Višina slapovmed cca 25 in 35m
Izhodišče za slap v Kotluna križišču gozdnih cest (45.8572, 14.4515)
Izhodišče za slapova Pekel in pod Žlafotcemvas Dolenje Otave (45.8368, 14.41505)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Rakitna je ena od bolj priljubljenih izletniških točk za vse, ki živimo v okolici našega glavnega mesta. Med vikendi je planota v bližini Krima polna pločevine in narave želnih sprehajalcev. V zimskih mesecih Rakitna obiskovalce vabi s snegom in številnimi možnostmi za užitke na njem, predvsem sankanje in lopatkanje, pa tudi tek na smučeh, seveda pa je velik magnet tudi zamrznjeno jezero, ki se spremeni v veliko drsalno ploščad, kjer uživajo stari in mladi.

V poletnih mesecih pa je Rakitna izjemno priljubljena pri motoristih, kolesarjih in sprehajalcih. Po vrhovih okoli planote je speljanih kar nekaj zanimivih pohodnih poti, tudi takšnih, ki nas kaj naučijo, saj so opremljene z poučnimi tablami.

Če vam je Rakitna dobro znana, pa je zelo verjetno, da slapov, ki niso prav daleč od Rakitne še nikoli niste obiskali. Kakšnih 15, morda 20 minut vožnje od jezera se nahajajo 3 izjemno lepi slapovi visoki nekje med 20 in 35 metri (slap Pekel, slap pod Žlafotcem in slap v Kotlu). Več o teh lepotcih in vsem kar morate vedeti pred ogledom le-teh, pa si preberite v članku z naslovom Slapovi v okolici Ljubljane.

Sorazmerno blizu vsem slapovom pa je tudi Krimska jama (45.8702, 14.4055), oz. brezno, kjer so se po 2. Svetovni vojni zgodili uboji nekaterih domačinov… Danes je ob jami postavljeno spominsko obeležje, jama pe je bila pred nekaj leti očiščena. Nekaj 10 metrov naprej, na robu Borovniške kotline, pa boste priča čudovitim pogledom na skrajni jugozahod Ljubljanskega barja.

6. Soteska Pekel pri Borovnici

Soteska pekelOsnovni podatki
Nadmorska višina350m
Čas hoje (krožna pot)2 uri in 30 min
Višina slapovMed 6 in 21m
IzhodiščeParkirišče v Peklu (45.8906, 14.3718)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psače zna hoditi po strmih stopnicah

Vedno bolj priljubljena točka za izete v okolici Ljubljane je tudi soteska Pekel, kjer lahko obiskovalci uživajo v enkratni soteski s 5 označenimi slapovi, poleg tega pa je moč v soteski uživati še v številnih brzicah, slapičih, tolmunih… zares slikovita soteska.

Soteska je priljubljena predvsem v poletnem času, ko se lahko v enemod številnih tolmunov tudi ohladite. Vse podrobnosti o Peklu pa najdete v članku z enostavnim naslovom Soteska Pekel.

Obisk Borovniške kotline lahko zaokrožite še z ogledom Borovniškega stebra, ostanka nekdaj največjega železniškega viadukta v Evropi, očaral pa vas bo tudi danes največji obočni viadukt v Sloveniji, Jelenov most, oz. po domače Dolinski most. Seveda pa si je možno izlet popestriti tudi z obiskom Tehniškega muzeja Slovnenije v Bistri.

7. Izviri Ljubljanice in Cankarjeva pot po Vrhniki

Izvira Male in Velike LjubljaniceOsnovni podatki
Nadmorska višina300m
Čas hoje (krožna pot)1 ura in 30 min
IzhodiščeParkirišče v Močilniku (45.955, 14.292)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Vrhnika je bila nekdaj znana predvsem po eni največjih vojašnic v Sloveniji, pa po Industriji usjna, oz. IUV-ju, zaradi katerega je smrdela vsa Vrhnika. Danes je od obeh “znamenitosti” ostalo bore malo, oz. nič, zato pa lahko na in v okolici Vrhnike občudujemo lepše in prijetnejše stvari.

Prva velika znamenitos Vrhnike sta glavna izvira Ljubljanice v Retovju in Močilniku. Oba izvira si je moč ogledati v prijetnem cca uro in pol dolgem sprehodu po obronkih Vrhniške ravnine. Več o Ljubljanici, reki 7-ih imen si lahko preberete v blogu z naslovom Družinski izlet v okolici Ljubljane.

Pod Planino nad Vrhniko pa je moč obiskait še en manjši izvir Ljubljanice, oz. potoka Bela, ki ima vodno zaledje na območju Logatca in tamkajšnih ponikalnic. Izvir je zanimiv predvsem zato, ker voda na plano ne priteče v enakomernem stalnem toku, ampak bruha na plano v točno odoločenih presledkih, zato mu pravimo bruhalnik. O Lintvernu je pisal že Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Več o Močilniku in izviru potoka Bela pa v članku z naslovom Kam na izlet v Osrednji Sloveniji.

Ob obisku Vrhnike vam toplo priporočam, da se ustavite tudi v rojstni hiši našega največjega pisatelja Ivana Cankarja. Na klancu 1 vas bo sprejel Damjan ki je prava enciklopedija, kar se tiče našega slavnega rojaka, poln pa je tudi ostalega znanja o Vrhniki, zgodovini, krajevnih znamenitostih…

8. Italijanski bunkerji pri Uncu

Bunker pri Unški koliševkiOsnovni podatki
Nadmorska višina600m
Čas hoje40 min
IzhodiščeParkirišče ob koliševki (45.8167, 14.2647)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Obisk bunkerja na nekdanji Rapalski meji pri Uncu je bil prav poseben izlet. Podzemlje mi sicer ni tuje, saj sem tudi jamar in precej rad obiskujem rove, ki jih je pod površjem “uredila” narava, a v takšnih rovih, ki so bili za povrh vsega izelani še z namenom okupacije Slovenskega ozemlja, pa nisem prav pogosto. Med sprehodom po bunkerju, katerega rovi in sobane naj bi v dolžino presegli 8 kilometrov, ima človek vseeno malce tesnoben občutek, predvsem nežnejši spol je bolj dojemljiv za takšne senzacije.

Danes si je moč v rovih na robu ene največjih udornic v Sloveniji ogledati in se sprehoditi skozi dober kilometer rovov, ostali deli bunkerja pa so žal poplavljeni. Več o tem zanimivem izletu si lahko preberete v članku z naslovom Kam na izlet z otroki.

9. Izjemno Planinsko polje in Planinska jama

Planinsko poljeOsnovni podatki
Nadmorska višina450m
Čas hoje40 min
IzhodiščeParkirišče ob gradu (45.8274, 14.2648)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Planinsko polje je zadnja “postaja” reke 7ih imen, preden le-ta še zadnjič pride na površje na Vrhniki, in se na obronkih Ljubljane nato izlije v Savo. Prek Planinskega polja teče reka Unica, ki nastane na največjem podzemnem sotočju v Evropi, ko se v Planinski jami združita reki Pivka in Rak.

Planinsko polje je sicer izjemno kraško polje, ki se nekajkrat letno (navadno 2x) spremeni v veliko jezero. Na obronkih polja je moč obiskati številne naravne in kulturne znamenitosti. Zgoraj sem že omenil Planinsko jamo, ki je ena najdaljših jam v Sloveniji, pa Ravbarjev stolp in ostanke enega najlepših dvorcev na Slovenskem, gradu Hošperk. Poleg gradu si lahko ogledate še dva manjša izvira, ki sta dejavna v deževnejših delih leta.

Na drugem koncu polja, kjer reka Unica še zadnjič ponikne v temne rove podzemlja, pa se nahajajo številni požiralniki, ki si jih je moč ogledati v suhih delih leta.

Več o tem čudovitem polju si preberite v članku z naslovom Kam na izlet z otroki.

Mimogrede, v kolikor ste navdušeni nad muharjenjem, je Unica ena najlepših rek za to dejavnost v naravi. Za nepozabno izkušnjo pri muharjenju na tej umirjeni in izjemno lepi reki pa zna poskrbeti moj prijatelj Matej.

10. Rakov škocjan

Rakov škocjanOsnovni podatki
Nadmorska višina530m
Čas hoje2 uri
IzhodiščeParkirišče ob hotelu (45.8274, 14.2648)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Od vseh predlaganih destinacij, je verjetno prav Rakov škocjan najbolj “mističen”. Le dobra 2 kilometra dolga dolina pod Javorniki, ki je posledica udora nekdaj ogromne jame, v sebi skriva številne neverjetne naravne pojave, ki kar burijo domišljijo.

Rečica Rak, ki teče skozi Rakov škocjan se napaja iz Cerkniškega jezera in iz Javornikov, na dan pa priteče iz Zelških jam. V le 2 kilometrih toka, teče pod dvema naravnima mostovoma, skozi krajše odseke podzemlja, prek travnika, pod krošnjami dreves in nato v malce bolj živahnem toku izgine v Tkalca jami.

Med poletno sušo je Tkalca jama suha in po strugi iz jame se je moč sprehoditi vse do velikega naravnega mostu. Več o tej izjemni kraški dolinici pa si preberite v članku z naslovom Družinski izlet v okolici Ljubljane.

11. Cerkniško jezero

Cerkniško jezeroOsnovni podatki
Nadmorska višina550m
Čas hojeodvisno od izbrane poti
IzhodiščeParkirišče Dolenje jezero (45.7734, 14.3573)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

V kolikor še niste stali na Cerknišem polju, verjamem, da si niti ne znate predstavljati kako ogromno je Cerkniško jezero, kadar je polno. Za primerjavo vam lahko povem, da je po površini le-to skoraj 8x večje kot naše največje stalno naravno jezero v Bohinju.

Pa to še zdaleč ni to, zaradi česar se splača obiskati ta neverjeten kraj. Na polju oz. ob njem je izjemno bogata flora in fauna, v sušnem obdobju je dno jezera v območju požiralnikov, bolj podobno Saharskim sipinam, kot pa klasičnemu Slovenskemu polju. Tudi občudovanje požiralnikov in bruhalnikov od blizu je nekaj posebnega. Kot zanimivost, na polju oz. v nejgovi neposredni bližini je več kot 130 jam, bruhalnikov, požiralnikov…

Še več takšnih in drugačnih impresivnih številk boste izvedeli v članku z naslovom Cerkniško jezero, kjer boste našli tudi vsa navodila glede možnih sprehodov, parkiranja, izhodišč…

12. Grad Snežnik in Križna jama

Križna jamaOsnovni podatki
Nadmorska višina660m
Čas ogleda jameodvisno od izbrane ture
IzhodiščeParkirišče ob Križni jami (45.7456, 14.4674)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psane

Notranjska regija je zares polna izjemnih naravnih in tudi kulturnih znamenitosti. Težko je sicer reči katera je največja naravna znamenitost Notranjske, a Križna jama je po mojem mnenju ena najlepših in najbolj skrivnostnih.

Križna jama je namreč ena najbolj ohranjenih in nedotaknjenih turističnih jam pri nas, hkrati pa obiskovalca očara z jezeri in številnimi kapniki, sigami, zavesami in ostalim jamskim “pohištvom”. Kolikor mi je znano, je Križna jama tudi edina turistična jama, po kateri se turisti prevažajo v čolnu.

Le nekaj kilometrov od vhoda v Križno jamo pa se nahaja verjetno najlepši grad v Sloveniji. Grad Snežnik je postavljen v čudovito naravno okolje Loške doline, na samem robu le-ta, tik pod začetkom vzpetin, ki se dvigujejo vse do 1796 metrov visokega Snežnika.

Sam grad je izjemno lepo obnovljen in vzdrževan, pa tudi okolica gradu s številnimi mogočnimi drevesi, lepo vzdrževanimi travniki, je kot nalašč za uživanje in brezskrbno igro otrok. Več o Gradu Snežnik in Križni jami pa boste našli v blogu z naslovom Znamenitosti Blok in Loža.

13. Snežnik

Križna jamaOsnovni podatki
Nadmorska višina izhodišča1330m
Nadmorska višina cilja1796m
Čas vzpona1 ura 30 min
IzhodiščeParkirišče pri Gašperjevem hribu (45.7456, 14.4674)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Ko govorimo o izletih na Notranjskem in Primorskem, seveda ne moremo mimo Snežnika. Ta izjemna kraška planota, ki na svoji obširni površini nima niti ene površinske reke, ali potoka, že več desetletji budi domišlijo slovenskih jamarjev. Saj, v kolikor na tako veliki površini, kjer je nadpovprečna količina padavin, ni površinskih voda, to pomeni, da so vse vode nekje pod zemljo in da je tukajšne podzemlje verjetno pravo čudo. A do danes jamarji še nismo našli tistega vhoda v podzemlje, ki bi nas pripeljal do nečesa res velikega.

Poleg tega pa je Snežnik tudi izjemna gora, visoka 1796 metrov in je najvišja med vsemi vrhovi v Sloveniji izven Karavank, Kamniško-Savinjskih alp in Julijcev. Proti vrhu Notranjskega očaka vodi več poti, najbolj priljubjeno izhodiče pa so Sviščaki, počitniška vasica sredi Snežniških gozdov. Meni najbolj ljub pa je vzpon iz Leskove doline oz. Makovega hriba.

Za več podrobnosti o tem čudovitem vrhu, ki ga je vredno obiskati v vseh letnih časih, pa si preberite v članku z naslovom Snežnik.

14. Bloško jezero in soteska Kadice

Soteska Kadice in Bloško jezeroOsnovni podatki
Nadmorska višina soteske630m
Čas hoje skozi sotesko45 min
Izhodišče za sotesko KadiceParkirišče pred sotesko (45.7592, 14.5713)
Parkirišče ob jezeruParkirišče ob jezeru (45.7865, 14.5151)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Za veliko večino Slovencev so Bloke “tam nekje daleč” in glede na to, da v te konce bolj redko zaidemo “spotoma” jih večina Slovencev posledično tudi zelo slabo pozna. Sam Bloke kot kolesar, sprehajalec, turist obiskujem že zadnjih 20 let in v tem času se je tukajšna turistična ponudba iz tako rekoč 0 dvignila na zavidljivo raven.

Bloško jezero, ki je nekakšen glavni magnet za obiskovalce je aktualno predvsem poleti in pozimi, ko se tu kar tare ljudi. Ob jezeru je postavljen čudovit glamping resort, ki vam ga toplo priporočam. Poleg jezera in Krpanove poti, ki jo prehodi veliko obiskovalcev, pa si je v bližini jezera vredno ogledati še sotesko Kadice, potoka, ki izvira na robu Bloške planote in se spušča proti Ribnici, kjer nato izgine v skrivnostno podzemlje.

Soteska je zelo privlačna predvsem v spomladanskih mesecih, ko je bolj bogata z vodo in so slapovi, brzice in slapiči še lepši. Poleg tega pa je prav neverjetno, kako v sotesko pritoki tečejo iz vseh strani…

Več o Blokah si preberite v članku z naslovom Bloke in Lož.

15. Predjamski grad in jama pod Predjamskim gradom

Predjamski gradOsnovni podatki
Nadmorska višina520m
IzhodiščeParkirišče pred gradom (45.8144, 14.1289)
Parkirninabrezplačno
Vstopnina15,8€
Primerno za psane

Tisti, ki se že bili kdaj pred Predjamskim gradom veste, da je to zelo poseben grad. Ne samo, da noben grad na svetu nima za seboj tako veliko jamo, kot jo ima prav Predjamski grad, ampak je ta fantastična kulturna dediščina uvrščena tudi na spisek 10ih najbolj neverjetnih gradov na svetu. Tudi sama zgodba o najslavnejšem graščaku, ki je bival za temi zidovi je nekaj posebnega in da domišljiji kar nekaj dela. Erazem Predjamski je bil namreč upornik, ki se ni bal postaviti zase in je zaradi tega tudi umrl po tem, ko ga je izdal eden od njegovega osebja…

Predjama pa je posebn atudi po tem kaj skriva globoko pod zemljo. Jama pod Predjamskim gradom je ena najdaljših jam v Sloveniji in bo v kratkem presegla dolžino 20ih kilometrov. V zadnjih letih se namreč zelo aktivno raziskuje še neraziskane rove v podzemnem labirintu in po nekje 20ih letih mirovanja, se je jama v zelo kratkem času podalšala iz okoli 13 na zdaj že skoraj 20 kilometrov.

Turistični ogled jame seveda ne vključuje ogleda novo odkritih delov jame, saj so za normalnega smrtnika nedostopni, pač si turisti ogledajo nekaj izjemno lepih delov jame, ki sicer sestoji iz 4ih med seboj povezanih nivojev. Na samih stenah se odlično vidi kateri so mokri deli jame in kateri povsem suhi, zares zanimivo. Sicer pa jamski sistem pod gradom ni direktno povezan z gradom.

Več o Predjamskem gradu si lahko preberete v blogu z naslovom Kam na izlet z otroki.

16. Nanos

NanosOsnovni podatki
Nadmorska višina1240m
IzhodiščeParkirišče v Razdrtem (45.7591, 14.06)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Nanos je vrh, ki sicer ni nič posebnega, a ga zaradi svoje lokacije pozna praktično vsak Slovenec. Skalnata gmota, ki je po večini poraščena z gozdom in travo se dviga več, kot 1200 metrov visoko in zaradi značile oblike je goro lahko prepoznati od blizu in daleč.

Glede na to, da je vrh precej višji od vseh vrhov v bližini je Nanos tudi eden od izjemnih razglednih vrhov našega sredogorja. Več o tem priljubljenem vzponu pa si preberite v članku z naslovom Hribi 2 uri hoje.

17. Vipavska dolina in Čaven

Vipavska dolina je eden klimatko najbolj prijaznih koncev Slovenije, saj so tu, če ni burje, temperature večino leta zelo prijazne za vse ljubitelje narave. Seveda pa vam Vipavska dolina polge naravnih lepot ponuja tudi nekaj izjemnih kulturnih znamenitosti.

V članku kjer vas vabim v dolino, ki je ujeta med kraške gričke in hribe, ter mogočno Trnovsko planoto, boste spoznali številne znamenitosti, ki so primerne večinoma tudi za družinske izlete.

V članku o Vipavski dolini se bomo nekajkrat povzpeli tudi na rob Trnovske planote, katere del je tudi Čavenska planota. Na njej je kar nekaj vrhov a najbolj razgleden je Kucelj, 1237 metrov visok s travo poraščen vrh, ki nam v lepem vremenu ponuja razglede, ki ti vzamejo sapo.

Čaven je pohodnikom prijazen v vseh letnih časih, še posebaj pa vam ga priporočam v hladnejših dneh, ko toplo primorsko sonce pokaže svojo moč in so lahko tudi najhladnejši dnevi izjemno prijetni. Glede na to, da pišem kdaj ga je najboljše obiskati, bo morda prav, da vam povem, da se ga raje izogibajte, ko piha burja.

Več o Čavnu pa na povezavi z naslovom Čaven, planota kjer se ustavi čas.

18. Goriška brda

Spoznavanje Goriških brd je bilo eno mojih najprijetnejših raziskovanj Slovenije. Res je, da pred mojim prvim obiskom tega gričevnatega dela naše dežele sploh nisem poznal, vedel sem sicer kaj lahko pričakujem, a dobil sem veliko več, kot sem si lahko mislil.

Goriška brda so zares čudovit konec Goriške regije in številni grički, ki so praktično vsi obdelani, lepo urejeni so pravi magnet za obiskovalce. Ob tem so domačini izjemno prijazni, radi delijo informacije o tem, kaj videti, kam se zapeljati…

Verjamem, da boste v izletu na vinorodni konec Slovenije uživali prav vsi. Več o znamenitostih, ki sem si jih ogledal v Goriških brdih pa si preberite v članku Izlet v Goriška brda.

19. Idrija in okolica

Za razliko od Goriških brd, ki jih pred mojim prvim obiskom pred nekaj leti, nisem poznal, sem se v Idriji mudil sorazmerno pogosto, če ne drugega sem se skoznjo peljal proti Bovcu… A to, da si v enem kraju velikokrat, še ne pomeni, da ga poznaš in nedvomno je bilo tako z mano.

Idrijo sem sicer “poznal”, vedel sem za njeno zgodovino, a si nikoli nisem vzel časa, da bi si ogledal kaj vse ima to mesto za ponuditi obiskovalcu. Ko sem se načrtno podal v Idrijo, z namenom, da jo spoznam, me je mesto ob Idrijci z okolico preprosto navdušilo. Toliko naravnih lepot, toliko ene kulturne dediščine… enostavno je vsega skupaj veliko preveč za en dan, zato se je potrebno v Idrijo vrniti vsaj 3x, še bolje pa 4x ali 5x, da jo spoznamo kolikor toliko dobro.

V članku z naslovom Idrija – mesto, ki vas bo navdušilo, pišem samo o znamenitostih, ki so na prostem in so brezplačne, v muzeje in pod zeljmo pa sem se podal v članku za nslovom Znamenitosti Idrije.

V okolici Idrije pa je moč obiskati še nekaj izjemnih znamenitosti, med drugim se lahko sprehodite po fascinantni trasi ozkotirne vojaške železnice – feldban 23.

Idrijca je na svoji poti proti Mostu na Soči, kjer se izlije v Sočo izoblikovala mogočno dolino, ki jo obkrožajo številne naravne znamenitosti, med katerimi prednjačijo pritoki, ki proti Idrijci pritečejo po grapah, soteskah, prek mnogih slapov… Opis enega takšnih izletov, kjer spoznamo areheološko najdišče Divje babe, prekrasno planoto Šebrelje in slapove v okolici pa najdete na tej povezabi.

Eden od izletov, ki pa me je najbolj navdušil med vsemi v tem članku pa je izlet na Vojsko in spoznavanje sotesk, ki se iz Vojskega spuščajo v dolino Trebuše. Zelo, zelo toplo priporočam!

20. Baška grapa

Baška grapa je eden od koncev Slovenije, ki je bil in morda je še vedno, precej zapostavljen in pozabljen. V zadnjih letih se tudi v dolini pod južnimi Bohinjskimi gorami razvija turizem in številni domačini izkoriščajo naravne danosti,ki jih imajo tod okoli za svoje preživetje.

Poleg tega, da je Baška grapa super izhodišče za naskok na nekatere od najbolj priljubljenih vrhv v naših Alpah in tudi v sredogorju (Rodica, Črna prst, Soriška planina, Porezen…), pa dolina v sebi skriva še številne zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati.

V članku z nalsovom Baška grapa – spoznajte nedotaknjen košček raja, sem med potjo skozi Baško grapo od sotočja Bače in Idrijce pa do stičišča Baške grape in doline Selše Sore, opisal nekaj meni najbolj zanimivih naravnih in kulturnih znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati.

21. Lepote Tolmina

Podobno, kot sem napisal za Idrijo, velja tudi za Tolmin, tam sem bil velikokrat, a znamenotosti tega mesta med Sočo in Tolminko tudi pribljižno nisem poznal. To izjemno mesto z zelo razburkano zgodovino nam ponuja ene najlepših naravnih znamenitosti v Sloveniji, poleg tega pa so tudi kulturne znamenitosti izjemne.

V članku Spoznajte znamenitosti Tolmina vas popeljem na meni najlepše konce te priljubljene turistične destinacije. V kolikor načrtujete obisk Tolmina, bi ga jaz najraje obiskal v zgodnjem poletju, ko so vodotoki še precej vodnati in tudi gneča na najbolj obiskanih znamenitostih ni pretirana.

22. Znamenitosti Kobarida

Kobarid je verjetno najbolj znan po Soški fronti in vsem, kar se je dogajalo v zvezi z njo. Vse premalo po poznamo tudi tisto njegovo lepšo plat, predvsem naravne znamenitosti, ki so zares edinstvene. Ob raziskovaju Kobarida sem “naletel” na meni najlepši slap v Sloveniji, pa da ne boste mislili, ne to ni slap Kozjak, čeprav je le-ta fantastično lep, govorim o Gregorčičevem slapu, 86 metrov visokem lepotcu, ki se skriva pod stenami Krna.

Poleg tega pa vam bo Kobarid ponudil še številne druge točke, ki jih je vredno obiskati, delček tega sem za vas zajel v članku z naslovom Kam v Kobaridu, kjer spoznamo zame najlepše znamenotosti tega mesta in njegove okolice.

23. Bovec in lepote reke Soče, ter njenih pritokov

Bovec z okolico jemoj najljubški konec Slovenije, predvsem v poletnem času je to zame pravi raj. Bovec sem sicer v preteklosti obiskal mnogokrat in bil sem tudi mnenja, da ga precej dobro poznam, a temu še zdaleč ni bilo tako. Še danes vem, da vzpetine in doline v okolici našega turističnega bisera skrivajo številne lepote, ki čakajo na naš obisk.

Ker imata Bovec in dolina Trenta zares neverjetne naravne in kulturne znamenitosti je enostavno nemogoče vse umestiti v en blog, zato sem o tem koncu napisal kar nekaj blogov z različnimi idejami za obisk takšnih in drugačnih znamenitosti.

V članku z naslovom Kam v Bovcu se “sprehodimo” od prelaza Predel preko doline Koritnice, skozi Trento. Na tej poti pa se ustavimo na nekaterih izjemnih lokacijah.

V blogu z naslovom Bovec znamenitosti, pa se držimo bolj v okolici Bovca in si pogedamo naravne lepote v nejegovi bližnji okolici.

V članku, ki govori o lepotah Trente pa se podamo še malce višje po Soči navzgor, pravzaprav gremo praktično do konca Zadnje Trente, kjer lahko obiščete izjemno sotesko s številnimi slapovi, malce nižje pa spoznajte še nekaj kotičkov, ki vas bodo zagotovo navdušili.

24. Krnsko jezero

Krnsko jezeroOsnovni podatki
Nadmorska višina1394m
IzhodiščeLepena (46.304, 13.681)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Da pa ne bomo v okolici Trente spozavali samo lepot, ki so v dolinah, se bomo povzpeli na najbolj obiskano in tudi največje visokogorsko jezero pri nas. V kolikor Velikega Krnskega jezera še niste obiskali, si dajte ta vzpon v svojo beležko in ga obiščite čim prej.

Poleg Velikega Krnskega jezera pa boste lahko v isti sapi obiskali še Dupeljsko jezero, ki je le kakšnih 5 minut oddaljeno od koče pri Krnskih jezerih. Več o celotnem izletu in še veliko več, pa si lahko preberete v članku z naslovom Krnsko jezero.

25. Log pod Mangartom in njegove lepote

Log pod MangartomOsnovni podatki
Nadmorska višina644m
Izhodiščeparkirišče v vasi (46.408, 13.6049)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Log pod Mangartom je čudovita vasica, ki jo obdajajo sami visoki vrhovi, izjemne doline in dolinice, pa impresivna Loška stena, ki ji pravimo tudi stena stoterih slapov. Prav zaradi številnih slapov in ostalih naravnih znamenitosti v okolici Loga pod Mangartom, sem se odločil, da o tem delu Slovenije napišem prav poseben članek.

V članku z naslovom Log pod Mangartom se sprehodimo po soteski Fratarice, ki v svojem toku skriva številne slapove (prav zares ne vem koliko jih je, a jih je veliko), obiščemo pa tudi nekaj drugih neobljudenih lokacij, ki vas bodo gotovo očarale.

26. Čudovita zgornja Savska dolina

Iz severne Primorske pa se bomo prek Vršiča preselili v okolico Kranjske gore in obiskali znamenitosti, ki krasijo okolico Save Dolinke. Ta del Slovenije je verjetno najbolj priljubljen kar se tiče obiska izletnikov in v kolikor vam je Zgornje Savska dolina vsaj malo znana, vas to gotovo ne peseneča.

V tem delu vas lahko povabim na kar nekaj različnih destinacij. V članku z naslovom Kranjska gora izleti vas bom popeljal prek nekaterih najbolj obiskanih lokacij v dolini med Julijci in Kavankami.

V članku z naslovom Visoki Mavrinc se bomo povzpeli na lahko dostopni in izjemno razgledni vrh, ki ga obkrožajo najvišji vrhovi v tem delu Julijskih alp.

Povabil pa vas bom tudi na vrh, kjer se srečajo meje treh držav. Tromeja med Slovenijo, Italijo in Avstrijo se nahaja na Peči, 1508 metrov visokem vrhu v Karavankah. Več o tej priljubljeni destinaciji pa najdeš v blogu z naslovom Tromeja, vrh za vse letne čase.

27. Dolina Vrata in slapova Peričnik

Dolina VrataOsnovni podatki
Nadmorska višina860m
IzhodiščeParkirišče ob slapu Peričnik (46.4381, 13.8959)
Parkirnina3.,5€ za 2 uri
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Vrata so prav gotovo najbolj obiskana dolina pod Triglavom. Nič čudnega, če pa je dolina ena najvolj priljubljenih izhodiščnih točk za skok v naše visokogorje. pa tudi če nimate želje po visokogorju vas bodo Vrata navdušila.

V članku z naslovom Dolina Vrata in Mojstrana si boste lahko prebrali ideje za ogled in sprehod, ki vam ga ponuja dolina, ki jo zaključuje najvišja prepadna stena v Sloveniji.

28. Zelenica in dolina Završnice

Završčina in ZelenicaOsnovni podatki
Nadmorska višinaod 640 do 1070m
Izhodiščerazlična mesta vzdolž doline
Parkirninabrezplačna in plačljiva
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Dolina Završnice je razgibana dolina, ki se vije od Most pri Žirovnici, pa vse do Zelenice. Dolina je stisnjena med najvišji vrh Karavank, Stol in Begunjščico. Poleg tega, da je Završnica odlično izhodišče za Stol, Vrtačo, Begunjščico in ostale manj znane vrhove Karavank, pa si lahko v dolini ogledate tudi nekaj slapov, obiščete jezero, uživate v čudovitih razgledih, izjemni naravi…

V članku z nasovom Kam na izlet na Gorenjskem se med drugim ustavimo tudi v dolini Završnice, kjer obiščemo dva slapova in akumulacijsko jezero.

V članku z naslovom Ferata Spodnji Plot na Zelenici boste poleg najbolj zahtevne ferate v Sloveniji spoznali tudi pod do Zelenice iz Tinčkove koče v Završnici.

Še bolj podrobno pa sem o Zelenici pisal v članku, ki je namenjen prav vzponu do nekdaj priljubljenega smučarskega smučišča.

29. Tržič in njegove znamenitosti

Če se iz Zelenice spustimo na drugo stran, pridemo na mejni prelaz Predel, ki je super izhodišče za nekaj najlepših družinskih izletov na območju Tržiča.

Sicer pa si lahko v članku z naslovom Znamenitosti Tržiča preberete o točkah v okolici čevljarskega mesta, ki jih po mojem mnenju ne smete spregledati. Vsi predlogi za ogled znamenitosti so lahko dostopni in primerni praktično za vsakogar. Le sprehod prek Dolžanove soteske, v kolikor je odprta, je tehnično malce zahtevnejši.

30. Jezersko

Jezersko je zares čudovita alpska vasica, ki se nahaja na platoju pod najvišjimi vrhovi Kamniško – Savinjskih alp, ter malce nižjimi vrhovi Karavank. Vasica, ki se nahaja na višini skoraj 900 metrov nad morjem je odlično izhodišče za izlete v visokogorje, poleg tega pa je Jezersko tudi izjemno priljubljena izletniška točka za družine, kolesarje, motoriste…

Več o eni najmanjših občin v Sloveniji, znaemenitostih in izletih, ki nam jih ponuja, pa si preberite v članku z naslovom Jezersko – izleti v naravo.

31. Spoznajte Bled in njegovo okolico

Bled je verjetno od vseh turističnih destinacij v Sloveniji na samem vrhu po obiskanosti. Morda mu lahko parira Ljubljana, a če govorimo o naravnih lepotah, temu gotovo ni tako. Bled sicer vsi poznamo, a ste se kdaj vprašali kako dobro? Sam sem si pred nekaj leti zastavil prav to vprašanje in ugotovil, da znamenitosti Bleda tudi pribljižno nisem poznal tako dobro, kot bi se spodobilo.

Več o Bledu in njegovih naravnih in kulturnih znamenitostih si preberite v članku z naslovom Bled – spoznaj skrite kotičke Slovenskega turističnega bisera.

32. Kam v Bohinju

Če sem rekel, da mi je območje okoli Bovca najljubši del Slovenije, lahko rečem, da je Bohinj na tem “seznamu” takoj za Bovcem. Temu botrujejo številne naravne znamenitosti, pestra izbira poti v visokogorje in seveda najlepše Slovensko jezero.

V članku z naslovom Kam v Bohinju vas povabim na tiste bolj “družinske” destinacije, ki so lažje dostopne in primerne praktično za vsakogar.

V članku, ki nosi naslov Kam v hribe iz Bohinja, pa se sprehodimo po najbolj priljubljenih vzponih v okolici našega največjega stalnega jezera.

33. Krožna pot do Triglavskih jezer

Triglavska jezeraOsnovni podatki
Nadmorska višina1685m
Izhodiščeplanina Blato (46.3133, 13.8509)
Parkirnina12€/dan
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Sicer si lahko o izletu do Triglavskih jezer več preberete pod zgornjim naslovom, v članku Kam v hribe iz Bohinja, pa vseeno. Dolina Triglavskih jezer je precej dolga in dovoljuje več dostopov in različno izpeljavo samih izletov.

V članku z naslovom Triglavska jezera po krožni poti sicer prav tako spoznate le Dvojno jezero, le da je se od jezera proti izhodišču vračamo po krožni poti.

V članku z naslovom Dvodneva krožna pot po dolini Triglavskih jezer pa si lahko preberete o izletu prek celotne doline Triglavskih jezer, v kolikor ste hirti lahko turo naredite v enem dnevu, a za povprečno hitre sta potrebna dva dneva.

34. Znamenitosti Osrednje Gorenjske

Osrednji del Gorenjske ni tako obiskan, kot tisti deli okoli Save Bohinjke in Dolinke, a nam vseeno ponuja nekaj izjemnih lokacij in znamenitosti, ki jih večina Slovencev ne pozna. V članku z naslovom Kam na izlet na Gorenjskem vas popeljem na ogled znamenitosti med Kranjem, Jelovico in Begunjami. Izlet je zelo primeren za lažje družinske izlete, ali za tiste, ki niste privrženci dalših pohodov.

35. Ratitovec

RatitovecOsnovni podatki
Nadmorska višina1678m
IzhodiščePrtovč (46.2275, 14.1135)
Parkirnina2€/uro
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Ratitovec je eden od najbolj priljubljenih vrhov v našem sredogorju. Predvsem vzpon iz vasi Prtovč na ta planotast vrh je dokaj enostaven, tako kar se tične fizičnega napora, pa tudi tehnično sta oba vzpona, ne glede na to po kateri strani se boste povzpeni na vrh, enostavna.

V članku za naslovom Ratitovec boste izvedeli vse kar potrebujete vedeti pred obiskom tega priljubljenega vrha.

36. Izvir Kamniške bistrice, njena korita in slap Orglice

Kamniška bistricaOsnovni podatki
Nadmorska višina587m
IzhodiščeParkirišče ob izviru (46.3271, 14.5894)
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Čeprav je Kamniška bistrica sorazmerno blizu Ljubljane, pa to dolino med vršaci Kamniko- Savinjskih alp le malokdo pozna dobro. Poleg enega najlepših kraških izvirov, kjer na dan priteče reka Kamniška bistrica pa se v dolini skriva še kar nekaj naravnih lepot.

Več o tej priljubljeni dolini si lahko preberete v članku z naslovom Slapovi v okolici Ljubljane.

37. Velika planina

Velika planinaOsnovni podatki
Nadmorska višina1666m
Izhodiščeveč izhodišč pod Veliko in Malo planino
Parkirnina10€/dan
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Velika planina je zagotovo najbolj obiskan vrh v Kamniško Savinjskih alpah. Na to nekdanje smučišče lahko dostopate na številne načine. Iz doline peš ali z gondolo, ali pa se z avtom zepeljete malce više in to planoto napadete v krajšem in prijeten sprehodu.

Več o Veliki planini in vzonu nanjo si lahko preberete v članku z naslovom Kam v hribe z otroki.

Na našem youtube kanalu pa si lahko pogledate še kakšna je pot iz Kisovca Na Malo in Veliko planino, ter spoznate Veliko planino v objemu vijoličnih žafranov..

38. Menina planina

Menina planinaOsnovni podatki
Nadmorska višina1560m
Izhodiščeveč izhodišč pod Menino planino
Parkirninabrezplačno
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Menina planina je podobno kot Velika planina planota v Kamniško – Savinjskih alpah, le da je Menina planina malce manj oblegana in kakšnih 100 metrov nižja. A kljub temu, da planota ni tako poznana in turistično zanimiva v lepih in sončnih dneh na njen ne boste sami.

Več o Menini planini in vzonu nanjo si lahko preberete včlanku z naslovom Menina planina, raj v KSA.

39. Logarska dolina

Logarska dolinaOsnovni podatki
Nadmorska višina1000m
IzhodiščeParkirišče pod slapom Rinka (46.3696, 14.598)
Parkirnina10€/dan
Vstopninabrezplačno
Primerno za psada

Ena najlepših Slovenskih dolin se skriva pod izvirom najdaljše povsem Slovenske reke, reke Savinje. Le-ta se začne le nekaj 10 metrov nad slapom Rinka, ki začenja Logarsko dolino. Sicer se v poletnih mesecih v dolini kar tare pločevine, a če se boste tja napotili med tednom, ali pa izven glavne sezone, bo ljudi kar precej manj.

V članku z enostavnim naslovom Logarska dolina boste spoznali nekaj največjih znamenitosti te čudovite doline, ki jih ne smete spregledati.

Sicer pa je Logarska dolina tudi super izhodišče za naskok na visokogorje Kamniško – Savinjskih alp. Več o nekaterih možnostih, ki vam jih ponuja zgornji tok Savinje si lahko preberete v članku z naslovm Izlet v Kamniško – Savinjske alpe.

40. Pohorje

Pohorje je obširna planota, ki zaključuje alpski svet. Njegovi najvišji vrhovi se dvigajo tudi prek 1500 metrov visoko. Na pobočjih te planote so različni vodotoki uskvarili kar nekaj čudovitih sotesk, ki jih krasijo tudi impresivni slapovi.

Pohorje pa je poleg smučišč znato tudi po mokriščih in jezerih, ki se nahajajo v čudovitih gozdovih na vrhu planote. Več o destinacijah, ki mislim, da jih je vredno obiskati na Pohorju pa si preberite v članku z naslovom Kam na Pohorju .

41. Goričko in Prekmurje

Za potepanje po pokrajini, ki je na vzhodni strani Mure, sem za vas pripravil dva ločena članka. Prvi opisuje tisti bolj gričevnati del Prekmurja. Tako da se lahko v članku z naslovom Znamenitosti Goričkega seznanite z destinacijami, ki vam jih v tem delu Prekmurja priporočam za obisk in ogled.

V blogu z naslovom Kam v Prekmurju vam ponujam 8 različnih znamenitosti in zanimivosti, ki si jih lahko pogledate med vašim obiskom ali dopustovanjem na oni strani Mure. Predlogi so precej raznoliki in zagotovo boste med njimi našli nekaj primernih idej tudi zase.

42. Znamenitosti Dolenjske

Dolenjska je izjemno zanimiva in raznolika pokrajina, ki obiskovalca očara z malce drugačnimi naravnimi lepotami, kot jih najdemo drugot po Sloveniji. Tu namreč ni velikih slapov, ni strmih sotesk, udornic in podobnih naravnih znamenitosti, ki jih lahko občudojemo v večini delov Slovenije.

No ja, res je, da se tudi na Dolenjskem najde nekaj slapov, vendar so ti na tistem zame bolj “neobičajnem” delu Dolenjske, kjer ni gričkov, vinogradov in zidanic. V članku z naslovom Izlet na Dolenjsko se sprehodimo prek 5ih slapov, ter si ogledamo 2 čudovita gradova, skočimo na prekrasen razgledni vrh, se osvežimo na naravnem kopališču in se ustavimo še pri izviru reke Krke.

Povabil pa vas bom tudi na enega najbolj nenavadnih izletov izmed vseh na tem blogu. Izlet v Kočevje, kjer si boste lahko ogledali eno najbolj varovanih skrivnosti nekdanje Jugoslavije, ob tem pa spoznali še nekaj čudovitih naravnih in kulturnih znamenitosti Kočevskega.

V zadnjem predlogu za izlet po Dolenjskem pa boste spoznali bolj tradicionalno Dolenjsko, tisto med številnimi grički, ob reki Krki. Več o teh lepotah pa boste našli v članku z naslovom Družinski izlet na Dolenjsko.

43. Kum in Lisca, razgledna vrhova v Zasavju

Priznam, da se po Zasavju bolj malo potikam in da mi tamkajšne vzpetine niso prav domače. Nekako tudi ta konec Slovenije ni ravno turistično oblegn in kljub lepi in neokrnjeni naravi le-ta ne poseduje takšnih naravnih znamenitosti, kot nekateri drugi konci Slovenije.

A vseeno sem za vas pripravil dva vzpona na verjetno najbolj priljubljena vrhova v Zasavju. Kum je tako ali tako poznan tudi kot Zasavski Triglav in je najvišji vrh v tem delu Slovenije, nanj vodijo številne poti iz vseh strani hriba, po želji pa lahko štartate tudi višje na pobočjih razglednega vrha. Več o Kumu si preberite tukaj.

Lisca je podobno kot Kum izjemno priljubljena vzpetina, predvsem pri domačinih. Nanjo vodijo številne poti, po besedah domačinov pa je najlepša tista iz Krakovega. Video posnetek vzpona boste našli na našem youtube kanalu.

44. Spoznajte Belo krajino

Za zadnjih nekaj predlogov za izlet v čudovito naravo našega podeželja se bo potrebno podati na južno stran Gorjancev, v deželo Petra Klepca. Bela krajina je vedno bolj priljubljena izletniška in turistična destinacija, ki obiskovalcu ponuja precej različnih možnosti za občudovanje naravnih in kuturnih znamenitosti.

V članku z naslovom Družinski izlet v Belo krajino se sprehodimo prek glavnih naravnih znamenotosti, ki nam jih ponuja porajina ob kolpi.

45. Postojnska jama

Postojnska jama je v Sloveniji najbolj obiskana turistična znamenitost. V vsej zgodovini jo je videlo že neverjetnih 40 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. Jama, ki je sicer dolga 24 kilometrov in je s tem drugi najdaljši jamski sistem v Sloveniji, je veliko bolj priljubljena pri turistih, kot pri Slovencih.

Jama, ki jo je izdolbla reka Pivka je verjetno najbolj obiskana jama v Evropi. Po njej teče edina dvosmerna železniška proga na svetu. Takšnih in podobnih presežkov je v povezavi s Postojnsko jamo še veliko.

Veliko več o jami sem za vas strnil v članku z enostavnim naslovom Postojnska jama.

Zaključek

Tako, to je še eden od člankov, ki vam ponuja izbiranje med izleti po celotni sloveniji in verjamem, da boste nekaj našli tudi zase in svojo družino.

Imejte lep dan še naprej in pojdimo Vnaravo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja